Άρης: Δεν ηρεμεί ούτε μετά από… 0-4
Με αρκετή δόση υπερβολής, έχω ξαναγράψει ότι, ο Άρης αποτελεί μοναδικό φαινόμενο. Η λέξη «ηρεμία» είναι τουλάχιστον άγνωστη στο λεξιλόγιο αυτού του αθλητικού οργανισμού. Ούτε το εμφατικό πέρασμα από τα Γιάννινα ήταν αρκετό, ούτε το 9-0 (σε δύο αγώνες) που ήρθε ως απάντηση στο συμπέρασμα που είχε κατατεθεί περί ύπαρξης επιθετικού προβλήματος. Η υπόθεση του Ντάνιελ Μαντσίνι θα μπορούσε να είχε επιλυθεί μέσα σε λίγα λεπτά, εξελίχθηκε όμως σε μεσοανατολικό ζήτημα, γιατί οι εμπλεκόμενες πλευρές λειτούργησαν κατευθυνόμενες από τον εγωισμό τους και όχι το κοινό συμφέρον.
Μην κρυβόμαστε. Γνωρίζουν ότι το μέλλον αυτής της συνεργασίας είναι προδιαγεγραμμένο από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού λόγω της σφοδρής επιθυμίας αποχώρησης του παίκτη ενώ ο Άρης προτίθεται να πουλήσει στην κατάλληλη τιμή. Προσέξτε: Να πουλήσει, όχι να τον παραχωρήσει δανεικό ή να προχωρήσει σε deal με το οποίο ουσιαστικά θα πυροβολεί τα πόδια του, όπως του προτάθηκε. Ξέρουν επίσης ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, τον ερχόμενο Γενάρη, ο ποδοσφαιριστής να ετοιμάσει βαλίτσες γι’ άλλον προορισμό και αντί να φροντίσουν για την αύξηση της αγοραστικής αξίας του ενόψει μιας αναπόφευκτης αγοροπωλησίας, αυτοί βούτηξαν σ’ έναν λασπωμένο βούρκο και επιδόθηκαν σε πολεμικές πράξεις. Λάθος!
Το φαινόμενο της μετακύλισης στην καταβολή χρημάτων είναι εξαιρετικά σύνηθες στους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς και εντονότερο στην τελευταία τριετία (δίχως πολλές εξαιρέσεις), ειδικά στην Ελλάδα. Ο Ντάνιελ Μαντσίνι δεν προσγειώθηκε χθες στον πλανήτη Άρη αλλά μετρά 3.5 χρόνια παρουσίας στο «Κλ. Βικελίδης». Γνωρίζει τα πλεονεκτήματα αλλά και τις παθογένειες του οργανισμού αλλά αυτή τη φορά λειτούργησε ψυχρά επαγγελματικά (με την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων του). Στο ραγισμένο γυαλί (του) έδωσε μία και το αποτελείωσε δείχνοντας ξεκάθαρα ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του.
Ο δε Άρης όφειλε να ήταν συνεπής στις πληρωμές, ειδικά απέναντι σ’ έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος βρίσκεται στη βιτρίνα του συλλόγου αλλά και λίγα βήματα πριν την έξοδο. Και από τη στιγμή μάλιστα που στο τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει «νέους συμβουλάτορες», όπως σημείωσε η ΠΑΕ Άρης, είχε δέκα επιπλέον λόγους. Δηλαδή, έχοντας διακρίνει την επιρροή που δέχεται ο ποδοσφαιριστής. Δεν είχε επίσης κανέναν λόγο να «σηκώσει» το θέμα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου από τη στιγμή που αυτό είχε λυθεί με την καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων. Τα συμπεράσματα που ήδη έχει αποκομίσει είναι αρκετά για να τον καθοδηγήσουν. Αυτά τον υποχρεώνουν να πουλήσει στην καλύτερη δυνατή τιμή και παράλληλα να κόψει κάθε συναλλαγή με τους «νέους συμβουλάτορες» του Μαντσίνι. Μαχαίρι. Κι ας φροντίσει επίσης να θωρακιστεί από αυτούς και να εξηγήσει σε κάθε ποδοσφαιριστή του ότι με αυτούς τους «νέους συμβουλάτορες» δεν θα γίνει ποτέ καμία επαφή. Επίσης είναι κάτι που συνηθίζουν οι αθλητικοί οργανισμοί. Είναι σημαντικό να ξέρεις ποιοι είναι οι φίλοι σου και ποιοι οι εχθροί σου.
Πράγματι η διακοπή είναι κακή για τον Άρη
Σε αντίθεση με την ειρωνεία, που προσωπικά διέκρινα στο πρόσωπό του Άλαν Πάρντιου, όταν αναφέρθηκε στον διαιτητή του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Βρετανός σοβαρολογούσε στην αναφορά του για τη διακοπή του Πρωταθλήματος. Είδε και απόειδε έως ότου καταλήξει σε 11αδα και συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού και τώρα που η ομάδα του βρήκε αγωνιστικό ρυθμό και αποτελεσματικότητα, ο επόμενος αγώνας είναι στα μέσα του Δεκέμβρη. Είναι αλήθεια ότι η διακοπή του Πρωταθλήματος είναι κακή για τους «κίτρινους» διότι εν αντιθέσει με το προηγούμενο διάστημα, στα τελευταία παιχνίδια έχουν ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα. Μιας ομάδας που θέλει την κατοχή μπάλας, βασίζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών της και στο passing game που μπορούν να ξεδιπλώσουν στο γήπεδο, κυρίως όμως άρχισε να αποκτά αυτοματισμούς. Μια ομάδα επίσης για την οποία ακόμη και ο ίδιος ο προπονητής διέκρινε επιθετικό πρόβλημα αλλά στα τελευταία δύο παιχνίδια πέτυχε το εντυπωσιακό 9-0. Μια ομάδα, εν τέλει, η οποία χρειάζεται σερί αποτελεσμάτων για να χτίσει αυτοπεποίθηση και να αποφύγει τα «κλειδώματα» στο δωμάτιο του πανικού όπως έκανε χθες (13/11) στα Γιάννινα, μετά την απόκτηση προβαδίσματος και για περίπου 10-15 αγωνιστικά λεπτά. Προς αυτήν την κατεύθυνση έπαιξε ρόλο ότι η εμφάνιση του Πίτερ Ετέμπο δεν ήταν όμοια με τις αντίστοιχες των προηγούμενων αγώνων.
Ο Πάρντιου προχώρησε σε μια έξυπνη κίνηση με τη χρησιμοποίηση του Μόουζες Οντουμπάτζο στη δεξιά πλευρά γιατί διέκρινε από το πρώτο ημίχρονο ότι ο ΠΑΣ είχε στοχεύσει σ’ αυτή. Κι όμως, ο τελευταίος του έδωσε πράγματα στην επίθεση με το κερδισμένο πέναλτι αλλά και το γκολ που σημείωσε. Βάσει της αγωνιστικής λογικής του αντιπάλου, επιμένω ότι ο Άντρε Γκρέι «κούμπωνε» καλύτερα στο «9» αντί του Ζερβίνιο, αντιλαμβάνομαι όμως ότι ο 61χρονος τεχνικός ακολουθεί τη δική του τακτική βάσει των όσων του δείχνουν οι ποδοσφαιριστές στην προπόνηση. Σε 15 λεπτά ο Γκρέι «τρύπησε» τρεις φορές την άμυνα του ΠΑΣ με δύο ασίστ στον Νταμπό και την αντίστοιχη στον Λούις Πάλμα. Ο Τζαμαϊκός είναι εξαιρετικός στην περιοχή αλλά δεν ζορίζει τον εαυτό του στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού. Δεν του αξίζει αυτό που εισπράττει στους τελευταίους αγώνες, προφανώς όμως ευθύνεται και ο ίδιος.
Για τον διαιτητή Μαλούτα αποδείχθηκε ότι ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ορθώς έπραξε με τον αποκλεισμό του από τους πίνακες πριν από δύο χρόνια. Αν ο κύριος Στιβ Μπένετ νιώθει δικαιωμένος που τον επανέφερε, ας (μας) εξηγήσει τους λόγους. Κάκιστος διαιτητής, έβγαλε από τα ρούχα του τον Άλαν Πάρντιου με τις αποφάσεις του. Πράγματι ήθελε να εφαρμόσει το αγγλικό μοντέλο διαιτησίας αλλά δεν το έκανε και στις δύο πλευρές του γηπέδου με τα φάουλ που δεν καταλόγισε υπέρ του Άρη αναγκάζοντας τον Βρετανό τεχνικό να… λοξοδρομήσει στο ημίχρονο και αντί των αποδυτηρίων να τον συναντήσει στο κέντρο του γηπέδου. Καλό θα είναι ο Στιβ Μπένετ να εξηγήσει τις αποφάσεις του. Αν του επιτρέπεται ασφαλώς…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.