Άρης: Ο Μάντζιος αποδέχθηκε και αξιοποίησε την αλήθεια που φάνηκε στο χορτάρι

Άρης: Ο Μάντζιος αποδέχθηκε και αξιοποίησε την αλήθεια που φάνηκε στο χορτάρι

Ο Μάντζιος

bet365

Ο αρχικός προγραμματισμός στον Άρη περιλάμβανε άλλα πρόσωπα στο αρχικό σχήμα σε σχέση με τις βασικές επιλογές του Άκη Μάντζιου ο οποίος αξιολόγησε τους πάντες, είδε την αλήθεια και αποδίδει δικαιοσύνη βάσει της καθημερινής εικόνας κάθε ποδοσφαιριστή.

Καθώς πλησιάζει η μεταγραφική περίοδος του Γενάρη και δεδομένης της δέσμευσης της διοίκησης της ΠΑΕ Άρης για την προκήρυξη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 εκατ. ευρώ με κύριο στόχο την κάλυψη των αγωνιστικών αδυναμιών, είναι λογικό να επικεντρώνεται η κουβέντα σ’ αυτούς που θα αποκτηθούν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη και μια άλλη συζήτηση η οποία αφορά τους υπάρχοντες και για την ακρίβεια αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Κάποιοι εξ’ αυτών μπορεί να έχουν διαπιστώσει ότι το κλίμα δεν είναι υπέρ τους και να δείξουν την πρόθεση για την αναστροφή αυτού, στα παιχνίδια που ακολουθούν έως και την αλλαγή του χρόνου.

Η αλήθεια του καθενός θα φανεί στο χορτάρι. Αυτή δεν κρύβεται εξάλλου. Εκεί κρίνονται όλοι. Από τα ηχηρά ονόματα (Νταβίντ Μόμπερκ Κάρλσον) έως τα αγωνιστικά στοιχήματα (Άλβαρο Ζαμόρα). Βάσει αυτής ο Άκης Μάντζιος προχώρησε στην εξαγωγή συμπερασμάτων και υποχρεώθηκε να ανακατέψει την τράπουλα αλλά και να αλλάξει τους πρωταγωνιστές. Για παράδειγμα, βάσει αρχικού προγραμματισμού ο Ρόναλντ Ματαρίτα προοριζόταν για τη θέση του βασικού αριστερού full back. Η δημιουργική ικανότητά του αποδείχθηκε στα χρόνια που πέρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αμφιβολία αναπτύχθηκε λόγω του αγωνιστικού βίου του μετά την παρουσία του στο MLS. Ο Φράνκο Φεράρι αποκτήθηκε ως δεύτερη επιλογή πίσω από τον Κοσταρικανό. Προϊόντος του χρόνου ο Αργεντίνος εξελίχθηκε σε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος και ο Ματαρίτα περιορίστηκε στη μία εμφάνιση. Αιτία δεν αποτελεί ο τραυματισμός του αλλά αυτό που παρουσιάζει σε καθημερινή βάση στις προπονήσεις.

Όμοια κατάσταση διαπιστώνεται και στη δεξιά πλευρά της άμυνας. Στο ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων ο Μόζες Οντουμπάτζο «βαφτίστηκε» στόπερ για να καλύψει το κενό του Γιάκουμπ Μπράμπετς. Λίγο πολύ, ο Βρετανός (με ρίζες από τη Νιγηρία) αντιλήφθηκε ότι η απόκτηση του Μάρτιν Μοντόγια έγινε με σκοπό την κάλυψη της θέσης του βασικού δεξιού οπισθοφύλακα. Σήμερα, στην ιεραρχία του Άκη Μάντζιου ο Οντουμπάτζο είναι βασικός και αναντικατάστατος γιατί είναι αυθεντικός full back, απόλυτα συμμετοχικός στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας και με καλύτερες συνεργασίες με τον Σάπι Σουλεϊμάνοφ. Ο Μοντόγια ανταποκρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική ευθύνη μόνο στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Βόλο.

Οντουμπάτζο

Η περίπτωση του Νταβίντ Μόμπερκ Κάρλσον είναι η πιο χαρακτηριστική. Δεν αμφισβητείται ότι ο Άρης προχώρησε σε σημαντική επένδυση για την απόκτηση του Σουηδού winger καθώς μαζί με τον Λορέν Μορόν, επρόκειτο για τις πιο ηχηρές και δαπανηρές μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού. Πριν καλά-καλά… σταματήσουν τα τζιτζίκια, οι «κίτρινοι» είδαν το πρόβλημα και προχώρησαν στην απόκτηση του Σάπι Σουλεϊμάνοφ καθώς ο Κάρλσον – αγωνίζεται στη δεξιά πλευρά της επίθεσης με ανάποδο πόδι – δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις. Το επόμενο σχέδιό προέβλεπε τη μετατόπισή του στην αριστερή πλευρά αλλά ο Κάρλσον ουδέποτε κέρδισε τη θέση. Στα τελευταία επτά παιχνίδια, ο 29χρονος δεν έπαιξε περισσότερα από 162 αγωνιστικά λεπτά με μηδενικό απολογισμό σε γκολ και τελικές πάσες. Η στατιστική απεικόνιση της προσφοράς του είναι ακόμη φτωχότερη αν εισέλθει κανείς σε επιμέρους τομείς.

Παράλληλα της απογοητευτικής εικόνας του Κάρλσον αλλά και της αντίστοιχης του Τζόναταν Μενέντες (σ. σ. τακτικά είναι συνεπής αλλά δημιουργικά παραμένει εξαιρετικά μέτριος), ο Άκης Μάντζιος εστίασε στον Μιχάλη Παναγίδη. Ο 54χρονος τεχνικός δεν έκανε καμία… χάρη στον νεαρό επιθετικό αλλά του έδωσε την ευκαιρία με κριτήριο αυτό που έβλεπε στις προπονήσεις. Η αλήθεια είναι ότι στην παρθενική συνάντησή τους στις εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου προχώρησε σ’ ένα… mind game το οποίο μάλλον πείσμωσε τον 19χρονο, κυρίως όμως του έδωσε κίνητρο για να προσπαθήσει περισσότερο. Πρόκειται για μια πρακτική που συνηθίζει ο έμπειρος τεχνικός σε μια προσπάθεια να δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι θα έχουν τις ευκαιρίες τους αρκεί να αποδείξουν ότι τις αξίζουν. Σήμερα, ο Παναγίδης είναι από τα κεντρικά πρόσωπα της επικαιρότητας λόγω του όμορφου τέρματος που σημείωσε με την Εθνική Ελπίδων. Αν ο Άκης Μάντζιος δεν του παρείχε ευκαιρίες, προφανώς δεν θα ήταν καν μέσα στις επιλογές του Νίκου Παπαδόπουλου.

Ο Κάρλσον

Στην ίδια κατηγορία με τους Κάρλσον, Ματαρίτα βρίσκονται και οι Ζαν Ζουλ, Ρούμπεν Πάρντο. Ο πρώτος αποκτήθηκε με σκοπό να διαδραματίσει ρόλο βασικού αμυντικού χαφ αλλά τα λεπτά συμμετοχής του στο Πρωτάθλημα περιορίστηκαν στα 72. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Άρης αντιλήφθηκε το πρόβλημα, προχώρησε στην απόκτηση του Μπίργκερ Βερστράτε κι εκτός απροόπτου θα προστεθεί ένας ακόμη στη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη. Σε ότι αφορά τον Ρούμπεν Πάρντο, ο Ισπανός ήδη έχει κλωτσήσει μια σπουδαία ευκαιρία. Απόντων των Λούκας Ρουπ, Μάνου Γκαρθία και με το μεγάλο πρόβλημα στη θέση πίσω από τον Λορέν Μορόν, θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει θέση…μονιμότητας στην 11αδα της ομάδας του αγωνιζόμενος μπροστά από τους Βερστράτε, Νταρίντα.

Ο Πάρντο δεν έθελξε με την παρουσία του στα παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκε παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα με το γκολ που σημείωσε στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό. Το ίδιο ισχύει και για τον Ντομαγκόι Πάβιτσιτς ο οποίος έχει αγωνιστεί από ελάχιστα έως καθόλου. Η δε περίπτωση του Νέβεν Τζούρασεκ είναι διαφορετική υπό την έννοια ότι υπήρξε λανθασμένη αξιολόγηση του παίκτη περί των πραγματικών χαρακτηριστικών του. Συν τοις άλλοις, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς κι αυτοί λειτούργησαν ανασταλτικά της κατεύθυνσης απόκτησης αγωνιστικού ρυθμού.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα