Ο ΠΑΟΚ του 1-0 μέχρι το 60΄

Ο ΠΑΟΚ του 1-0 μέχρι το 60΄

Ο ΠΑΟΚ του 1-0 μέχρι το 60΄

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου αναλύει ένα από τα ποδοσφαιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την φετινή πορεία του ΠΑΟΚ και προσπαθεί να βρει απαντήσεις για το πώς η ομάδα του Λουτσέσκου αρχίζει και πώς τελειώνει τα παιχνίδια της.

Η ομάδα του Λουτσέσκου παίζει σωστά. Είναι ένα σύνολο με βασικές ποδοσφαιρικές αρχές και στην επίθεση και στην άμυνα. Δεν υπάρχει τομέας στο παιχνίδι στον οποίο υστερεί τόσο πολύ, όσο δηλαδή «λέει» η βαθμολογία σε σχέση με τους δύο πρώτους. Σε όλα εκτός από την ευστοχία στην επίθεση!

Εκεί, οι παίκτες του Δικεφάλου «καταφέρνουν» και κατέχουν την έβδομη θέση στο πρωτάθλημα! Αν και δεν χρειάζονται πολλές άλλες αναλύσεις για τους βασικούς λόγους που ο ΠΑΟΚ παίζει σωστά, δεν έχει όμως την απαιτούμενη ποιότητα μπροστά και κάπως έτσι βρίσκεται τόσο πίσω από την κορυφή, πρέπει να ψάξουμε ένα ακόμη φαινόμενο του φετινού ΠΑΟΚ. Είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός το οποίο θεωρώ ότι στο τέλος-τέλος μπορεί και να σχετίζεται με την αστοχία της ομάδας.

Στο πρωτάθλημα έχουμε παίξει 15 αγώνες. Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει προηγηθεί στους 12(!) από αυτούς. Δεν τα κατάφερε με Άρη, ΑΕΚ και Αστέρα. Στα δύο από αυτά τα τρία ματς ήταν –μάλλον- χειρότερος του αντιπάλου. Ίσως ήταν και τα μοναδικά που η ομάδα του Λουτσέσκου υστέρησε σε σχέση με τον αντίπαλο. Το θέμα λοιπόν είναι ότι ενώ ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος, ενώ προηγείται, σε πάρα πολλά παιχνίδια του φθάνει ένα σημείο όπου χάνει τον έλεγχο και τελικά χάνει και τους βαθμούς της νίκης. Μετράμε:

-ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 1-1 από… θαύμα! Ένας αγώνας για 1-4 τουλάχιστον…

-ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-2! Καταπληκτικός ΠΑΟΚ στο πρώτο μέρος και χάνει τον αγώνα από δύο και μόνο 50άρες πάσες των πρασίνων στο δεύτερο.

-Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ 1-1 με τον Δικέφαλο να μην είναι εντυπωσιακός, να προηγείται αργά και μετά το 75΄ να τρέμει μέσα στο γήπεδο. Τελικά ισοφαρίστηκε στο τέλος!

- Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 1-1 με τον γνωστό τρόπο που ζήσαμε πρόσφατα.

Υπάρχει και το ΠΑΟΚ-Ατρόμητος αλλά και το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ όπου το 1-0 έγινε 1-1 και μετά 2-1. Γίνονται κι αυτά…

Και σε αυτά τα ματς όμως, αλλά και στις αναμετρήσεις με Λαμία, Βόλο, Παναιτωλικό, μετά το 1-0 του ΠΑΟΚ, ο αντίπαλος κάποια στιγμή στάθηκε στα πόδια του και αφού γλίτωσε από το 2-0 ή το 3-0, αντέδρασε και έβαλε την ομάδα του Λουτσέσκου σε κίνδυνο. Προσέξτε: Σε όλα σχεδόν αυτά τα παιχνίδια έχουμε το ίδιο σκηνικό: Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει καλά. Κυριαρχεί, δημιουργεί, προηγείται, συνεχίζει να χάνει πάρα πολλές ευκαιρίες, οι αντίπαλοι όμως μένουν «ζωντανοί»! Εκεί, εκμεταλλεύονται την αστοχία των ασπρόμαυρων, παίρνουν τα πάνω τους, ρισκάρουν, αντιδρούν και συχνά-πυκνά ισοφαρίζουν και «κλέβουν» βαθμούς, όπως προχθές ο Ατρόμητος του οποίου οι παίκτες ούτε που κατάλαβαν πώς το 0-3 έγινε… 1-1.

Προσέξτε το άλλο. Την απόδειξη όλων των παραπάνω: Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος στη συγκομιδή βαθμών από το 1΄ μέχρι το 45΄ αλλά και από το 1΄μέχρι το 60΄. Αν τα παιχνίδια παίζονταν για 60 λεπτά ο ΠΑΟΚ θα είχε 33 πόντους, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός 31 και ο Παναθηναϊκός 30. Έλα όμως που τα παιχνίδια τελειώνουν στο 90΄. Στη συγκομιδή των τελευταίων 30 λεπτών, ο ΠΑΟΚ είναι όγδοος! Τόσο χάλια…

-Είναι πρόβλημα φυσικής κατάστασης; Δεν φαίνεται. Δεν είναι τέτοια η εικόνα. Δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία.

-Είναι ζήτημα βασικών και ποιοτικής απόστασης των παικτών που μπαίνουν από τον πάγκο;

-Είναι θέμα νοοτροπίας και προσωπικότητας; Μπορεί.

Σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΟΚ ξεκινάει καλά, χάνει –συνήθως- γκολ με τη… σέσουλα και σε πολλές περιπτώσεις στο τέλος χάνει και τους βαθμούς της νίκης. Μήπως σε εκείνα τα σημεία της κρίσης, μήπως στα τελειώματα αναμετρήσεων όπου ο ΠΑΟΚ οφείλει και να κρατάει αποτελέσματα, ένας σχηματισμός με ένα εξάρι και δύο οκτάρια, ή τέλος πάντων με τρία χαφ στο κέντρο αντί για τρεις μεσοεπιθετικούς, βοηθούσε να ελεγχθεί καλύτερα η όποια πίεση; Δεν ξέρω αν αυτή είναι μία λύση, ειδικά αν ο ΠΑΟΚ δεν συνεχίζει να «καθαρίζει» τα παιχνίδια του από πιο νωρίς έχοντας διαφορά στο σκορ.

Πώς; Γιατί; Τι κυρίως φταίει για τη συγκεκριμένη κατάσταση; Ο προπονητής και οι συνεργάτες του οφείλουν να το αναλύσουν και αν δεν καταλήξουν εκ νέου στο βασικό συμπέρασμα της αστοχίας που δεν «τελειώνει» τα ματς και στη διάρκειά τους τελικά ρίχνει τη ψυχολογία των παικτών, ανεβάζοντας τους αντιπάλους που καταλαβαίνουν με τι… χασογκόληδες έχουν να κάνουν, τότε οφείλουν να βρουν άλλη λύση. Να προσπαθήσουν…

Είναι κρίμα και άδικο να μην ανταμείβεται με τέτοιο τρόπο η δουλειά της ομάδας του Λουτσέσκου, η οποία εκτός όλων των άλλων δεν φαίνεται ότι έχει και πολλές πιθανότητες να ενισχυθεί άμεσα με την ποιότητα (τα γκολ δηλαδή) που ψάχνει στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία! Πρέπει το 2023 να είναι πολύ καλύτερο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.