Πόσους Μαρτσίνιακ έχει στείλει η ΟΥΕΦΑ κι έχει σταματήσει τον Ολυμπιακό…
Με ρώτησε ένας αναγνώστης γιατί είχα πει στο ραδιόφωνο με τέτοια σιγουριά ότι η Αργεντινή θα κέρδιζε στον τελικό του Μουντιάλ τη Γαλλία.
Η απάντηση είναι πολύ απλή: γιατί απ΄ όποια πλευρά κι αν το έβλεπα, αυτό μου προέκυπτε. Π.χ. η Γαλλία για να κέρδιζε θα έπρεπε να κάνει κάτι που μεταπολεμικά δεν έχει κάνει ποτέ καμία Εθνική, να έπαιρνε δηλαδή στη σειρά δύο Μουντιάλ, κάτι που πάρα πολύ δύσκολα θα συνέβαινε-αντίθετα, μου φαινόταν πολύ πιο εύκολο να το πάρει η Αργεντινή, που είχε να το κατακτήσει από εποχής Μαραντόνα.
Μετά ήταν η παράμετρος Μέσι. Το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κύκλωμα ήθελε Μέσι. Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από σταρ, ο Μέσι εδώ και χρόνια είναι ο κορυφαίος σταρ (όχι ο Κριστιάνο), αλλά δεν είχε πάρει Παγκόσμιο Κύπελλο-κι αν δεν έπαιρνε στο Κατάρ, δεν θα έπαιρνε ποτέ. Όλοι Μέσι ήθελαν, ακόμη κι εγώ που τα γράφω όλα αυτά. Απλά ο καθένας είχε τους λόγους του, και κάποιοι τα συμφέροντα τους. Mην μου πείτε ότι δεν είδατε το σπρώξιμο της Αργεντινής σε όλο το τουρνουά: δηλαδή, πόσα πέναλτι έπρεπε να πάρει ακόμη; Πέντε σε εφτά παιχνίδια!!!
Και μην ασχολείστε με το var. Το var είναι άλλο ένα όπλο για τη ΦΙΦΑ, την ΟΥΕΦΑ και την κάθε εθνική ομοσπονδία η, Λίγκα, για να ισχυροποιείται η δύναμη της διαιτησίας και κατ΄ επέκταση η δική τους. Πράγματι τώρα ακυρώνονται τα γκολ οφσάιντ (στα οριακά γίνονται ακόμη ό,τι θέλουν οι χειριστές κι οι avar, που μόνο με την χρήση τελευταίας λέξη της τεχνολογίας δεν μπορούν να «καθοδηγήσουν» τη φάση).
Μόνο που με το var η διαιτησία έχει πολύ περισσότερες επιλογές να κάνει ό,τι άλλο θέλει. Να δώσει πέναλτι όποτε θέλει, να ακυρώσει ένα γκολ γυρνώντας τη φάση πίσω για ένα φάουλ που έγινε και ας μην το θυμάται πια ούτε αυτός στον οποίο έγινε και διάφορα τέτοια πράγματα. Εξ ου και βλέπουμε ολοένα και περισσότερο άλλες απλές επαφές στην περιοχή να δίνονται πέναλτι κι άλλες απλές επαφές να μη δίνονται. Εξαρτάται ποιόν θέλει να ευνοήσει ο διαιτητής.
Κι όποιος δεν τα βλέπει αυτά, συγνώμη κιόλας, αλλά είναι είτε βλαξ, είτε αφελής. Τώρα, με το var, νομιμοποιούνται αποφάσεις που τα προηγούμενα χρόνια θα τις χαρακτηρίζαμε σκάνδαλο και που μετατρέπονταν σε γκολ μέσω πέναλτι πολύ λιγότερο. Γιατί κανένας διαιτητής δεν θέλει να συνδέεται το όνομα του συνεχώς με σκανδαλώδεις αποφάσεις. Ενώ δείτε τώρα τι ωραία δίνονtαι τα πέναλτι, είτε από τον πρώτο διαιτητή, είτε από τον διαιτητή var. Ψάχνοντας κάθε φάση από κάθε οπτική γωνία, μπορείς πάντα να βρεις εν τέλει σε ένα παιχνίδια ένα πέναλτι που θα βγάλει από τη δύσκολη θέση την όποια ομάδα θέλει το σύστημα, είτε παγκόσμιο, είτε ευρωπαϊκό, είτε εθνικό, να προωθήσει.
Βλέπουμε, άλλωστε, και πόσο εύκολα ορίστηκε σε ολόκληρο τελικό παγκοσμίου Κυπέλλου ο Πολωνός Μαρτσίνιακ!!! Ξέρετε ποιο ήταν το μεγαλύτερο παιχνίδι που είχε σφυρίξει στα 41 χρόνια του ο Μαρτσίνιακ προ Μουντιάλ; Ένα ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ Λίβερπουλ-Βιγιαρεάλ πέρυσι…Πρόπερσι ξέρετε πόσα ματς του έδωσε η ΟΥΕΦΑ στο Τσάμπιονς Λιγκ; Ένα!!! Πρόπερσι ένα ματς Τσάμπιονς Λιγκ και φέτος τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου!!!
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ξέρετε πόσους Μαρτσίνιακ έχουν να θυμούνται;
Πρωτίστως βέβαια τον ίδιο τον Πολωνό, που το 2020 έκανε χειρουργείο από τα λίγα στο Γουλβς-Ολυμπιακός 1-0, για να περάσουν οι Άγγλοι. Σε μία σεζόν τότε που η καλύτερη εκδοχή του Ολυμπιακού επί Μαρτίνς είχε ομάδα να φτάσει πολύ ψηλά στο Γιουρόπα Λιγκ. Με Σα, Τσιμίκα, Σεμέδο κανονικό, Ομάρ, Γκιγιέρμε και Μαντί, Μπα, Μασούρα, Μπουχαλάκη, Βαλμπουενά κι Αράμπι στα καλύτερα τους.
Ένας Ρουμάνος, ο Χάτεγκαν, δεν ήταν το εμπόδιο μίας άλλης πιθανής πρόκρισης του Ολυμπιακού στους 8 του Γιουρόπα Λιγκ, σε εκείνο το Ολυμπιακός-Μέταλιστ 1-2 το 2012, με την καλύτερη ομάδα που είχε φτιάξει ο Βαλβέρδε στο Ρέντη και που θα μπορούσε να πάει τελικό τότε;
Ένας άλλος Πολωνός, ο Στεφάνσκι, δεν πέταξε έξω τον Ολυμπιακό φέτος από το Τσάμπιονς Λιγκ στο Ολυμπιακός-Μακάμπι 0-4; Επειδή εξελίχθηκε έτσι το παιχνίδι; Με τον διαιτητή να χαρίζει με ευκολία το φάουλ στη Μακάμπι για το 0-1 και αμέσως μετά να μην δίνει το πιο εξόφθαλμο πέναλτι με τη χερούκλα του αμυντικού στην κεφαλιά του Τικίνιο, αλλά και την ακύρωση του γκολ του Μπουχαλάκη για χέρι; Ξέρει κανείς πώς θα πήγαινε το παιχνίδι αν έστω γίνονταν το σκορ 1-1 σε μία από τις δύο αυτές στιγμές;
Ένας Σλοβάκος, ο Κρούζλιακ, δεν ήταν που το 2019, μετά την πρόκριση επί της Μίλαν σταμάτησε τον Ολυμπιακό με την ήττα 0-1 στο Κίεβο από την Ντινάμο;
Ο Ρώσος Καράσεφ δεν ήταν που τέλειωσε ουσιαστικά τον Ολυμπιακό από το Τσάμπιονς Λιγκ με την ήττα 0-2 στη Σουηδία από τη Μάλμε το 2014;
Κατά διαβολεμένη σύμπτωση όλοι από την Ανατολική Ευρώπη, Πολωνοί, Ρουμάνοι, Ρώσοι, Σλοβάκοι και λοιπές δυνάμεις (ο Λευκορώσος Κούλμπακοφ στο Ολυμπιακός-Άιντραχτ 1-2, ο Κροάτης Πέλιτο στο Ολυμπιακός-Γκαραμπάγκ 0-3 κ.α πολλοί . Θα μου πείτε, και οι Δυτικοευρωπαίοι δεν πάνε το γράμμα, αν χρειαστεί; Μωρέ θα το πάνε, αλλά οι Ανατολικοί είναι οι καλύτεροι ταχυδρόμοι. Κι επίσημα πια! Μέσω του ορισμού του Πολωνού από τη ΦΙΦΑ στον τελικό του Μουντιάλ.
Μέχρι τώρα τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του ΓΙΟΥΡΟ τους σφύριζαν τουλάχιστον ένας Ριτσόλι, ένας Κάιπερς, ένας Κλάτενμπεργκ, ένας Πιτάνα (Αργεντίνος). Τώρα, είχαμε την ξεφτίλα της ΦΙΦΑ με τον Πολωνό.
Άσχετο: Αφού μιλάμε για Ανατολική Ευρώπη, μία ρώσικη ομάδα είναι αυτή που προσπαθεί να πάρει τον Μαντσίνι και γι΄ αυτό ακόμη δεν έχει κλείσει στον Ολυμπιακό.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.