Παναθηναϊκός: Κόντρα στον ΠΑΟΚ έκανε το χειρότερό του φετινό ματς επιθετικά
Οι «πράσινοι» δεν είναι απλώς ότι δεν κατάφεραν να σκοράρουν κι έχασαν με 2-0 δίνοντας στον «δικέφαλο του βορρά» ένα σημαντικό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς της Λεωφόρου την ερχόμενη εβδομάδα. Το πιο προβληματική στην χθεσινή τους εμφάνιση είναι πως δεν άξιζαν επ' ουδενί να σκοράρουν. Κάτι στο οποίο σίγουρα δεν μας έχει συνηθίσει η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώσει το παιχνίδι στην Τούμπα έχοντας συνολικά 0,26 xG σύμφωνα με την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρική ανάλυση, WyScout. Δηλαδή οι ευκαιρίες που κατόρθωσε να δημιουργήσει σε όλο το 90λεπτο δεν άξιζαν παραπάνω από 0,26 γκολ. Για να το κατανοήσουμε αυτό καλύτερα. Το δοκάρι του Τσέριν που θα το δει κάποιος και θα πει πως είναι μία σημαντική στιγμή άξιζε 0,06 xG, δηλαδή ο μέσος όρος των παικτών καταφέρνει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα από εκείνη την θέση και με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην συγκεκριμένη φάση έξι φορές στις 100 προσπάθειες.
Συνολικά οι «πράσινοι» δημιούργησαν μόλις έξι τελικές στο παιχνίδι εκ των οποίων η μία κατέληξε στην εστία. Άλλη μία φορά την φετινή σεζόν σε πρωτάθλημα και Κύπελλο είχε ο Παναθηναϊκός τόσες λίγες τελικές κι αυτή ήταν στο ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena». Όμως, η χθεσινή εικόνα ήταν ακόμα χειρότερη και για έναν ακόμη λόγο.
Οι τελικές αυτές του «τριφυλλιού» έγιναν κατά μέσο όρο σε απόσταση 23,45 μέτρων από την εστία του Κοτάρσκι, επίδοση που αποτελεί την χειρότερη φετινή του Παναθηναϊκού με διαφορά, αφού η αμέσως επόμενη ήταν εκείνη στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με τις ευκαιρίες των «πρασίνων» να γίνονται κατά δύο μέτρα περίπου πιο κοντά σε σχέση με χθες (22,5μ.).
Κι αν κάποιος θεωρεί πως είναι η υπερβολή να στεκόμαστε σε κάτι τέτοιο ας φέρει στο μυαλό του πως η πεμπτουσία του ποδοσφαιρικού πλάνου που εφαρμόζει του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι να δημιουργεί η ομάδα του τελικές με όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερες συνθήκες για τους εκτελεστές. Τι σημαίνει αυτό; Να εκτελούν αυτοί όσο πιο κεντρικά και όσο πιο κοντά γίνεται στην εστία.
Η εξαιρετική αντιμετώπιση του Ρούμπεν από τον ΠΑΟΚ και το πρόβλημα στην ανάπτυξη της ομάδας
Ο ΠΑΟΚ φυσικά είχε μεγάλο μερτικό στην κακή αυτή επιθετικά βραδιά του Παναθηναϊκού, αφού είχε όλες τις «απαντήσεις» στο να μπλοκάρει τα σχέδια του Ιβάν για την ανάπτυξη της ομάδας, βοηθούμενος βέβαια και από τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί (απουσία Μάγκνουσον).
Οι «πράσινοι» στην αρχή ξεκίνησαν να αγωνιζόνται έχοντας σκεπτικό ανάπτυξης τον συνήθη τους τρόπο με τον Ρούμπεν να παίρνει την μπάλα από τους κεντρικούς αμυντικούς και να ανεβάζει την ομάδα. Όμως, ο «δικέφαλος του βορρά» ήταν σαφώς προετοιμασμένος γι' αυτό το σενάριο εφαρμόζοντας πίεση man to man πάνω στον Ισπανό αμυντικό μέσο καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα με αποτέλεσμα να αναγκάσει να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
Ο Ρούμπεν έκανε μόλις 68 ενέργειες (52 επιτυχημένες, ποσ. επιτ. 76%) στο χθεσινό παιχνίδι όντας ουσιαστικά το δεύτερο χειρότερό του παιχνίδι από άποψη συμμετοχής σ' αυτό με αμέσως επόμενο εκείνο με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena» που είχε μόλις 50 ενέργειες και είχε αντιμετωπιστεί με παρόμοιο τρόπο. Δοκίμασε μόλις 51 πάσες (οι 44 εύστοχες, ποσ. επιτ. 86%) έχοντας παρουσιάσει μικρότερα νούμερα μόνο στα δύο παιχνίδια του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ (46/49 στην Λεωφόρο και 21/28 στην OPAP Arena), την ομάδα δηλαδή που πιέζει περισσότερο και πιο αποτελεσματικά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα αυτού ο Παναθηναϊκός κατέληξε να χάσει 25 φορές την μπάλα χαμηλά στο δικό του μισό, κάτι που του συνέβη ξανά μόνο σε δύο ακόμη παιχνίδια την φετινή σεζόν. Στην Λιβαδειά όπου απώλεσε την κατοχή της μπάλας στο συγκεκριμένο σημείο ισάριθμες φορές, αλλά δεν είχε το Ρούμπεν Πέρεθ, που εξέτιε την ποινή του, και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ όπου του συνέβη αυτό 32 φορές, νούμερο που αποτελεί και το αρνητικό φετινό του ρεκόρ.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τότε αποφάσισε να αλλάξει το πλάνο ανάπτυξής του ζητώντας από τους παίκτες του να ψάξουν την μεγάλη μεταβίβαση στους ελεύθερους χώρους που υπήρχαν στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ, η οποία με την σειρά έπαιζε ψηλά λόγω του πρέσινγκ που έκανε η ομάδα του Λουτσέσκου. Η απουσία του Μάγκνουσον κόστισε πάρα πολύ στο κομμάτι αυτό, αφού ο Ισλανδός είναι ο παίκτης που μαζί με τον Ρούμπεν, συνεισφέρει περισσότερο στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Οι Πούγγουρας και Σένκεφελντ έβαλαν τα δυνατά τους έχοντας 2/4 και 6/6 μακρινές μεταβιβάσεις, όμως δεν μπόρεσαν να βρουν αυτές τις κάθετες πάσες στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας που έχουν γίνει σήμα κατετεθέν του Ισλανδού.
Το μόνο που λειτούργησε κι αυτό για κάποιο μικρό διάστημα ήταν η δεξιά πλευρά των «πρασίνων» με τους Βαγιαννίδη και Παλάσιος, που έκανε ένα διάστημα με συνεργασίες αντίστοιχες με εκείνες στους Ζωσιμάδες, όμως όταν το αντιλήθφηκε ο Λουτσέσκου, το αντιμετώπισε γρήγορα. Κάπως έτσι φτάσαμε στην απόλυτα προβληματική εικόνα του δεύτερου μέρους, όπου μετά και τα γκολ, το «τριφύλλι» δυσκολεύοταν πάρα πολύ όχι απλώς να αναπτυχθεί, αλλά και να κρατήσει την μπάλα στα πόδια του.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να κάνουν το τρίτο παιχνίδι με το χαμηλότερο ποσοστό κατοχή τους για φέτος με 45,78%, μετά τα εκτός ματς με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα όπου είχε 45,25% και 43,86% και το τρίτο χειρότερο παιχνίδι τους σε μέσο όρο πασών ανά κατοχή με 4,11, επίδοση που ξεπέρασε μόνο στα δύο ματς πρωταθλήματος με την ΑΕΚ έχοντας 3,88 στην Λεωφόρο και μόλις 2,66 στην «OPAP Arena».
Όταν η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν έχει την κατοχή και δεν κυκλοφορεί αρκετά την μπάλα, στοιχεία ζωτικής σημασίας για το ποδοσφαιρικό της σχέδιο είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως θα έχει δυσκολίες στο εκάστοτε παιχνίδι που συμβαίνει αυτό, ειδικά και όταν το εναλλακτικό πλάνο των μακρινών μεταβιβάσεων δεν λειτουργεί.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.