O ΠΑΟΚ, η Φέγενορντ, η Σάλτσμπουργκ και μερικοί ακόμη στην Ευρώπη…

O ΠΑΟΚ, η Φέγενορντ, η Σάλτσμπουργκ και μερικοί ακόμη στην Ευρώπη…

O ΠΑΟΚ, η Φέγενορντ, η Σάλτσμπουργκ και μερικοί ακόμη στην Ευρώπη…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το πιο μεγάλο θέμα προς συζήτηση του φετινού ΠΑΟΚ και το αν η προσπάθεια να στηριχθεί και να αναδείξει νέους και γηγενείς παίκτες μπορεί να συνδυαστεί με τον πρωταθλητισμό. Και κάτι ακόμη για τις μεταγραφές του Δικεφάλου.

«Τελικά γίνεται ή δεν γίνεται να κάνεις πρωταθλητισμό ποντάροντας ταυτόχρονα και σε μία διαδικασία ανάδειξης και καθιέρωσης νεαρών παικτών;» Ίσως και να ήταν (και να είναι) το πιο μεγάλο ερώτημα ή θέμα της σεζόν για τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ.

Εγώ ο Έλληνας που αλλιώς έχω μάθει στο δικό μας ποδοσφαιρικό περιβάλλον, όταν άκουγα και ενημερωνόμουνα για το πλάνο του ΠΑΟΚ (project που λένε και οι μορφωμένοι) είχα και εξέφραζα μεγάλες αμφιβολίες για το πώς όλα αυτά θα γίνουν μαζί! Πώς ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει μεγάλους αγωνιστικούς στόχους, πραγματοποιώντας και μία αλλαγή φιλοσοφίας στο ρόστερ του, μέσα από το οποίο θα έπρεπε να δίνει υπεραξία σε νέους παίκτες, κάποιους από τους οποίους θα έπρεπε να παραχωρεί; Πώς θα το δέχονταν ο κόσμος και πώς θα διαχειρίζονταν όλοι μαζί τις κρίσεις που θα προέκυπταν από τα πρώτα «δύσκολα» αποτελέσματα; Κυρίως όμως: Τι αποτέλεσμα θα έφερνε και πώς θα διεκδικούσε τίτλους;

Ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε. Ο Λουτσέσκου το ίδιο, ο κόσμος πολύ περισσότερο, φυσικά και ο Τύπος που πολλές φορές παρασύρεται και λαϊκίζει ανάλογα πάντα με το τελευταίο αποτέλεσμα της Κυριακής! Με την επιμονή και το σχέδιο της ιδιοκτησίας, που υπηρετεί ο τεχνικός διευθυντής με την ΠΑΕ και φυσικά τη δουλειά της τεχνικής ηγεσίας, έφθασε –τώρα στις αρχές του 2023- η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ να χαρακτηρίζεται από δύο καταστάσεις:

- Από την ανάδειξη και καθιέρωση σπουδαίων ταλέντων όπως ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης, ο Λύρατζης, αλλά και ο Κοτάρσκι και άλλοι Έλληνες ή ξένοι σε αυτές τις ηλικίες

 

- Από το εξαιρετικό ποδόσφαιρο που παίζει, τις αρχές που το χαρακτηρίζουν και την πορεία που από το Νοέμβριο και μετά θυμίζει πρωταθλητισμό σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Και όμως! Ο ΠΑΟΚ με το όραμα του Σαββίδη και προπονητή τον Λουτσέσκου, κατάφερε πολύ γρήγορα να μας δείξει ότι ΝΑΙ… Μπορείς και στην Ελλάδα, όταν έχεις πλάνο και συγκεκριμένο σχέδιο το οποίος υπηρετείς και πιστεύεις, όταν τηρείς βασικές ποδοσφαιρικές αρχές με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και δεν λυγίζεις από μερικές ανυπόμονες φωνές, μπορείς σε μικρό διάστημα να πετύχεις αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο!

Όχι! Δεν υποστηρίζω ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα. Δεν ξέρω και… μεταξύ μας, εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες σε σχέση με τους πολύ καλούς αντιπάλους του. Αυτό όμως που έχει αποδειχθεί είναι ότι ΜΠΟΡΕΙ! Και στον πρωταθλητισμό και στην ανάδειξη-καθιέρωση νέων παικτών!

Ποιοι άλλοι στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα δεν το πιστεύαμε, δεν το έχουμε ξαναδεί, δεν το στηρίζουμε αυτό το Ολλανδικό και Πορτογαλικό (τώρα τελευταία) μοντέλο! Ένα μοντέλο που αναγκαστικά εφαρμόζεται σε χώρες με μικρότερα έσοδα από τα τηλεοπτικά, αφού οι πολύ μεγάλοι της Ευρώπης σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, δεν έχουν ανάγκη να ποντάρουν στις υπεραξίες παικτών, έχοντας από αλλού εξασφαλισμένα τα μεγάλα έσοδα. Για να δούμε όμως πόσα και ποια είναι εκείνα τα club στην Ευρώπη που μπορούν και καταφέρνουν κάτι παρόμοιο στη φετινή αγωνιστική περίοδο:

Πριν λίγο καιρό το αθλητικό κέντρο αθλητικών ερευνών (CIES) γνωστοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς του για τα CLUB εκείνα που δίνουν τον περισσότερο χρόνο στους γηγενείς παίκτες τους. Μαζί υπήρχαν στοιχεία και για τον Μέσο Όρο ηλικίας της κάθε ομάδας. Πρώτη στα 27 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ήταν η Ζίλινα! Με 16 γηγενείς που παίζουν το 73.3% του συνολικού χρόνου των αναμετρήσεών της και Μέσο Όρο ηλικίας τα 21,5 χρόνια! Η Ζίλινα όμως στη Σλοβακία είναι έκτη και 15 πόντους μακριά από την κορυφή! Δεν θα κουράσω με αναφορά στις πάρα πολλές ευρωπαϊκές ομάδες που είναι ψηλά στη λίστα των γηγενών, αλλά ΔΕΝ μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό και φυσικά δεν θα συμπεριλάβω ομάδες Ρωσίας και Ουκρανίας που βιώνουν άλλες δύσκολες και αναγκαστικές καταστάσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ομάδων όπως η Λυών, η Άντερλεχτ, η Μονπελιέ, η παραδοσιακή Μπιλμπάο με τη δική της κουλτούρα, η Μίντιλαντ, η Ζυρίχη (υποφέρει φέτος) ή η Ναϊμέγκεν. Πολύ ψηλά στην προσπάθεια να στηριχθούν σε γηγενείς και να παίξουν με πολλούς νεαρούς, αλλά χαμηλά στη βαθμολογία των πρωταθλημάτων τους. Αυτά είναι τα παραδείγματα που φανερώνουν ότι πράγματι, η ανανέωση ΔΕΝ συνδυάζεται με τον πρωταθλητισμό. Έχουμε όμως και τα άλλα.

Ομάδες όπως: Η Φέγενορντ (23 έτη ο μέσος όρος και 7 γηγενείς) είναι η πρώτη στην Ολλανδία, η Μακάμπι Τελ Αβίβ (25,5 χρόνια και 10 γηγενείς) η Σάλτσμπουργκ (22 χρόνια Μέσος Όρο και 8 γηγενείς) πάντα πρώτη στην Αυστρία, η Γκενκ (22,5 χρόνια και 7 γηγενείς) μαζί και η Γιουνγκ Μπόις, ακόμη-ακόμη και η Μπαρτσελόνα με τους 6 γηγενείς. Η οποία από πέρσι ρίχνει τον Μέσο Όρο της, για μία σεζόν έπεσε πολύ χαμηλά για Μπαρτσελόνα, αλλά φέτος με τον Τσάβι μπορεί και πρωταγωνιστεί! Ο ΠΑΟΚ δίνει περίπου το 20% του χρόνου στους 5 γηγενείς του, ο Μέσος Όρος ηλικίας του ρόστερ είναι κοντά στα 25 χρόνια και μέχρι τώρα πραγματοποιεί πορεία που του επιτρέπει να στοχεύει ψηλά.

Συμπέρασμα: Όταν χτίζεις ένα πλάνο πάνω σε σωστές βάσεις, όταν επιμένεις σε αυτό, όταν ξέρεις τι θέλεις και γνωρίζεις τον τρόπο να το πετύχεις, φυσικά και όταν έχεις πολύχρονη εμπειρία-επιμονή επάνω σε μία ποδοσφαιρική φιλοσοφία (όπως παραδοσιακά κάνουν Ολλανδοί, Πορτογάλοι, η Σάλτσμπουργκ και μερικοί Βέλγοι) όταν τέλος πάντων ΔΕΝ έχεις τα τεράστια έσοδα από τα τηλεοπτικά και δεν παίζεις σε ένα από τα 4-5 κορυφαία πρωταθλήματα, ΜΠΟΡΕΙΣ να τα πετύχεις όλα μαζί! Όλα γίνονται, αρκεί να δουλεύεις σωστά και να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις χωρίς να παρεκκλίνεις από την πίεση που μπορεί να προκαλέσει μία αρχική ή πρόσκαιρη αποτυχία. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είναι εφικτό!

Αφού δεν έχουμε σέντερ φορ

Μία σημείωση για τα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ τώρα που τελείωσε η προσπάθεια. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι:

- Ο ίδιος ο ΠΑΟΚ (ιδιοκτησία, ΠΑΕ, τεχνική ηγεσία) αποδέχθηκε ότι υπάρχει ανάγκη να αποκτήσει φορ.

- Έκαναν μεγάλη προσπάθεια να κλείσουν συμφωνία με έναν καλό παίκτη τύπου Ισιντόρ, Λάριν, Μούσα, Μπονατσόλι. Αυτές είναι μερικές από τις επιβεβαιωμένες διαπραγματεύσεις. Σίγουρα έγιναν και άλλες προσπάθειες.

- Στο τέλος δεν τα κατάφεραν! Ο ΠΑΟΚ απέτυχε να φέρει έναν καλό παίκτη. Έτσι απλά και κυνικά!

Ε και; Τι να κάνουμε τώρα; Επειδή ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει άλλον έναν φορ, θα σταματήσει να παίζει, να βελτιώνεται και να διεκδικεί; Από το Νοέμβριο και μετά που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, άλλους είχε; Ο εξαιρετικός Ολιβέιρα ήταν και είναι, μαζί με τον Μπράντον Τόμας. Μαζί τους τώρα και ένα ακόμη παιδί-θαύμα, ο Στέφανος Τζίμας που… έρχεται.

Αυτοί ήταν, αυτοί είναι, με αυτούς θα πορευθεί και όπου φθάσει…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.