Ο Χάμες παίζει καλά στον Ολυμπιακό, αν παίξει και πιο σωστά θα είναι υπερπολύτιμος

Ο Χάμες παίζει καλά στον Ολυμπιακό, αν παίξει και πιο σωστά θα είναι υπερπολύτιμος

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον Ολυμπιακό του χθεσινού αγώνα κι επικεντρώνεται στον καλύτερο παίκτη του.

Αντί προλόγου: Στη φάση του 1-0 οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν την μπάλα στα πόδια τους 57 δευτερόλεπτα (!) πριν αυτή καταλήξει στα δίκτυα του Παναιτωλικού, ανταλλάσσοντας 19 πάσες, με 19η εκείνη του Ρόντινεϊ στον σκόρερ Μπακαμπού.

Ο Ολυμπιακός έκανε χθες αυτό που έπρεπε για να αποκαταστήσει ένα μέρος της ψυχολογίας του και της δυναμικής του μετά τη βαριά ήττα από την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, με ένα σκορ (0-3) με το οποίο χάνουν εκεί φέτος ο Λεβαδειακός, η Λαμία, ο Πανσερραϊκός κι η Κηφισιά.

Το 6-1 επί του Παναιτωλικού φυσικά δεν εξιλεώνει για την πιθανότητα απώλεια του στόχου του Κυπέλλου, αλλά στο ποδόσφαιρο πάντα σημασία έχει το επόμενο παιχνίδι και η ανάγκη να τα δίνεις όλα για να το κερδίσεις. Και μετά το άλλο παιχνίδι, βλέπε στη Λαμία την Κυριακή, και μετά το άλλο, βλέπε στο Καραϊσκάκη με τον Παναθηναϊκό το μεθεπόμενο Σάββατο.

Ο Ολυμπιακός ήταν κυριαρχικός χθες στα 70 από τα 93 λεπτά του παιχνιδιού. Δεν ήταν καλός μόνο στα πρώτα 10 λεπτά του β΄ ημιχρόνου, στα οποία ήταν σαν να μην βγήκε καν από τα αποδυτήρια που είχε πάει για την ανάπαυλα (!), ενώ και στα αμέσως επόμενα 10 λεπτά, που ανέβασε στροφές, αμυντικά δεν ήταν αξιόπιστος. Δύο άσχημα διωξίματα, του Ραμόν και του Μπα, έφεραν ένα γκολ κι ένα χαμένο τετ α τετ σε αυτό το διάστημα από το 46΄ έως το 66’, μέσα από συνολικά έξι τελικές.

Προσωπικά θεωρώ ευχάριστο που ο Ολυμπιακός επιτέλους σκόραρε για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα με κεφαλιά από κόρνερ, έστω κι αν χρειάστηκε να φτάσουμε στην 22η αγωνιστική!!! Ευχάριστο για έναν επιπλέον λόγο, διότι αυτός που σκόραρε ήταν ο Χάμες, γιατί ελπίζω να κατάλαβε ότι και ειδικά σε εκτελέσεις στημένων φάσεων, αλλά και γενικότερα μέσα στο παιχνίδι, η θέση του είναι πολύ πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή απ΄ ότι παίζει.

Κατά την γνώμη μου, ο Χάμες παίζει πραγματικά καλά, αλλά δεν παίζει σωστά. Κι έτσι βοηθάει μεν τον Ολυμπιακό, όχι όμως όσο θα μπορούσε να τον βοηθάει. Ο Κολομβιανός έχει τελικές, σε επίπεδο σουτ, πάσας, ακόμη και κεφαλιάς, πολύ πάνω από το μέσο όρο του ελληνικού πρωταθλήματος. Αξιοποιεί, όμως, λίγο αυτή τη μοναδική του ικανότητα παίζοντας πολύ μακριά από το «κουτί» της κάθε αντίπαλης ομάδας. Τα πέντε γκολ που έχει βάλει κι οι έξι ασίστ που έχει δώσει είναι μικρό νούμερο συγκριτικά με την ποιότητα του.

james

Το λάθος που κάνει ο Χάμες, λόγω του…ερωτά του να έχει συνεχώς την μπάλα στα πόδια του, είναι ότι πάει και παίρνει την μπάλα ακόμη κι από τα σέντερ μπακ, προκειμένου να ξεκινήσει την οργάνωση της επίθεσης του Ολυμπιακού! Μα γι΄ αυτό το λόγο υπάρχουν ο Εμβιλά κι ο Χουάνγκ. Είναι καλύτερος στο πάσινγκ γκέιμ ο Χάμες από αυτούς; Ασφαλώς και είναι. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα, ότι ο αριστεροπόδαρος άσος αναλώνεται υπερβολικά στο να κυκλοφορεί την μπάλα εκεί γύρω στο κέντρο του γηπέδου.

Ναι, το κάνει με υποδειγματικό τρόπο, μερικές φορές ίσως γυρίζει και δικαιολογημένα βλέποντας ότι η ομάδα του δεν μπορεί να κυκλοφορήσει όπως πρέπει την μπάλα, όμως ο Ολυμπιακός τον έχει ανάγκη πρωτίστως σε τετραγωνικά μέτρα του γηπέδου στα οποία καίει η μπάλα, δηλαδή μέσα και γύρω από την αντίπαλη περιοχή. Βλέπουμε πως όταν ο Χάμες δραστηριοποιείται εκεί, αμέσως κάνει τη διαφορά. Έτσι χθες σκόραρε με το κεφάλι, έτσι είχε κι άλλη ευκαιρία ξανά με κεφαλιά, έτσι πάσαρε στον Κανός για το γκολ του Ισπανού, έτσι είχε ο ίδιος ο Κολομβιάνος ένα φαρμακερό σουτ ελάχιστα άουτ.

Ειδικά σε επίπεδο σκοραρίσματος, ο Χάμες μπορεί να βάλει πολύ πιο εύκολα γκολ όταν πατάει την αντίπαλη περιοχή πιο συχνά, παρά όταν επιχειρεί να σουτάρει από πολύ μακριά, όπως κατά κόρον επιχειρεί-με τέτοια σουτ θα πετύχεις ένα εκπληκτικό γκολ, όπως εκείνο με τον Αστέρα, αλλά μέχρι εκεί. Άντε να σου πιάσει άλλο ένα έως το τέλος της σεζόν. Μαθηματικά δεν θα σκοράρεις-εκτός των άλλων γιατί όλοι οι γκολκίπερ όταν σουτάρει ο Χάμες έχουν την προσοχή και τη συγκέντρωση τους στο 100%, όπως έχουμε διαπιστώσει με ορισμένες απίστευτες επεμβάσεις που έχουν γίνει σε δικά του σουτ.

Είναι φανερό ότι ο Χάμες θέλει πολύ να σκοράρει. Το καταλαβαίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο ζητάει να εκτελεί τα πέναλτι και όλα τα φάουλ γύρω από τις αντίπαλες περιοχές. Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε ρεαλιστές, τα κτυπήματα του σε απευθείας εκτελέσεις δεν είναι τα καλύτερα. Και κακώς δεν αφήνει τον Φορτούνη και τον Μπιέλ να τα εκτελούν, που είναι σαφώς καλύτεροι από τον ίδιο. Όπως επίσης δεν έχει νόημα να αναλαμβάνει όλες τις εκτελέσεις των κόρνερ και των φάουλ που είναι για σέντρα, πολύ απλά γιατί είναι πιο χρήσιμος μέσα στην περιοχή, αφού μυρίζεται το γκολ και το «έχει» να σκοράρει με το κεφάλι (από τα πέντε γκολ τα τρία είναι με κεφαλιές!), σε αντίθεση με τον Φορτούνη και τον Μπιέλ που δεν το έχουν. Χθες, σε δύο εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ από τον Φορτούνη, ο Χάμες είχε δύο επικίνδυνες κεφαλιές, η μία στα δίχτυα και η άλλη λίγο έξω.

james

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Χάμες είναι ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής. Οι πάσες του είναι με ακρίβεια, οι κάθετες-ξυράφι, οι αλλαγές στο παιχνίδι έξοχες, παράγει συνεργασίες και φάσεις, έχει ποδοσφαιρική ευφυία και τεχνική άλλης κλάσης ο άνθρωπος, τι να κάνουμε. Μόνο που μπορεί να γίνει υπερπολύτιμος, αν επικεντρωθεί περισσότερο στην ουσία, στο πώς δηλαδή θα βάζει και θα φτιάχνει γκολ, άρα θα πρέπει να κινείται πιο πολύ μέσα και τριγύρω από το «κουτί». Γιατί συνήθως δεν το κάνει και βλέπουμε το εξής πάρα πολύ κακό: πλαγιοκοπεί ο Ολυμπιακός και μέσα στην περιοχή βρίσκεται μόνο ο σέντερ φορ του, άντε και κανένας Μασούρας, όταν παίζει. Κι ο Χάμες έχοντας το ρόλο του δεύτερου κυνηγού πίσω από τον Μπακαμπού, πρέπει να είναι ο πρώτος που θα μπαίνει για να γεμίζει περισσότερο η περιοχή.

Παρεμπιπτόντως, αυτό ακριβώς είναι ένα από τα μεγάλα αγωνιστικά θέματα του Ολυμπιακού, χωρίς φυσικά ο Χάμες να είναι το μοναδικό πρόβλημα. Γενικά η αντίπαλη περιοχή δεν γεμίζει από «ερυθρόλευκους», με συνέπεια να πηγαίνουν στράφι τις περισσότερες φορές οι σέντρες των εξτρέμ και των μπακ.

Δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το χθεσινό παιχνίδι.

Στη μία βλέπουμε τον Ρόντινεϊ να σεντράρει και να μην υπάρχει στην περιοχή του Παναιτωλικού κανείς παίκτης του Ολυμπιακού.

rodine

Στην άλλη βλέπουμε τον Κανός να έχει πάρει την μπάλα να σηκώνει κεφάλι για να δει συμπαίκτη του και ο πιο κοντινός στην περιοχή είναι 20 μέτρα μακριά.

kanos

Δεν ξέρω αν είναι θέμα και φυσικής κατάστασης, οι μεταβάσεις δηλαδή να μην είναι αυτές που πρέπει λόγω έλλειψης δυνάμεων. Μήπως δηλαδή πρέπει ο Μίτσελ πρέπει να ζορίσει λίγο περισσότερο τους παίκτες του στις προπονήσεις, να πηγαίνουν ρε παιδί μου πίσω στο σπίτι και είναι λίγο κουρασμένοι όχι…άνετοι.

Άσχετο: Αρκούν δύο παιχνίδια για να μπορείς να κατανοήσεις γιατί ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ είναι πίσω στη βαθμολογία από τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ. Εννοώ το ΠΑΣ-Ολυμπιακός 2-2 και το Αστέρας-ΠΑΟΚ 2-2. Έχετε δει φέτος την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ να έχουν προηγηθεί με 2-0 και να έχουν χάσει τη νίκη; Ποτέ. Ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ το έχουν κάνει από μία φορά ο καθένας. Επιπλέον ο ΠΑΟΚ έχει ισοφαριστεί άλλες τρεις φορές και στο Περιστέρι και στη Λιβαδειά και στην Κρήτη. Όπως έχει ισοφαριστεί ο Ολυμπιακός επίσης στο Περιστέρι κι έχει χάσει στο Χαριλάου προηγούμενος έως το 76’…

Παρεμπιπτόντως, ο Λουτσέσκου την πάτησε με τις αλλαγές των Σάστρε και Αουγκούστο στα τελευταία λεπτά μετά το 2-0. Αντί να βάλει τον ετοιμοπόλεμο Ντάντας πήγε και θυμήθηκε τον Φελίπε Σοάρες και επέλεξε να δώσει ντεμπούτο σε αυτό το ματς στον Κεντζιόρα, που είχε να παίξει μπάλα από τις 30 Νοεμβρίου. Με το φοβερό είναι ότι ο Κεντζιόρα πρόλαβε στα ελάχιστα λεπτά στα οποία έπαιξε να χάσει ένα απίστευτο γκολ, αλλά και να βγει από τη δική του πλευρά η σέντρα για το 2-2…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.