ΠΑΟΚ: Μπάλα πιο ελαφριά, κυλάει πιο άμεσα σε… μεγαλύτερο τέρμα

ΠΑΟΚ: Μπάλα πιο ελαφριά, κυλάει πιο άμεσα σε… μεγαλύτερο τέρμα

ΠΑΟΚ: Μπάλα πιο ελαφριά, κυλάει πιο άμεσα σε… μεγαλύτερο τέρμα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ιωνικού, σχολιάζει πρόσωπα και απαντάει στην πιο επίκαιρη ερώτηση για το ρόστερ της ομάδας και την αξιοποίησή του.

Να που μετά από όλους τους άλλους πρωτοπόρους που κέρδισαν σχετικά εύκολα σε αυτή την αγωνιστική, ήρθε και ο ΠΑΟΚ να ακολουθήσει το σερί και να κερδίσει 3-0 σε ένα γήπεδο που ίσως και να μην έχει πετύχει τόσο καθαρή και εύκολη νίκη.

Μετά το 2-0 επί του ΠΑΣ ήρθε και το 3-0 επί του Ιωνικού με έναν ΠΑΟΚ που αρχίζει επιτέλους να… ξεμπουκώνει. Ήταν απίστευτο το ότι δεν κέρδιζε με διαφορά ασφαλείας, ότι δεν έπαιρνε διαφορά στο σκορ άνω του ενός τέρματος, ότι δεν κατάφερνε εδώ και 10-11 μήνες να σκοράρει πάνω από δύο τέρματα. Και να που τώρα, λίγο πριν κλείσει ο πρώτος γύρος και ξεκινήσει το μουντιάλ, το νέο σύνολο του Λουτσέσκου αρχίζει να… ανοίγει. Ήταν σύμπτωση σε αυτά τα δύο ματς με ΠΑΣ και Ιωνικό; Θα δούμε…

Αλήθεια είναι ότι σε αυτό το χθεσινό παιχνίδι ο ΠΑΟΚ πέτυχε περισσότερο από κάθε άλλη φορά την απαιτούμενη ισορροπία: Δεν κινδύνευσε σχεδόν σε καμία φάση και ταυτόχρονα (αυτό έχει σημασία) δημιούργησε καθαρές ευκαιρίες και σημείωσε τρία τέρματα, έχοντας μεγάλες φάσεις για 1-2 ακόμη. Αυτό δεν είναι το ιδανικό στο ποδόσφαιρο; Να παίζεις σωστά, με τέτοιο τρόπο που δεν θα κινδυνεύεις πίσω και μπροστά θα δημιουργείς τις περισσότερες προϋποθέσεις για να βάλεις τα γκολ που θα σουν εξασφαλίζουν τη νίκη. Έτσι και έγινε μέσα σε μία καλή εδρα.

Η ερώτηση του ενός εκατομμύριου...

Θα πάω απευθείας στην επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Τσόχου κατά τη διάρκεια της μετάδοσης: «Ο Λουτσέσκου δικαιώνεται για τη χρησιμοποίηση διαφορετικών παικτών που έπιασαν καλή απόδοση και άλλαξαν την εικόνα ή εκτίθεται που δεν τους έβαζε νωρίτερα;»

Κατ’ αρχάς πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε αυτό ειδικά το ματς ο ΠΑΟΚ είχε πιο άμεση ανάπτυξη, είχε πιο επιθετική διάθεση για κάθετο παιχνίδι, κάτι το οποίο σίγουρα επηρέασε η χρησιμοποίηση παικτών όπως ο Κωνσταντέλιας, ο Φελίπε Σοάρες, ο Ράφας Σοάρες και σίγουρα ο Σβααμπ. Οι συγκεκριμένοι παρέσυραν και τους άλλους. Έτσι νομίζω… Ίσως και όλο αυτό απλά να είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς και της αναμενόμενης εξέλιξης.

Για εμένα πάντως η απάντηση στην ερώτηση είναι πάρα πολύ απλή: «Ο προπονητής ξέρει πάντα περισσότερα. Δεν γίνεται ένας μπακάλης, ένας ταξιτζής, ένας πολιτικός μηχανικός ή δάσκαλός ή δικηγόρος και φυσικά ένας δημοσιογράφος, να γνωρίζουν πιο πολλά από τον προπονητή της ομάδας». Έτσι απλά και καθαρά. Τα αυτονόητα δηλαδή: Ο προπονητής (ειδικά ο δοκιμασμένος και επιτυχημένος Λουτσέσκου) ξέρει πάντα, πολλά-πολλά περισσότερα για τον τρόπο, την εξέλιξη του καθενός, τη χημεία, τη φόρμα, τις επιλογές και φυσικά για το timing αυτών. Τον Κωνσταντέλια τον ετοίμαζαν! Ήξεραν όλα τα δεδομένα και περιέγραφαν τον ερχομό του. Στο κατάλληλο timing. Ο Σβααμπ που επίσης είναι πολύ κομβικός στην αλλαγή του ΠΑΟΚ, δίκαια παίζει τώρα, σωστά δεν έπαιζε νωρίτερα αφού ήταν σε κακή κατάσταση. Ο Ράφα Σοάρες με τα καλά και κακά χαρακτηριστικά του έπονταν Βιεϊρίνια και Τσαούση και τώρα μπορεί(;) να τους ξεπεράσει. Ο Φελίπε δεν είχε καθόλου καλό πρόσωπο στην προπόνηση με σημαντικό πρόβλημα αντίληψης όσων απαιτούνταν. Έψαχνε ευκαιρία σε αγώνα, την πήρε, έκανε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο και τώρα ο προπονητής θα το σκεφτεί διπλά και τριπλά πώς και πότε θα τον χρησιμοποιήσει ξανά. Τελικά, όλοι κάνουν λάθη, σε όλους γίνεται κριτική, αρκεί να είναι με επιχειρήματα και όχι με διάθεση να δείξουμε ότι εμείς ξέρουμε περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΟΚ είχε προβλήματα τραυματισμών που επέφεραν μερικές μαζεμένες αλλαγές, από εκεί και πέρα όμως η δουλειά του συνόλου στο πέρασμα των εβδομάδων φέρνει και την αναμενόμενη βελτίωση της ομάδας που παρασέρνει και τα πρόσωπα. Δεν φαίνεται στον Νέλσον Ολιβέιρα; Εδώ και λίγες ημέρες ο ΠΑΟΚ φαίνεται ότι επιτέλους παίζει με φορ! Είτε έτσι, είτε αλλιώς, για άλλη μία χρονιά ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου δουλεύει και μέσα στη σεζόν βελτιώνεται με γοργά βήματα.

Κάπως έτσι βλέπουμε μία ομάδα που πλέον ξεπερνάει το άγχος που της προκάλεσε το τραγικό ευρωπαϊκό ξεκίνημα, μαζί με το κακό που έκανε στο μυαλό όλων ο τρόπος που ο ΠΑΟΚ έχασε τους βαθμούς σε Ηράκλειο και Λιβαδειά, όπως και με τον Παναθηναϊκό. Η μπάλα όλο και… ελαφραίνει το τελευταίο διάστημα, παίζεται πιο κάθετα και με μεγαλύτερη αμεσότητα, ενώ… επιτέλους η ομάδα αρχίζει να αποκτά αυτοπεποίθηση και σκοράρει βλέποντας την εστία λίγο… μεγαλύτερη. Στο κάτω-κάτω είδαμε ξανά την ομάδα που ανοίγει εξ ολοκλήρου την αντίπαλη άμυνα και μπαίνει με την μπάλα στα δίχτυα. Είδαμε και τον φορ επιτέλους να παίρνει την ευθύνη ενός τελειώματος, να σκοράρει και από μακριά.

Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν και την Κυριακή σε ένα πιο δύσκολο ματς απέναντι στο Βόλο, τότε θα κλείσει ο πρώτος γύρος με έναν ΠΑΟΚ σε απόλυτα ανοδική φάση.

* Ατομικά χθες στη Νίκαια ο Κωνσταντέλιας έδειξε και στην υπόλοιπη Ελλάδα γιατί ο ΠΑΟΚ τόσα χρόνια τον δουλεύει και τον ετοιμάζει για το υψηλό και αντρικό επίπεδο. Ο νεαρός είναι το πιο σπάνιο ταλέντο Έλληνα μεσοεπιθετικού και αυτό δεν το αναφέρουμε τώρα. Βλέπει τρισδιάστατα το γήπεδο και αφού ωρίμασε το μυαλό του πλέον αρχίζει και φέρνει κόσμο στα γήπεδα. Το χθεσινό παιχνίδι του είχε την περισσότερη ουσία, έστω και αν τυπικά δεν είχε γκολ-ασίστ. Πολύ καλός σε μεγάλη διάρκεια ο Ντόουγκλας, του οποίου η μετακίνηση στο 6-8 μετά το 20λεπτο έγειρε το ματς οριστικά υπέρ του ΠΑΟΚ. Θετικός και… κανονικός φορ ο Ολιβέιρα για όσο έπαιξε. Από εκεί και πέρα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο έκαναν και οι δύο Σοάρες. Ο Ράφα από τα αριστερά και ο Φελίπε στο κέντρο.

* Συνεχίζεται ένα πρωτάθλημα που ο Παναθηναϊκός παίρνει όλα τα αμφισβητούμενα υπέρ του, με μοναδική εξαίρεση το γκολ που ακυρώθηκε με τον Άρη. Στο ίδιο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να έχει τα πιο μεγάλα λάθη υπέρ του, στις φάσεις της Τρίπολης και του διπλού πέναλτι επάνω στον Ολιβέιρα στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Σε αυτό το πρωτάθλημα και στον αγώνα ΑΕΚ-ΟΦΗ, είχαμε πέναλτι δεκαετίας 80 ή 90 που με VAR δεν μπορεί να δοθεί ποτέ! Είναι ο μαραθώνιος όπου ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να μην παίρνει ό τι δικαιούται. Τι σημασία έχει αν κέρδιζε τον Ιωνικό με 2-0 ή 3-0 όταν δεν αποβάλλεται -με δεύτερη κίτρινη- για τέτοιο κράτημα φανέλας ο Ρομαό; Τι σημασία έχει αν είναι 3-0 και δεν δίνεται πέναλτι όταν ανατρέπεται με τέτοιο τρόπο ο Μπράντον Τόμας από τον Σάκιτς που γλίστρησε; Λες και παίζει ρόλο η αιτία;

Και που είστε ακόμη; Οι συνθήκες πίεσης και ακραίας πόλωσης από όσους τοξικούς φωνάζουν, θα φέρουν πολλά ακόμη δεινά, ειδικά αν σφυρίζουν διαιτητές χωρίς την απαιτούμενη προσωπικότητα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.