Άρης: Τα μεγάλα στοιχήματα που εξελίχθηκαν σε έντονες απογοητεύσεις
- Η «τρέλα» με τον Μάβραϊ
- Όταν ο Ματέο Γκαρσία πέρασε απαρατήρητος
- Ο Λερίν Ντουάρτε και το… 4-3-3
- Ο Μήτρογλου, ο Χαΐροβιτς και οι άλλοι
Η ΠΑΕ Άρης χρησιμοποίησε μόλις 17 λέξεις για την επισημοποίηση του διαζυγίου με τον Πάπε Σέικ Ντιόπ, δείγμα της έντονης απογοήτευσης που ένιωσε μέσα από τη συνεργασία μαζί του και κυρίως για τις αγωνιστικές επιδόσεις του. Τουλάχιστον, ο 25χρονος Σενεγαλέζος δεν «κάθισε» πάνω στο συμβόλαιό του όπως έπραξαν άλλοι ποδοσφαιριστές. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, κανείς στον Άρη δεν φανταζόταν ότι αυτή η συνεργασία θα έπαιρνε αυτή την τροπή. Η προσπάθεια προσέγγισης του Ντιόπ άρχισε από τα τέλη του περασμένου χρόνου. Μάλιστα οι «κίτρινοι» ήρθαν σε συμφωνία με τη Λιόν η οποία είχε τα δικαιώματά του, συνάντησαν όμως την άρνηση του ποδοσφαιριστή κι έτσι το deal δεν έγινε τον περασμένο Γενάρη. Ολοκληρώθηκε όμως το καλοκαίρι με την υπογραφή διετούς συμβολαίου και την προσδοκία ανάδειξης του Ντιόπ σε ηγέτη της μεσαίας γραμμής. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, αποφασίστηκε ισχυρή οικονομική επένδυση.
Οι πρώτες αμφιβολίες ήταν… σιωπηρές. Εκτιμήθηκε ότι το «αρτσούμπαλο» παιχνίδι του Ντιόπ ήταν συνέπεια της έλλειψης αγωνιστικούς ρυθμούς λόγω της μακράς απουσίας του από τα γήπεδα καθώς επίσης και πως η βελτίωση ήταν θέμα χρόνου. Στην πραγματικότητα, αυτή δεν ήρθε ποτέ και τα 388 αγωνιστικά λεπτά που πήρε ο ποδοσφαιριστής ήταν αρκετά σε σχέση με τη γενικότερη στάση του στην ομάδα. Κι έτσι το πρόωρο διαζύγιο ήταν αναπόφευκτο, όπως και η ένταξη του ποδοσφαιριστή στη λίστα των απογοητεύσεων της τελευταίας τετραετίας. Δηλαδή, παικτών που ήρθαν με περγαμηνές αλλά έφυγαν κακής κακώς.
Η «τρέλα» με τον Μάβραϊ
Η απόκτηση του Μεργκίμ Μάβραϊ ήταν η τελευταία μεταγραφική κίνηση του Άρη τον Σεπτέμβριο του 2018. Η προϋπηρεσία του στα γήπεδα της Bundesliga, παράλληλα της συμμετοχής του στην εθνική Αλβανίας, ήταν μερικά από τα στοιχεία που καλλιέργησαν ενθουσιασμό και τη βεβαιότητα για την ορθότητα αυτής της απόφασης. Ο (τότε) 32χρονος κεντρικός αμυντικός υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας αλλά πριν καλά-καλά φύγει ο χρόνος, ο Άρης έβαλε στο τραπέζι το σενάριο πρόωρης λύσης του συμβολαίου. Ο Μάβραϊ αγωνίστηκε σε επτά παιχνίδια και 551 αγωνιστικά λεπτά. Προφανώς δεν ικανοποίησε με την παρουσία του. Επέστρεψε στη Γερμανία στην οποία αγωνίστηκε στην τελευταία τετραετία και το περασμένο καλοκαίρι ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.
Όταν ο Ματέο Γκαρσία πέρασε απαρατήρητος
Αυτό συνέβη λίγους μήνες νωρίτερα. Ματέο Γκαρσία και Νικολάς Κολάσο αφίχθησαν «πακέτο» στη Θεσσαλονίκη και η αλήθεια είναι ότι βρισκόμενοι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τον πρώτο. Ο Κολάσο ήταν «πασπαλισμένος» με χρυσόσκονη λόγω της παρουσίας του στην Μπόκα Τζούνιορς από την οποία αποκτήθηκε υπό τη μορφή δανεισμού και με την προοπτική αγοράς των δικαιωμάτων του ενώ ο Ματέο Γκαρσία ένας άσημος νεαρός παίκτης από τη Λας Πάλμας. Ο Αργεντίνος Κολάσο δεν προσαρμόστηκε ποτέ σ’ αυτό που ήθελε ο Άρης. Χρησιμοποιήθηκε σε 10 αγώνες και συνολικά σε 574 αγωνιστικά λεπτά. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ολοκληρώθηκε πρόωρα ο δανεισμός του και επέστρεψε στην πατρίδα του. Τίγκρε, Ροσάριο Σεντράλ, Χιμνάσια Λα Πλάτα είναι οι ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε μετά την αποχώρησή του από τους «κίτρινους».
Λίγο μετά την αποχώρηση του Νικολάς Κολάσο, ο Άρης προχώρησε στην απόκτηση του Μάρτιν Τόνσο από τον Αστέρα Τρίπολης. Αυτή η συνεργασία κράτησε για σχεδόν 1,5 χρόνο και εξελίχθηκε εντελώς αντίθετα των προσδοκιών.
Ο Λερίν Ντουάρτε και το… 4-3-3
Έχοντας αποφασίσει την αλλαγή τακτικού μοντέλου, στον Άρη εκτίμησαν ότι ο Λερίν Ντουάρτε είχε όλες τις δυνατότητες ανταπόκρισης στον ρόλο ενός δημιουργικού εσωτερικού μέσου σε διάταξη 4-3-3. Ο Ολλανδός (με ρίζες από το Πράσινο Ακρωτήρι) προερχόταν από την καλή σεζόν στην Χέρακλες αλλά στοιχειοθέτησε ένα από τα μεγαλύτερα χαμένα στοιχήματα του Άρη. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2019 και μόλις πριν από λίγους μήνες κατάφεραν οι Θεσσαλονικείς να τον αποδεσμεύσουν. Ο Ντουάρτε αγωνίστηκε σε μόλις τρεις επίσημους αγώνες και συνολικά 88 λεπτά. Πέραν της προβληματικής σωματικής και φυσικής κατάστασής του, διαχειρίστηκε κι ένα σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού.
Ο Μήτρογλου, ο Χαΐροβιτς και οι άλλοι
Ακολούθησαν κι άλλες μεταγραφικές κινήσεις οι οποίες αποδείχθηκαν λανθασμένες όπως για παράδειγμα αυτές των Τόνι Ντάτκοβιτς, Μπρούνο. Αυτή του Κώστα Μήτρογλου βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής πυραμίδας. Η απόφαση συνεργασίας μαζί του εμπεριείχε ρίσκο, δεδομένου του μεγάλου διαστήματος αγωνιστικής απραξίας του. Στην πορεία του χρόνου αποδείχθηκε ότι ο Έλληνας επιθετικός είχε μπει σ’ έναν δρόμο δίχως επιστροφή. Είχε απογοητευτική παρουσία στα 11 παιχνίδια που αγωνίστηκε με μόλις 265 αγωνιστικά λεπτά συμμετοχής. Ο Άρης επένδυσε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον Μήτρογλου αλλά αυτή η συνεργασία ολοκληρώθηκε με άσχημο τρόπο και συμβιβασμό πριν οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ντένις ή ακόμη ο Γκανέζος Λούμορ επίσης συμπεριλαμβάνονται στα χαμένα μεταγραφικά στοιχήματα, όπως επίσης και ο Ιζέτ Χαΐροβιτς. Η αλήθεια είναι ότι, το καλοκαίρι του 2021, ελάχιστοι αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητα της προσθήκης του Βόσνιου επιθετικού. Θεωρητικά θα αποτελούσε μία από τις αγωνιστικές λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα του Άρη απέναντι στις κλειστές άμυνες. Από τον Δεκέμβρη του 2021 οι Θεσσαλονικείς προσπαθούν να αποδεσμευτούν από το τριετές συμβόλαιο του Χαΐροβιτς αλλά δεν το έχουν καταφέρει. Προσπάθησαν να του βρουν ομάδα, αλλά ο 31χρονος δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο δείχνοντας ότι σκοπεύει να εξαντλήσει το σύνολο του χρόνου της σύμβασης. Σε ενάμιση χρόνο, έπαιξε σε 11 αγώνες και συνολικά 157 λεπτά!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.