ΠΑΟΚ: Ο Λουτσέσκου δεν ξεχνά το βράδυ στη Νίκαια, όπου άλλαξαν τα πάντα… (vid)

ΠΑΟΚ: Ο Λουτσέσκου δεν ξεχνά το βράδυ στη Νίκαια, όπου άλλαξαν τα πάντα… (vid)

bet365

To ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Σαν αυτές που βιώσαν οι «ασπρόμαυροι» πέρυσι στο Ιωνικός – ΠΑΟΚ, το ματς που άλλαξε όλη τη σεζόν. Φέτος, η αναμέτρηση στη Νίκαια είναι και πάλι κομβικό για τον «Δικέφαλο».

Εξ ορισμού το ματς στη Νίκαια θα ήταν κομβικό για τον ΠΑΟΚ. Όπως ήταν κομβικό πριν από ένα χρόνο. Πέρυσι, το Ιωνικός - ΠΑΟΚ άλλαξε όλη τη σεζόν για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Η ήττα με 3-2 παρότι προηγήθηκε με γκολ του Κάρολ Σφιντέρσκι είχε προκαλέσει σοκ στο εσωτερικό της ομάδας.

Tο βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 2021 έξω απ’ τα αποδυτήρια της Νίκαιας o Ραζβάν Λουτσέσκου αναζητούσε εναγωνίως να μιλήσει με τον Γιώργη Σαββίδη στο τηλέφωνο και το ίδιο βράδυ με την επιστροφή της ομάδας στη Θεσσαλονίκη, σε μια συζήτηση που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες, πάρθηκαν αποφάσεις.

Ο «μαύρος Νοέμβρης» με τρεις ήττες στη σειρά (Ατρόμητος, Άρης, Ιωνικός) στο πρωτάθλημα είχαν εκτροχιάσει την πορεία της ομάδας εκτοξεύοντας τη διαφορά από την πρώτη θέση και τον Ολυμπιακό σε διψήφια νούμερα. Εκείνη την εποχή οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί έκαναν την κατάσταση να φαντάζει μη αναστρέψιμη και την αποτυχία να μοιάζει δεδομένη. Είχαν δημιουργηθεί συνθήκες αποτυχίας, ωστόσο ο Λουτσέσκου βγήκε μπροστά. Παραδέχθηκε δημοσίως το λάθος με τις βαρύγδουπες καλοκαιρινές δηλώσεις και… άλλαξε την πλάκα.

«Πάμε παιχνίδι με παιχνίδι και όπου μας βγει», είπε δείχνοντας αποφασισμένος να γυρίσει την κατάσταση μεσούσης της σεζόν, αναθεωρώντας τον ίδιο του τον εαυτό. Από το Δεκέμβριο και μετά ο Ρουμάνος τεχνικός έδειχνε να λειτουργεί σαν να ανέλαβε τον ΠΑΟΚ ένας καινούριος προπονητής.

Γι’ αυτό και κατάφερε να «τρέξει» ένα αήττητο σερί 18 αγώνων εντός συνόρων, με μοναδική ήττα στο διάστημα μεταξύ 5 Δεκεμβρίου και 3 Απριλίου (όταν ηττήθηκε στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό με 2-1 για τα πλέι οφ, παραμονές του πρώτου αγώνα με τη Μαρσέιγ στους «8» του Europa Conference League) να είναι από τη Μίντιλαντ (1-0) το εμπόδιο της οποίας πέρασε στη ρεβάνς της Τούμπας.

Με απολογισμό 18 νικών, 5 ισοπαλιών και 1 ήττας σε 24 αγώνες ο Λουτσέσκου κατάφερε και έφερε ξανά τους «ασπρόμαυρους» στον ίσιο δρόμο κρατώντας τους όρθιους μέσα και στις τρεις (πρωτάθλημα, κύπελλο, Conference League) διοργανώσεις που συμμετείχε, μ’ ένα ρόστερ που παρέμενε να έχει χτυπητές αδυναμίες. Κι όμως…

Έτσι το γύρισε πέρσι μετά το σοκ της Νίκαιας

Εκεί γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου ο ΠΑΟΚ παρουσιαζόταν αργός, με προβληματική αμυντική λειτουργία. Ο Λουτσέσκου κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο, γύρισε την κατάσταση, φέρνοντας παίκτες (Τσιγγάρας, Λύρατζης) απ’ τα… αζήτητα, άφησε εκτός ομάδας τα βαριά κορμιά των Βαρέλα, Εσίτι, χρησιμοποίησε πιο ελεγχόμενα τους Μπίσεσβαρ, Βιεϊρίνια, Κρέσπο, ενώ μπήκε στην εξίσωση και ο προερχόμενος από ρήξη χιαστού, Ίνγκασον.

Ο Ρουμάνος τεχνικός αντιλήφθηκε πως η τελευταία γραμμή άμυνας χρειάζεται στήριξη και εφάρμοσε ένα σχέδιο με «δεμένο» τον άξονα. Αντιλήφθηκε, έστω και καθυστερημένα, πως ο Κούρτιτς δεν κουμπώνει με τον Σβαμπ. «Έδεσε» την ομάδα του μονιμοποιώντας τον Τσιγγάρα και χρησιμοποιώντας μπροστά από τα δύο χαφ ένα ποδοσφαιριστή που κανονικά είναι για να κινείται ανάμεσα στη θέση 6 και 8, τον Αουγκούστο.Ένα κλασικό 4-3-3, το οποίο παραδέχθηκε δημοσίως πριν από λίγες ημέρες, ότι μετατρέπεται το αγαπημένο του «4-2-3-1», όταν λείπει το παραδοσιακό «δεκάρι» και παίζει με τον Βραζιλιάνο για να είναι πιο συμπαγής στον άξονα.

Αυτό το πλάνο μπόρεσε να αναδείξει τα προσόντα του Κούρτιτς η μεταμόρφωση του οποίου είναι σοκαριστική. Ο Σλοβένος χαφ, έχοντας δίπλα του και ενίοτε στην πλάτη του τον Τσιγγάρα και σε κοντινή απόσταση τον Αουγκούστο, απέκτησε ελευθερίες και έκλεισε την σεζόν με εντυπωσιακά νούμερα: 18 γκολ, 3 ασίστ σε 51 συμμετοχές σε 59 ματς.

Πέρσι, ο Λουτσέσκου κατάφερε να μαζέψει την ομάδα του, να σώσει τη φετινή χρονιά, να δημιουργήσει από το πουθενά ακόμα και συνθήκες για κάποια σημαντική επιτυχία. Ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της Ευρώπης, στον τελικό του κυπέλλου και τερμάτισε στη 2η θέση, παρότι η πορεία του στα πλέι οφ ήταν άκρως προβληματική.

Φέτος, έχει μπροστά του δύο παιγνίδια μέχρι να πάει στη διακοπή λόγω του Μουντιάλ. Το περασμένο Σάββατο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα έκανε το πρώτο από τα τρία βήματα, που απαιτούνται προκειμένου να επέλθει μια σχετική ηρεμία πέριξ της ομάδα και παράλληλα θα δώσουν τη δυνατότητα στην ομάδα και τον προπονητή της να δουλέψουν στο διάστημα μέχρι την επανέναρξη των επίσημων υποχρεώσεων. Το δεύτερο βήμα είναι αύριο το βράδυ στη Νίκαια και το τρίτο το βράδυ της Κυριακής κόντρα στον ΝΠΣ Βόλος.

Ο κακός δαίμονας του Λουτσέσκου

Ραζβαν Λουτσέσκου

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου των 166 αγώνων, με 102 νίκες στο ενεργητικό του, ένα αήττητο πρωτάθλημα, 2 κύπελλα, 3 τελικούς και μια πορεία μέχρι τους «8» της Ευρώπης ως προπονητής του ΠΑΟΚ, έχει κερδίσει όλες τις ομάδες που βρήκε «εντός συνόρων» στο δρόμο του, εκτός από μια, τον Ιωνικό!

Ο «Δικέφαλος» δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την ομάδα της Νίκαιας από την επάνοδο της στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας πέρυσι μια ήττα, με 3-2 στην Αθήνα, και μια ισοπαλία με 1-1, στην Τούμπα. Αυτό συνάμα σημαίνει πως και ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έχει κερδίσει ποτέ την ομάδα του Δημήτρη Σπανού, με δεδομένο πως στην πρώτη του θητεία στην Ελλάδα, ο Ρουμάνος τεχνικός δεν αντιμετώπισε ποτέ τον Ιωνικό.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα