Παναθηναϊκός: Το ρόδο από το αγκάθι της Νίκαιας

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Το ρόδο από το αγκάθι της Νίκαιας

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την πρώτη αποτυχία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και το πώς το Τριφύλλι μπορεί να ωφεληθεί από την απροσδόκητη απώλεια δύο βαθμών.

Να τη, λοιπόν, η πρώτη «γκέλα»! Βροντερή κιόλας. Εναντίον του ουραγού της βαθμολογίας, έχοντας το προβάδισμα στο σκορ και με ισοφάριση στο 84’ μετά από δοκάρι (Παλάσιος) και τρεις σπουδαίες ευκαιρίες στο β’ μέρος, εκ των οποίων τις δύο (Ιωαννίδης, Τσέριν) «έσβησε» ένας από τους καλύτερους και πιο υποτιμημένους γκολκίπερς της Superleague 1, ο Δημήτρης Χουεσιώτης. «Κάποια στιγμή θα γινόταν» λένε οι περισσότεροι. Ελα, όμως, που αυτός ο Παναθηναϊκός ο οποίος υπολείπεται σε επιλογές έναντι της ΑΕΚ (παρά το νοκ άουτ του Ελίασον και την απουσία για 6-7 ματς του Γκατσίνοβιτς) δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει βαθμούς σε τέτοια ματς! Σε παιχνίδια, δηλαδή, στα οποία όχι μόνο είναι εμφανώς ανώτερος του αντιπάλου του, αλλά κατορθώνει να δημιουργήσει και καθαρές φάσεις ως προϊόν του συνδυαστικού τρόπου που έχει εμφυσήσει στους παίκτες ο Γιοβάνοβιτς…

Να το ξεκαθαρίσουμε για να μην μπερδευόμαστε: το γεγονός ότι στο μυαλό της διοίκησης και του προπονητή το «προγραμματισμένο» upgrade της εφετινής σεζόν δεν είχε ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά τη μείωση της απόστασης (ποιοτικά και βαθμολογικά) από Ολυμπιακό - ΑΕΚ - ΠΑΟΚ δεν αναιρεί το ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει τα πάντα για να αξιοποιήσει την ολόχρυση ευκαιρία που του παρουσιάστηκε για την κούπα! Μια ευκαιρία την οποία δημιούργησαν το προπονητικό τιμ με τους παίκτες και εν μέρει ασφαλώς οφείλεται και στην απογοητευτική εικόνα και απώλεια βαθμών του πρωταθλητή και του ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο. Το αντίθετο! Αν ο Παναθηναϊκός - μ’ αυτό το ρόστερ που έχτισε στην εκκίνηση της σεζόν και μ’ αυτές τις απώλειες λόγω τραυματισμών - θέλει να φτάσει στην πηγή, καλείται σε κάθε ματς να αγωνίζεται σαν να διακυβεύεται ο τίτλος. Σαν να χρειάζεται ένα τρίποντο για να στεφθεί πρωταθλητής! Πρέπει να είναι διαρκώς «τσιτωμένος». Διότι μόνο με σερί υπερβάσεις αυτή η ομάδα με το τέταρτο μπάτζετ της κατηγορίας που έχει χάσει τον MVP της σεζόν από την όγδοη αγωνιστική θα καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, είναι μονόδρομος!

Χθες στη Νεάπολη, λοιπόν, στα δικά μου μάτια πριν από την έναρξη του αγώνα υπήρχαν όλες οι… προδιαγραφές της γκέλας. Εφησυχασμός μετά το άνετο 3-0 επί του Βόλου, τραυματισμοί Βέρμπιτς - Σένκεφελντ που έκαναν άνω - κάτω την ενδεκάδα επιθετικά και δημιούργησαν ανασφάλειες αμυντικά λόγω της παρουσίας του (τουλάχιστον) ασταθούς Σάρλια, πρόβλημα και με τον Σπόραρ που έμεινε στον πάγκο. Όμως η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν καλή, πολύ καλή συγκριτικά με παιχνίδια στα οποία έχει νικήσει έχοντας λιγότερες καθαρές ευκαιρίες!

«Ποδόσφαιρο είναι» θα πει κάποιος. Εδώ κοτζάμ Αργεντινή έχασε για 15 λεπτά τ’ αυγά και τα πασχάλια από τους Σαουδάραβες και έγραψε ήττα στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σωστό! Υπάρχουν παιχνίδια τα οποία θα «στραβώσουν» και ο Παναθηναϊκός εφέτος δεν είχε ούτε ένα τέτοιο! Ούτε ένα στον πρώτο γύρο! Νίκησε στις λεπτομέρειες τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Αστέρα, νίκησε στο 93’ τον Αρη, πήρε ανέλπιστο βαθμό στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Με μία διαφορά: χειρότερος από τον αντίπαλό του ήταν μόνο εναντίον των Ερυθρόλευκων. Σε όλα τα υπόλοιπα ήταν ανώτερος ή ισάξιος. Ε, λοιπόν, αν ο Παναθηναϊκός θέλει να πάρει τον τίτλο, δεν έχει «δικαίωμα» να χάνει βαθμούς σε παιχνίδια στα οποία είναι καλύτερος. Ξέρετε γιατί; Διότι θα υπάρξουν ματς στα οποία θα είναι χειρότερος ή ισάξιος του αντιπάλου και θα τα χάσει. Στην οικονομία του πρωταθλητισμού δεν έχει «δικαίωμα» να αφήνει δύο βαθμούς σε παιχνίδια όπως αυτό με τον Ιωνικό. Ας χάσει βαθμούς σε αναμετρήσεις στις οποίες θα είναι κατώτερος!

Στο κείμενο του Νίκου Αθανασίου μπορεί να βρει κάποιος τις περισσότερες και από τις δικές μου σκέψεις ως προς τη ροή του αγώνα στη Νεάπολη, τις ελλείψεις του Τριφυλλιού και την ανάγκη για μεταγραφική ενίσχυση. Αν ήθελα να προσθέσω κάτι, θα ήταν αυτό: με τον τρόπο που προέκυψε η πρώτη αποτυχία και στο χρονικό σημείο στο οποίο ήρθε για τον Παναθηναϊκό, μπορεί να τον ωφελήσει περισσότερο απ΄ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως! Γιατί;

  • Α) Για να καταλάβουν όλοι ότι το Τριφύλλι δεν χρειάζεται έναν, αλλά δύο εξτρέμ.
  • Β) Για να «δουλευτεί» ακόμα περισσότερο το 4-2-3-1 με τον Μπερνάρ «ελεύθερο» ως επιτελικό μέσο. Πόσο κρίμα για τον Βραζιλιάνο να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ και να μοιράζει τρία γκολ σε Παλάσιος - Τσέριν - Σπόραρ χωρίς να επιτυγχάνεται ούτε ένα! Τρομερό «κέρδος» για τον Παναθηναϊκό αυτή η εμφάνιση του «κοντού»!
  • Γ) Για να αισθανθούν όλοι (με το -6 από την ΑΕΚ πλέον) στο τιμ τον «ηλεκτρισμό» της διεκδίκησης του τίτλου και την ανάγκη της απόλυτης συγκέντρωσης στο στόχο.
  • Δ) Για να επανεξεταστούν συνολικά - με αφορμή αυτό το παιχνίδι, το οποίο πανεύκολα θα μπορούσε να λήξει 0-2 - οι εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο και το κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν σε πορεία πίεσης και πρωταθλητισμού.


Από ρόδο βγαίνει αγκάθι και απ΄αγκάθι βγαίνει ρόδο λέει ο λαός. Και στη ζωή και στο ποδόσφαιρο. Η σταθερή ΑΕΚ είναι πάντα «εκεί» (ακόμα κι αν «γκελάρει» με Βόλο ή ΠΑΣ πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 8 Ιανουαρίου), ο βελτιωμένος ΠΑΟΚ είναι «εκεί», ο Ολυμπιακός παρά τα τρομερά αμυντικά του προβλήματα είναι ακόμα «εκεί». Αλλά ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται να κοιτάζει πίσω. Χρειάζεται, όμως, να κοιτάξει πολύ προσεκτικά και αποφασιστικά «μέσα» του.

Y.Γ. 1: Ανησυχητικά για τον Γιοβάνοβιτς κακή η απόδοση του Ρουμπέν Πέρεθ και πρέπει να συζητήσει μαζί του τους λόγους για τους οποίους σε αρκετές περιπτώσεις έμοιαζε "χαμένος" στο αμυντικό transition, στις κόντρα επιθέσεις του Ιωνικού.

Υ.Γ. 2: Ο ρέφερι Παπαδόπουλος δεν έπαιξε απολύτως κανένα ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Στον πειθαρχικό έλεγχο, όμως, ήταν επιπέδου Superleague 2 και στην υπόδειξη των καθυστερήσεων απίστευτος (τέσσερα λεπτά).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...