Ο Άρης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός με τον Τερζή
Τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο, όταν ο Άρης αποφάσιζε να τερματίσει τη συνεργασία του με τον Ακη Μάντζιο και ο Απόστολος Τερζής αναλάμβανε την καθοδήγηση της ομάδας για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είχα καταγράψει την εντύπωσή μου ότι ο Άρης έως που βιάστηκε να αναθέσει την ευθύνη της δουλειάς στον Χερμάν Μπούργος διότι η εικόνα που είχε σε εκείνο το παιχνίδι ήταν παραπάνω από ενθαρρυντική. Την άποψή μου σχετικά με το προνόμιο που έχει “αγοράσει” ο Άρης με τη μονιμοποίηση του Τερζή σε ρόλο βοηθού την είχα καταγράψει και την τελευταία φορά που εκείνος πήρε την ευθύνη καθοδήγησης της ομάδας, προτού την αναλάβει ο Άλαν Πάρντιου. Άρα δεν είμαι κάποιος που χρειάζεται σήμερα να υπερθεματίσει σχετικά με το αν αντιλαμβάνεται ή όχι τον Τερζή ως καλή λύση για τον Άρη όταν αυτός αποφασίζει να διακόψει τη συνεργασία του με έναν προπονητή.
Βέβαια σήμερα η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, δεδομένου ότι τόσο ο Τερζής όσο και το γκρουπ των ποδοσφαιριστών γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για μια εντελώς προσωρινή κατάσταση που θα επικρατήσει για ένα - δύο παιχνίδια. Με τον Τερζή ο Άρης θα παίξει τα πέντε παιχνίδια που απομένουν για τον β’ γύρο και όλα τα playoffs - δηλαδή θα δώσει μαζί του 15 αγώνες. Και πρόκειται για παιχνίδια των οποίων τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το αν θα παίξει στην Ευρώπη και με ποιο εισιτήριο. Αυτή η συνθήκη είναι πιο απαιτητική για τον ίδιο τον 52χρονο προπονητή, διότι απαιτεί από αυτόν στοιχεία ηγεσίας. Πειθαρχία, νοοτροπία, παρακίνηση, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα τούτη τη φορά. Στον βαθμό που αν πετύχει τον στόχο και τον συνδυάσει με ικανοποιητική απόδοση του Άρη σε αυτά τα παιχνίδια θα μπορεί να βάλει στο μυαλό του συλλόγου την ιδέα να τον μονιμοποιήσει.
Κάποιος που δεν ζει καθημερινά την δουλειά μιας ομάδας δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη άποψη επί των όσων έδειξε στον Άρη ο Άλαν Πάρντιου κατά την διάρκεια αυτών των σκάρτων πέντε μηνών που έμεινε στον πάγκο του. Το ρεκόρ που έτρεξε στον Άρη (1.43 βαθμοί ανά ματς σε 21 παιχνίδια) είναι το καλύτερο που έτρεξε ο ίδιος στην διάρκεια των τελευταίων 12 ετών, δηλαδή μετά από την θητεία του στην Σαουθάμπτον. Αυτό που έκανε εδώ, με όρους αποτελεσματικότητας, ήταν στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας που είχε στη Νιούκαστλ και την Κρίσταλ Πάλας. Μέχρι να φτάσει στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για πρωτάθλημα και κύπελλο ο Πάρντιου παρουσίαζε μια καλύτερη ομάδα από αυτή που παρέλαβε, τόσο σε αποτελεσματικότητα όσο και στα στοιχεία της απόδοσής του σε ένα πλήθος παραμέτρων του παιχνιδιού. Του κόστισε ότι έχασε την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας, την οποία έχασε “στα σημεία” από τον Ολυμπιακό και όχι επειδή η ομάδα του παρουσιάστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Και πλήρωσε το γεγονός ότι η ομάδα του “άδειασε” μετά τον αποκλεισμό - τόσο ψυχολογικά όσο και σε αριθμό διαθέσιμων ποδοσφαιριστών.
Με τα παραπάνω δεν μπαίνω στην διαδικασία αξιολόγησης της δουλειάς του Πάρντιου, διότι - επαναλαμβάνω - κάποιος που δεν ζει από μέσα τη δουλειά ενός προπονητή και τη ζωή μιας ομάδας δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη άποψη. Με τα παραπάνω προσπαθώ να εξηγήσω ότι ο Άρης δεν είναι, με όρους ποιότητας, μια “καμμένη” έκδοση. Ούτε σε ατομική ποιότητα αλλά ούτε και στην ομαδική τακτική του.
Αν κάποιος ήξερε ότι ο Μαντσίνι και ο Μάνου Γκαρθία είναι εκεί, για να δουλέψουν μαζί του, θα μπορούσε να ποντάρει στην προεκτίμηση ότι ο Τερζής θα καταφέρει να παρουσιάσει μια ομάδα της ίδιας δυναμικότητας και συνεπώς η δική του πρόκληση θα ήταν να βελτιώσει στοιχεία σαν αυτό της έλλειψης αποφασιστικότητας που έδειξε αρκετές φορές στην φάση επίθεσης στον καιρό του Πάρντιου. Τώρα που γνωρίζουμε ότι δεν τους έχει αυτούς τους δύο, ο Τερζής έχει μπροστά του ακόμη μια πρόκληση: να βρει αμέσως τους παίκτες πάνω στους οποίους θα στηρίξει τα συστήματα για την επιθετική ανάπτυξη. Αν συνεννοηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε αυτό το κομμάτι με τους ποδοσφαιριστές, ο Τερζής θα πετύχει. Και ο λόγος για να το εκτιμήσει αυτό κανείς είναι σχετικός με τις παραστάσεις του παρελθόντος. Τέτοιον καιρό πέρσι ο Τερζής εμφάνιζε απέναντι στον ΠΑΟΚ μια ομάδα που “περίμενε” στήνοντας στο χώρο της μεσαίας γραμμής το αμυντικό της μπλοκ και μετέβαινε με ταχύτητα στην φάση επίθεσης κάθε φορά που επανακτούσε την κατοχή της μπάλας στο μεσαίο τρίτο του τερέν. Αυτό το πλάνο ο Άρης του Τερζή έδειχνε ότι μπορούσε να το εκτελέσει καλά. Αυτό το πλάνο “ταριάζει” με τα ντέρμπι που έχει μπροστά του ο Άρης. Άρα το στοίχημά του είναι να βρει αποτελεσματικούς τρόπους επιθετικής ανάπτυξης στα εναπομείναντα παιχνίδια με αντιπάλους χαμηλότερου κυβισμού από εκείνον.
Μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Απόστολος Τερζής υπό την πίεση της ανάγκης για αποτελέσματα; Σε αυτό το κομμάτι θα γίνουμε σοφότεροι στη διάρκεια των προσεχών 30 ημερών. Αν μπορεί να λειτουργήσει, θα αγοράσει την καλύτερη ευκαιρία που είχε στην μέχρι σήμερα προπονητική καριέρα του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.