Ο Παναθηναϊκός συμπεριφέρεται με νοοτροπία πρωταθλητή

Ο Παναθηναϊκός συμπεριφέρεται με νοοτροπία πρωταθλητή

Ο Παναθηναϊκός συμπεριφέρεται με νοοτροπία πρωταθλητή

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει μέσα από το Wyscout τα στοιχεία της απόδοσης του Παναθηναϊκού μακριά από την Λεωφόρο και γράφει για τη στιγμή που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα μιλήσει για τη νοοτροπία πρωταθλητή.

Στο Αγρίνιο ο Παναθηναϊκός έζησε την εξαίρεση ενός κανόνα που είχε διαμορφωθεί στα προηγούμενα τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια του στο πρωτάθλημα. Προτού παίξει με τον Παναιτωλικό, ο Παναθηναϊκός είχε βασιστεί πολύ στην αποτελεσματικότητά του και ειδικά στην ποιότητα των εκτελέσεων. Σε κάθε παιχνίδι πετύχαινε περισσότερα γκολ από αυτά που αναλογούσαν στην ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργούσε - δηλαδή τα γκολ του ήταν περισσότερα από τα xGoals του. Απέναντι στον Παναιτωλικό ήταν η πρώτη φορά που τα γκολ του (1) ήταν λιγότερα από τα xGoals (2.37). Συνέβη δηλαδή να έχει τέσσερις ευκαιρίες κατά τις οποίες ο εκτελεστής βρίσκει δίχτυα 30 ή και 40 φορές στις 100 και να μη τις αξιοποιήσει. Μελετώντας από αυτή τη γωνία τα δεδομένα της απόδοσης του Παναθηναϊκού έχεις μια τεκμηρίωση του βασικού συμπεράσματος στο οποίο σε οδηγούσε η παρακολούθηση του παιχνιδιού: απέναντι σε μια ομάδα που αμύνθηκε καλά, και δίχως δύο από τα σημεία αναφοράς της επιθετικής ανάπτυξής του (Αϊτόρ, Παλάσιος) ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε επειδή δεν βρήκε νωρίς το γκολ, αλλά τόσο ο προπονητής όσο και οι ποδοσφαιριστές του κατάφεραν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, να συνεχίσουν με υπομονή και συγκέντρωση να ακολουθούν το αγωνιστικό πλάνο και το γκολ του Φώτη Ιωαννίδη ήρθε ως επιβράβευση. Επιβράβευση της προσπάθειας των ποδοσφαιριστών, που έμειναν στο πλάνο, αλλά και του προπονητή που έκανε τακτικές τροποποιήσεις για να βοηθήσει την ομάδα του να βρει λύσεις και να φτάσει στο γκολ.

Τα στοιχεία της ανάλυσης δείχνουν ότι στο Αγρίνιο ο Παναθηναϊκός απέδωσε πάνω από τον μέσο όρο του σε ένα πλήθος παραμέτρων του παιχνιδιού. Κράτησε περισσότερο την μπάλα, δημιούργησε μεγαλύτερο αριθμό οργανωμένων επιθέσεων, ολοκλήρωσε με τελική προσπάθεια περισσότερες οργανωμένες επιθέσεις - δηλαδή ήταν πιο ουσιαστικός και γι’ αυτό κατάφερε να κάνει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (15) που έχει κάνει σε εκτός έδρας παιχνίδι. Πέρασε κάτω από τον πήχη μόνο στην ακρίβεια των εκτελέσεων - δηλαδή βρήκε εστία μόνο στο 33% των σουτ.

Η εικόνα αυτού του παιχνιδιού ήταν παραπάνω από ενθαρρυντική για τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο για το πρακτικό μέρος της, δηλαδή επειδή του δίνει την δυνατότητα να φτάσει ως νικητής στο τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, αλλά κυρίως επειδή αυτό ήταν ακόμη ένα σημάδι που δείχνει ότι έχει βρει πλέον αυτό που δεν είχε βρει πέρσι: τον τρόπο να φεύγει νικητής από τις εκτός έδρας αναμετρήσεις. Και επειδή αυτό συνέβη σε μια στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει χάσει δύο από τους πιο καθοριστικούς ποδοσφαιριστές του, και μετά από την πρώτη απώλεια βαθμών και μια μέτρια απόδοση απέναντι στον Ολυμπιακό, η νίκη στο Αγρίνιο γράφει πολύ στη συνείδηση του προπονητή και της ομάδας. Αν κανείς συνυπολογίσει και το επιμέρους όφελος, δηλαδή ότι πήρε γκολ από τον αναπληρωματικό κεντρικό επιθετικό του, αντιλαμβάνεται ότι το ματς στο Αγρίνιο είναι βγαλμένο από το βιβλίο των προσδοκιών και των οραμάτων του προπονητή του σχετικά με τον τρόπο που θέλει η ομάδα του να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις.

Περίπου 6 μήνες πίσω, τον καιρό που άρχιζαν τα playoffs του προηγούμενου πρωταθλήματος, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ζητούσε δημοσίως από την ομάδα του να δείξει αν έχει ή όχι αποκτήσει νοοτροπία νικητή στα μεγάλα παιχνίδια και την προκαλούσε να δείχνει μακριά από την Λεωφόρο την ίδια αγωνιστική νοοτροπία. Περίπου 40 μέρες πίσω από σήμερα, όταν είχε ολοκληρωθεί η πρώτη 5αδα αγώνων και ο Παναθηναϊκός δημιουργούσε το σερί νικών, ο Γιοβάνοβιτς είχε δηλώσει ότι δεν βιάζεται να μιλήσει για νοοτροπία πρωταθλητή επειδή δεν ξεχνούσε ότι τα 4 από τα 5 παιχνίδια τα είχε δώσει στην Λεωφόρο. Σήμερα, μετά τα όσα έχει πετύχει στα 7 παιχνίδια που ακολούθησαν, τη συγκομιδή στα ντέρμπι και την συγκομιδή στα εκτός έδρας παιχνίδια, ο Γιοβάνοβιτς - ένας προπονητής με ευθύτητα, θα κάνει την Κυριακή την ανακεφαλαίωσή του, ειδικά αν η λήξη του ματς με τον Ατρόμητο τον βρει νικητή, με μια παραδοχή ότι ο Παναθηναϊκός συμπεριφέρεται στον πρώτο γύρο σαν μια ομάδα με νοοτροπία πρωταθλητή. Με όσα πετυχαίνει στο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός αφαιρεί τις προηγούμενες αναστολές του προπονητή του.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.