Οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να σέβονται το ποδόσφαιρο
Για το πειραγμένο μυαλό του Παναθηναϊκού και τον... εκτροχιασμό από το πλάνο των νικών που έφερε ρεκόρ στις σέντρες, δείγμα της βιασύνης και της προχειρότητας των παικτών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, αναφερθήκαμε στα σημειώματα της Πέμπτης. Το Τριφύλλι πλήρωσε την πνευματική του ανετοιμότητα να διαχειριστεί τις καταστάσεις του παιχνιδιού, ήταν ξανά άστοχο σε μεγάλες ευκαιρίες με μοιραίο τον Σεμπαστιάν Παλάσιος και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον διαιτητή, Γκορτσίλα, για την έκβαση του αποτελέσματος και την δεύτερη συνεχόμενη γκέλα των ''πρασίνων'' στο δεύτερο γύρο.
Όσα ξαναείδαμε στη Λεωφόρο, όμως, δεν γίνεται να περάσουν έτσι. Τι είδαμε; Μία ομάδα να πέφτει συνέχεια κάτω χωρίς λόγο, όπως ακριβώς το έκανε και ο Αστέρας Τρίπολης και έναν ρέφερι να επιτρέπει το αντιποδόσφαιρο και να μην δίνει δίνει τον σωστό έξτρα χρόνο, ώστε να αποδώσει δικαιοσύνη στον αγώνα. Επί της ουσίας με τα εννιά λεπτά καθυστερήσεων που έδειξε η διαιτητική ομάδα είπε ένα μεγάλο ''μπράβο'' στον ΟΦΗ για τις συνεχείς διακοπές του ματς και έδειξε μια μεγάλη ''μούτζα'' στον Παναθηναϊκό για το γεγονός πως ήθελε να παίξει το σπορ. Μάλιστα, ο κανονισμός δεν τηρήθηκε ούτε και στον έξτρα χρόνια, όταν από τα εννιά λεπτά, ζήτημα ήταν να παίχτηκε ποδόσφαιρο στα πέντε.
Η αποκάλυψη στην εκπομπή του Ντέμη Νικολαϊδη, την καλύτερη και πιο ποδοσφαιρική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, για τον χαμένο χρόνο της αναμέτρησης ήταν σοκαριστική και επιβεβαίωσε την αίσθηση που είχε ο παρατηρητής του αγώνα, χωρίς να είναι με ένα χρονόμετρο στο χέρι.
Από τα 104 λεπτά του αγώνα, ποδόσφαιρο παίχτηκε μόνο στα 49, καθώς τα υπόλοιπα 55 ήταν κενά διαστήματα! Σχεδόν μία ώρα χωρίς ποδόσφαιρο. Δεν ήταν όλα καθυστερήσεις προφανώς, το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ, υπάρχουν κενά διαστήματα που προκύπτουν από τη φύση του παιχνιδιού. Για να καταλάβει κανείς την διαφορά, όμως, στο Φάληρο, στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης τα κενά διαστήματα ήταν 35 λεπτά. Στη Λεωφόρο είκοσι λεπτά περισσότερα. Μιλάμε για... χαοτική απόσταση. Από την στιγμή, λοιπόν, που οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το γεγονός πως στο Παναθηναϊκός- OΦΗ το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα, προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι κάνουν οι διαιτητές για να προστατεύσουν το ποδόσφαιρο;
Ο Γκορτσίλας εν προκειμένω δεν έκανε τίποτα. Έκλεισε τα μάτια σε όσα έβλεπε μπροστά του, έβγαλε την υποχρέωση με τα εννιά λεπτά που έδειξε και πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων τις νέες οδηγίες από την FIFA, οι οποίες εφαρμόστηκαν κατά γράμμα στο Μουντιάλ του Κατάρ. Το παιχνίδι αυτό, θα πρέπει να αποτελέσει το αντιπαράδειγμα για όσα πρέπει να κάνουν οι διαιτητές από εδώ και στο εξής, σε όλα τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.
Οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να σέβονται το ποδόσφαιρο και να λειτουργούν προς όφελός του. Είναι άλλο πράγμα το να μπαίνει μια ομάδα στον αγωνιστικό χώρο για να παίξει άμυνα, να παίξει σκληρά, να ταμπουρωθεί και να θέλει να καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου. Νορμάλ πράγματα. Και είναι εντελώς διαφορετικό το ''πέφτω κάτω συνέχεια'' και το ''πατάω το χορτάρι για να μην παιχτεί ποδόσφαιρο''. Ο σκοπός μπορεί να αγιάζει τα μέσα, αρκεί τα μέσα να είναι στα όρια που επιτρέπει το ίδιο το άθλημα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.