Ο Παναθηναϊκός μπορεί να περιμένει πολλά περισσότερα από Μπερνάρντ και Βέρμπιτς

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να περιμένει πολλά περισσότερα από Μπερνάρντ και Βέρμπιτς

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να περιμένει πολλά περισσότερα από Μπερνάρντ και Βέρμπιτς

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για δύο κομβικούς παίκτες στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, οι οποίοι δεν έφτασαν σε υψηλά στάνταρ απόδοσης στο πρώτο γύρο του πρωταθλήματος και μπορούν να φανούν καθοριστικοί στη «μάχη» για τον τίτλο.

Aν έλεγε κανείς το περασμένο καλοκαίρι πως ο Παναθηναϊκός θα ολοκλήρωνε τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος με 12 νίκες και 1 ισοπαλία και σε αυτή την φοβερή και τρομερή πορεία οι δύο πιο ηχηρές του καλοκαιρινές μεταγραφές-βάσει πρότερου ποδοσφαιρικού βίου- δεν θα ήταν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σίγουρα θα τον περνούσαμε για... τρελό.

Το λιγότερο. Αυτή είναι, όμως, η πραγματικότητα και πρωτίστως δείχνει πως το σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έχει εξάρτηση από κανέναν και είναι σε θέση μέσα από την ομαδική δουλειά, το σχέδιο και την πίστη στο πλάνο, να δημιουργεί συνέχεια διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Τον Αϊτόρ, τον Παλάσιος, τον Σπόραρ, τον Ρούμπεν, τον Χουάνκαρ, τον Τσέριν, τον Μπρινιόλι.

Σε δεύτερο βαθμό, όμως, δημιουργεί την ελπίδα και την προσδοκία για έναν πολύ καλύτερο δεύτερο γύρο και playoffs από τα «βαριά» χαρτιά. Γιατί μπορεί το «τριφύλλι» να περιμένει νέα πρόσωπα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αλλά από κανέναν δεν θα υπάρχουν τόσο μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις όσο από αυτούς τους δύο.

Μπερνάρντ και Μπένιαμιν Βέρμπιτς, λοιπόν, δεν κατάφεραν να είναι επιδραστικοί όσο θα περίμενε ο οργανισμός του Παναθηναϊκού. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός είχε 2 ασίστ σε 750 λεπτά συμμετοχής ενώ ο Σλοβένος εξτρέμ πρόσθεσε 1 νικητήριο γκολ(με τον Λεβαδειακό) και 1 νικητήρια ασίστ σε 603 αγωνιστικά λεπτά.

 

Η αγωνιστική εικόνα του «Μπένι» ήταν καλύτερη από εκείνη του Βέρμπιτς που είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του αλλά για να είμαστε ειλικρινείς όταν ένας σύλλογος μπαίνει στη διαδικασία να προσφέρει ένα συμβόλαιο που αγγίζει το 1.5 εκατομμύριο ευρώ, είναι λογικό κι επόμενο να υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα «θέλω».

Αμφότεροι, πάντως, έχουν υπαρκτές και βάσιμες «δικαιολογίες» για την απόδοσή τους. Δεδομένα που σε συνδυασμό με τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, έκαναν πιο δύσκολο το έργο τους, στους πρώτους μήνες στην Ελλάδα.

Ο Μπερνάρντ ήρθε στα μέσα Αυγούστου έχοντας σημαντικό πρόβλημα στον ώμο. Άργησε να μπει μαζί με την ομάδα και έγινε απόλυτα διαθέσιμος την 6η αγωνιστική στο εκτός έδρας ντέρμπι της Τούμπας. Αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή. Επί της ουσίας μιλάμε για 40 ημέρες που κατάφερε να βρει αγωνιστικό ρυθμό. Από το «διπλό» στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2-0 επί του Ατρομήτου.

Αν σε αυτά υπολογίσουμε και τον απαραίτητο χρόνο που χρειάστηκε για να κατανοήσει και να αφομοιώσει τα «θέλω» του Γιοβάνοβιτς σε μια θέση που δεν είναι η φυσική του, εκείνη του εσωτερικού μέσου, έχουμε κάποια σημαντικά δεδομένα και απαντήσεις στο «γιατί ο Μπερνάρντ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής διαφορά στον Παναθηναϊκό».

Πάμε στον Βέρμπιτς. Όταν υπέγραψε στους «πράσινους» είχε ένα διάστρεμμα από το παιχνίδι της Ντιναμό Κιέβου με την Φενέρ. Μόλις έγινε καλά μετά από περίπου δύο εβδομάδες, ακολούθησε μία περιπέτεια με τον Covid19 που τον πήγε πίσω. Μετά το νικητήριο γκολ επί του Λεβαδειακού που θα μπορούσε να αποτελέσει ώθηση για την συνέχεια, «έμπλεξε» στον εκβιασμό της πρώην του, μία ιστορία που τον έφερε στα ψυχολογικά του όρια και ήταν ο λόγος που έμεινε εκτός αποστολής από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Σε όλα τα παραπάνω «αντιμετώπισε» και το «διαβολεμένο» ξεκίνημα του Αϊτόρ που απλά δεν μπορούσε να βγει από την ενδεκάδα με τους «παπάδες» που έκανε.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, αυτό το «δίδυμο» επηρεάστηκε αρκετά από τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν πρωτοφόρεσαν την φανέλα με το τριφύλλι. Από εδώ και στο εξής, όμως, διαμορφώνονται διαφορετικές καταστάσεις που δείχνουν να τους ευνοούν:

  • Αμφότεροι θα κάνουν κανονικά προετοιμασία στη Κύπρο και με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, εκτός απροόπτου, θα είναι στη καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση. Παράλληλα θα έχουν ακόμη περισσότερο χρόνο-και μάλιστα χωρίς πίεση-, ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη «χημεία» και αυτοματισμούς με τους συμπαίκτες τους.
  • Ο Βέρμπιτς δεν έχει πλέον μπροστά του τον Αϊτόρ, θα παίζει... μόνος του στα πρώτα παιχνίδια της επανέναρξης και θα έχει την δυνατότητα να «χτίσει» ρυθμό και αυτοπεποίθηση, πράγματα που δείχνουν ότι του λείπουν μέχρι στιγμής.

Όπως και να'χει, ο Παναθηναϊκός μπορεί να περιμένει πολλά περισσότερα από αυτούς τους δύο , στους οποίους επένδυσε χρόνο και χρήμα το καλοκαίρι για να τους ντύσει στα πράσινα. Αν Μπερνάρντ και Βέρμπιτς επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες στη συνέχεια της σεζόν, τότε το «τριφύλλι» θα έχει καταφέρει να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της δημιουργικής του απόδοσης.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.