Η επιθετική λειτουργία του β’ ημιχρόνου απέναντι στον ΟΦΗ, οδηγός για τον Μίτσελ

Η επιθετική λειτουργία του β’ ημιχρόνου απέναντι στον ΟΦΗ, οδηγός για τον Μίτσελ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η επιθετική λειτουργία του β’ ημιχρόνου απέναντι στον ΟΦΗ, οδηγός για τον Μίτσελ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την υποδειγματική επιθετική λειτουργία, με εξαίρεση τις εκτελέσεις, που είχε ο Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή απέναντι σε μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Superleague.

Σε ένα ημίχρονο, το β’ απέναντι στον ΟΦΗ, ο Ολυμπιακός δημιούργησε 17 τελικές προσπάθειες, οι 8 εκ των οποίων βρήκαν εστία. Και δεν επρόκειτο απλώς για ευκαιρίες που καταγράφονται ως τέτοιες στην στατιστική. Τα xGoals του Ολυμπιακού στο β’ ημίχρονο ήταν 3.71, δηλαδή ήταν όσο “κλασικές” χρειαζόταν να είναι οι ευκαιρίες για να πετύχει μια ομάδα τέσσερα γκολ. Και αυτό ο Ολυμπιακός το έκανε απέναντι σε μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες του τελευταίου μήνα στο ελληνικό πρωτάθλημα και μάλιστα μια ομάδα που είχε δείξει μεγάλη ικανότητα στην φάση της άμυνας απέναντι σε ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Με άλλα λόγια αυτό, το τελευταίο δείγμα ήταν προφανώς ένα πολύ καλό σημάδι σχετικά με την βελτίωση της επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού.

Αυτές τις 17 τελικές προσπάθειες ο Ολυμπιακός τις δημιούργησε με διαφορετικούς τρόπους ανάπτυξης. Έπαιξε γρήγορα για να σημαδέψει στους χώρους στην πλάτη της αμυντικής γραμμής του ΟΦΗ, όταν αυτή ήταν τοποθετημένη ψηλά. Έπαιξε με αλλαγές στην πλευρά ανάπτυξης χάρη στις μακρινές μεταβιβάσεις του Χάμες Ροντρίγκες, ο οποίος αποτέλεσε βασικό μοχλό επιθετικής ανάπτυξης. Έπαιξε με το επιθετικό του πρέσινγκ ψηλά στο τερέν, αλλά και με το άμεσο πρέσινγκ όταν έχανε την μπάλα προκειμένου να κάνει νέα επίθεση απέναντι σε μια άμυνα προτού αυτή προλάβει να οργανωθεί. Απείλησε την εστία του Μανδά με σουτ εκτός περιοχής. Απείλησε με πολλούς διαφορετικούς ποδοσφαιριστές, έβαλε 3 και 4 ποδοσφαιριστές στην περιοχή όταν έπαιξε με σέντρες. Δοκίμασε πολλούς διαφορετικούς τρόπους, και το έκανε με υπομονή, δηλαδή με ανθεκτικότητα, δίχως να επηρεαστεί - τουλάχιστον στα στάδια της επιθετικής ανάπτυξης, από τον εκνευρισμό του 1-1. Και όλα αυτά τα έκανε δίχως να αλλάξει σχηματισμό, και δίχως να αλλάξει ούτε πρόσωπα ούτε θέση στα πρόσωπα στο μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου. Δηλαδή η υπομονή ξεκινούσε από τον πάγκο, από τον τρόπο που διαχειριζόταν το ματς ο προπονητής.

Οι επιδόσεις που είχε ο Ολυμπιακός σε αυτό το παιχνίδι στο επιθετικό κομμάτι ήταν οι καλύτερες που είχε ομάδα στην 20η αγωνιστική της Superleague, όπως προκύπτει μέσα από την σχετική σύγκριση των στοιχείων απόδοσης από το Comparisonator. Ετσι κι αλλιώς, όπως φαίνεται στην δεξιά στήλη, ο Ολυμπιακός “τρέχει” τις δεύτερες καλύτερες επιδόσεις στις επιθετικές παραμέτρους του παιχνιδιού στην διάρκεια αυτής της Superleague.

οι επιδόσεις του Ολυμπιακού

 

Όσα έδειξε παραμονές του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα αλλά και του πρώτου ημιτελικού με την ΑΕΚ για το Novibet Κύπελλο Ελλάδας δημιουργούν μια αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός “στρώνει” σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή το επιθετικό μέρος του παιχνιδιού του. Η αγωνιστική κατάσταση του Ιμπόμ Χουάνγκ και η κατάσταση στην οποία έχει φέρει πλέον τον εαυτό του ο Χάμες Ροντρίγκες έχουν προστεθεί στην πολύ καλή κατάσταση του Γιαν Εμβιλά, και αυτοί οι τρεις συνεισφέρουν πολλά στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού, την ίδια ώρα που οι δύο κεντρικοί μέσοι έχουν μεγάλη συνεισφορά και στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Ολυμπιακός, ως η δεύτερη ομάδα στα xGoals στην φετινή Superleague, και μια ομάδα που έχει καλή σχέση ανάμεσα σε goals και xGoals, μπαίνει στα ντέρμπι με την αυτοπεποίθηση που της δίνει ο τελευταίος της αγώνας σχετικά με την επιθετική ανάπτυξη και με την προσδοκία ότι στα επόμενα παιχνίδια τα γκολ της μπορούν να είναι πιο κοντά στα xGoals συγκριτικά με τη σχέση που είχαν στο τελευταίο παιχνίδι (2 γκολ - 4.46 xGoals).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.