Tελικά, πόσο κοστίζει ο Φώτης Ιωαννίδης;

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Tελικά, πόσο κοστίζει ο Φώτης Ιωαννίδης;

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την ποδοσφαιρική χρηματιστηριακή αξία του Έλληνα επιθετικού του Παναθηναϊκού, τα όσα εξετάζουν οι υποψήφιοι αγοραστές και εξηγεί το γιατί είναι πολύ νωρίς για αυτή την συζήτηση.

Για τα δεδομένα που αφορούν το μέλλον του Φώτη Ιωαννίδη στον Παναθηναϊκό μετά την σεζόν καριέρας που ''τρέχει'' και τα μπαράζ δημοσιευμάτων από το εξωτερικό που... φούντωσαν την όλη συζήτηση για το επόμενο βήμα του Έλληνα στράικερ, έχουμε αναφερθεί σε σχετικό ρεπορτάζ εδώ και μία εβδομάδα. Αυτά είναι τα δεδομένα, δεν άλλαξαν, ούτε και θα αλλάξουν. Αν μπορούσε, η διοίκηση του Τριφυλλιού θα τον κρατούσε για πάντα εδώ, θα τον έκανε ηγέτη της ομάδας, θα τον χρυσοπλήρωνε για να τον έχει δικό της. Το ποσό για να κάτσει να συζητήσει ο σύλλογος(να συζητήσει, όχι να συμφωνήσει) θα πρέπει να είναι... αστρονομικό και το λιγότερο διπλάσιο από το all time ρεκόρ πώλησης, τα 5.5 εκατομμύρια που πήρε από την Λάτσιο για τον Τζιμπρίλ Σισέ το καλοκαίρι του 2011.

Από κει και πέρα, έχει το δικό της, ξεχωριστό ενδιαφέρον όλη αυτή η κουβέντα που πάντα καταλήγει στο ερώτημα ''και τελικά πόσο κοστίζει ο Φώτης Ιωαννίδης''; Πόσο μπορεί να αξιολογείται ο πιο βελτιωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής της τελευταίας διετίας, ένα ποδοσφαιρικό πρότζεκτ, το οποίο ο Παναθηναϊκός απολαμβάνει χάρη στην στήριξη, στην εμπιστοσύνη, στην διαδικασία προόδου και βελτίωσης του στα χέρια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και του Χρήστου Κόντη. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση ο Φώτης του 2021, με εκείνον του 2023. Καμία. Η πρώτη ύλη ναι ήταν εκεί, το ταλέντο ήταν εκεί αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα δουλειάς. Σκληρής δουλειάς.

Επιστρέφοντας στην ουσία του κειμένου: Για δύο σημαντικούς λόγους το πόσο μπορεί να αξιολογηθεί η χρηματιστηριακή του αξία στο σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου που γράφονται τούτες οι γραμμές, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Καμία.

Γιατί; Επειδή ο παίκτης δεν παραχωρείται, είναι μη συζητήσιμη η παραχώρησή του μέχρι το καλοκαίρι του 2024 και επειδή η σεζόν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Όταν κάτι δεν πωλείται, δεν μπορεί να υπάρξει και τιμή.

Παράλληλα, καταλαβαίνουμε όλοι πως με διαφορετικό τρόπο και υπό άλλο καθεστώς θα διαπραγματευθεί ο Παναθηναϊκός το ερχόμενο καλοκαίρι όταν, αν και εφόσον ''σκάσουν'' προτάσεις, αν ο Ιωαννίδης ολοκληρώσει την σεζόν με 10 τέρματα και με άλλο τρόπο αν βάλει 15 ή 20+, πάει στο Euro2024 ως ο βασικός φορ της Εθνικής Ελλάδας και κάνει και εκεί ''πραγματάκια''. Σαν αυτά που έκανε κόντρα στην Ολλανδία ή σαν τα άλλα απέναντι στην Γαλλία.

Η τοποθέτηση στην αγορά ενός σέντερ φορ μπορεί να αλλάξει από τον συνολικό αριθμό τερμάτων, μπορεί να αλλάξει από μία έξοχη παρουσία σε ένα καλοκαιρινό τουρνουά(παρά το γεγονός πως δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο, συμβαίνει), μπορούν να ανεβάσουν την τιμή του όλα τα παραπάνω δεδομένα ή μπορούν αρνητικά δεδομένα όπως ένας τραυματισμός να την ρίξουν. Θα πρέπει, όμως, ως ποδοσφαιρικό περιβάλλον να αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα και λίγο διαφορετικά, λίγο πιο κοντά στα όσα πραγματικά εξετάζει ένας σύλλογος(που λειτουργεί σοβαρά και με τα στάνταρντς της εποχής) για να δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό για έναν 23χρονο παίκτη, στον οποίο πρώτα και κύρια βλέπει την προοπτική, βλέπει αυτό που μπορεί να γίνει στα δικά της χέρια σε βάθος χρόνου, πέρα από την άμεση ποιότητα που μπορεί να προσθέσει στο έμψυχο δυναμικό.

Οι σύλλογοι που θα πάρουν την απόφαση να κινηθούν για τον Φώτη Ιωαννίδη, ναι προφανώς θα κοιτάξουν τον αριθμό τερμάτων που θα έχει σημειώσει στο τέλος της σεζόν αλλά σε συνάρτηση με δεκάδες άλλους παράγοντες. Φυσικά δεν θα κοιτάξουν μόνο αυτό. Καμία ομάδα δεν αγοράζει σέντερ φορ μόνο επειδή έβαλε 10-15-20 γκολ. Αν υπήρχε, αν κυριαρχούσε στην αγορά αυτή η λογική, ο πρώτος σκόρερ της προπέρσινης Σουηδικής Λίγκας, ο ''δικός'' μας, Αλεξάντερ Γερεμέγεφ δεν θα ήταν στον Παναθηναϊκό ως τρίτη λύση πίσω από Ιωαννίδη και Σπόραρ αλλά στην Bundesliga.

Ο Ιωαννίδης αυτή την στιγμή δεν είναι, έτσι κι αλλιώς, ο killer. Δεν είναι αυτός που ξεχωρίζει για την εκτελεστική του δεινότητα. Δεν είναι κάποιος που τα προηγούμενα χρόνια έβαζε με συνέπεια 15+ γκολ. Έξι πρόπερσι, επτά πέρσι, 8 μέχρι στιγμής, τα 5 με πέναλτι. Στο κομμάτι των αποφάσεων μπροστά από το αντίπαλο τέρμα, προφανώς και θα πρέπει να βελτιωθεί, όπως φυσικά να γίνει ακόμη καλύτερος σε αθλητικό επίπεδο.

Όταν, όμως, κάνει όλα τα υπόλοιπα εντυπωσιακά, όταν το κράτημα της μπάλας με πλάτη είναι τοπ επιπέδου, όταν ''βλέπει'' το γήπεδο με τρόπο εξαιρετικό, όταν η τεχνική του κατάρτιση είναι άψογη, όταν βγάζει προσωπικότητα, όταν διαθέτει αυτή την σωματοδομή και στις 1vs1 μονομαχίες μοιάζει ανίκητος, όταν κατανοεί άριστα τακτικά τις ανάγκες του παιχνιδιού, όταν μπορεί να συνδυαστεί και γενικότερα αποτελεί σημείο αναφοράς και στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική Ελλάδος, όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο σε συνδυασμό, επαναλαμβάνουμε με την ηλικία του, με την προοπτική που δείχνει να διαθέτει.

Μην πάμε μακριά. Γαλλικός σύλλογος βρήκε το νόημα να προσφέρει 20+ εκατομμύρια ευρώ στην ΑΕΚ για τον Λιβάι Γκαρσία, έναν σέντερ φορ που ούτε κι αυτός είναι δεινός εκτελεστής. Κάνει, όμως, δεκάδες άλλα πράγματα σε κορυφαίο επίπεδο πάνω στο χορτάρι.

Το καλοκαίρι η Σάλτσμπουργκ προσέφερε 12 εκατομμύρια ευρώ στον ΠΑΟΚ για τον Γιάννη Κωνσταντέλια, με τους αλγορίθμους της αυστριακής ομάδας(εκ των κορυφαίων στο technical scouting) να χτύπουν... κόκκινο όχι μόνο από τα ''μαγικά'' του Ντέλια, αλλά από την συνεισφορά του Έλληνα μέσου και τα data του στις πιέσεις στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου.

Άρα λοιπόν πιο σημαντικό από τον ξερό αριθμό τερμάτων σε μία σεζόν, είναι το γεγονός, παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο, το πόσο καλά ''κουμπώνεις'' σε αυτό που αναζητά ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος, το πόσο καλά μπορείς να υπηρετήσεις το αγωνιστικό του πλάνο, το πως μπορείς να ενσωματωθείς στην φιλοσοφία και να γίνεις πρωταγωνιστής.

Ο Ιωαννίδης με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί την τελευταία διετία, δίνει το νόημα σε τοπ συλλόγους να ενδιαφερθούν για την περίπτωσή του, να παρακολουθούν την πρόοδό του, να τον έχουν στις short lists τους.

Το πόσο μπορεί να τους κοστίσει; Θα το μάθουμε όταν έρθει η ώρα. Υγεία να έχει το παιδί και όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.