Ολυμπιακός και ντέρμπι, μία πονεμένη φέτος ιστορία, με ό,τι ανάποδο μπορεί να συμβεί

Ολυμπιακός και ντέρμπι, μία πονεμένη φέτος ιστορία, με ό,τι ανάποδο μπορεί να συμβεί

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον Ολυμπιακό των πέντε φετινών ντέρμπι.

Αντί προλόγου: Καμία απολύτως ευθύνη δεν είχε ο Τζολάκης στο 0-3 χθες. Όπως δεν είχε και στο 1-2 από τον ΠΑΟΚ. Το ποδόσφαιρο, όμως, γράφει ότι σε τρία ντέρμπι με τον Πασχαλάκη ο Ολυμπιακός έχει φάει ένα γκολ και δεν έχει χάσει (τρεις ισοπαλίες) και σε δύο ντέρμπι με τον Τζολάκη ο Ολυμπιακός έχει φάει πέντε γκολ κι έχει δύο ήττες.

Τώρα που γράφω, ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση να αναλύσω τη βαριά ήττα του Ολυμπιακού. Ξέρω γω, μετά θα δω.

Έχω, άλλωστε, βαρεθεί να γράφω όλες τις προηγούμενες ημέρες, κι εσείς έχετε βαρεθεί να διαβάζετε, για τον τραγικό τρόπο με τον οποίο μπαίνει στα πρώτα λεπτά σε όλα τα δύσκολα παιχνίδια της η ομάδα του Μίτσελ (0-1 χθες από το 3’), για το αρνητικό ρεκόρ του Ολυμπιακού να μην μπορεί να σκοράρει από κόρνερ (τέσσερα κέρδισε χθες και ήταν σαν να μην εκτελέστηκαν), για την αδυναμία του να βγάλει στα ντέρμπι τον σέντερ φορ του σε θέση βολής (μηδέν τελική ο Μπακαμπού στην Τούμπα, μηδέν τελική ο Ελ Αράμπι στη Φιλαδέλφεια), για τις παλινωδίες του Μίτσελ στις επιλογές και στις αλλαγές (π.χ. πέρασε χθες από το 39’ τον Μπιτίκι, που ακόμη είναι εντελώς εκτός κλίματος και έμοιαζε σαν χαμένος στο διάστημα).

Σκέφτομαι ότι μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια και 16 συνεχόμενα παιχνίδια δικαιούται κι ο Ολυμπιακός να χάσει μία φορά από την ΑΕΚ, που είναι και σε καλή κατάσταση φέτος και πολύ δυνατή ειδικά στο σπίτι της, σε ένα κατάμεστο και φανατισμένο γήπεδο-κι ο Ολυμπιακός, θυμάμαι, όταν πρωτομπήκε στο Καραϊσκάκη δεν κέρδιζε μόνο τα ματς κεκλεισμένων των θυρών λόγω επεισοδίων. Το επώδυνο, που έφερε στενοχώρια, απογοήτευση και γκρίνια, είναι η έκταση της ήττας, με τους «ερυθρόλευκους» να τρώνε το ένα γκολ δύο λεπτά αφότου ξεκίνησε το παιχνίδι και το άλλο γκολ ακριβώς με τη λήξη του, βγάζοντας μία εικόνα ομάδας με ψυχολογία κάτω του μηδενός.

mitsel

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν για τον Ολυμπιακό: η διαιτησία ήταν καλή (με εξαίρεση το φάουλ που έγινε πάνω στον Γκάρι στο κόρνερ και δεν σφυρίχτηκε δευτερόλεπτα πριν το πέναλτι), η ΑΕΚ είχε κι αυτή πολλούς αναπληρωματικούς στη σύνθεση της, το ματς δεν έγινε σε ζούγκλα.

Απλά, είναι πραγματικά πονεμένη η φετινή ιστορία του Ολυμπιακού με τα ντέρμπι! Μία ιστορία με αυτογκόλ, πέναλτι στα τελευταία λεπτά, δοκαριών, απίστευτων χαμένων ευκαιριών.

Στο Καραϊσκάκη, στο 1-2 από τον ΠΑΟΚ το 0-1 είχε γίνει με…κεφαλιά του Παπασταθόπουλου από εκτέλεση κόρνερ! Και ο Ελ Αράμπι είχε χάσει ευκαιρία προ κενής από γκολκίπερ εστίας για να ισοφαρίσει στα τελευταία λεπτά.

Στη Λεωφόρο, στο 1-1 με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός αφού βομβάρδισε με (διπλάσιες από τον γηπεδούχο) τελικές την εστία του Μπρινιόλι έχοντας και δοκάρι στο 61’ με τον Μασούρα, ισοφαρίστηκε από ένα πέναλτι στο 103’, εξαιτίας μίας ακατανόητης επιλογής του Άβιλα να σηκώσει το χέρι του στο στήθος του Ιωαννίδη σε μία τελειωμένη φάση, δίνοντας πάτημα στο διαιτητή να πάει στη βούλα σε μία φάση που εννιά φορές στις δέκα δεν δίνει διαιτητής την εσχάτη των ποινών.

Στο Καραϊσκάκη, στο 0-0 με την ΑΕΚ ο Χάμες σκοράρει με υποδειγματικό πλασέ στο 58’ για το γκολ που πιθανότατα θα έκρινε το παιχνίδι και υποδεικνύεται εντελώς οριακά σε θέση οφσάιντ ο Μασούρας, που του έκανε τη σέντρα.

Στην Τούμπα, στο 0-0 με τον ΠΑΟΚ ο Χάμες στέλνει με ρουκέτα την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Κοτάρσκι στο 22’, σε μία φάση που θα άλλαζε όλο το παιχνίδι.

Στη Φιλαδέλφεια, στο 0-3 από την ΑΕΚ, ο Βρουσάι γλιστράει (!) έξω από την περιοχή του Τζολάκη και άθελα του πασάρει στον Τσούμπερ που δίνει την ασίστ για το 0-1. Μόλις 11 λεπτά αργότερα ο Γκάρι εξαπολύει κεραυνό με την μπάλα να σταματάει στη συμβολή των δοκαριών κι έτσι να μην ισοφαρίζει ο Ολυμπιακός.

gary

Στο 27’ ο Τζολάκης σώζει την εστία του, αλλά στην εξέλιξη της φάσης ο Σαμασέκου με κεφαλιά (όπως κι ο Παπασταθόπουλος με κεφαλιά με τον ΠΑΟΚ) σκοράρει με αυτογκόλ το 0-2, σε φάση στην οποία σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Στο 56’ ο ίδιος ο Γκάρι έχει πάλι δοκάρι, για να μην μειώσει το σκορ ο Ολυμπιακός. Στο 73’ ο Μπακαμπού από κλασική θέση γκολ κάνει ένα άθλιο πλασέ που διώχνει ο γκολκίπερ κι ο Εμβιλά είναι οφσάιντ για να μην μετρήσει το γκολ που πέτυχε. Και στο 103’ (ίδιο λεπτό με το 1-1 στη Λεωφόρο) κάνει και πέναλτι ο Ντόη για να γίνει και το 0-3.

Ο απολογισμός των πέντε μέχρι στιγμής ντέρμπι του Ολυμπιακού δεν είναι απλά τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Είναι δύο αυτογκόλ με κεφαλιές (!), είναι δύο πέναλτι στο 103΄(!), είναι τέσσερα δοκάρια σε απολύτως κρίσιμες φάσεις, είναι ένα γκολ από…γλίστρημα! Αν τα βάλουμε κάτω όλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει φάει ένα…κανονικό γκολ σε πέντε ντέρμπι, από τον Νάρεϊ, με εκείνο το εξαιρετικό σουτ στο Καραϊσκάκη.

Συμφωνώ απολύτως ότι ο Πασχαλάκης και στις δύο λευκές ισοπαλίες με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είχε πολλή δουλειά και έσωσε την εστία του, αλλά ο γκολκίπερ είναι για να κάνει αυτή τη δουλειά. Εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα, για τον Ολυμπιακό να έχει φάει απίστευτη μούντζα, ώστε να έχει σε πέντε ντέρμπι την ίδια σεζόν δύο αυτογκόλ, δύο πέναλτι εις βάρος του στο τελευταίο λεπτό και τέσσερα δοκάρια!

Πραγματικά δεν ξέρω πού οφείλεται όλη αυτή η κακοτυχία, που έρχεται και καταπλακώνει εντελώς την ομάδα μετά και τα σοβαρά λάθη που έχουν γίνει απ΄ όλους στο κλαμπ από την περασμένη άνοιξη έως σήμερα. Προφανώς και όταν δεν παίζεις όπως πρέπει και δεν κυνηγάς όπως πρέπει δίνεις δικαιώματα, αλλά εδώ έχουν ξεπεραστεί τα όρια μίας νορμάλ κατάστασης γκίνιας που μπορεί κατά καιρούς να έχει μία ομάδα, εδώ είναι λες και έχει έρθει στο σύλλογο μία κακή αύρα, που επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα. Και κάποιος, με κάποιο τρόπο, πρέπει να τη διώξει.

biel

Ο Ολυμπιακός έχει ακόμη εννιά ντέρμπι. Κι αν δεν αλλάξει κάτι με τα αποτελέσματα του εκεί, θα αντιληφθούμε δυστυχώς ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει. Τον λόγο έχουν προπονητής και παίκτες. Γιατί χθες ανεξάρτητα από τις απίστευτες αναποδιές που είχε η ομάδα, εάν οι παίκτες έκαναν κατάθεση ψυχής κι ο προπονητής κατάθεση σοβαρού πλάνου, πολύ απλά αποκλείεται το ματς να τέλειωνε 0-3. Αντιθέτως, είδαμε παίκτες λιγόψυχους, για να τους κολακέψω και να μην χρησιμοποιήσω την κλασική λέξη που ταιριάζει σε αυτές τις περιπτώσεις, και είδαμε και προπονητή χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο και χωρίς και ξεκάθαρες εναλλακτικές.

Άσχετο: ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε μία θέση στην οποία έχει φέρει…άπειρες φορές την ΑΕΚ εδώ και πολλά χρόνια. Για τον Ολυμπιακό είναι σαφώς πιο δύσκολο να…ξεροκαταπιεί ένα 0-3 από την ΑΕΚ. Αλλά ας διδαχθεί από τις τόσες λάθος αντιδράσεις που είχε η ΑΕΚ μετά από δικά της τέτοια αποτελέσματα κι ας έχει πιο σοφές επιλογές, με ωριμότητα κι όχι βιασύνη.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.