ΠΑΟΚ: La mulţi ani, Razvan! - Χρόνια Πολλά, Ραζβάν!

ΠΑΟΚ: La mulţi ani, Razvan! - Χρόνια Πολλά, Ραζβάν!

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: La mulţi ani, Razvan! - Χρόνια Πολλά, Ραζβάν!

bet365

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου γίνεται σήμερα 54 ετών και o Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τα κατορθώματα του Ρουμάνου στον πάγκο του ΠΑΟΚ.


Οι Αμερικανοί υιοθέτησαν από το 1956 το «Ιn God we trust» (το οποίο παρεμπιπτόντως αναγράφεται από το 1860 στο δολάριο) ως το επίσημο μότο του έθνους τους, σε αυτό ακριβώς ομνύουν και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, απλώς το παραφράζουν επωνύμως… «Ιn Lucescu we trust!»

Φαντάζομαι, οι συνεργάτες του σήμερα στο αθλητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας θα τον υποδεχθούν με μια τούρτα και παρέα με τους ποδοσφαιριστές, θα σβήσουν τα κεράκια και θα του τραγουδήσουν «la mulţi ani, Razvan», «happy birthday, Razvan», «Χρόνια Πολλά, Ραζβάν», ή σε όποια άλλη γλώσσα θέλουν με αφορμή τα 54α γενέθλια του.

Δεν πρόκειται σ’ αυτό το σημείωμα, με αφορμή τα γενέθλια του Ραζβάν Λουτσέσκου, να μπω στη διαδικασία να ανοίξω εκ νέου την κουβέντα γύρω από τις θέσεις και τις απόψεις του. Εξάλλου, όπως έχω γράψει, ο Ραζβάν αυτός είναι. Ζει στα όρια, φτάνει στα άκρα, δεν είναι απλώς ένας συγκρουσιακός τύπος, που ζει απ' την κόντρα, αναπνέει κόντρα, τη βρίσκει με την κόντρα.

Οχι, ο Ρουμάνος δεν είναι έρμαιο των παρορμήσεών του. Ο Λουτσέσκου ξέρει πολύ καλά, απ' την αρχή έως το τέλος, τι κάνει. Αφήστε που είναι πολλοί εκείνοι, πλέον, που μετά τη δημόσια συγγνώμη της ΚΕΔ και των τριών διαιτητών για την «κλοπή» στην Τρίπολη, δεν τον βγάζουν και τόσο… τρελό για όσα λέει περί VAR και διαιτησίας.

Στο ευρύ κοινό δεν έχει μεγάλες συμπάθειες, όχι πως τον ενδιαφέρει, αυτά που δημόσια λέει «δεν αρέσουν», πολλές φορές κάποιους «ενοχλούν», δεν έμαθε και δεν έχει ανάγκη να είναι δημοσιοσχετίστας, ωστόσο δεν γίνεται να μην «του βγάλουμε το καπέλο» για όσα έχει προσφέρει στην ομάδα. Ακόμη και όλοι όσοι κάτω στα σχόλια τον… στολίζουν με διάφορα λόγια, επειδή επιμένει να λέει την (δική του) αλήθεια, κατά βάθος προπονητικά τον παραδέχονται γι’ αυτό που έχει καταφέρει να παρουσιάσει με τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είναι μια ομάδα γεμάτη αισιοδοξία, πειθαρχία, τάξη, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, συντροφικότητα. Ένα μπλοκ. Ένα γκρουπ που έχει μάθει να νικά. Οι «ασπρόμαυροι», μέχρι τώρα, στηρίζονται στο δόγμα του προπονητή τους «βλέπουμε κάθε παιγνίδι στη σειρά, ποιος νοιάζεται για την εμφάνιση, το αποτέλεσμα με κάθε κόστος». Μ’ αυτόν τον τρόπο επιδίωξαν να ξεπεράσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες την ανετοιμότητα του καλοκαιριού και τελικά να βρουν ρυθμό μέσα από τα εντός συνόρων παιγνίδια.

Στη διπλή διαδρομή του (11 Αυγούστου 2017 – 28 Ιουνίου 2019 και 26 Μαΐου 2021 – σήμερα) ο 54χρονος, πλέον, προπονητής έχει κολλημένα ένσημα 1.368 ημερών στον πάγκο του «Δικεφάλου», με σημαντικό το αποτύπωμά του στις επιτυχίες της τελευταίας εξαετίας.

Ο… γιος του Λουτσέσκου

Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1969 στο Βουκουρέστι και μεγάλωσε μέσα σε αποδυτήρια ομάδων. Δεν ήταν εύκολα χρόνια για ένα παιδί που έπρεπε να μεγαλώσει με το βάρος του ονόματος «Λουτσέσκου», το οποίο στη Ρουμανία ήταν πασίγνωστο, λόγω των σπουδαίων επιτευγμάτων του πατέρα του, ο οποίος έκανε λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής και προπονητής.

Το 1977, η Ρουμανία χτυπήθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ από τους 1.578 θανάτους, οι 1.424 είχαν σημειωθεί στο Βουκουρέστι. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου αγωνιζόταν στη Ντιναμό, ωστόσο η σύζυγός του, Νέλι δεν ένιωθε πλέον ασφαλής στην πρωτεύουσα. Ξεκάθαρα φοβόταν για την ασφάλεια του 8χρονου γιου της Ραζβάν.

Μιρτσέα Λουτσέσκου-Ραζβάν Λουτσέσκου

Η οικογένεια μετακόμισε στη Χουνεντοάρα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της Ρουμανίας, όπου ο Μιρτσέα ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής στην ομάδα της περιοχής, που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας.

«Ήταν μία δύσκολη παιδική ηλικία γιατί κάθε φορά άκουγα «είσαι το παιδί του Λουτσέσκου! Ό,τι κάνεις, γίνεται εξαιτίας του πατέρα σου. Ο προσωπικός μου στόχος ήταν να χτίσω το δικό μου όνομα. Μεγάλωσα με την έμπνευση του, ήμουν μαζί του, είδα και έζησα ανάμεσα στους παίκτες και είδα τη ζωή εντός μιας ομάδας», είχε πει σε μια συνέντευξη στη ρουμανική τηλεόραση.

Η επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πατέρα του. «Τον έπαιρνα μαζί μου στους αγώνες και τις προπονήσεις όλων των ομάδων που προπονούσα. Αργότερα, όταν έγινε τερματοφύλακας και αγωνίστηκε στην κορυφαία κατηγορία της Ρουμανίας, συνειδητοποίησα ότι είχε τα προσόντα που απαιτούνται για να γίνει καλός προπονητής λόγω του τρόπου με τον οποίο ανέλυε την τακτική ενός αγώνα. Αφού ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής, έγινε αντιπρόεδρος στη Ραπίντ Βουκουρεστίου και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Είχε πολύ καλές σχέσεις με παίκτες.

Τότε, με ρώτησε αν πρέπει ή όχι να γίνει προπονητής. Του έδωσα μερικές συμβουλές και τον ενθάρρυνα να το κάνει. Όμως η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική του. Οι επιτυχίες με τον ΠΑΟΚ, η κατάκτηση του Champions League της Ασίας και η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων της FIFA απέδειξε ότι πήρε τη σωστή απόφαση», ήταν τα λόγια του Μιρτσέα Λουτσέσκου η ζωή του οποίου, παρεμπιπτόντως, έγινε ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Ντουμίτρου Γκράουρ και τα 16 επεισόδια στα οποία εμφανίζονται η οικογένεια και ο Ραζβάν, προβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό TVR 1.

Μιρτσέα Λουτσέσκου-Ραζβάν Λουτσέσκου

Είναι παντρεμένος με την Ανα-Μαρία, τη γυναίκα της ζωής του, παντρεύτηκαν σε πολύ μικρή ηλικία, στα 20-21 τους. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ματέι και τη Μαριλού. Στα 54 του έχει τέσσερα εγγόνια! Τον θυμάμαι χαριτολογώντας να λέει, «είμαι ο νεότερος παππούς στον κόσμο», όταν η κόρη του, έφερνε στη ζωή το πρώτο εγγόνι του, ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Δίκιο είχε, ήταν μόλις 48 ετών.

Συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στις δύο διαφορετικές περιόδους (2017 - 2019, 2021 - σήμερα) έχει κατορθώσει να βάλει το όνομά του στο «κάδρο» της ιστορίας του Συλλόγου, κατακτώντας ένα αήττητο πρωτάθλημα και δύο κύπελλα.

Ο Ρουμάνος είναι -με διαφορά- ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του «Δικεφάλου». Δεν το λέμε μόνο εμείς ή όποιοι «πίνουν νερό στο όνομά του», μας το «λένε» οι αριθμοί που στην προκειμένη περίπτωση είναι άκρως εντυπωσιακοί.

Στα 96 χρόνια ιστορίας του συλλόγου μόλις έξι προπονητές έχουν αποκτήσει το… παράσημο των 100 αγώνων. Οι προηγούμενοι πέντε 100άρηδες τεχνικοί είναι οι Άγγελος Αναστασιάδης, Λες Σάνον, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Φερνάντο Σάντος και Γκιούλα Λόραντ.

Ραζβάν Λουτσέσκου

Με 112 νίκες σε 180 αγώνες και ποσοστό 62% είχε αφήσει πίσω του ιερά τέρατα της «ασπρόμαυρης» ιστορίας, όπως ο Λες Σάνον, είναι ιστορικά ο τρίτος (ξένος) προπονητής που κατέκτησε πρωτάθλημα με τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Μπορεί το ποσοστό του στην πρώτη περίοδο να άγγιζε το 72%, ωστόσο και το τωρινό ποσοστό με 62% στις νίκες τον διατηρεί στην πρώτη θέση όλων των προπονητών που έχουν περάσει από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Ακολουθούν οι Ίβιτς (59,4%), Σάνον (59,1%), Λόραντ (58,7%), Αναστασιάδης (56,5%), Χέερ (56,1%), Μπάγεβιτς (53,8%), Πίχατσεκ (53,4%), Σάντος (51,7%).

Χάρη στην περσινή πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Europa Conference League έφτασε τους 32 ευρωπαϊκούς αγώνες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο και πέρασε στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω τον Άγγελο Αναστασιάδη με 25 αγώνες.

Οι αριθμοί του

ΣΕΖΟΝΑΓΝΙΗΓΚΟΛ
2017-201987442419132-73
2021-Σήμερα93681213194-67

* Δεν υπολογίζεται το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (0-3 α.α.) της σεζόν 2017-18 που δεν διεξήχθη ποτέ.

@Photo credits: eurokinissi, ΑΡΧΕΙΟ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.