Η νοοτροπία του Αλμέιδα “υπόσχεται” ακόμα καλύτερη ΑΕΚ
Η λήξη του αγώνα με τον Λεβαδειακό στην “ΟΠΑΠ Arena” βρήκε τους ποδοσφαιριστές να χειροκροτούν τον κόσμο για την υποστήριξη και να δέχονται το χειροκρότημα της επιβράβευσης για τη νίκη, και το θέαμα που προσέφεραν κυρίως κατά την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Ματίας Αλμέιδα όμως δεν “μετείχε” στους πανηγυρισμούς, ή για την ακρίβεια δεν έδωσε πανηγυρικό τόνο στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις. Στήθηκε μπροστά από την κάμερα της CosmoteTV για να κάνει αυτοκριτική, δηλαδή ξεκίνησε να μιλά πρώτα για όσα θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα οι ποδοσφαιριστές του και όχι για όσα πράγματα έκαναν καλά. Στάθηκε στη νοοτροπία των πρώτων περίπου 37’ λεπτών του παιχνιδιού με αυτό το “μας ένοιαζε να βάλουμε πολλά γκολ και όχι το πρώτο γκολ”.
Αυτή άλλωστε είναι, με συνέπεια, η στάση του και στον πάγκο κατά την διάρκεια των αγώνων. Καταφέρνει να ελέγξει τα συναισθήματά του, είτε είναι θετικά είτε είναι αρνητικά, και να παραμένει συγκεντρωμένος στην παρατήρηση των γεγονότων του παιχνιδιού. Σκεφθείτε, η επιστήμη της ανάλυσης της απόδοσης έχει επιβεβαιώσει ότι κατά την ζωντανή εξέλιξη ενός αγώνα το ανθρώπινο μυαλό δεν καταφέρνει να συγκρατήσει περισσότερο από το 20% των πληροφοριών που δέχεται ο νους. Δηλαδή δεν συγκρατεί περισσότερο από το 20% όλων όσων έχουν συμβεί, κοντά ή μακριά από την μπάλα, κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Ο Αλμέιδα όμως είναι κάποιος που αξιοποιεί όλη την εξέλιξη. Έχει κοντά του αρκετούς συνεργάτες που είναι επιφορτισμένοι με την ζωντανή ανάλυση και αξιολόγηση των όσων κάνουν οι ποδοσφαιριστές στο τερέν. Επεξεργάζεται τις πληροφορίες που παίρνει τόσο κατά την εξέλιξη των ημιχρόνων όσο και μετά από τη λήξη τους. Προσπαθεί να έχει μπροστά του όλη την εικόνα. Και επιμένει να δουλεύει για να βελτιώνει τις αδυναμίες ακόμη και όταν όλα, βάσει αποτελέσματος, δείχνουν να πηγαίνουν καλά.
Αυτό έκανε και κατά την εξέλιξη του δευτέρου ημιχρόνου, όταν παρατήρησε ότι στην φάση επίθεσης η τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών του δεν ευνοούσε την αποτελεσματική μετάβαση στην φάση άμυνας. Καλούσε τους παίκτες στον πάγκο για να τους ζητήσει να αλλάξουν τοποθέτηση ώστε να είναι πιο λειτουργικοί στην αμυντική μετάβαση.
Στη λήξη του παιχνιδιού ο Τομ Φαν Βερτ στάθηκε μπροστά στην κάμερα για να λειτουργήσει ως συνέχεια της φωνής του προπονητή. Έκανε “αυτοκριτική” στην ομάδα του για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να παράξει καλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Δηλαδή ξεκίνησε θίγοντας όσα θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η ομάδα του και όχι με επαίνους για όσα έκαναν καλά οι ποδοσφαιριστές.
Στον πρώτο της χρόνο, μια ομάδα που αλλάζει αγωνιστική φιλοσοφία δεν διανύει παρά μόνο το 1/3 της απόστασης στην διαδρομή της για να προσεγγίσει σε αγωνιστική λειτουργία το αγωνιστικό μοντέλο που έχει στο μυαλό του ο προπονητής. Με άλλα λόγια, αν βασιστούμε στο εγχειρίδιο της ανάλυσης της απόδοσης, η ΑΕΚ σήμερα πορεύεται στο 30% του ιδανικού μοντέλου λειτουργίας που έχει στο μυαλό του ο Αλμέιδα. Φαίνεται ότι ο Αργεντινός προπονητής έχει αυτή τη νοοτροπία, δηλαδή λειτουργεί με αυτή την αντίληψη. Και συμπεριφέρεται ως κάποιος που δεν ακουμπάει στα αποτελέσματα και τις εντυπώσεις, για να αναπαυθεί, και ψάχνει την βελτίωση. Αυτός είναι και ο λόγος για να αισιοδοξεί η ΑΕΚ ότι έχει πολλά καλά πράγματα να δει από την ομάδα που φτιάχνει ο Αλμέιδα όσο αυτή θα εξελίσσεται, θα βελτιώνεται και θα πλησιάζει περισσότερο το ιδανικό του προπονητή της.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.