Πώς επηρεάζει η διακοπή για το Μουντιάλ τους συλλόγους;
Ο Λεωνίδας Παπαδάκης είναι Αθλητικός Επιστήμονας και Προπονητής Φυσικής Κατάστασης Ποδοσφαίρου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης» και έχει εργαστεί σε αρκετές ομάδες στην Ελλάδα (Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Πλατανιάς) αλλά και στο εξωτερικό (Ταβρίγια). Πήγε στην Κύπρο για την Ομόνοια και πλέον εργάζεται στην Πάφο, η οποία είναι πρωτοπόρος στο Πρωτάθλημα Κύπρου και αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα φιλικά της μίνι-προετοιμασίας που πραγματοποιεί, ενόψει της επανέναρξης της Super League. Παράλληλα, είναι ο εμπνευστής του s11.gr.
Με αφορμή τη διακοπή για το Μουντιάλ του Κατάρ, ο Λεωνίδας Παπαδάκης εξηγεί στο Gazzetta τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαστούν οι σύλλογοι, στέκεται σε ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον αγωνιστικό τομέα, όπως η ψυχολογία και τονίζει ότι το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά, προκειμένου να διορθώσουν οι ομάδες τα προβλήματά τους.
Πώς και με ποιον τρόπο θεωρείς ότι ομάδες θα επηρεαστούν από τη διακοπή για το Μουντιάλ;
«Παλαιοτέρα είχα διαχειριστεί μια ανάλογη κατάσταση με διπλό Περιοδισμό (έτσι τον ονομάζουμε), όταν βρισκόμουν σε ομάδα της Ουκρανίας. Οι ομάδες βόρειων χωρών (π.χ. Γερμανία κτλ.) έχουν συνηθίσει σε διακοπή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έτσι γνωρίζουν πώς να λειτουργήσουν (μικρή προετοιμασία το καλοκαίρι όπου ακολουθεί μίνι ανάπαυση και σύντομη φάση προετοιμασίας/φορμαρίσματος στο χειμερινό break). Οι Ελληνικές ομάδες θα πειραματιστούν σε κάτι νέο και τεχνικά team με έμπειρο και υψηλό επίπεδο γνώσεων θα αποκτήσουν προβάδισμα έναντι της μεγάλης, σε διάρκεια, συνέχειας».
Υπάρχουν και κλαμπς που μπορούν να επωφεληθούν από αυτή και να παρουσιαστούν καλύτερα στο δεύτερο μισό;
«Ναι, σίγουρα. Σε ομάδες με προβληματικό ξεκίνημα, είτε λόγο ατυχών αποτελεσμάτων, τραυματισμών, ένταξης πολλών νέων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ, κακού αρχικού σχεδιασμού ή ελλιπούς προετοιμασίας, δίνεται χρυσή ευκαιρία με σωστό σχεδιασμό να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Ο χρόνος που δίνεται είναι υπεραρκετός για να διορθωθούν πολλές αδυναμίες».
Σε ποιους τομείς η διακοπή μπορεί να επηρεάσει τις ομάδες;
«Ο ρυθμός είναι σίγουρα ένα κομμάτι, αλλά υπάρχουν κι άλλα επίπεδα, όπως π.χ το ψυχολογικό, που πιθανόν πρέπει οι ομάδες να λάβουν υπόψη. Μιλάμε για ρυθμό παιχνιδιού αλλά προσωπικά, όπως και όλοι, έχουμε βιώσει καταπληκτικά παιχνίδια πολύ υψηλού ρυθμού σε όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ακόμη και στα πρώτα ματς της σεζόν. Πώς γίνεται αυτό; Ένας καλά δομημένος προπονητικός σχεδιασμός μπορεί να φέρει τους ποδοσφαιριστές σε average peak φόρμα και τις ομάδες σε υψηλό "speed of play" χωρίς οι ποδοσφαιριστές να έχουν πολλά επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους.
Η ψυχολογία, όπου επίσης παίζει τεράστιο ρόλο στην απόδοση, μπορεί να διαταραχτεί ελλείψει επίσημων αγώνων. Η διατήρηση της ή η αντιστροφή της, είναι στην ευχέρεια της συνολικής λειτουργίας των ανθρώπων που περιβάλλουν την ομάδα σε καθημερινή βάση».
Ποιος είναι για σένα ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν οι ομάδες στο καλύτερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τον αριθμό διεθνών που έχουν; Μίνι- προετοιμασία και φιλικά;
«Μην ξεχνάμε τον κύριο εχθρό των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια μιας σεζόν όπου είναι η κόπωση... Η διαδοχή (στον μεσόκυκλο του ενός μήνα διακοπής) των τριών φάσεων Αποφόρτιση-Φόρτωση-Φορμάρισμα θα πρέπει να γίνει με προσεκτικό και δομημένο τρόπο. Η συνοχή της ομάδας και η ένταση με αυξομειώσεις που πρέπει να εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση, μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντής στον ρυθμό παιχνιδιού της. Τα φιλικά λειτουργούν ευεργετικά ως προς την ομαδική συνοχή και την εφαρμογή τρόπου παιχνιδιού, όμως κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να αποτελούν και τον κύριο πυλώνα δόμησης της προπονητικής διαδικασίας».
Πόσο επηρεάζει ο αριθμός των διεθνών, τελικά; Γιατί, για παράδειγμα μια ομάδα μπορεί να έχει 3 διεθνείς σε κομβικούς ρόλους και μία περισσότερους, αλλά με λιγότερη επιρροή στο παιχνίδι της.
«Από τη στιγμή που διακόπτονται τα πρωταθλήματα δεν έχει ιδιαίτερο άμεσο αντίκτυπο στις ομάδες. Οι ομάδες δεν έχουν επίσημες υποχρεώσεις και μπορούν να πειραματιστούν σε τρόπους παιχνιδιού χωρίς τους διεθνείς (κάτι που πιστεύω θα χρειαστούν στην συνέχεια), ενώ οι διεθνείς παραμένουν ταυτόχρονα ενεργοί με τις εθνικές τους. Το θέμα θα είναι η επανένταξη τους και οι τρόποι με τους οποίους θα τους κρατήσουν οι ομάδες «ξεκούραστους» σωματικά και πνευματικά ενόψει της μεγάλης συνέχειας».
Πιστεύεις ότι θα δούμε μεγάλες αλλαγές στα πρωταθλήματα μετά το Μουντιάλ;
«Αρκετοί πίστευαν ότι η διακοπή λόγο της πανδημίας λίγο πριν τη λήξη των πρωταθλημάτων και η επανέναρξη τους 1-2 μήνες μετά θα έφερναν αλλαγές. Η ιστορία όμως δίδαξε ότι οι ομάδες που ήταν πρωτοπόροι πριν τη διακοπή παρέμειναν πρώτες έως το τέλος της σεζόν μέσα στο καλοκαίρι σε μικρό όμως χρονικό εναπομένον διάστημα. Μην παραβλέπουμε ότι μετα το Μουντιάλ και την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, θα ακολουθήσει και η περίοδος των play off με ένα μίνι έξτρα πρωτάθλημα γεμάτο πολύ δυνατούς αγώνες, όπου μια διαφορά 6-8 βαθμών μπορεί και να εξανεμισθεί πολύ γρήγορα».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.