Τα μεγάλα κέρδη της νίκης του Ολυμπιακού
- Ολυμπιακός - Άρης: Η απουσία του πρέσινγκ και οι αργές επιστροφές
- Ο Μίτσελ διέγνωσε το πρόβλημα και το διόρθωσε με Μασούρα
- Τα μεγάλα κέρδη του Ολυμπιακού
Μιλώντας πριν το ματς με τον Άρη και αφού κλήθηκε να σχολιάσει το σχήμα με τα τρία δεκάρια, ο Μίτσελ στάθηκε στη σημασία του ελέγχου του παιχνιδιού και όχι της μπάλας, τονίζοντας ότι η κατοχή της μπάλας αποτελεί για τον Ολυμπιακό τον τρόπο για να θωρακίζει την αμυντική του λειτουργία. Το δόγμα αυτό βρίσκει συχνά εφαρμογή, κυρίως σε αντιπάλους που έχουν παρόμοιο στιλ και δυσκολεύονται να χτυπήσουν με άμεσο παιχνίδι στη μετάβαση. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να βρουν ρυθμό και νίκες με την παράλληλη χρησιμοποίηση των Μπιέλ-Χάμες-Φορτούνη, ωστόσο έμοιαζε βέβαιο πως θα βρεθεί η ομάδα που θα καταφέρει να βρει τρόπο με την τακτική της να τους περιορίσει.
Ολυμπιακός - Άρης: Η απουσία του πρέσινγκ και οι αργές επιστροφές
Ο Άλαν Πάρντιου είχε διαβάσει το ματς του «Γ. Καραϊσκάκης» σωστά και ο τρόπος που έστησε την ομάδα του δικαίωσε το αγωνιστικό του πλάνο στο πρώτο ημίχρονο. Οι «κίτρινοι» κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τους μεσοεπιθετικούς του Ολυμπιακού και να κλείσουν τους διαδρόμους των μέσων, με την πρώτη γραμμή πίεσης να εστιάζει σ' αυτούς, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να κυκλοφορούν την μπάλα χωρίς πραγματικά να μπορέσουν να δημιουργήσουν ρήγματα. Οι συνεχείς αλλαγές θέσεων της τριπλέτας πίσω από τον επιθετικό δεν έκαναν διαφορά, καθώς ο Άρης ήταν προσαρμοσμένος στο παιχνίδι και όχι στα πρόσωπα.
Από την άλλη, ο Ολυμπιακός παρουσίασε σημαντικές αδυναμίες στο αμυντικό transition, με τις αργές επιστροφές να προσφέρουν αρκετούς χώρους στον Άρη, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να τις αξιοποιήσει. Επέλεξε να μην πρεσάρει ψηλά, πιθανόν αναγνωρίζοντας ότι ο Άρης έτσι θα έβρισκε προϋποθέσεις για άμεσο παιχνίδι στον κενό χώρο, όμως από την άλλη η επιλογή του αυτή «βοήθησε» τους φιλοξενούμενους να κρατήσουν το πλάνο τους και να μην κάνουν βεβιασμένες επιλογές στις πρώτες πάσες, βρίσκοντας σχεδόν πάντα άμεσους αποδέκτες στις πρώτες πάσες, για να βγάλουν την μπάλα από το αμυντικό τρίτο χωρίς άγχος.
Ο Γκρέι προσπάθησε να χτυπήσει παίζοντας στα όρια του οφσάιντ, έχοντας την ικανότητα και την εμπειρία να το κάνει, αλλά δεν του βγήκε, ενώ το γκολ που σημείωσε ο Νταρίντα ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ, αλλά ακόμα κι έτσι η φάση ήταν προϊόν λαθών στην άμυνα του Ολυμπιακού. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να φορτώσουν τη δεξιά πλευρά για να βρουν διαδρόμους στην περιοχή, όχι δίνοντας πλάτος και πηγαίνοντας σε σέντρες, αλλά αναζητώντας τις κάθετες πάσες και τις προϋποθέσεις για να πατήσουν περιοχή. Δεν τα κατάφεραν. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να προβληματίζει, χωρίς τελική στην εστία και το αργό τέμπο να λειτουργεί προς όφελος του Άρη.
Ο Μίτσελ διέγνωσε το πρόβλημα και το διόρθωσε με Μασούρα
Το πρώτο μέρος δεν μας χάρισε θελκτικό ποδόσφαιρο, αλλά ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον στον τομέα της τακτικής. Και ο Μίτσελ διέγνωσε την προβληματική εικόνα της ομάδας του, κάνοντας μια αλλαγή που αποδείχθηκε κομβική για την έκβαση του αγώνα. Ο Μασούρας πέρασε στη θέση του Φορτούνη, ο Μπιέλ ήρθε δεξιά και ο Χάμες έμεινε στη θέση που του αρέσει περισσότερο: Στον άξονα, κοντά στον επιθετικό. Έμοιαζε περισσότερο ως αλλαγή προσώπου, αλλά είχε και τακτική. Τόσο λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των δύο ποδοσφαιριστών, όσο και για το ότι πλέον οι γηπεδούχοι είχαν στην 11άδα τους έναν παίκτη που η συμβολή του στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα μπορεί να αλλάξει τη συνολική συμπεριφορά της ομάδας του. Η ίδια αλλαγή είχε συμβεί και στα ματς με Ιωνικό και Βόλο, αλλά οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές.
Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη επαφή του Μασούρα με την μπάλα και σε μια από τις λίγες στιγμές που η άμυνα του Άρη αντέδρασε λανθασμένα, αφού ο Ροντινέι έβγαλε τον Μπράμπετς από την περιοχή, μετά τις κακές αντιδράσεις των Μαντσίνι-Μαζικού, γύρισε σωστά στον Χάμες και ο Μασούρας με ωραία κίνηση στην καρδιά της περιοχής άφησε πίσω τον Οντουμπάτζο που είχε κινηθεί κεντρικά για να «γεμίσει» το κενό, σκοράροντας το γκολ που τελικά έκρινε την αναμέτρηση. Δεν είναι θέμα τύχης, αλλά ικανότητας του επιθετικού του Ολυμπιακού να διαβάσει σωστά τη φάση και να μπει σε αυτή με τον τρόπο που οδήγησε στο γκολ.
Τα μεγάλα κέρδη του Ολυμπιακού
Ήταν απολύτως λογικό το γκολ να αλλάξει την κατάσταση στον τομέα της ψυχολογίας. Ο Ολυμπιακός βρήκε περισσότερη ενέργεια, έγινε πιο aggressive και λιγότερο προβλέψιμος, παίζοντας πλέον αρκετά και από τα αριστερά. Βρήκε και τις στιγμές - προϊόν του ατομικού ταλέντου των παικτών του, όπως το σουτ του Χουάνγκ η ενέργεια του Μπιέλ στο 72'. Προφανώς, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα του Ολυμπιακού μεμιάς, καθώς ο Άρης παρέμεινε στο παιχνίδι μέχρι το τέλος και το χαμένο απευθείας φάουλ του Πάλμα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Μίτσελ, ο Πάρντιου δεν κατάφερε να βρει από τον πάγκο τις λύσεις που θα του έδιναν το κάτι παραπάνω. Η πρώτη αλλαγή του έγινε στο 73' με τον Μανού Γκαρθία και τον Καμάτσο, ενώ ο Πάλμα πέρασε στον αγώνα στο 86', αφήνοντας τους φίλους των «κίτρινων» με την πικρία ότι θα μπορούσαν να είχαν πάρει κάτι καλύτερο στο ματς, κυρίως με την εικόνα τους στο πρώτο μέρος.
Ο Ολυμπιακός κρατά το τρίποντο, το οποίο τον διατηρεί σε επαφή με την κορυφή και συνεχίζει να βοηθά στον κρίσιμο τομέα της ψυχολογίας. Κρατά όμως και το «παρών» του Μασούρα, καθώς και τον τρόπο που ο Μίτσελ διέγνωσε το πρόβλημα και κατάφερε έγκαιρα να του δώσει λύση. Ο τρόπος που προήλθε η νίκη επί του Άρη ήταν αγχωτικός, αλλά θα βοηθήσει περισσότερο τον οργανισμό του Ολυμπιακού από ένα πιο ξεκούραστο αποτέλεσμα. Γιατί ο προπονητής του βρήκε «αντίδοτο» απέναντι σε μια ομάδα που για 45 λεπτά τον οδηγούσε σε αδιέξοδο, κερδίζοντας δικαίως τα εύσημα. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εσωτερικό μιας ομάδας. Και φυσικά, γιατί το γκολ του Μασούρα και ο τρόπος που προήλθε, ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Έλληνας επιθετικός και η ομάδα του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.