Δεν είναι προφήτης ο Αλμέιδα, αλλά είναι προπονητής

Δεν είναι προφήτης ο Αλμέιδα, αλλά είναι προπονητής

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Δεν είναι προφήτης ο Αλμέιδα, αλλά είναι προπονητής

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την “τα γκολ θα έρθουν, είμαι σίγουρος” δήλωση του Αργεντινού προπονητή πριν από τον αγώνα της ΑΕΚ με την Λαμία και το 3-0.

Στην φάση του 10’ου λεπτού ο Λιβάι Γκαρσία σκοράρει σε μια κατάσταση παιχνιδιού κατά την οποία ο εκτελεστής βάζει γκολ 22 φορές στις 100 (xG: 0.22) - δηλαδή αξιοποιεί μια καλή αλλά όχι “κλασική” ευκαιρία. Στο 36’ο λεπτό ο Σέρχιο Αραούχο βάζει γκολ σε μια ευκαιρία κατά την οποία ο εκτελεστής σκοράρει 13 φορές στις 100 (xG: 0.13) - δηλαδή επιτυγχάνει σε μια δύσκολη εκτέλεση. Τόσο στο ίδιο, όσο και στα αμέσως προηγούμενα παιχνίδια της η ΑΕΚ είχε δημιουργήσει πιο “κλασικές” ευκαιρίες. Μάλιστα στα δύο αμέσως προηγούμενα παιχνίδια της, απέναντι στην Κηφισιά και την Μαρσέιγ η ΑΕΚ είχε δημιουργήσει πολύ περισσότερες από τις (9) τελικές προσπάθειες που είχε απέναντι στην Λαμία. Συνέβη όμως με απλά λόγια να υπάρξει τούτη τη φορά πολύ πιο αποτελεσματική η ΑΕΚ, δηλαδή να πετύχει 3 γκολ σε 9 εκτελέσεις (0 γκολ σε 19 εκτελέσεις απέναντι στην Μαρσέιγ - 1 γκολ σε 16 εκτελέσεις απέναντι στην Κηφισιά).

Είναι εύκολο να βρεις το τι έκανε καλύτερα η ΑΕΚ την Κυριακή συγκριτικά με το τι είχε κάνει απέναντι στην Μαρσέιγ ή απέναντι στην Κηφισιά. Δεν είναι όμως εύκολο, ούτε απλό το να εξηγήσεις το “γιατί”. Στην διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν του αγώνα με την Λαμία ο Ματίας Αλμέιδα είχε αναγνωρίσει δημοσίως το πρόβλημα της έλλειψης αποτελεσματικών εκτελέσεων, είχε μιλήσει για την ανάγκη να εστιάσει, με τη δουλειά του, σε αυτή την αδυναμία προκειμένου να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές του να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Αυτή η δουλειά δεν είναι σχετική με το τεχνικό κομμάτι αλλά με το πνευματικό και το ψυχολογικό.

Όταν βρέθηκε μπροστά στην ερώτηση σχετικά με το αν τον “παίδεψε” η ευκαιρία που έχασε απέναντι στην Μαρσέιγ, ο Λιβάι Γκαρσία απάντησε πολύ απλοϊκά, σε μια συνέντευξη στην CosmoteTV: “αυτό το έχασα, άλλες ευκαιρίες τις έχω αξιοποιήσει, έτσι είναι η μπάλα, θα φροντίσω να ευστοχήσω την επόμενη φορά”. Ακριβώς αυτό φρόντισε στην επόμενη φορά: πέτυχε γκολ στην επόμενη ευκαιρία παρόλο που τούτη τη φορά ανάμεσα στην μπάλα και στην εστία υπήρχαν πολύ περισσότερα πόδια και σώματα για να αποκρούσουν συγκριτικά με την κατάσταση κατά την οποία εκτέλεσε στο ματς με την Μαρσέιγ..

Σε όλη τη διάρκεια αυτού του αγώνα, απέναντι στην Λαμία, η όψη και η γλώσσα του σώματος του Αλμέιδα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι παρακολουθεί ατάραχος, ήρεμος την δράση. Πιθανόν εκεί να κρύβεται και ένα μέρος της απάντησης στην “πώς προέκυψε μια πολύ πιο αποτελεσματική ΑΕΚ απέναντι στην Λαμία;” ερώτηση. Στον προπονητή αυτή η ευθύνη αναλογεί: να βοηθά τους ποδοσφαιριστές του να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση που δημιουργούσε η δυστοκία, ο Αργεντινός προπονητής εκτίμησε ότι έπρεπε να μεταδώσει μια ηρεμία που πήγαζε από την πίστη ότι “θα έρθουν τα γκολ, είμαι σίγουρος”, που δήλωσε παραμονές του αγώνα με την Λαμία στην CosmoteTV.

 

Γιατί έμεινε ατάραχος ο Αλμέιδα; Επειδή έκανε την σύγκριση της ποιότητας των ευκαιριών που δημιουργούσε η ΑΕΚ στις 10 πρώτες αγωνιστικές του περσινού πρωταθλήματος (xGoals: 1.89) με την ποιότητα των φετινών ευκαιριών στις πρώτες 10 αγωνιστικές (xGoals: 2.42). “Κάνουμε το ίδιο καλές ευκαιρίες) με πέρσι”, είπε πριν από το ματς με την Λαμία. Για την ακρίβεια, η ΑΕΚ φέτος είχε κάνει περισσότερες καλές ευκαιρίες αλλά και (2) περισσότερες ευκαιρίες κατά μέσο όρο συγκριτικά με πέρσι. Άρα μέσα στην ανάλυση της απόδοσης και την σύγκριση ο προπονητής δεχόταν πληροφορίες που τον καθησύχαζαν και τον βεβαίωναν ότι το πρόβλημα δεν είναι σχετικό με το μοντέλο παιχνιδιού. Αλλού τις ψάχνει τις απαντήσεις: στην ψυχολογική και την πνευματική κατάσταση των εκτελεστών του.

Το ότι η ΑΕΚ υπήρξε τόσο αποτελεσματική σε ένα της παιχνίδι δεν δημιουργεί κανόνα - δηλαδή δεν θα την αντιληφθεί ως “λύση” αυτή την παράσταση ο προπονητής της. Αυτό το παράδειγμα όμως μπορεί να βοηθήσει αυτούς που παρακολουθούν τα παιχνίδια της προκειμένου να αντιληφθούν και να κατανοήσουν καλύτερα την πορεία που διαγράφει μέχρι εδώ. Για διαφορετικούς λόγους, η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε στο γκολ. Αυτή όμως η δυσκολία δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα της δουλειάς της στα παιχνίδια και της απόδοσης που έχει στις υπόλοιπες παραμέτρους του παιχνιδιού της. Για καλή τύχη της ΑΕΚ, ο προπονητής της είναι κάποιος που προκαλείται και παρακινείται από το περιβάλλον, αλλά όχι κάποιος που φτάνει να αμφισβητεί τη δουλειά του ή την ποιότητα των ποδοσφαιριστών του επειδή το περιβάλλον του ασκεί αρνητική επιρροή και αμφισβητεί την ποιότητα της απόδοσης. Αυτή η στάση του Αλμέιδα δημιουργεί έναν ευνοϊκό παράγοντα για καλύτερες εκτελέσεις από τους ίδιους εκτελεστές, διότι τους βοηθά να παραμένουν ήρεμοι και να νιώθουν την εμπιστοσύνη αυτού που τους καθοδηγεί. Διότι ο προπονητής τους είναι κάποιος που δεν βλέπει μόνο το “τι”, αλλά καταλαβαίνει και το “γιατί”.

Στην διάρκεια της περσινής σεζόν, η ΑΕΚ πετύχαινε κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα 1.92 γκολ, με ευκαιρίες ποιότητας xGoals 2.00. Στις πρώτες 11 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος έχει πλέον μέσο όρο 1.91 γκολ με ευκαιρίες ποιότητας xGoals 2.39. Με άλλα λόγια η ανάλυση επιβεβαιώνει την αίσθηση του προπονητή της, η ΑΕΚ πλησιάζει την περσινή σχέση “goals - xgoals”. Το “είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν τα γκολ”, που είπε την παραμονή του ματς με την Λαμία δεν ήταν προφητεία ή χειρομαντεία· ήταν εμπιστοσύνη στην ποιότητα της δουλειάς και των ποδοσφαιριστών του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.