Παναθηναϊκός: Το σεμινάριο αυτοκαταστροφής, η διαχείριση της ήττας και το μυαλό του Μπρινιόλι

Παναθηναϊκός: Το σεμινάριο αυτοκαταστροφής, η διαχείριση της ήττας και το μυαλό του Μπρινιόλι

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Το σεμινάριο αυτοκαταστροφής, η διαχείριση της ήττας και το μυαλό του Μπρινιόλι

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον άξιο της μοίρας του Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη, για τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι, για τα τρία σημαντικά σερί στην αντιμετώπιση μίας ήττας και τον ανεκδιήγητο Πορτογάλο διαιτητή.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χάσεις ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη... επέλεξε τον πιο εκνευριστικό. Εκείνον που τα δικά σου λάθη δωρίζουν επί της ουσίας την νίκη στον αντίπαλο. Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έφεραν τα Χριστούγεννα πιο νωρίς, φόρεσαν την κλασσική πράσινη στολή του Άγιου Βασίλη κι μοίρασαν τα δώρα των γιορτών στους συναδέλφούς τους. Ναι, προφανώς, το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών, ναι προφανώς χωρίς λάθη δεν έχουμε γκολ και πάει λέγοντας. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν μιλάμε για μία λάθος τοποθέτηση ή για μία στιγμή, δεν μιλάμε για την ποιότητα ή την ανωτερότητα του αντιπάλου. Μιλάμε για σεμινάριο αυτοκαταστροφής. Κανονικό.

Σε ένα πρώτο ημίχρονο, στο οποίο ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε και θα έπρεπε να έχει σκοράρει μίνιμουμ μία φορά, αν ο Ιωαννίδης δεν εκτελούσε πρόχειρα δύο φορές απέναντι στον Κουέστα και αν ο Μπερνάρντ επίσης δύο φορές δεν τελείωνε τις φάσεις πολύ άσχημα, κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ. Είναι κατόρθωμα μεγάλο, αν σκεφτούμε πως ο εντελώς παθητικός και παίζοντας μόνιμα πίσω από την μπάλα, Άρης, απείλησε μία φορά από παιδικό λάθος του Κώτσιρα στο σουτ του Παναγίδη και άνοιξε το σκορ από ένα ερασιτεχνικού επιπέδου σφάλμα του Μπρινιόλι. Ο Ιταλός κίπερ δεν είδε καν τον Μορόν, λειτούργησε με απίθανη έλλειψη συγκέντρωσης, ο Ισπανός φορ έκλεψε και μπράβο του και μαγκιά του που από μία σκοτωμένη φάση, κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες και να σκοράρει ένα 100% προσωπικό γκολ.

Μπορεί να συμβεί; Μπορεί. Όπως και στο Ρεν. Το θέμα είναι τι κάνεις για να αλλάξεις την μοίρα ενός παιχνιδιού. Και ενώ στο δεύτερο μέρος η κυριαρχία στο κομμάτι της κατοχής της μπάλας δεν αλλάζει, ο Παναθηναϊκός σταματά να δημιουργεί και μέχρι το 72' η μόνη κίνηση από τον πάγκο είναι ο τραγικός, Τζούρισιτς, ο οποίος σε κάθε επαφή κάνει λάθος και στην φάση του γκολ ''πουλάει'' μια κατοχή στη μεσαία γραμμή με αποτέλεσμα να έρθει το 2-0. Η ομάδα του Μάντζιου με το 1-0 από το... πουθενά, κλείστηκε στο καβούκι της, έκλεισε τους χώρους, το Τριφύλλι παρουσίασε την ίδια εικόνα όπως και στο παιχνίδι με την γαλλική ομάδα και η βοήθεια από τον κόουτς Γιοβάνοβιτς άργησε να έρθει. Τα όσα έγιναν μετά το 2-0 δεν έχουν καμία αξία, καμία σημασία, καθώς όπως και στο παιχνίδι της Βρετάνης, ο Παναθηναϊκός ήταν λες και έφυγε από το γήπεδο, δεν σου έδινε την εικόνα της ομάδας που έχει τα ψυχικά αποθέματα να αντιδράσει.

Μερικές φορές τα παιχνίδια δεν χρειάζονται φοβερή και τρομερή ανάλυση. Ο κίπερ του Άρη όποτε χρειάστηκε φώναξε ''παρών'', εκείνος του Παναθηναϊκού έκανε την γκάφα της χρονιάς. Ο σέντερ φορ του Τριφυλλιού έχασε τέσσερις ευκαιρίες, με τρεις από αυτές να έπρεπε να έχουν καλύτερη κατάληξη, εκείνος του Άρη άνοιξε το σκορ χωρίς καν να υπάρχει υποψία φάσης. Ο Μπερνάρντ δύο φορές από πλεονεκτική θέση ολοκλήρωσε τις φάσεις χωρίς ποιότητα και ο Μενέντες έκανε το τελείωμα της ζωής του, καθώς αντί να στείλει την μπάλα στην ανοιχτή γωνία του Μπρινιόλι, προτίμησε το δύσκολο και το έκανε τέλεια, νικώντας και τον Κώτσιρα που ήταν πάνω στην γραμμή για το 2-0.

ioannidis_intime

Μετά από δύο μήνες και το παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής κόντρα στην ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός γνώρισε την δεύτερη ήττα του στο φετινό πρωτάθλημα και πέταξε στα σκουπίδια την διαφορά ασφαλείας που είχε δημιουργήσει, καθώς όλοι οι διεκδικητές του τίτλου έκαναν καλά την δουλειά τους αυτό το σαββατοκύριακο και πλέον το πρωτάθλημα, η μάχη της κορυφής ξαναπαίρνει... φωτιά!

Χάθηκε μια μάχη αλλά όχι ο πόλεμος, η ζωή και το ποδόσφαιρο προχωρούν μπροστά αρκεί να μπορείς από τις κακές σου στιγμές, να κατανοείς τα λάθη σου και να γίνεσαι καλύτερος. Ο Παναθηναϊκός αν νικήσει τον ΟΦΗ την επόμενη αγωνιστική στη Λεωφόρο θα ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο με 10 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες, στην πρώτη θέση της Super League, μια συνθήκη που δεν νομίζω να υπήρχε κανείς που να μην την... αγόραζε στην έναρξη του πρωταθλήματος. Έτσι για να μην χάνουμε την μπάλα, για να βλέπουμε που ακριβώς βρισκόμαστε στη μεγάλη εικόνα της σεζόν.

Μία ήττα μπορεί να φέρνει προβληματισμό αλλά όχι καταστροφή και απαξίωση και από τότε που δυστυχώς τα social media μπήκαν στην ζωή μας, επιβεβαιώνεται ο κανόνας πως η βλακεία είναι ανίκητη. Ειδικά στην πιο άμπαλη χώρα αυτού του πλανήτη με πιστοποιητικό γνησιότητας.

Πρέπει να καθαρίσει το μυαλό του Μπρινιόλι

brignoli_Intine2

Από κει και πέρα, δύο πράγματα για τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Επειδή έχουν μεσολαβήσει σχεδόν είκοσι ημέρες από το παιχνίδι στο Ρεν, στο μυαλό μας είναι σαν να έχουν περάσει αρκετά παιχνίδια, στα οποία ο Ιταλός αγωνίστηκε μετά από αυτό. Στο μυαλό μας, μόνο. Η γκάφα με τον Άρη, ήρθε ως συνέχεια της γκάφας στην Γαλλία. Δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ήταν αυτό όπου ο ''Μπρίνιο'' βάζει με την πλάτη στον τοίχο το Τριφύλλι.

Παρένθεση σημαντική: Προφανώς δεν αλλάζουν αυτά τα δύο λάθη την γενικότερη φοβερή και τρομερή παρουσία του αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ανανεώσει, όντας ο πιο επιδραστικός κίπερ των τελευταίων είκοσι ετών. Αυτή την εποχή, όμως, βρίσκεται σε πάρα πολύ κακό φεγγάρι, πρέπει να καθαρίσει το μυαλό του και για να είμαστε δίκαιοι; Όταν διαθέτεις δύο ισάξιους κίπερ και ο ένας κάνει δύο τόσο σοβαρά λάθη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι το ποδοσφαιρικά δίκαιο να έρθει η σειρά του Λοντίγκιν, να πάρει συνεχόμενα ματς σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Πόσω μάλλον όταν μέχρι στιγμής ο ομογενής κίπερ δείχνει πολύ καλή εικόνα.

Μιλώντας για σερί στην διαχείριση μίας ήττας

mancini_intime

Το... κακό έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και ο Παναθηναϊκός καλείται να διαχειριστεί αυτή την ήττα, με ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και πάνω από όλα με σερί, κοιτάζοντας δύο άλλα σερί.

Μετά την ήττα από την ΑΕΚ, το Τριφύλλι έκανε ένα σερί 5 νικών και 1 ισοπαλίας. Το ίδιο οφείλει να κάνει και σε αυτή την δύσκολη στιγμή και το πρόγραμμα είναι ευνοϊκό για να το πράξει. Έχει μέσα τον ΟΦΗ, έξω τον Ατρόμητο και τον Βόλο, μέσα τον ΠΑΣ και τον Παναιτωλικό. Πέντε παιχνίδια πριν πάει στην Opap Arena για το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Πέντε αγώνες, στους οποίους οι 15 βαθμοί είναι μονόδρομος και καμία απώλεια δεν επιτρέπεται. Μέχρι τώρα, εξάλλου, οι ''πράσινοι'' αυτά τα ματς τα ''καθαρίζουν'' αλλά θα πρέπει να δουν ακόμη ένα σερί, το οποίο ''κάτι'' λέει και θα πρέπει να αλλάξει γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η κατάκτηση του πρωταθλήματος θα γίνει όνειρο θερινής νυχτός.

Με την ήττα στη Θεσσαλονίκη, ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε επτά ματς χωρίς νίκη με αντίπαλο τις ομάδες του Big 5. Φέτος στον πρώτο γύρο δεν νίκησε κανέναν(δεν συζητάμε για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες) ενώ πέρσι μετά την νίκη στη Τούμπα στα play-offs είχε τέσσερα παιχνίδια χωρίς ''τρίποντο''.

Είτε είναι συγκυριακό, είτε κρύβει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να μπει ένα τέλος γιατί με συνέπεια απέναντι στους ''μικρούς'' θα μπεις στα play-offs... πρωτοδεύτερος αλλά εκεί στη τελική ευθεία, πρέπει να παίρνεις και τα ντέρμπι.

Μία μικρή λεπτομέρεια αριθμητικού πλεονεκτήματος

coreia_intime

Αφού τα είπαμε για τα δικά μας, να πούμε και για τον ανεκδιήγητο διαιτητή από την Πορτογαλία, τον Κορέια, ο οποίος διαμόρφωσε την εικόνα του παιχνιδιού. Ο Ζουλ θα έπρεπε να έχει αποβληθεί από το 55'. Ο αμυντικός μέσος του Άρη έκανε δύο μαρκαρίσματα που αποτελούν τον ορισμό της κίτρινης κάρτας.

Στο 1' έκοψε αντεπίθεση του Παναθηναϊκού με παρατεταμένο κράτημα της φανέλας στον Τσέριν και στο δεύτερο ημίχρονο πάτησε με τις τάπες παίκτη του Τριφυλλιού. Πόσες κάρτες είδε; Καμία. Σε φάσεις που αποτελούν τον ορισμό. Τελικά βγήκε από το γήπεδο αλλά ως αναγκαστική αλλαγή δέκα λεπτά αργότερα...

Υ.Γ1: Ο Παναθηναϊκός, επαναλαμβάνουμε πως, έχει ανάγκη από έναν κεντρικό αμυντικό που θα είναι καλύτερος από αυτούς που διαθέτει και όχι από κάποιον που θα έρθει να συμπληρώσει απλά την τετράδα μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν. Είναι πολύ μεγάλη η απώλεια του Μάγκνουσον, ειδικά στο build up, θα είναι ερωτηματικό η κατάσταση του Πάλμερ Μπράουν μετά από τρεις μήνες αποχής, όταν με το καλό επιστρέψει. Το Σένκεφελντ-Γεντβάι δεν δημιουργεί και την μεγαλύτερη ασφάλεια του κόσμου για να είμαστε ειλικρινείς...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.