Να΄τοι οι... έσχατοι σε όλη την Ευρώπη
Ακόμα μία ένδειξη (ίσως και απόδειξη) ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προέκυψε από πρόσφατη μελέτη του Παρατηρητήριου Ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τον οργανισμό ο οποίος υπάγεται στο Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών (CIES) που εδρεύει στο Νοσατέλ της Ελβετίας.
Στα αποτελέσματα της έρευνας που εξελίχθηκε σε κόλαφο για το ελληνικό πρωτάθλημα, αναλύθηκαν διεξοδικά δεδομένα που αφορούν τους ποδοσφαιριστές. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν από τη διακοπή των διοργανώσεων λόγω του Μουντιάλ. Με βάση αυτά και ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Α΄ κατηγορίας, στην ελληνική Super League οι σύλλογοι:
- Χρησιμοποιούν γερασμένους παίκτες
- Έχουν τους περισσότερους ξένους
- Εμπιστεύονται λιγότερο τις ακαδημίες τους
και...
- Διαθέτουν τους πιο... κοντούς ποδοσφαιριστές!
Με εξαίρεση το τελευταίο, το οποίο είναι ένα στατιστικό στοιχείο μικρότερης βαρύτητας (οι υψομετρικές διαφορές είναι ελάχιστες σε σχέση με τα άλλα πρωταθλήματα) οι τρεις πρώτοι στατιστικοί πίνακες θα έπρεπε να χτυπήσουν κόκκινο συναγερμό και να οδηγήσουν σε ραγδαίες αλλαγές. Όλα τα στοιχεία αφορούν αγώνες πρωταθλήματος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, δεν περιλαμβάνεται δηλαδή η τελευταία (14η) αγωνιστική της Super League.
1. Ποδοσφαιριστές γερασμένοι
Η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας (28.3-28.6 ετών). Ο Ιωνικός (30.3), η Λαμία (30,2) και ο Αστέρας Τρίπολης (29.7) είναι οι πιο «γερασμένες» ομάδες της Super League, ενώ το χαμηλότερο μ.ο. έχουν ο ΠΑΟΚ (26.5) και ο ΠΑΣ Γιάννινα (26). Μάλιστα οι τρεις πιο «γερασμένες» βρίσκονται στο ευρωπαϊκό TOP 20, o Ιωνικός 3ος, η Λαμία 4η, ο Αστέρας Τρίπολης 13ος ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται και ο Παναθηναϊκός (22ος με 29.3 χρόνια).
Στη La Liga (Ισπανία) αγωνίζονται παίκτες με ηλικίες κάτω των 28 ετών μέσο όρο, ενώ κάτω των 27 συναντάμε σε πρωταθλήματα όπως η Premier League (Αγγλία), η Bundesliga (Γερμανία), η Ligue 1 (Γαλλία), η Serie A (Ιταλία) και η Primeira Liga (Πορτογαλία). Στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Κροατία αγωνίζονται μικρότεροι των 26 ετών κατά μέσο όρο, ενώ το πρωτάθλημα με τους νεότερους ποδοσφαιριστές είναι της Σλοβενίας (24.9)
2. Απόλυτη ξενομανία
Στον τομέα αυτό η Super League βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το 72.2% των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στις πρώτες 13 αγωνιστικές, να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική Ελλάδας. Πρώτη είναι η Κύπρος με 81.9%.
Εδώ ο Άρης σπάει όλα τα... κοντέρ με το 99.9% να είναι ξένοι, αφού η μοναδική ελληνική παρουσία ήταν 14΄ του Χατζηιωάννου και 1΄ (ένα λεπτό!) του Σγουρού στον α΄ γύρο. Ωστόσο, ο Άρης είναι δεύτερος πανευρωπαϊκά, αφού η κυπριακή Πάφος έπιασε 100%!
Στον αντίποδα, το μέσο όρο της... ξενομανίας στην Ελλάδα, ρίχνουν ομάδες όπως ο Λεβαδειακός (45% Έλληνες) και ο ΟΦΗ (42% Έλληνες)
Τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα προσελκύουν τους καλύτερους παίκτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Παρόλα αυτά, η παρουσία αλλοδαπών είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με την Ελλάδα: 65,9% ξένοι στην Ιταλία, 60,7% στην Αγγλία, 55% στη Γερμανία, 43% στη Γαλλία και μόλις 42.7% στην Ισπανία.
Στα άλλα πρωταθλήματα, το εγχώριο στοιχείο είναι το κυρίαρχο. Η Ολλανδία χρησιμοποιεί γηγενείς σε ποσοστό 60%, το Ισραήλ πάνω από 66%, ενώ στη γειτονική Σερβία το 80% των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Α΄ κατηγορία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα της χώρας. Στη λίστα υπάρχει και η Ουκρανία, με μόλις 7,5% ποσοστό αλλοδαπών, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην εμπόλεμη κατάσταση.
3. Αφανισμός ακαδημιών
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η Ελλάδα ήταν μακράν τελευταία στο σχετικό πίνακα, αφού μετρημένοι στα δάκτυλα ήταν οι παίκτες που εκπαιδεύτηκαν, τουλάχιστον για τρία χρόνια μεταξύ 15-21 ετών, στον σύλλογο στον οποίο αγωνίστηκαν, στα πρώτα ματς της σεζόν. Όμως στις τελευταίες αγωνιστικές του Α΄ γύρου αυξήθηκε η παρουσία των πιτσιρικάδων κι έτσι η Super League με ποσοστό 5.1% είναι δεύτερη από το τέλος, πάνω από την Τουρκία (4.5%) Οι πρώτες στην κατάταξης, Σλοβακία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία συγκεντρώνουν ποσοστά πάνω από 20%, που σημαίνει ότι τουλάχιστον 2 βασικότατοι παίκτες κάθε ομάδας προέρχονται από τα τμήματα υποδομής της.
Από τις υπόλοιπες χώρες η Ολλανδία έχει 17.6%, η Αυστρία 16.2%, η Ισπανία 15,9%, η Ουγγαρία 13.2%, η Γαλλία 12.6% και η Αγγλία 11.8%. Μόνο οκτώ από τα 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που αξιολογήθηκαν, εμπιστεύονται παίκτες από τις ακαδημίες τους σε ποσοστό κάτω από 10%.
Στην Ελλάδα, η Λαμία και ο Ιωνικός έχουν το απόλυτο «μηδέν». Δηλαδή, κανένας παίκτης προερχόμενος από τις ακαδημίες τους δεν έχει αγωνιστεί εφέτος ούτε δευτερόλεπτο. Η ΑΕΚ τη... γλύτωσε χάρη σε μερικά λεπτά που πήραν οι Γαλανόπουλος, Κοσίδης, Μαχαίρας (ο Χριστόπουλος δεν είχε παίξει ακόμα) διαμορφώνοντας το ποσοστό του 0.3%. Ομοίως ο Παναθηναϊκός έφτασε... ασθμαίνοντας στο 0.6% αξιοποιώντας τρεις παίκτες από τις υποδομές του: Βαγιαννίδης, Αλεξανδρόπουλος και Φρόκου.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί ο ΠΑΟΚ με 19.1% (μάλιστα ήταν ακόμα πιο ψηλά πριν τραυματιστούν οι Λύρατζης και Τσαούσης) και τουλάχιστον στον τομέα αυτό προσεγγίζει τα επίπεδα πολύ σπουδαίων ευρωπαϊκών συλλόγων με παράδοση στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών (η Μπαρτσελόνα έχει 28.9%, η Φέγενορντ 26.4%, η Γκενκ 27.6%, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ 23.7%).
Ο Λεβαδειακός διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα με 21.9%, ενώ ο Ολυμπιακός ανέβηκε στις τελευταίες αγωνιστικές του α΄ γύρου στο επίσης ικανοποιητικό 10.4% με την αξιοποίηση παικτών όπως ο Τζολάκης, o Ντόι, ο Βρουσάι και ο Ρέτσος. Ωστόσο, οι μισές ομάδες της Λίγκας (7) έχουν ποσοστό μικρότερο του 1%.
Ουραγοί παντού!
Είναι οξύμωρο, αλλά ακόμα και σε λιγότερο σημαντικούς δείκτες, η Super League παραμένει ουραγός. Για παράδειγμα στο διάστημα που παραμένει ο παίκτης σε μία ομάδα, η Ελλάδα με μέσο όρο 16 μήνες βρίσκεται στην 28η θέση, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία (15.9), τη Σερβία (15.2) και την Κύπρο (13.3). Όσο για το ύψος που αναφερθήκαμε στην αρχή του κειμένου, ο μέσος όρος των ποδοσφαιριστών μας είναι 180.7 εκατοστά και είναι οι πιο κοντοί ανάμεσα στα 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που αναλύονται, ενώ οι υψηλότεροι αγωνίζονται στη Bundesliga (184.2).
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την πρωτοφανή αποτυχία των ελληνικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και την πτώση της εθνικής μας στη θέση 51 του FIFA Ranking, το συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ένα: υπάρχει ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αλλιώς, η συνέχεια της καθοδικής πορείας είναι μαθηματικά βέβαιη.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.