Παναιτωλικός: Στην εποχή του Καμίνσκι
- Η «ερμηνεία» των μεταγραφών, μέσος όρος ηλικίας 24,5 έτη
- «Κολλάνε» στην ήδη υπάρχουσα φιλοσοφία
- Ο Μίκαελ Καμίνσκι «βγαίνει» μπροστά
- Το «νέο» Emileon
- Το συμπέρασμα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος ώστε ο Παναιτωλικός να περάσει και τυπικά στα χέρια του Μάτσιεκ Καμίνσκι, αφού όλα δείχνουν πως σε μερικές ημέρες και πιο συγκεκριμένα από τις αρχές ως τα μέσα της άλλης εβδομάδας αναμένεται να διευθετηθεί το ζήτημα της σχετικής έγκρισης που πρέπει να λάβει από την ΕΕΑ (κατά μία πηγή ξεπεράστηκαν και τα τελευταία διαδικαστικά ζητήματα). Ωστόσο η πλευρά του 65χρονου επιχειρηματικά «τρέχει» από καιρό το club και σήμερα (8/2) συμπληρώθηκαν δύο μήνες από τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας του με τον Φώτη Κωστούλα.
Για όσους θυμούνται ανήμερα του πρώτου (8/1) είχαμε σταθεί στα πεπραγμένα των 30 ημερών και ναι μεν επίσημα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, δηλαδή απομένει η έγκριση της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ωστόσο στα «καναρίνια» έχουν ήδη αλλάξει πολλά. Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα και ας επιδιώξουμε στο φινάλε να οδηγηθούμε σε κάποιο συμπέρασμα από το τι και πώς της νέας τάξης πραγμάτων στο Αγρίνιο.
Η «ερμηνεία» των μεταγραφών, μέσος όρος ηλικίας 24,5 έτη
Εύλογα και επειδή η αλλαγή ιδιοκτησίας συνέπεσε χρονικά με τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου-ακόμη και τώρα πάντως ακούγεται «περίεργο» να μιλάμε για ιδιοκτησία στον Παναιτωλικό και να μην αναφέρεται κάπου το όνομα του Φώτη Κωστούλα που για 18 χρόνια ήταν ο διοικητικός ηγέτης και τον «γιγάντωσε» - το «βάρος» στρέφεται προς τα εκεί. Απολύτως λογικό. Οντως οι «κυανοκίτρινοι» ξεκίνησαν «μουδιασμένα» και θα μπορούσαν να γίνουν πιο γρήγορες κινήσεις, αφού μέχρι στιγμής ήρθαν έξι «νέοι» και μόνο ο Γιάννης Μπουζούκης μετρά επίσημη συμμετοχή με τη φανέλα τους.
Ο Νίκολα Στάγιτς ανακοινώθηκε στις 24 του περασμένου μηνός, οι Χουάνπι, Αλέξανδρος Βοϊλης στις 31, ο Ζοέλ Γκρατερόλ πρόσφατα και στον έξτρα διάστημα των ελεύθερων, ενώ ο Αφέζ Νοσίρου ακόμη δεν έχει έρθει στη χώρα μας λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Αυτόματα ως τώρα ο Παναιτωλικός πήρε από τις χειμερινές του προσθήκες τις τέσσερις ολιγόλεπτες συμμετοχές του πρώτου ως αλλαγή.
Ωστόσο για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι ήταν «πρωτόγνωρες» όλες οι συνθήκες. Δηλαδή η πλευρά Καμίνσκι «έτρεχε» τα σχετικά ζητήματα χωρίς ακόμη να είναι official στην ομάδα, άρα σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρούνται αντικειμενικές δυσκολίες (όχι φυσικά λόγω έλλειψης βοήθειας από τα υπάρχοντα στελέχη του Παναιτωλικού, καθώς το έχουμε ξαναπεί είναι πάντα εκεί) αλλά γιατί έτσι είναι. Δεν είναι και το πιο απλό να μιλάς για μεταγραφές εκ μέρους ενός club χωρίς να είσαι τυπικά τίποτα σε αυτό. Είναι «θέμα», όπως και να το δει κάποιος.
Την ίδια στιγμή το «στυλ» των παικτών που ήρθαν ήταν το αναμενόμενο. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή δεν προέκυπτε πως θα γίνουν «μεταγραφές αεροδρομίου», όπως είθισται να λέγονται, αλλά θα αποκτηθούν παίκτες τόσο για το παρόν όσο για το μέλλον. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων ήρθαν –συμπεριλαμβάνουμε και τον Νιγηριανό χαφ– είναι περίπου τα 24,5 έτη, ενώ ο Χουάνπι που λογίζεται και σωστά ως «μπαμ», δηλαδή «ηχηρό» όνομα», είναι 29.
Ετσι υπάρχει μία ένδειξη πως πάμε για αναλογία ενός πρωτοκλασσάτου για τέσσερις/πέντε project, με την υποσημείωση πως περιπτώσεις ποδοσφαιριστών όπως οι Μπουζούκης αλλά και Γκρατερόλ είναι «δοκιμασμένες». Ωστόσο οι κινήσεις που έγιναν και με γνώμονα πως κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώθηκαν αν και στις μεταγραφές ποτέ δεν λες ποτέ, μας δίνουν έναν «μπούσουλα» για τη συνέχεια και τον τρόπο σκέψης/λειτουργίας.
«Κολλάνε» στην ήδη υπάρχουσα φιλοσοφία
Εδώ αξίζει να ανοίξουμε μία παρένθεση, που πάντως «κολλάει» με τα όσα αναφέρουμε παραπάνω. Ο Παναιτωλικός χρησιμοποίησε στο πρόσφατο 0-0 με τον Αστέρα Τρίπολης πέντε παίκτες προερχόμενους από την ακαδημία του (Κοντογιάννης, Λιάβας, Μαλής, Ντουάρτε, Τσιγγάρας) και είχε πολύ μικρό μέσο όρο ηλικίας, άρα το σχετικό εύρημα συνάγει με την ήδη υπάρχουσα φιλοσοφία του. Συνεχίζουμε.
Ο Μίκαελ Καμίνσκι «βγαίνει» μπροστά
Φεύγουμε από το «ταμείο» μεταγραφές και πάμε στο οργανωτικό κομμάτι. Εκεί από τα μέσα Ιανουαρίου η πλευρά Καμίνσκι φαίνεται πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ο Μίκαελ, γιος του Μάτσιεκ, όλα δείχνουν ότι θα βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής «πυραμίδας» τυπικά αλλά και ουσιαστικά, αφού παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, πηγαινοέρχεται Αθήνα-Αγρίνιο και εκτός απρόοπτου θα ηγηθεί του νέου σχήματος. Μάλιστα επιβλέπει προσωπικά τις αλλαγές που γίνονται στο Emileon και προχωρά σε σχετικές κατ’ ιδίαν συζητήσεις.
Από εκεί και πέρα Νο2 και ως ο εξ' απορρήτων είναι ο Γιώτης Παναγιώτου, ο Κύπριος μάνατζερ που μεσολάβησε για το deal, κάτι που άλλωστε φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όπως και το γεγονός ότι ο Γιάννης Στάθης θα έχει τρόπο τινά ρόλο συνδετικού κρίκου. Μάλιστα ο 35χρονος πρώην μπακ κάθεται στα τελευταία ματς και στον πάγκο.
Από εκεί και πέρα φυσιολογικό είναι να στελεχωθουν σταδιακά και άλλα τμήματα του club (κυρίως τα νευραλγικά που αφορούν μία ανώνυμη εταιρεία) από ανθρώπους του νέου μεγαλομετόχου (ζήτημα ημερών να επισημοποιηθεί).
Το «νέο» Emileon
Στη συνέχεια ας θυμηθούμε κάτι. Από την πρώτη στιγμή που ο Μάτσιεκ Καμίνσκι βρέθηκε «επίσημα» στο Αγρίνιο – μέχρι να ολοκληρωθεί το deal είχε επισκεφθεί και παλαιότερα ινκόγκνιτο την πόλη – έθεσε σε πρώτο πλάνο το κομμάτι των εγκαταστάσεων και των ακαδημιών, κάτι που άλλωστε ήδη «έχτιζαν» τα «καναρίνια». Χαρακτηριστικά γίνονταν λόγος για «εξέλιξη».
Ηδη το Emileon άλλαξε μορφή και θα αποκτήσει χαρακτήρα ενός 100% αμιγούς αθλητικού κέντρου, όπου ξέχωρα από την πρώτη ομάδα φαίνεται πως θα φιλοξενούνται και παιδιά των ακαδημιών που κατάγονται από άλλες, πλην Αγρινίου, περιοχές. Σε απλά ελληνικά θα γίνει ένα «φυτώριο» και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές εργασίες ανάπλασης, πριν τη διευθέτηση του τυπικού σκέλους της μεταβίβασης.
Στις ακαδημίες αναμένεται να υπάρξει αριθμητική αύξηση των τμημάτων και του προσωπικού, ώστε να διευρυνθούν και να «μεγαλώσουν». Την ίδια στιγμή τις επόμενες ημέρες θα απασχολήσει και το γηπεδικό, με τα εκεί βελτιωτικά έργα.
Το συμπέρασμα
Κάπως έτσι διαμορφώνεται το παζλ του νέου Παναιτωλικού, που σύντομα θα πάρει επίσημα σάρκα και οστά. Με νέα στοιχεία/δεδομένα που όντως είναι διαφορετικά αλλά μόνο η πράξη θα δείξει εάν είναι πετυχημένα ή όχι.
Το γεγονός πως η πλευρά Καμίνσκι κρατά ως τώρα «κλειστά τα χαρτιά» της φαίνεται πως έγκεινται τόσο στο ότι ακόμη δεν έχει πάρει επίσημα την ομάδα αλλά και σε ζήτημα φιλοσοφίας, αφού αποφεύγει τη δημοσιότητα. Λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο που ακόμη δεν δύναται να κριθεί αν είναι σωστός/λάθος/ενδεδειγμένος/ορθώς κτλ. Είναι πάρα πολύ νωρίς και παράλληλα υπάρχει και αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης επί της ουσίας δεν είχαν κάποια επίσημη θέση.
Πάντως ως «δεδομένα», με τυχαία σειρά αναφοράς, έχουμε τα εξής: Α) Η ομάδα θα έχει άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, νέο ιδιοκτήτη. Β) Ο Μίκαελ Καμίνσκι φαίνεται πως θα ηγηθεί του σχήματος. Γ) Το «βάρος» πέφτει στις ακαδημίες. Δ) Το Emileon άλλαξε μορφή/ιδιότητα. Ε) Η «συνταγή» των μεταγραφών θα είναι ώστε να υπάρχει προοπτική εξέλιξης/μεταπώλησης. Ε) Θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στο διοικητικό/οργανωτικό/ποδοσφαιρικό κομμάτι. ΣΤ) Τα υπάρχοντα στελέχη «τρέχουν» αρμονικά όλο αυτό το διάστημα την ομάδα και δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό πρόβλημα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.