Παναθηναϊκός: Ο Αλιρέζα Τζάχανμπακς θέλει να γίνει ξανά πρωταγωνιστής (vids)
- Το Futsal, η αγάπη του για το ποδήλατο και ο ερχομός στην Ευρώπη για χάρη της Ναϊμέγκεν
- Τα double-double που τον έστειλαν στην Άλκμααρ και το ρεκόρ της μεταγραφής του στην Μπράιτον
- Η αλλαγή Χιούτον-Πότερ, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και η διέξοδος της Φέγενορντ
Ο 29χρονος Ιρανός επιθετικός, που συμμετείχε στο Μουντιάλ του Κατάρ, παίζοντας δύο αγώνες με την εθνική ομάδα της χώρας του φαίνεται πως έχει μπει στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού, όπως έφερε την Παρασκευή (02/12) στο φως της δημοσιότητας ολλανδικό μέσο.
Η περίπτωσή του καταδεικνύει μετά και τις μεταγραφές του καλοκαιριού το πόσο έχει αλλάξει ο πήχης των «πρασίνων» στο μεταγραφικό κομμάτι, αφού μιλάμε για έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή με μία πολύ αξιόλογη μέχρι τώρα καριέρα σε Ολλανδία και Αγγλία, ο οποίος είναι σε πολύ ώριμη ηλικία.
Ποιος είναι όμως ο Αλιρέζα Τζάχανμπακς και γιατί μιλάμε με τόσο καλά λόγια για κείνον; Πάμε να κάνουμε μία αναδρομή στην καριέρα του για να κατανοήσουμε το επίπεδο του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή.
Το Futsal, η αγάπη του για το ποδήλατο και ο ερχομός στην Ευρώπη για χάρη της Ναϊμέγκεν
Ο Τζάχανμπακς είχε από μικρός τρεις αγάπες στην ζωή του, που όσο είχε τον χρόνο και το επέτρεπε η ηλικία, ασχολιόταν με όλες με τον ίδιο ζήλο. Το ποδόσφαιρο και το futsal μπορεί να είναι το ίδιο άθλημα κατά βάσει και να αλλάζει μόνο η επιφάνεια και κάποιοι κανονισμοί, όμως στο ξεκίνημά ο Ιρανός ασχολιόταν και με τα δύο και μάλιστα αυτό που έκανε πιο σχολαστικά πηγαίνοντας στην αντίστοιχη ομάδα ήταν το δεύτερο. Το ποδήλατο και όλα τα παρεμφερή του (μονόκυκλο κλπ.) ήταν το πάθος του, που ίσως πήγαζε και από την δουλειά του πατέρα του που δούλευε σε εργοστάσιο με ποδήλατα και είχε έτσι τη δυνατότητα να του παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες. Είναι μάλιστα μία αγάπη του η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
Σε αντίθεση με το τελευταίο, το futsal, παρ' ότι έφτασε κάποια στιγμή σε επίπεδο εθνικής ομάδας, ακόμη και στις μικρές ηλικίες, αναγκάστηκε να το αφήσει πίσω και να αφοσιωθεί στο κανονικό ποδόσφαιρο, αφού έβλεπε ότι είχε το απαραίτητο ταλέντο.
Πήγε στην Ναμάς Γκιλάν, από κει στην Νταμάς Τεχ και τούμπαλιν για να κυνηγήσει το όνειρό του κι έτσι αναγκάστηκε να μείνει μόνος από μικρός. Οι εμφανίσεις του εκεί κέντρισαν το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων με την Ναϊμέγκεν να είναι εκείνη που κατόρθωσε τελικά να τον πείσει να αφήσει την πατρίδα του και να μετακομίσει στην Ολλανδία αντί 250 χιλ. ευρώ. το καλοκαίρι του 2013.
Μαζί με την μεταγραφή του εκεί ήρθε και το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα της χώρας, με τον Κάρλος Κεϊρός να του δίνει το... βάπτισμα του πυρρός σ' ένα παιχνίδι προκριματικών κόντρα στην Ταϋλάνδη όπου μπήκε αλλαγή στο 79ο λεπτό στην θέση του πρώην παίκτη του Πανιωνιού και της ΑΕΚ, Σοτζαέι Μασούντ.
Τα double-double που τον έστειλαν στην Άλκμααρ και το ρεκόρ της μεταγραφής του στην Μπράιτον
Την πρώτη του σεζόν στην Ναϊμέγκεν είχε εννέα γκολ και πέντε ασίστ σε 39 ματς, όμως δεν μπόρεσε να σώσει την ομάδα του από τον υποβιβασμό. Την επόμενη χρονιά ο Τζάχανμπακς παρέμεινε στην ομάδα και την οδήγησε στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας με 101 βαθμούς και 100 γκολ ενεργητικό (!!) κάνοντας πραγματικά... θραύση με 13 γκολ και 18 ασίστ, παίρνοντας έτσι το βραβείο του καλύτερου παίκτη της σεζόν.
Δεν πρόλαβε όμως να επιστρέψει με την ομάδα στην Eredivisie, αφού η Άλκμααρ έδωσε 1,8 εκατ. ευρώ στην Ναϊμέγκεν και τον έκανε δικό της. Την πρώτη του σεζόν εκεί κινήθηκε σε μέτρια νούμερα, αφού πραγματοποίησε μεν 30 συμμετοχές, αλλά είχε μόλις τρία γκολ και επτά ασίστ. Βέβαια έπαιξε ρόλο κι ένας τραυματισμός που είχε στο γόνατο στο ξεκίνημα της σεζόν.
Τις δύο επόμενες σεζόν (2016-2017 και 2017-2018) «απασφάλισε» κανονικά κι απέδειξε τον λόγο που αποφάσισε η Άλκμααρ να επενδύσει σε κείνον. Κινήθηκε σε επίπεδα double-double, που λέμε και στο μπάσκετ, έχοντας 12 γκολ και 10 ασίστ σε 42 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις την πρώτη και 22 γκολ και 14 ασίστ σε 39 αγώνες την δεύτερη σεζόν όπου αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος (21 γκολ).
Αυτές οι εμφανίσεις κίνησαν το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων μεγαλύτερου επιπέδου. Είχε δεχθεί ήδη προτάσεις από Νάπολι και Λάτσιο με την Άλκμααρ να αρνείται. Ένας απ' αυτούς που μαγεύτηκαν από τις ικανότητες του Ιρανού εξτρέμ ήταν ο τότε προπονητής της Μπράιτον, Κρις Χιούτον που κατάφερε να πείσει την διοίκηση της ομάδας να επενδύσει στο πρόσωπό του 19 εκατ. ευρώ και να τον κάνει τότε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της αγγλικής ομάδας (πλέον τρίτη). Για την Άλκμααρ η πώληση αυτή ήταν και είναι η δεύτερη πιο ακριβή στην ιστορία της πίσω από τον Βίνσεντ Γιάνσεν που παραχώρησε στην Τότεναμ με 22 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη του σεζόν εκεί μπορεί να απολάμβανε την εμπιστοσύνη του προπονητή του, όμως ένας τραυματισμός μεσούτης σεζόν στο ισχίο τον άφησε εκτός για 2,5 μήνες και επηρέασε αρνητικά την απόδοσή του. Σκεφτείτε πως ο παίκτης αυτός που είδαμε τα κατορθώματά του στην Ολλανδία δεν μπόρεσε εκείνη τη σεζόν να σκοράρει καν στα 24 ματς που συμμετείχε.
Η αλλαγή Χιούτον-Πότερ, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και η διέξοδος της Φέγενορντ
Η αποχώρηση του Ιρλανδού τεχνικού και ο ερχομός του Γκρέιχαμ Πότερ (νυν προπονητής της Τσέλσι) είχε εκπληκτική επίδραση στο ρου της ιστορίας των «γλάρων», όχι όμως και του Αλιρέζα Τζάχανμπακς. Την πρώτη σεζόν με τον Άγγλο τεχνικό ο Ιρανός εξτρέμ έκανε μόλις 12 συμμετοχές και γι' αυτό ζήτησε να αποχωρήσει.
Εκείνος το μόνο που ήθελε εκείνη τη στιγμή ήταν χρόνος συμμετοχής και δεν τον ένοιαζαν τα χρήματα. Η Μπράιτον όμως, τόσο η διοίκηση όσο και ο προπονητής, μετά από επτά συναντήσεις που είχαν με τον παίκτη ξεκαθάρισαν πως δεν ήθελαν να τον αφήσουν να φύγει και του έλεγαν πως αν παραμείνει θα πάρει χρόνο συμμετοχής στην ομάδα. Αφού, λοιπόν, έτσι κι αλλιώς, είχε συμβόλαιο με τους «γλάρους» συμφώνησε να παραμείνει απορρίπτωτας κάποιες καλές προτάσεις που είχε από 4-5 γερμανικές ομάδες, από την Ολλανδία, αλλά και από το Κατάρ, την Ελλάδα και την Τουρκία, που όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του κάθε χρόνο τον πλησιάζαν ομάδες από τις τρεις χώρες αυτές.
Δυστυχώς, όμως, οι υποσχέσεις της Μπράιτον και του Πότερ δεν αποδείχθηκαν αληθινές. Τη σεζόν 2020-2021 έκανε 25 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις φτάνοντας συνολικά μόλις τα 791 αγωνιστικά λεπτά. Το καλοκαίρι που ακολούθησε η στάση της ομάδας και του προπονητή ήταν η ίδια, αλλά εκείνος πλέον ήταν ανένδοτος. Η Φέγενοορντ ήταν η ομάδα που ικανοποίησε τόσο το αγγλικό κλαμπ όσο και τον Τζάχανμπακς κι έδωσε λύση στο πρόβλημά τους. Η γνωριμία του Ιρανού με τον τεχνικό της Πασκάλ Γιάνσεν απ' όταν ήταν στην Ολλανδία και το background της ήταν εκείνα τα στοιχεία που τον έπεισαν να πει το «ναι». Η Μπράιτον πήρε 1 εκατ. ευρώ κι εκείνος ένα τριετές συμβόλαιο.
Δείτε το τρομερό γκολ που σημείωσε ο Τζάχανμπακς με «ψαλιδάκι»:
Στην πρώτη του σεζόν εκεί δεν είχε θέση βασικού, αλλά αποτελούσε βασικό μέλος του ροτέισον της ομάδας τελειώνοντας τη σεζόν με 42 παιχνίδια και περισσότερα από 2.100 αγωνιστικά λεπτά. Ο απολογισμός του; Οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ σε μία χρονιά που η ομάδα του Ρότερνταμ έφτασε μέχρι και τον τελικό του Europa Conference League.
Φέτος συνεχίζει έχοντας τον ίδιο ρόλο και μέχρι την διακοπή του Μουντιάλ πρόλαβε να κάνει 15 συμμετοχές έχοντας δύο γκολ και τρεις ασίστ. Βρέθηκε φυσικά και στο Κατάρ με την εθνική του Ιράν όπου έπαιξε στα δύο πρώτα ματς 58 λεπτά συνολικά.
Μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την ολλανδική ομάδα, ωστόσο ο Τζάχανμπακς είναι ένας παίκτης που έχει μάθει να είναι πρωταγωνιστής και θέλει να παίζει όσο το δυνατόν περισσότερο. Από την στιγμή που αυτό δεν δείχνει να το καταφέρνει στην Φέγενορντ, έχει ανοιχτές τις... κεραίες του και για άλλες επιλογές και κάπου εκεί έρχεται ο Παναθηναϊκός. Ο παίκτης έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024 με την ομάδα του Ρότερνταμ, η οποία έχει και οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο.
Σίγουρα πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη περίπτωση ποδοσφαιριστή και μένει να δούμε αν το ενδιαφέρον του «τριφυλλιού» θα εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό αποκτώντας ένα παίκτη σε μία θέση που έχει ανάγκη μετά και τον τραυματισμό του Αϊτόρ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Stoiximan Super League: Στις έδρες τους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός για να παραμείνουν κοντά στην κορυφή
- Αθλητικές μεταδόσεις σήμερα: Δράση με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στη SuperLeague, εντός έδρας αποστολές οι αιώνιοι στο μπάσκετ
- Η βαθμολογία της Super League: Ο Ολυμπιακός θα αποχαιρετήσει το 2024 και θα υποδεχθεί το 2025 ως πρωτοπόρος