Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιζε μόνος, ο ΠΑΟΚ για να κερδίσει πρέπει να «πετάει»

Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιζε μόνος, ο ΠΑΟΚ για να κερδίσει πρέπει να «πετάει»

Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιζε μόνος, ο ΠΑΟΚ για να κερδίσει πρέπει να «πετάει»

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το χθεσινό 0-0 του ΠΑΟΚ κόντρα στον ΟΦΗ, σχολιάζοντας ιδιαίτερα όσα δεν είχε η ομάδα του Λουτσέσκου σε μία μέτρια βραδιά της.

Διαφωνώ με όλους όσους σχολιάζουν το χθεσινό ματς του ΠΑΟΚ και στέκονται σε κρίσεις για το τι… έχασε, τι… έπαθε, τι έκανε και τι δεν έκανε η ομάδα του Λουτσέσκου για να μείνει στο 0-0. Κατά την άποψή μου είναι μεγάλο λάθος να σχολιάζεις αυτή την αναμέτρηση και να μην στέκεσαι -αρκετά- στον ΟΦΗ.

Όχι! Δεν το τονίζω για λόγους δεοντολογίας. Σε αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε και… έχασε. Αντιμετώπισε τον ΟΦΗ και το παιχνίδι έληξε 0-0. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Στο Ηράκλειο για παράδειγμα και στο πρώτο παιχνίδι, είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΟΚ έχασε με την έννοια της αυτοκτονίας! Εκεί έπαιζε μόνος του και έχασε δύο πόντους χωρίς να το καταλάβει. Σε εκείνο το ματς ο ΟΦΗ «έκλεψε» τον πόντο χωρίς να καταλάβει το πώς. Χθες στην Τούμπα και τηρουμένων των αναλογιών με τη δυναμική των ομάδων ΔΕΝ έγινε κάτι τέτοιο και πρέπει –επιτέλους- να είμαστε δίκαιοι και όσο γίνεται αντικειμενικοί.

Χθες στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ δεν έπαιζε με ομάδα από το 10 και κάτω της βαθμολογίας. ΔΕΝ είχε τέτοια εικόνα ο ΟΦΗ παρά τη βαθμολογία του. Το σύνολο του Νταμπράουσκας είχε εικόνα ομάδας που είναι μέσα στην εξάδα ή οκτάδα. Κατά την άποψή μου έτσι πρέπει να ξεκινάμε την ανάλυση του αγώνα. Ήταν αποτυχία του ΠΑΟΚ που δεν κατάφερε να καταστήσει τον ΟΦΗ πιο αδύναμο και να αποδείξει με την εικόνα του σε ένα σημαντικό κομμάτι της βραδιάς, ότι εκείνος είναι πολύ ανώτερος; Μπορεί… Σε κάθε περίπτωση όμως σε αυτό το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ δεν αδίκησε τον εαυτό του, δεν έκανε ό τι καλύτερο για να κερδίσει, δεν «αυτοκτόνησε», δεν δικαιούται να «μιλάει» ακόμη και για… αστοχία. ΔΕΝ έκανε πολλές μεγάλες φάσεις η ομάδα του Λουτσέσκου και κάπως έτσι αποκτούν μικρότερο νόημα τα νούμερα. Το 70-30 κατοχή και το 17-4 τελικές με τα 5-0 κόρνερ. Σε αυτή την περίπτωση η εικόνα ήταν πιο δυνατή από τα νούμερα τα οποία ΔΕΝ χρησιμοποιώ πάντα για να περιγράψω έναν αγώνα.

Το έχω γράψει 100 φορές εξηγώντας γιατί ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ μπορεί να διεκδικήσει φέτος το πρωτάθλημα. (Ίσως φάνηκε χθες στην Τούμπα και από τα 11 χιλιάδες εισιτήρια, ότι έτσι και αλλιώς λίγοι πίστευαν και πιστεύουν σε κάτι τέτοιο). Όταν ο ΠΑΟΚ δεν «πετάει», όταν η ομάδα δεν δουλεύει τέλεια για να μπαίνει με την μπάλα στα δίχτυα 1-2 φορές στις 6-7 μεγάλες φάσεις, ΔΕΝ κερδίζει γιατί δεν έχει το εύκολο γκολ. ΑΝ ο ΠΑΟΚ δεν «πατήσει» τον αντίπαλο, ΔΕΝ έχει την απρόσμενη, μεγάλη ενέργεια ενός παίκτη που χωρίς να κουραστεί όλο το σύνολο θα πάρει την μπάλα και με κάποιο τρόπο θα τη βάλει μέσα. Δεν έχει τον Πρίγιοβιτς. Δεν έχει τον Μάτος. Δεν έχει τον Βιεϊρίνια του 2019. Δεν έχει τον Χάμες ή τον Μπιελ του 2022 στον Ολυμπιακό, ακόμη και όταν σουτάρουν από τα 25-30 μέτρα χωρίς η ομάδα να κουράζεται στη δημιουργία. Στις μέτριες βραδιές του ο ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα θα κερδίζει τις καλές ομάδες, όπως χθες πολύ οργανωμένος ήταν ο ΟΦΗ, ο οποίος στο τέλος πήγε και να «κλέψει» το ματς.

 

Κάπως έτσι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και στα ντέρμπι που πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Εκεί σίγουρα δεν θα κάνεις 6-7 μεγάλες ευκαιρίες!

Για να το εξηγήσω όλο αυτό το φαινόμενο ακόμη πιο συγκεκριμένα: Ο ΠΑΟΚ φέτος κέρδισε όλα τα ματς στα οποία ήταν πολύ ανώτερος. Δεν έκλεψε κανένα, δεν πήρε κάποιο οριακά όσον αφορά την εικόνα του και την αγωνιστική του διαφορά με τον αντίπαλο. ΜΟΝΟ έτσι κερδίζει ο ΠΑΟΚ! Για να είμαι δίκαιος, στο μόνο όπου επικράτησε με ισορροπημένη εικόνα αναμέτρησης (ίσως σε κάποια σημεία ήταν και κατώτερος) ήταν στο Καραϊσκάκη, εκεί όπου ο αντίπαλος έβαλε ένα αυτογκόλ και ο Νάρει μία γκολάρα! Άλλο ματς στο όριο, από μία ενέργεια παίκτη του, δεν πήρε ο ΠΑΟΚ. Σε όλα τα άλλα ήταν πολύ ανώτερος και απλά κέρδιζε ΚΑΙ την αστοχία του. Δηλαδή τα δικά του… μισό-μηδέν ήταν για 3-0.

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό: Ο φετινός ΠΑΟΚ δεν δικαιούται μέτρια ή κακή βραδιά! Για να κερδίζει, πρέπει πάντα να παίζει στα κόκκινα. Γίνεται;

Ότα ο Λουτσέσκου βάζει τον Τάισον και χωρίς προπόνηση...

Στο πρώτο χθεσινό ημίχρονο ο Λουτσέσκου ξεκίνησε παρατάσσοντας την καλύτερη ενδεκάδα του. Σε αυτό το διάστημα ο ΟΦΗ τον κλείδωσε. Η αμυντική συμπεριφορά των Κρητικών ήταν άψογη. Ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και πιο πίσω όταν χρειάστηκε, έκλεισε όλα τα μεσοδιαστήματα, με τον ΠΑΟΚ να μην δημιουργεί παρά μόνο μία ευκαιρία από κλέψιμο σε επιπόλαιο λάθος!

Με 7 απουσίες και πολύ νεανικό πάγκο, το plan B του Λουτσέσκου έφερε ένα σχήμα με δύο επιθετικά και απολύτως επιθετικογενή πλάγια μπακ, όπως ο Ζίβκοβιτς και ο Βιεϊρίνια, μαζί με δύο επιθετικούς. Πέτυχε πράγματα και άνοιξε το γήπεδο, αφού η ομάδα του έφθανε πλέον πιο καλά και πιο εύκολα κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Εκεί όμως οι αποφάσεις ήταν κακές. Μόνο δύο φορές ο Ολιβέιρα βρήκε εστία, αλλά ο Μανδάς του είπε «όχι» Παίζει και αυτός! Τι να κάνουμε; Κατά τα άλλα κακές εκτελέσεις και στις τελικές πάσες, ενώ ο Σάστρε βγήκε οφσάιντ στη φάση όπου (κατά τα άλλα) τα έκαναν όλα σωστά και ο Ντόουγκλας βρήκε δίχτυα .

Διάθεση είχαν στον ΠΑΟΚ, το «πάλεψαν» και τακτικά στο δεύτερο μέρος, έκλεισαν τον αντίπαλο, αλλά αυτό το κάτι απρόσμενο δεν το είχε κανείς! Κάπως έτσι στο τέλος είπε ο Λουτσέσκου: «Μακάρι να είχα τον Τάισον και σήμερα για 15 λεπτά να τον βάλω»! Ποιος; Ο Λουτσέσκου που δεν βάζει ποτέ νέο παίκτη τόσο γρήγορα στο γκρουπ! Και τι να κάνει τώρα όμως όταν ψάχνει κάτι πολύ ποιοτικό μπροστά σε ενέργεια και δεν το βρίσκει; Ειδικά σε περίοδο όπου έχει και εφτά απουσίες, θα βάλει και παίκτη χωρίς προπόνηση, χωρίς καλή συνοχή με το σύνολο, ελπίζοντας στις στιγμές του.

Τώρα με τον Παναθηναϊκό, εκτός όλων των άλλων θα δούμε και τη «μαγκιά» στη διαχείριση ενός τέτοιου ρόστερ. Άντε να δούμε τώρα τι θα σκεφτεί ή τι μπορεί να κάνει ο προπονητής σε τρία ματς με τόσο δυνατό αντίπαλο… (Κάτι που ισχύει και για τον Γιοβάνοβιτς).

Κι αν ο ΠΑΟΚ είχε 10-20% πιθανότητες να κάνει πρωταθλητισμό, αυτές θα τις διατηρούσε με νίκη επί του ΟΦΗ και ισοπαλία την άλλη Κυριακή στη Λεωφόρο. Θα τις αύξανε αν κέρδιζε και τα δύο παιχνίδια. Τώρα, για να διατηρήσει τις λίγες του ελπίδες πρέπει να κερδίσει στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, μετά βέβαια και το πρώτο ματς κυπέλλου. Και όλα αυτά, θα τα πετύχει στο πρωτάθλημα, ΑΝ πιάσει η μεταγραφή Τάισον (και όποια άλλη μπροστά) και ο ΠΑΟΚ βρει επιτέλους πιο εύκολες νίκες, από πιο ποιοτικές ενέργειες μεγάλων παικτών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.