ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0, η ανάλυση: Οι λεπτομέρειες, ο Κωνσταντέλιας και το στατιστικό του killer ΠΑΟΚ!

Newsroom
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0, η ανάλυση: Οι λεπτομέρειες, ο Κωνσταντέλιας και το στατιστικό του killer ΠΑΟΚ!

bet365

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και το Gazzetta, μέσω του Alpha Sports Analysis και με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει την αναμέτρηση της Τούμπας!

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμετρήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα. Δύο εκ των κορυφαίων ομάδων του πρωταθλήματος, σε έναν αγώνα με σημαντικό βαθμολογικό αλλά και τακτικό ενδιαφέρον. Από την μία, ο ΠΑΟΚ προερχόταν από μία απροσδόκητη ισοπαλία, καθώς δέχθηκε δυο γκολ στις καθυστερήσεις στον αγώνα στην Τρίπολη και καλούταν να ξεπεράσει το «σοκ». Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική φόρμα, μετρώντας 9 συνεχόμενες νίκες σε πρωτάθλημα και κύπελλο και θέλει να συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, καθώς οδεύουμε στο τέλος της κανονικής περιόδου. Το ντέρμπι, λοιπόν, ήταν μια ιδανική ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να αντιδράσει και να μειώσει την διαφορά από τις πρώτες θέσεις και για την ΑΕΚ να συνεχίσει να παραμένει κοντά σε αυτές, περνώντας από μια δύσκολη έδρα.

Η εικόνα του αγώνα μας επιβεβαίωσε από τα πρώτα λεπτά ότι η αναμέτρηση θα κρινόταν στις λεπτομέρειες και η ομάδα που θα κατάφερνε να διαχειριστεί την ένταση, το πάθος, τις μονομαχίες και να παραμείνει συγκεντρωμένη στο πλάνο του παιχνιδιού της θα κατάφερνε να φύγει νικήτρια από τον ντέρμπι με τους τρείς πολύτιμους βαθμούς. Σε αυτά τα στοιχεία ανταπεξήλθε καλύτερα ο ΠΑΟΚ και κατάφερε να επικρατήσει 2-0 της ΑΕΚ, αν και τα στατιστικά δείχνουν ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει διεκδικήσει κάτι καλύτερο από αυτό το παιχνίδι. Πιο συγκεκριμένα η αγωνιστική προσέγγιση των δυο προπονητών:

ΠΑΟΚ: Οργανωμένη Επίθεση

Η 11άδα του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι

 

Η αρχική διάταξη για την ομάδα την ομάδα του ΠΑΟΚ ήταν 1-4-4-2, με σκοπό κατά την διάρκεια της φάσης επίθεσης να εκμεταλλευτεί όλο το πλάτος του γηπέδου. Από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, γνωρίζοντας την ικανότητα του αντιπάλου να πιέζει ψηλά στο γήπεδο και άμεσα για την ανάκτηση της μπάλας, αποφάσισε να μην αναπτυχθεί από το αμυντικό του τρίτο αλλά αντιθέτως να μεταφέρει το παιχνίδι στο αντίπαλο μισό με μεγάλη μπάλα. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε η διάθεση του ΠΑΟΚ να επιτεθεί με άμεσα τρόπο, σημαδεύοντας με μακρινές μεταβιβάσεις τον Ολιβέιρα ή σε κάποιες περιπτώσεις τον Νάρεϊ. Τις φορές που προσπάθησε να χτίσει παιχνίδι, βλέποντας τον αντίπαλο να μην ασκεί έντονη πίεση, κατά την φάση της οργανωμένης επίθεσης με έμφαση τα 2/3 δημιουργούσε τριάδα σε κάποιες περιπτώσεις με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς και έναν εκ των δύο αμυντικών χαφ. Σε αυτή την κατάσταση, ο Σάστρε και ο Ράφα ήταν τοποθετημένοι σε όλο το πλάτος του γηπέδου, σε ψηλότερη θέση και με αυτό τον τρόπο δημιουργούταν κενό στον άξονα, με αποτέλεσμα ο Ίγκανσον να μεταφέρει την μπάλα προς το αντίπαλο μισό με οδήγημα ή να προσπαθεί με σωστές μετατοπίσεις οι παίκτες του άξονα να ανοίξουν χώρο, ώστε να «χαμηλώσει» στο γήπεδο ο Κωνσταντέλιας για να υποδεχθεί μια μεταβίβαση στο μεσοδιάστημα.

παοκ1

Κατά την διάρκεια των μακρινών μεταβιβάσεων, χαρακτηριστικό ήταν η ετοιμότητα των παικτών για να διεκδικήσουν την δεύτερη μπάλα, έχοντας κοντινές αποστάσεις. Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του γκολ στο 14’, όταν ο Ολβέιρα δέχεται μια απομάκρυνση της μπάλας και ο Κωνσταντέλιας είναι έτοιμος σε δεύτερο χρόνο να την υποδεχθεί την και να την οδηγήσει προς την αντίπαλη περιοχή. Ο ΠΑΟΚ ευτύχισε να προηγηθεί στο σκορ πρώτος με την πρώτη τελική προς την αντίπαλη εστία, με τον Νάρεϊ μετά από σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή (xG=0.09), με αποτέλεσμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού να μπορέσει να αμύνεται συμπαγής, επιλέγοντας να επιτεθεί με αντεπιθέσεις είτε οργανωμένα αλλά με άμεσο τρόπο. Ο Νάρεϊ, ο οποίος άλλαζε κατά διαστήματα πλευρά με τον Ζίβκοβιτς, κατά την διάρκεια της οργανωμένης επίθεσης πολλές φορές πλαισίωνε τον Ολιβέιρα και οδηγούταν στα πλάγια ο Κωνσταντέλιας, καθώς με αυτό τον τρόπο η ομάδα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις μονομαχίες στον αέρα, αλλά και τον Κωνσταντέλια να είναι έτοιμος για την δεύτερη μπάλα. Επιπλέον, ο σχηματισμός του ΠΑΟΚ επέτρεπε στον Κωνσταντέλια να έχει ελεύθερο ρόλο σε πολλές των περιπτώσεων και να κινείται είτε στο δεξί είτε στο αριστερό μεσοδιάστημα, δημιουργώντας κενά μεταξύ των γραμμών της ΑΕΚ και χώρο για τον Ολιβέιρα να υποδεχτεί μια μακρινή μεταβίβαση στο χώρο.

ΠΑΟΚ2

Στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας το σκορ με το μέρος, του δεν άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού, ήταν προσηλωμένος αμυντικά και έτοιμος να βγει στις αντεπιθέσεις και να εκμεταλλευτεί τα όποια λάθη του αντιπάλου. Κατάφερε να σκοράρει στην πρώτη του τελική στο δεύτερο ημίχρονο από στημένη φάση, γεγονός που τον διευκόλυνε να είναι ακόμα περισσότερο συμπαγής αμυντικά στο υπόλοιπο του παιχνιδιού.

Στο κομμάτι των αριθμών, ένα δεδομένο που φανερώνει την επιθετική του προσέγγιση στο παιχνίδι, είναι ότι ο ΠΑΟΚ ήταν ουσιαστικός, σε σχέση με τα προηγούμενα ντέρμπι που έχει δώσει φέτος. Συγκεκριμένα, ο δείκτης των xG ήταν 0,5 απειλώντας 4 φορές τον αντίπαλο τερματοφύλακα, με τον μέσο όρο στα ντέρμπι να αγγίζει το 1,19 και τις ευκαιρίες να είναι 10 ανά παιχνίδι.

Οργανωμένη Άμυνα

ΠΑΟΚ άμυνα

Στην αμυντική του λειτουργία ο ΠΑΟΚ διατηρούσε τον σχηματισμό. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσε το 1-4-4-2, με κύριο στόχο να πιέσει ψηλά από την αρχή του παιχνιδιού, μην επιτρέποντας στην ΑΕΚ να αναπτυχθεί με ευκολία. Μέχρι την στιγμή της επίτευξης του γκολ, ο ΠΑΟΚ εφάρμοζε πίεση στα 3/3 του γηπέδου, με την αμυντική γραμμή να βρίσκεται ψηλά στο γήπεδο. Με την πάροδο του χρόνου, έδωσε περισσότερα μέτρα στον αντίπαλο και οπισθοχώρησε στα 2/3 του γηπέδου, έχοντας καλή συνοχή γραμμών και συγκέντρωση κατά πλάτος, μικραίνοντας τους χώρους και αποτρέποντας την ΑΕΚ να μεταφέρει την μπάλα στα μεσοδιαστήματα, οδηγώντας το παιχνίδι στα άκρα. Εκεί, κατάφερνε να έχει απάντηση με τις γρήγορες μετατοπίσεις, εμποδίζοντας τους παίχτες της ΑΕΚ να βρεθούν στα άκρα με παραπάνω παίκτες. Στο δεύτερο ημίχρονο, δεν άλλαξε τον αμυντικό σχηματισμό του. Ήταν οργανωμένος στα 2/3 του γηπέδου κυρίως, με κατάλληλη συνοχή, κοντινές αποστάσεις και γρήγορες μετατοπίσεις. Δεν άφηνε να δημιουργηθούν αριθμητικά πλεονεκτήματα για τον αντίπαλο και είχε θωρακίσει ουσιαστικά την περιοχή του.

ΠΑΟΚ PPDA

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει ο δείκτης PPDA (δείκτης που φανερώνει πόσες πάσες επιτρέπει μια ομάδα στον αντίπαλο πριν ξεκινήσει μια αμυντική ενέργεια), ο οποίος δείχνει το πόσο αποφασισμένα μπήκε ο ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο για να εφαρμόσει υψηλή πίεση. Ο δείκτης κατρακύλησε στο 46 από το 4,4 (που ήταν στα πρώτα 15’ του παιχνιδιού) μετά την επίτευξη του τέρματος, αφήνοντας την ΑΕΚ να έχει την κατοχή της μπάλας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έκανε αμυντικά ό,τι κάνει σε κάθε ντέρμπι σε ολόκληρο των αγώνα, καθώς ο μέσος όρος του PPDA είναι 8,55 και στο ματς με την ΑΕΚ, όπως δείχνει το γράφημα, ήταν 8,3.

Πλεονεκτήματα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ ήταν η συγκέντρωση στο πλάνο του προπονητή, καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα. Έδειξε ότι τακτικά είχε απαντήσεις για όλα τα σενάρια του παιχνιδιού. Η αμυντική του λειτουργία ήταν εξαιρετική και κατάφερε στο συγκεκριμένο παιχνίδι να είναι αποτελεσματικός.

Μειονεκτήματα
-

ΑΕΚ: Οργανωμένη Επίθεση

ΑΕΚ 11αδες

Οι φιλοξενούμενοι αποφάσισαν να παραταχθούν στην επίθεση με διάταξη 1-4-2-3-1. Από το πρώτο λεπτό του αγώνα φάνηκε η διάθεση να παίξουν με άμεσο τρόπο. Ο Αθανασιάδης επιχειρούσε μεγάλες μεταβιβάσεις προς τον Γκαρσία και τον Άμραμπατ. Στο 4’ της ανήκει και η πρώτη καλή ευκαιρία για γκολ στον αγώνα, μετά από μακρινή μεταβίβαση του Χατζισαφί προς τον Γκαρσία, εκμεταλλευόμενος την αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ που βρισκόταν ψηλά στο γήπεδο. Ωστόσο, δεν κατάφερε να την μετουσιώσει σε γκολ. Έπειτα από αυτή την στιγμή δεν απείλησε ιδιαίτερα. Ώσπου, μετά την επίτευξη του τέρματος που δέχθηκε, αναγκάστηκε να «ξυπνήσει». Πήρε την κατοχή με το μέρος της και επιδίωκε κυρίως από την δεξιά πλευρά να επιτεθεί, με κύριο εκφραστή των επιθέσεων της τον Άμραμπατ. Με το που έφθανε η μπάλα στα άκρα, προσπαθούσε να γεμίσει προς την αντίπαλη περιοχή, όπου είχαν τοποθετηθεί παίκτες της ΑΕΚ, δημιουργώντας καταστάσεις 3 εναντίον 3 και σε κάποιες περιπτώσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει κάποια τέτοια συνθήκη και να την μετατρέψει σε γκολ.

ΑΕΚ επίθεση

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ μπήκε για να επιβάλλει τον ρυθμό της αλλά και να διαφυλάξει τυχόν αντεπιθέσεις που θα επιδίωκε ο ΠΑΟΚ. Προσπάθησε να κυκλοφορήσει την μπάλα, ανεβάζοντας παίκτες σε όλα τα μεσοδιαστήματα του γηπέδου, που προσπαθούσαν να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα. Η είσοδος του Γκατσίνοβιτς και του Ελίασον, είχε ως αποτέλεσμα να προσπαθήσει να εκδηλώσει επιθέσεις και από τις δυο πλευρές και έδωσε μεγαλύτερη κινητικότητα στην ομάδα. Η ΑΕΚ, βλέποντας ότι δεν μπορούσε να απειλήσει με σέντρες προς την αντίπαλη περιοχή, προσπάθησε να απειλήσει με σουτ έξω από αυτή. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού έψαχνε το γκολ που θα την διατηρούσε στο παιχνίδι ζωντανή, αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει ιδιαίτερα και όπου χρειάστηκε είχε απάντηση ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ.

ΑΕΚ επίθεση 2

Οργανωμένη Άμυνα

Σε φάση άμυνας η ΑΕΚ παρατάχθηκε με σχηματισμό 1-4-1-3-2. Ωστόσο, ο σχηματισμός της ήταν ευέλικτος και αυτό έχει να κάνει με ότι ο κόουτς Αλμέιδα είχε επιλέξει να εφαρμόσει man to man πίεση στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, δεν εφάρμοσε έντονη πίεση αν και βρισκόταν ψηλά στο γήπεδο. Πολλές φορές αυτή η τακτική συμπεριφορά οδηγούσε τον Άμραμπατ να επιστρέψει και να γίνουν πεντάδα στην οργανωμένη άμυνα, με έμφαση στο 1/3. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε δημιουργήσει υπεραρυθμία για τους δυο κεντρικούς αμυντικούς της ΑΕΚ με τον Ολιβέιρα, ο οποίος είναι ικανός να κατεβάζει μπάλα και να δημιουργεί κινδύνους. Όταν έπαιρναν μέτρα και «ψήλωναν» στον αγωνιστικό χώρο, η τοποθέτηση του ήταν πιο ψηλά, ώστε να είναι έτοιμος να εμποδίσει την εύκολη μεταφορά της μπάλας προς την απέναντι πλευρά και για τυχόν αντεπίθεση.

ΑΕΚ άμυνα 1

Στο δεύτερο ημίχρονο, προσπάθησε από την αρχή να εφαρμόσει ασφυκτική πίεση στα 3/3 του γηπέδου, εμποδίζοντας τον αντίπαλο να παίξει σε δεύτερο χρόνο στον άξονα και είτε να οδηγηθεί στα άκρα, είτε να παίξει με μακρινή μεταβίβαση από τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ. Με αυτό τον τρόπο, προσπάθησε να αναχαιτίσει την μπάλα το συντομότερο δυνατό και να οδηγηθεί σε άμεση εκδήλωση επίθεσης. Στα τελευταία 15’ λεπτά του παιχνιδιού, απόδειξη της πίεσης της ΑΕΚ και του πόσο ψηλά είχε τοποθετηθεί στον αγωνιστικό χώρο, είναι το Average formation line (δείκτης που υποδεικνύει το πόσο ψηλά βρίσκεται στο γήπεδο μια ομάδα), όπου για την ΑΕΚ ο δείκτης είναι 66, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που βρίσκεται στο 39.

ΑΕΚ άμυνα 2

Πλεονεκτήματα

Δεν έχει πράγματα να κρατήσει από αυτό το παιχνίδι. Μόνο το γεγονός, ότι, έστω και αργοπορημένα, προσπάθησε να παίξει γρήγορο ποδόσφαιρο, βγάζοντας επιθέσεις από τα άκρα κυρίως, αλλά και από τον άξονα.


Μειονεκτήματα

Το κυριότερο μειονέκτημα ήταν ότι δεν κατάφερε να βοηθηθεί αγωνιστικά από παίκτες-βαρόμετρα και να κρατήσει την μπάλα περισσότερο στην κατοχή της στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, όπου ο ΠΑΟΚ ασκούσε ασφυκτική πίεση. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί τακτικά σε έναν αντίπαλο που είχε λύσεις σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού. Η επίτευξη του δευτέρου γκολ από στημένη φάση και η αντίδραση δεν ήταν ενδεδειγμένη και έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα, σε ένα σημείο του παιχνιδιού που αγωνιστικά υπερτερούσε και θα μπορούσε να πιέσει ακόμα περισσότερο για την επίτευξη ενός τέρματος.


ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ

Σε ένα ντέρμπι με τεράστια βαθμολογική σημασία ήταν δεδομένο πως οι λεπτομέρειες θα έκριναν τον νικητή. Το σημείο-κλειδί της αναμέτρησης αποτελεί το γκολ που κατάφερε να πετύχει στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ, μετά από στημένη φάση. Μετά την επίτευξη του τέρματος το άγχος και η πίεση για τους φιλοξενούμενους μεγάλωσε σε ένα σημείο που είχαν κερδίσει μέτρα στο γήπεδο, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι γηπεδούχοι είχαν την κατάλληλη ετοιμότητα και ψυχραιμία να υπερασπιστούν το υπέρ τους προβάδισμα.

ΠΑΟΚ εναντίον ΑΕΚ: ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ

Ο Νάρεϊ μπορεί να είχε γκολ και ασίστ, ωστόσο αναμφισβήτητα ο παίκτης του αγώνα ήταν ο Κωνσταντέλιας. Ξεκλείδωσε με μαγική ενέργεια την άμυνα του αντιπάλου στην αρχή του παιχνιδιού, βοήθησε ανασταλτικά, πίεζε, ήταν ιδιαίτερα κινητικός στα μεσοδιαστήματα αλλά και στα άκρα. Οι τοποθετήσεις του στο γήπεδο ήταν εξαιρετικές, βοηθώντας σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού την ομάδα του. Τελείωσε το παιχνίδι με 1 ασιστ, 4 αναχαιτίσεις, με τις 3 να εκδηλώνονται στο αντίπαλο μισό, πάτησε 3 φορές στην αντίπαλη περιοχή και είχε 2 key passes (πάσα που δημιουργεί ξεκάθαρη ευκαιρία για τον συμπαίχτη του) τις περισσότερες από οποιοδήποτε παίχτη στον αγωνιστικό χώρο.

Η ανάλυση ήταν του σπουδαστή Πέτρου Αποστολόπουλου, από το πτυχίο Ανάλυσης Alfa Sports Analysis Diploma.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα