Ο Ολυμπιακός δεν έφερε μόνο Μαρσέλο, Βρσάλικο, αλλά και Χάμες, Χουάνγκ και και…

Ο Ολυμπιακός δεν έφερε μόνο Μαρσέλο, Βρσάλικο, αλλά και Χάμες, Χουάνγκ και και…

Ο Ολυμπιακός δεν έφερε μόνο Μαρσέλο, Βρσάλικο, αλλά και Χάμες, Χουάνγκ και και…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την αποτυχία των μεταγραφών των Μαρσέλο και Βρσάλικο στον Ολυμπιακό.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι μεταγραφές του Μαρσέλο και του Βρσάλικο στον Ολυμπιακό δεν βγήκαν-εξ ου άλλωστε και πολύ σύντομα δεν θα βρίσκονται στο ρόστερ του πρωταθλητή Ελλάδας. Και όταν δεν βγαίνουν δύο από τις σημαντικές μεταγραφές του Ολυμπιακού, εύλογο να περιμένεις κριτική. Ας σκεφθούμε, όμως, και πώς και γιατί αποκτήθηκαν οι δύο παίκτες.

Ο μεν Βρσάλικο κατ΄ αρχάς ήρθε στα 30 προς 31 χρόνια του, δηλαδή σε μία ηλικία που μόνο βετεράνο δεν τον λες. Αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών, κάτι που έπρεπε να σε κάνει επιφυλακτικό ως Ολυμπιακό-αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι την περασμένη σεζόν έκανε 29 συμμετοχές στην Ατλέτικο Μαδρίτης, μεταξύ άλλων σε 90λεπτα πολύ μεγάλα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο δε Μαρσέλο ήρθε σαφώς σε πιο μεγάλη ηλικία, στα 34 χρόνια του, αλλά όντας ενεργός στη Ρεάλ Μαδρίτης, με 18 παιχνίδια, σε επίπεδο πρωταθλήματος, Τσάμπιονς Λιγκ, Κυπέλλου, σε μία σεζόν με τρεις-τέσσερις μικροτραυματισμούς-ο μεγαλύτερος ένα μήνα οφ. Ήταν ένα ζήτημα σκεπτικισμού ότι δεν είχε βρει ομάδα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όμως πόσοι άλλοι παίκτες και δη «ονόματα» δεν βρίσκονταν στην ίδια θέση;…

Από εκεί και πέρα, να σημειώσουμε.

 

Ένα. Ο Μαρινάκης δεν είναι η πρώτη φορά που φέρνει παίκτες-ονόματα στον Ολυμπιακό σε προχωρημένη ηλικία, αυτό αφορά τον Μαρσέλο. Το κάνει επανειλημμένως εδώ και χρόνια. Έφερε και τον Τουρέ στα 35, αλλά και τον Καμπιάσο στα 35, ο πρώτος είχε πιο μεγάλο πισινό από τον δικό μου, ο δεύτερος έπαιξε δύο σεζόν απολύτως επαγγελματικά. Όπως έφερε και τον Αμπιντάλ στα 35 και μέσα σε έξι μήνες σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αλλά έφερε και τον Βαλμπουενά στα 35 κι ο Ματιέ έχει φτάσει στα 38 και διδάσκει ποδόσφαιρο. Κι ο Ραφίνια στα 35 ήρθε κι έπαιξε έξι μήνες ίσα ίσα να καλύψει τη θέση του. Δηλαδή τι πρέπει να λέμε, ότι όποιοι πρόσφεραν τους έφερε καλώς και όσοι δεν πρόσφεραν ότι τους έφερε για μόστρα;

a

Δύο. Οι μεταγραφές κάπως έτσι είναι. Άλλες θα βγουν, άλλες δεν θα βγουν. Ήρθε ο Ελ Αραμπί στα 32 κι έγραψε ιστορία με τα γκολ του, ήρθε κι ο Σουντανί στα 32 και ήταν στα ιατρεία. Ήρθε ο Τσόρι στα 32 και μάγεψε, ήρθε ο Εμενίκε στα 30 και κρέμασε στα 31 τα παπούτσια του! Ήρθε ο Σαβιόλα στα 32 κι έπαιξε την μπάλα του μία σεζόν. Ήρθε ο Καρντόσο στα 33 του και δεν έκανε σεφτέ! Στα 32 του ήρθε κι ο Πάντελιτς, στα 32 του είχε έρθει το ίδιο καλοκαίρι κι ο Ρόμενταλ. Ο πρώτος τα παστέλωνε, ο δεύτερος ήταν άφαντος. Και στα ακόμη πιο κοντινά μας: ήρθε ο Παπασταθόπουλος στα 32 προς 33 χρόνια του και επί μία διετία «ματώνει» για τη φανέλα, ενώ ήρθε ο Μανωλάς ούτε καν στα 31 του και δεν έμεινε ούτε ένα χρόνο-κι ήταν και παιδί του Ολυμπιακού.

Τρία. Το ιατρικό ιστορικό κάθε παίκτη είναι σημαντικό, αλλά τίποτα δεν είναι απόλυτο, αυτό αφορά τον Βρσάλικο. Όταν ο Ολυμπιακός έφερε τον Ορμπάιθ, το ιατρικό τιμ άναψε κόκκινο. Πήγε όμως ο Βαλβέρδε και είπε, «μην ασχολείστε, εγγυάμαι εγώ». Κι ο Ορμπάιθ στα 32 του έδωσε μαθήματα για το πώς παίζεται η θέση του αμυντικού χαφ. Όταν ο Ολυμπιακός έφερε τον Βατσλίκ, το καλοκαίρι του 2021, επίσης είχε «κοπεί» στις ιατρικές εξετάσεις. Η διοίκηση άκουσε τον παίκτη, που είπε, «ξέρω τον εαυτό μου και θα δείτε» κι ο Τσέχος έβγαλε εξαιρετικά την περασμένη σεζόν-το λάθος ήταν που δεν αποκτήθηκε από τον Ιούνιο ο Πασχαλάκης, ενώ όλοι στο Ρέντη έλεγαν ότι ο 33χρονος Βατσλίκ είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγάλει έτσι και τη φετινή σεζόν, λόγω των προβλημάτων του στα γόνατα.

a

Τέσσερα. Ο Ολυμπιακός στην προηγούμενη μεταγραφική περίοδο δεν έφερε μόνο τον Μαρσέλο και τον Βρσάλικο που απέτυχαν. Έφερε και τον Χουάνγκ, ένα παίκτη ορχήστρα που ζηλεύουν όλες οι ομάδες-και είναι δικός του, με τριετές συμβόλαιο κι όχι δανεικός που πρέπει το καλοκαίρι να γυρίσει στην ομάδα του…Έφερε και τον Χάμες, έναν παίκτη που χαίρονται να τον βλέπουν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι (εκτός κι αν τον έφερε κι αυτόν για…μόστρα). Όπως έφερε κι άλλους καλούς παίκτες, όπως τον Μπιέλ και τον Μπακαμπού, οι οποίοι ακόμη καλά καλά δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν. Έφερε κι άλλους, που ας περιμένουμε να τους δούμε στο β’ μισό της σεζόν.

Πού θέλω να καταλήξω: Σίγουρα έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις στην προηγούμενη μεταγραφική περίοδο. Και επίσης σίγουρα έπαιξαν ρόλο στην πορεία της ομάδας, που δεν είναι πορεία Ολυμπιακού. Στο ποδόσφαιρο, όμως, ατυχώς υπάρχουν και αυτά, να πάρεις παίκτες με τόσο βαρύ βιογραφικό και να μην ανταποκριθούν, να μην σου «βγουν». Κι οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο αυτοκριτικής, η οποία θα βοηθήσει σε λήψη επόμενων αποφάσεων.

Όλα τα άλλα, ωστόσο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά φτηνή προπαγάνδα.

Άσχετο: Για όποιον δεν έχει καταλάβει ποια είναι η πραγματικότητα της κλήρωσης του Κυπέλλου, η ΑΕΚ για να φτάσει τελικό θα χρειαστεί να ξεπεράσει ουσιαστικά μόνο έναν αντίπαλο, όποιον εκ των Ολυμπιακού, Άρη η, Ατρόμητου φτάσει στα ημιτελικά. Ο ΠΑΟΚ για να φτάσει στον τελικό θα χρειαστεί να ξεπεράσει επίσης μόνο ένα αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός για να φτάσει στον τελικό θα χρειαστεί να ξεπεράσει δύο αντιπάλους, τον Βόλο και τον ΠΑΟΚ. Κι ο Ολυμπιακός για να φτάσει στον τελικό θα χρειαστεί να ξεπεράσει τρεις αντιπάλους, τον Ατρόμητο, τον Άρη και την ΑΕΚ! Τώρα που το σκέφτομαι, ούτε ο…Μπαλτάκος να την έκανε την κλήρωση δεν θα έβγαινε έτσι!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.