Παναθηναϊκός: To ποδοσφαιρικό ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο
Η φετινή έκδοση του Παναθηναϊκού δημιουργεί περισσότερο, σκοράρει περισσότερο και δέχεται περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με πέρσι στο ανασταλτικό κομμάτι. Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να τα έχεις όλα, κάτι θα κερδίσεις, κάτι θα χάσεις και στο τέλος της ημέρας η διαφορά στις ποιοτικές ευκαιρίες που επιτρέπει σε σχέση με πέρσι(0.64xGagainst στο τελείωμα του πρώτου γύρου πέρσι, 0.87 φέτος), δεν του έχει σταθεί εμπόδιο μέχρι στιγμής.
Ούτε στη πορεία τίτλου στη Super League1 όπου είναι στο +4 από ΑΕΚ και Ολυμπιακό αλλά ούτε και στην Ευρώπη όπου πέτυχε τον μεγάλο στόχο που ήταν η επιστροφή στους ομίλους και είναι απόλυτα ανταγωνιστικός στο Europa League, παίζοντας τα ρέστα του στις δύο τελευταίες αγωνιστικές είτε για την δεύτερη(με λίγες πιθανότητες) είτε για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Conference League.
Εχθρός του καλού, όμως, πάντα είναι το καλύτερο. Στα 21 παιχνίδια που έχει παίξει μέχρι στιγμής το Τριφύλλι παρουσιάζει θέματα στις αμυντικές του μεταβάσεις. Υπήρξαν παιχνίδια στα οποία πλήρωσε ακριβά αυτή την δυσλειτουργία που φυσικά έχει να κάνει και με την ποιότητα των αντιπάλων. Όπως είναι για παράδειγμα η Ρεν, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και πάει λέγοντας.
Το ζητούμενο είναι τι μπορούν να κάνουν οι «πράσινοι» για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους σε αυτή την κατάσταση του παιχνιδιού.
Για να περιορίσεις τον αντίπαλο, ειδικά όταν αυτός έχει τα χαρακτηριστικά για να φτάσει άμεσα στην περιοχή σου, θα πρέπει να έχεις συγκέντρωση, αποτελεσματικότητα στις 1vs1 μονομαχίες, καλές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές και όχι αποσύνδεση αυτών και φυσικά γρήγορες επιστροφές, όπως για παράδειγμα δεν είχε ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς στη φάση που η Ρεν πετυχαίνει το 2-1 στο ματς της Γαλλίας. O Σέρβος γύριζε... χαλαρά πίσω, σπρίνταρε μόνο όταν η μπάλα κατευθύνονταν στον Μπλας, ο οποίος ήταν αμαρκάριστος μέσα στη περιοχή.
H αργή επιστροφή του Μλαντένοβιτς στο δεύτερο γκολ της Ρεν
Στην αντιμετώπιση του προβλήματος ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να βάλει στη φαρέτρα του και τα φάουλ σκοπιμότητας. Να ρίξει λίγο ποδοσφαιρικό ξύλο παραπάνω, να κόψει από νωρίς τον κίνδυνο, ακόμη και με την θυσία μίας κίτρινης κάρτας. Υπήρχαν περιπτώσεις στα έως τώρα ματς που ένα φάουλ θα γλίτωσε τους «πράσινους» από την παραβίαση της εστία τους.
Για παράδειγμα:
- Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, στο δεύτερο γκολ του Πινέδα, ο Σένκεφελντ θα μπορούσε να κάνει φάουλ στον Λιβάι για να σταματήσει την μετάβαση της Ένωσης.
- Σε αυτό με τον ΠΑΟΚ, ο Αράο έχει δύο ευκαιρίες να βάλει στοπ μέχρι να φτάσει η μπάλα στον Ζίβκοβιτς για το 2-1. Μία στον Σβαμπ χαμηλά και μία στον Τάισον ψηλότερα. Μπαίνει light στις φάσεις και η μπάλα φτάνει στον Σέρβο εξτρέμ
- Στο παιχνίδι με την Ρεν ο Βαγιαννίδης μπορεί να κάνει φάουλ στον Λεφί γιατί η ομάδα του είναι σε ανισορροπία, όπως στην συνέχεια και ο Σένκεφελντ μπορεί να «γκρεμίσει» τον Σαλάχ που στην συνέχεια της φάσης στέλνει την μπάλα στο πλεκτό.
Ο Σένκεφελντ με τον Λιβάι στο 2-1 της ΑΕΚ
Ο Βαγιαννίδης με τον Λεφί στο 2-1 της Ρεν
Ο Αράο με τον Σβαμπ στο δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ
Ο Αράο με τον Τάισον στο δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ
Ο Σένκεφελντ με τον Σαλάχ στο 2-1 της Ρεν
Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα. Όπως ένα φάουλ στον Τετέι στη Καισαριανή από τον Ρούμπεν ή τον Μλαντένοβιτς που δεν έγινε ποτέ και η μπάλα έφτασε στον Πρίτσα στο ύψος του πέναλτι, αναγκάζοντας τον Λοντίγκιν στην επέμβαση του αγώνα.
Στα μεγάλα παιχνίδια, όπου τα πάντα κρίνονται σε μια λεπτομέρεια, στη κόψη του ξυραφιού, υπάρχουν στιγμές που μία σωστή απόφαση κάνει την διαφορά. Κάποιες φορές αυτή η σωστή απόφαση αφορά και ένα φάουλ. Δεν είναι ντροπή, ίσα-ίσα αρκετές ομάδες επιστρατεύουν αυτή την λογική για να μην επιτρέψουν στον αντίπαλο να τους βρουν σε ανισορροπία στον χώρο. Όπως και να έχει ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βάλει στο αμυντικό του παιχνίδι περισσότερη σκληράδα...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.