Αν δεν υπάρξει αποσυμπίεση, ο Ολυμπιακός δεν θα κάνει τίποτα (και) φέτος

Αν δεν υπάρξει αποσυμπίεση, ο Ολυμπιακός δεν θα κάνει τίποτα (και) φέτος

Αν δεν υπάρξει αποσυμπίεση, ο Ολυμπιακός δεν θα κάνει τίποτα (και) φέτος

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταθέτει στο blog του στο Gazzetta την άποψη του για τον φετινό Ολυμπιακό κάτω από μία διαφορετική παράμετρο.

Ποιο ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του Ολυμπιακού στην Τρίπολη, από την αρχή έως το τέλος του; Τα πάρα πολλά λάθη των παικτών του Μαρτίνεθ!

Το αποκορύφωμα ήταν το τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα: Στο 80’ ο Ντόη, στο 84’ ο Ορτέγκα, στο 88’ ο Φορτούνης, στο 89’ ο Έσε! Όλοι είχαν την μπάλα στα πόδια τους και είτε την πάσαραν σε αντίπαλο, είτε την πούλησαν…

Το πώς ο Ολυμπιακός δεν δέχθηκε γκολ σε αυτό το διάστημα, για να ισοφαριστεί, ήταν κάτι πραγματικά άξιον απορίας. Κι είχε νομίζω να κάνει αφενός με τις βοήθειες που έδωσαν κάποιοι άλλοι παίκτες (π.χ. Αλεξανδρόπουλος, Έσε, Ιμπόρα), αφετέρου δε και με τις απουσίες επιθετικών του Αστέρα (Μπαρτόλο, Σίτο), την αναγκαστική αλλαγή του σέντερ φορ (Μιριτέλο) από το 14’, αλλά και την αλλαγή στο 83’ του Ρετζίς, που είχε κουραστεί.

Τόσα πολλά λάθη στο τέλος του αγώνα από πλευράς των «ερυθρόλευκων», που όμως απλά ήταν συνέχεια ανάλογων λαθών τους και στο προηγούμενο διάστημα.

Για παράδειγμα ο Ρέτσος, που ήταν και σε αυτό το παιχνίδι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας του, έδωσε στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού δύο πάσες κατευθείαν πάνω σε παίκτες του Αστέρα! Κι αν στη δεύτερη περίπτωση μπόρεσε ο ίδιος και διόρθωσε κόβοντας, στην πρώτη περίπτωση, μόλις στο 7’, ήταν απλά τυχερός που η κεφαλιά του Μιριτέλο από καλή θέση ήταν άστοχη…

Άλλο παράδειγμα ο Έσε, κι αυτός ένας από τους καλύτερους του Ολυμπιακού (και) στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Όπως και στο 89’ πήρε ωραία την μπάλα έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη και την έχασε σχεδόν από το πουθενά, έτσι και στο πρώτο ημίχρονο σε μία φάση ενώ έκοψε πολύ σωστά μία επίθεση του Αστέρα παίζοντας σαν τρίτος στόπερ, αυτό που έκανε στη συνέχεια ήταν να πασάρει σε παίκτη του Αστέρα και να δοθεί έτσι η ευκαιρία στον Καλτσά για ένα σουτ από καλή θέση.

Εσε
Εσε

Μιλάμε για εφτά συνολικά περιπτώσεις που στο μισό γήπεδο του Ολυμπιακού, συνήθως μάλιστα λίγο έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη, οι παίκτες του έδωσαν στην κυριολεξία την μπάλα στους παίκτες του Αστέρα. Και το έκαναν οι καλύτεροι σε απόδοση, ο Φορτούνης, ο Ρέτσος, ο Έσε, όπως ακόμη κι ο Ορτέγκα.

Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για τίποτα, αλλά νομίζω ότι η ομάδα του Μαρτίνεθ έπαιξε κάτω από μεγάλη πίεση. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθούν τόσα λάθη, εύκολα, σχεδόν χωρίς να πρεσαριστούν από τους αντίπαλους. Γενικά μου φαίνεται ότι η ομάδα είναι πολύ πιεσμένη. Από την ανάγκη κάθε φορά να κερδίσει. Και πριν συνέβαινε αυτό, και τώρα συμβαίνει ακόμη περισσότερο με το μηδενισμό και την αφαίρεση βαθμών.

Μόνο που όχι ο Ολυμπιακός, καμία ομάδα δεν μπορεί να πετύχει κάτι όντας τόσο πιεσμένη. Όπως το βλέπω εγώ, είναι μεγάλη η ανάγκη να βγει η πίεση από την ομάδα, με κάθε τρόπο. Χωρίς αποσυμπίεση, ο Ολυμπιακός δεν θα κάνει τίποτα ουσιαστικό και φέτος-ούτε τίτλους δεν θα πάρει, ούτε στην Ευρώπη δεν θα προχωρήσει, ούτε ομάδα θα φτιάξει, όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι.

Είναι σαφές ότι η ομάδα δεν μπορεί να αντέξει αυτή την πίεση, που δημιουργούμε θα έλεγα όλοι μας, μέσα και γύρω από τον Ολυμπιακό. Όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό και αντιληπτό, τόσο καλύτερα για τον ίδιο τον Ολυμπιακό. Ναι, άγχος πάντοτε θα υπάρχει σε ένα τόσο μεγάλο σύλλογο, όμως πρέπει να υπάρχει και κάποιο όριο, το οποίο αν δεν μπορούν να το αντέξουν οι παίκτες, κι ο προπονητής ακόμη ακόμη, τότε πολύ απλά ο Ολυμπιακός δεν θα μπορεί να προχωρήσει.

Γνώμη μου δε είναι, ότι η ομάδα ακριβώς επειδή εκεί δεν είναι τόσο πιεσμένη για το πάση θυσία αποτέλεσμα, παίζει καλύτερα στην Ευρώπη φέτος σε σχέση με το πρωτάθλημα-γιατί καλύτερα παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ολυμπιακός στάθηκε ισάξια της Γουέστ Χαμ και στα δύο παιχνίδια τους (ήταν λίγο καλύτερος αυτός στον Πειραιά και λίγο καλύτερη αυτή στο Λονδίνο, κάτι νορμάλ) και ήταν ισάξιος κι ίσως και λίγο καλύτερος και της Φράιμπουργκ στο Καραϊσκάκη.

Ομαδική

Πώς λοιπόν η ομάδα που κοντράρει στα ίσα σε τρία παιχνίδια ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και της Μπουντεσλίγκα, δεν έχει την ίδια εικόνα απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ;…Η ίδια ομάδα είναι, ο ίδιος προπονητής είναι-έβγαλε το λάδι σε Άγγλους και Γερμανούς, αλλά ήταν σε όλο το α΄ ημίχρονο κατώτερη του Παναθηναϊκού, συνετρίβη μέσα σε 22 λεπτά (από το 56’ έως το 78’ το 0-1 έγινε 0-4) από τον ΠΑΟΚ και ήταν καλύτερη της ΑΕΚ μόνο για μισό ημίχρονο στη Φιλαδέλφεια.

Προσέξτε δε κι αυτό: εκείνο το 25λεπτο που είχε ο Ολυμπιακός στη Φιλαδέλφεια, δεν το έπιασε στο Καραϊσκάκη ούτε με τον ΠΑΟ, ούτε με τον ΠΑΟΚ, παρότι με τον ΠΑΟΚ στο α΄ ημίχρονο ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον αντίπαλο του, αλλά ελάχιστα επικίνδυνος. Εντός έδρας δηλαδή, που το «πρέπει» για νίκη σε ένα ντέρμπι γίνεται μεγαλύτερο, ο Ολυμπιακός έχει παίξει χειρότερα κι όχι καλύτερα απ΄ ότι εκτός έδρας.

Άσχετο: Η Ατλέτικο Μινέιρο, η πιο ζεστά ενδιαφερόμενη ομάδα για τον Σκάρπα, θέλει να τον πάρει από 1η Γενάρη με 2 εκ. Ευρώ. Η Νότιγχαμ θέλει 4 εκ. Ευρώ. Καθόλου απίθανο, ούτως η, άλλως, ο Βραζιλιάνος να συνεχίσει στον Ολυμπιακό. Δεν θέλει να γυρίσει στην Βραζιλία έχοντας αποτύχει όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και στην Ελλάδα, δηλαδή γενικώς στην Ευρώπη.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο Ολυμπιακός στην Τρίπολη θα μπορούσε να χάσει το παιχνίδι από ένα δικό του παιδί, τον Σουρλή! Μην κοιτάμε που ο Μιριτέλο αστόχησε στην κεφαλιά στο 7’ από την έξοχη σέντρα του Σουρλή, που έκλεψε μία μπάλα, μπούκαρε στην πλευρά του Ορτέγκα και έβγαλε την πάσα με υποδειγματικό τρόπο. Ο νεαρός μέχρι πρότινος (γιατί πλέον ανήκει στον Αστέρα) «ερυθρόλευκος» κεντρικός χαφ την έκανε καλά τη δουλειά του σε αυτή τη φάση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κλειδί του αγώνα, ενώ και γενικότερα είχε μία καλή παρουσία.

Σουρλής

Απλά, προσπαθώ να βρω ποιοι πρώην παίκτες, και δη με τέτοια σύνδεση όπως ο Σουρλής με τον Ολυμπιακό, άλλων μεγάλων συλλόγων μας, παίζουν έτσι εναντίον ακριβώς των πρώην ομάδων τους. Και δεν θυμάμαι να έχω δει κανένα. Και δεν το σχολιάζω ασφαλώς για τον Σουρλή, αλλά γι΄ αυτούς…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.