Οι αλλαγές του Μαρτίνεθ που... τώρα έπιασαν στον Ολυμπιακό και το λάθος του με Γιόβετιτς και Σολμπάκεν

Οι αλλαγές του Μαρτίνεθ που... τώρα έπιασαν στον Ολυμπιακό και το λάθος του με Γιόβετιτς και Σολμπάκεν

Οι αλλαγές του Μαρτίνεθ που... τώρα έπιασαν στον Ολυμπιακό και το λάθος του με Γιόβετιτς και Σολμπάκεν

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το χθεσινό παιχνίδι.

Αντί προλόγου: Ασφαλώς και πήρε το τρίποντο χθες ο Φορτούνης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κερδίσει και χωρίς τον αρχηγό του. Μόλις τις προάλλες πήρε τη νίκη 2-0 από τον ΟΦΗ μέσα στην Κρήτη, χωρίς ο καλύτερος του παίκτης να παίξει ούτε λεπτό.

Ο Ολυμπιακός πέρασε από την Τρίπολη οριακά, με το 2-0 και το δεύτερο γκολ στο 96ο λεπτό. Πιο οριακά απ΄ ότι είχαν περάσει από τον Αστέρα ο ΠΑΟ (4-1, με το σκορ 2-1 έως το 80’) κι η ΑΕΚ (3-0, με το σκορ 1-0 έως το 77’). Λεπτομέρεια: ο ΠΑΟ εκεί πήρε δύο πέναλτι, εκ των οποίων το δεύτερο στο 80’, κλειδώνοντας το τρίποντο. Κι η ΑΕΚ έπαιξε από το 52 με παίκτη παραπάνω λόγω αποβολής του στόπερ Καστάνιο. Ο Ολυμπιακός τέτοια πράγματα δεν τα έχει…

Αυτό που έχει ο Ολυμπιακός είναι ο μηδενισμός του για ένα ντέρμπι που ήταν 1-1 στο 49ο λεπτό και η αφαίρεση ενός βαθμού. Με συνέπεια αντί να είναι πρώτος στη βαθμολογία μαζί με τον Παναθηναϊκό, έχοντας τη συνέχιση των 41 λεπτών από το μεταξύ τους παιχνίδι, τώρα να είναι στο -4 από τους «πράσινους» και όχι μόνο αυτό, αλλά και ισόβαθμος της ΑΕΚ και στον πόντο μπροστά από τον ΠΑΟΚ, σε ένα πρωτάθλημα που σε επίπεδο κορυφής έχει σημαδευτεί από αυτή τη νίκη του ΠΑΟ στα χαρτιά.

Τέλος πάντων, με αυτό είναι υποχρεωμένος να ζήσει ο Ολυμπιακός, εκτός κι αν κάποια στιγμή την άνοιξη δικαιωθεί από το CAS. Προς το παρόν, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να τα δίνει όλα σε κάθε παιχνίδι, προσπαθώντας να βελτιωθεί-και να καλύψει τις αδυναμίες του το χειμώνα μεταγραφικά, όσο μπορεί μία ομάδα να το κάνει επαρκώς με τις δυσκολίες που υπάρχουν μεσούσης της σεζόν.

Για το χθεσινό παιχνίδι, τώρα: ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να παίξει ο Αστέρας χωρίς σημαντικούς παίκτες του (Μουνάφο, Τζουγκάνοβιτς, Μπαρτόλο, Καρμόνα, Σίτο)-και να χάσει κι από το 14΄ τον επικίνδυνο στο ψηλό παιχνίδι σέντερ φορ του Μιριτέλο. Μία τύχη που έφερε και μία ατυχία (!): ο Αστέρας δεν έπαιξε…κανονικά, όπως παίζει, αλλά φουλ άμυνα. Κι αυτό είχε σαν συνέπεια οι «ερυθρόλευκοι» να εμφανίσουν σοβαρές αδυναμίες στη διάσπαση μίας άμυνας καλά οργανωμένης, ενίοτε και σε επίπεδο…πούλμαν, έχοντας στον πάγκο τα δύο πιο μεγάλα όπλα τους, δημιουργικά κι εκτελεστικά, τον Φορτούνη και τον Ποντένσε-και εκτός μάχης τον (τιμωρημένο) Καμαρά. Πάνω απ΄ όλα, όμως, γιατί οι παίκτες που πήραν τη θέση τους, ο Σολμπάκεν, ο Σκάρπα κι ο Μπιέλ δεν ανταποκρίθηκαν, σε συνδυασμό με την παρουσία του σέντερ φορ Ελ Κααμπί, που τον τελευταίο καιρό είτε παίζει, είτε δεν παίζει είναι ένα και το αυτό.

Σολμπάκεν

Νομίζω δε ότι είναι λάθος του προπονητή που επιμένει στον Μαροκινό: με τον ΠΑΟΚ που ήταν επίσης βασικός δεν υπήρχε, στα 40 λεπτά που έπαιξε στην Γουέστ Χαμ το ίδιο, στα 30 λεπτά που έπαιξε με τον ΟΦΗ το ίδιο. Και δεν αναφέρομαι στα γκολ, ότι δηλαδή έχει να σκοράρει σχεδόν δύο μήνες-ένας φορ μπορεί να παίζει καλά, αλλά να μην τον θέλει η μπάλα, συμβαίνουν αυτά. Ο Ελ Κααμπί δεν είναι απλά ότι δεν βάζει γκολ πλέον ούτε ευρισκόμενος φάτσα με τον αντίπαλο γκολκίπερ σε θέση οφσάιντ, όπως συνέβη και χθες, για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό-είναι ότι δεν παίζει καν, σαν να μην μπορεί. Ίσως τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του, ίσως είναι ντεφορμέ, ίσως έχει χάσει την αυτοπεποίθηση του χωρίς γκολ εδώ και οκτώ παιχνίδια.

Η ουσία είναι μία: ο Μαρτίνεθ δεν έχει δίκιο που τον βάζει και τον ξαναβάζει. Δεν λέω ότι ο Γιόβετιτς βγάζει μάτια, το αντίθετο. Λέω όμως ότι όταν έπαιξε βασικός με τον ΟΦΗ ο Μαυροβούνιος, ο Ολυμπιακός έπαιξε με σέντερ φορ, κάτι που δεν συμβαίνει στα τελευταία παιχνίδια όταν παίζει ο Ελ Κααμπί. Ο Γιόβετιτς στην Κρήτη ήταν επικίνδυνος, έδωσε ένα γκολ «πάρε βάλε» στον Ποντένσε, ήταν «μέσα» στο παιχνίδι ρε παιδί μου. Στο Λονδίνο δεν ήταν καλός, ακόμη κι έτσι όμως ήταν καλύτερος του Ελ Κααμπί, που μπήκε στο 56’. Και χθες στην Τρίπολη, μπαίνοντας στο 72’, ήταν πολύτιμος, με την έξυπνη πάσα στον Φορτούνη για το 2-0 και την όλη κινητικότητα που είχε: γύρισε και πίσω να βοηθήσει, υποδέχθηκε την μπάλα και πήρε φάουλ κι απλά έπρεπε να σουτάρει εκεί που του πέρασε ωραία την μπάλα ο Ρόντινεϊ, αλλά το σκέφθηκε παραπάνω και την πάτησε.

Γιόβετιτς

Όπως λάθος νομίζω ότι είναι η επιμονή του προπονητή και στον Σολμπάκεν. Το παιδί δεν τραβάει, όσες ευκαιρίες κι αν παίρνει, τι να κάνουμε τώρα. Όποτε τον βάζει βασικό, μπαίνει καλούτσικα και 10-15 λεπτά και μετά χάνεται, εξαφανίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι παίζοντας με τον Άρη έως το 55ο λεπτό το σκορ ήταν 1-1 κι όταν βγήκε έγινε 4-1, ούτε ότι παίζοντας με τον Αστέρα έως το ημίχρονο το αποτέλεσμα ήταν 0-0 κι όταν βγήκε έγινε 2-0. Ο Νορβηγός έχει κακή αύρα! Τέσσερις φορές έχει μπει αλλαγή κι ο Ολυμπιακός έφαγε γκολ μέσα στο δίλεπτο!!! Είναι ο μοναδικός παίκτης της ομάδας χωρίς γκολ κι ασίστ!!!

Όχι, δεν…σκίζουν, κάθε άλλο, ο Μπιέλ κι ο Σκάρπα, όμως κάτι φαίνεται ότι έχουν να δώσουν. Τον Μπιέλ τον ξέρουμε και καλύτερα-ακόμη και στην χθεσινή μέτρια ημέρα του είχε ένα επικίνδυνο σουτ και δύο καλές κινήσεις. Ο Σκάρπα είχε μία συνεργασία με τον Ρόντινεϊ, από την οποία προέκυψε δυνατότητα στον Ελ Κααμπί να σουτάρει από καλή θέση. Και χώθηκε πολύ καλά ο Βραζιλιάνος στη μικρή περιοχή από μία ωραία σέντρα του Ποντένσε, αλλά αστόχησε στο εναέριο σουτ.

Κάτι βλέπουμε από τους άλλους παίκτες-από τον Σολμπάκεν τίποτα. Ακόμη και σε μία στιγμή που του ήρθε η μπάλα βολική για να σουτάρει μέσα στην περιοχή, έστω σε φάση που υποδείχθηκε οφσάιντ ο Μπιέλ (οριακά δεν ήταν νομίζω), ο Νορβηγός σούταρε στο αράουτ. Για κάποιο λόγο δεν μπορεί. Κι ο Μαρτίνεθ προσπαθεί να τον αναστήσει, ίσως γιατί είναι επιλογή του, αλλά δεν…. Εγώ βλέπω ότι πολύ περισσότερα θα έχει πάρει αν έδινε αυτές τις ευκαιρίες στον Βρουσάι, στον Μπρίνιτς, ακόμη και στον Καρβάλιο κι ας μην είναι κλασικός εξτρέμ.

Επαναλαμβάνω δεν υπάρχει παίκτης του Ολυμπιακού, από τη θέση 8 και πάνω, χωρίς γκολ η, ασίστ, όπως ο Σολμπάκεν που έχει παίξει σε οκτώ παιχνίδια…

Άσχετο: ίδια ακριβώς φάση με την ευκαιρία του Αστέρα να ισοφαρίσει στο 86’ είχε η ομάδα της Τρίπολης με τον Παναθηναϊκό! Σέντρα καλά ζυγισμένη του Άλβαρεζ από τα αριστερά κι ο Καλτσάς να σηκώνεται προ του αριστερού μπακ του ΠΑΟ και να σκοράρει με κεφαλιά! Και χθες ο Καλτσάς πρόλαβε τον αριστερό μπακ, τον Ορτέγκα, αλλά ο Πασχαλάκης είχε τη ρέντα του καλού γκολκίπερ κι η μπάλα έφυγε άουτ.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Λέμε ότι ο Μαρτίνεθ έχει πρόβλημα στις αλλαγές. Χθες, δεν είχε πρόβλημα; Μήπως το πρόβλημα είναι οι παίκτες που έχει δίπλα του στον πάγκο; Γιατί χθες όταν μπήκε ο Ποντένσε ανέβηκε όλος ο Ολυμπιακός. Κι όταν μπήκε κι ο Φορτούνης κλείδωσε το τρίποντο η ομάδα. Με τον Άρη είχε μπει αλλαγή ο Ποντένσε κι από 1-1 το σκορ έγινε 4-1. Με τον Πανσερραϊκό μπήκε στο 0-0 ο Φορτούνης και το ματς τέλειωσε 2-0.

Άμα βάζει παίκτες που «τόσο μπορούν» η, τέλος πάντων που δεν μπορούν, τι να πάρει από αυτούς; Το έχουμε σκεφθεί αυτό; Τι έχει πάρει ο Ολυμπιακός από τις τόσες αλλαγές του; Μήπως τα ίδια που έχει πάρει κι όταν παίζουν βασικοί; Δηλαδή, λίγα πράγματα; Το δε πιο επώδυνο απ΄ όλα είναι ότι τους άλλαξε χθες ο Μαρτίνεθ κι όλοι ήταν μέσα στα μούτρα, ο Σκάρπα, ο Ελ Κααμπί, ο Μπιέλ. Σαν να μην έχουν καταλάβει τι απόδοση είχαν.

Ποντένσε

Κατά τα άλλα, αυτή η ένταση του Μαρτίνεθ με τον Ποντένσε αμέσως μετά τη μεγάλη ευκαιρία του Αστέρα με τον Καλτσά, νομίζω ότι είναι «περασμένα ξεχασμένα». Από τον προπονητή σίγουρα. Θεωρώ κι από τον παίκτη.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.