Ναι, αυτός ήταν ο Άρης του Μάντζιου
Στο αδηφάγο ελληνικό περιβάλλον, η τακτική προσέγγιση ενός αγώνα κρίνεται εκ του αποτελέσματος κι ενώ βασικό κριτήριο θα έπρεπε να ήταν η εικόνα. Στην προκειμένη περίπτωση, βασικό κομμάτι της επιτυχίας του Άκη Μάντζιου δεν είναι ο ρεαλισμός που τον χαρακτηρίζει σε κάθε τακτική απόφασή του, όσο το γεγονός ότι έπεισε τους ποδοσφαιριστές του περί της ορθότητας των σκέψεων και των επιλογών του. Αυτό διαπιστώθηκε στη σπουδαία νίκη επί του Παναθηναϊκού όπου ο Άρης θύμισε εν πολλοίς την ομάδα που είχε φτιάξει στην πρώτη θητεία του. Ένα σοβαρό, ομοιογενές σύνολο που ήξερε τι ήθελε να κάνει μέσα στο γήπεδο αποφεύγοντας τις υπερβολές αλλά με την πρόθεση «τιμωρίας» του αντιπάλου όταν θα τον βρει μπόσικο και μισοζαλισμένο. Αντικειμενικά, μόνο το τελευταίο δεν έγινε καθώς όταν οι «πράσινοι» χαρακτηρίστηκαν από βιασύνη και τσαπατσουλιά αναζητώντας (με ανορθόδοξο τρόπο) έναν δρόμο επιστροφής τους στο παιχνίδι, θα μπορούσαν να είχαν πληρώσει βαρύ τίμημα, γι’ αυτό εξάλλου ο (μακράν του δεύτερου) κορυφαίος παίκτης του γηπέδου, Λορέν Μορόν, στη δημόσια αυτοκριτική του στάθηκε στις φάσεις που δεν αξιοποίησε!
Ξεκίνησα λιγάκι ανάποδα, αλλά με πειστήριο το blog την παραμονή του αγώνα, μπορώ να ισχυριστώ ότι περίμενα την εξέλιξη του αγώνα με κύριο επιχείρημα ότι τέτοια παιχνίδια ταιριάζουν στον Άκη Μάντζιο. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια παρουσίας στην τεχνική ηγεσία, λίγο πολύ όλοι έχουμε αντιληφθεί τα ανθρώπινα και προπονητικά χαρακτηριστικά του. Είναι πραγματιστής, πάντα λειτουργεί βάσει του υλικού που έχει να διαχειριστεί. Πολλές φορές επαναλαμβάνει στους ποδοσφαιριστές του την ανάγκη να πιστέψουν στο αγωνιστικό σχέδιό του γιατί ο ίδιος το έχει τσεκάρει από… δέκα πλευρές. Μέχρι πρότινος, αυτό που δεν είχε, ήταν η επάρκεια των λύσεων ούτως ώστε να κάνει διαχείριση αγώνα σαν τη χθεσινή. Για παράδειγμα, η απόφαση ισχυροποίησης του άξονα με τη χρησιμοποίηση του Ζαν Ζουλ ήταν κάτι που είχε κατά νου αλλά ο Καμερουνέζος δεν ήταν διαθέσιμος. Χθες λειτούργησε εξαιρετικά διευκολύνοντας και τον Μπίργκερ Βερστράτε. Κι έτσι ο Άρης βγήκε αλώβητος παρότι τα τρία κεντρικά χαφ του Παναθηναϊκού – και ειδικά ο Τσέριν – έκαναν αρκετά καλό πρώτο ημίχρονο.
Ο Μάντζιος θέλησε να στείλει τον Παναθηναϊκό στα άκρα επενδύοντας τόσο στις βοήθειες των winger όσο και στις γρήγορες αντιδράσεις του κεντρικού αμυντικού διδύμου. Δεν πήρε κανένα ρίσκο μη διεκδικώντας την κατοχή της μπάλας και ο λόγος αναδείχθηκε στις απόψεις που διατύπωσε για τον Παναθηναϊκό και τον προπονητή του μετά το παιχνίδι καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για εξαιρετικά ικανή ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο. Καμία απόφαση δεν ήταν τυχαία. Επιθετικά, ήταν ξεκάθαρη η επιλογή της δεξιάς πλευράς και θα είχε δικαιωθεί νωρίτερα του τέρματος του Λορέν Μορόν αν ο Σάπι Σουλεϊμάνοφ αξιοποιούσε το εξαιρετικό off ball παιχνίδι του παίζοντας στο πλάτος του γηπέδου καθώς ήταν κακός στις τελικές αποφάσεις και τα τελειώματά του. Αν ο Καυκάσιος ακραίος επιθετικός βελτιωθεί σ’ αυτόν τον τομέα θα εκτοξεύσει την αξία του. Βέβαια, είναι αδύνατος ο ολοκληρωτικός περιορισμός μιας καλής ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός η οποία στηρίζεται στον ίδιο κορμό (με πέρυσι) κι έχει τον ίδιο προπονητή στα τελευταία χρόνια. Και συνεργασίες θα βγάλει σαν τις δύο που οδήγησαν στις τελικές των Ιωαννίδη, Μπερνάρ στο πρώτο ημίχρονο αλλά κι ένας-δύο αυτοματισμοί κάποια στιγμή θα λειτουργήσουν. Εκεί χρειάστηκε η ηγετική φυσιογνωμία του Χουλιάν Κουέστα, ίσως έπαιξε ρόλο και το ότι τα τελειώματά των παικτών του Παναθηναϊκού ήταν σε λάθος γωνία.
Η μεγαλύτερη νίκη του Άρη ήταν στο μυαλό
Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερη ομάδα στο γήπεδο στο πρώτο ημίχρονο αλλά με το ολέθριο λάθος του Μπρινιόλι. Το βασικό λάθος του Ιταλού και ανεπίτρεπτο για την εμπειρία του ήταν ότι δεν διάβασε το παιχνίδι. Πριν την πίεση που άσκησε ο Λορέν Μορόν, είχαν προηγηθεί ακόμη τρεις αντίστοιχες κινήσεις από τον Ισπανό και φυσικά το κλέψιμο του Παναγίδη από τον Κώτσιρα. Προφανώς θα έπρεπε να είχε διαβάσει ότι τούτες οι κινήσεις ήταν κομμάτι τακτικής προσέγγισης του αγώνα. Δεν το έκανε. Βέβαια, ο Μπρινιόλι ήταν και αυτός που γλίτωσε την ομάδα του από τα χειρότερα στο δεύτερο ημίχρονο.
Εκεί ο Άρης νίκησε τον Παναθηναϊκό πρώτα στο μυαλό και μετά στο γήπεδο. Ήταν η αυτοπεποίθηση που απέκτησε διαπιστώνοντας ότι «είχε» το παιχνίδι και η οποία του έλειπε κάμποσες αγωνιστικές. Ήταν επίσης η πανηγυρική δικαίωση της τακτικής προσέγγισης. Από το 70’ και μετά, η κυριαρχία των «κίτρινων» είναι αδιαμφισβήτητη καθώς «κλείδωσε» τον Παναθηναϊκό σ’ ένα δωμάτιο κι έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο μη αλλάζοντας τον βασικό τρόπο σκέψης του. Γι’ αυτό εκνευρίστηκε ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος. Ο Λορέν Μορόν αντιλήφθηκε ότι θα μπορούσε να είχε πετύχει τουλάχιστον ένα ακόμη γκολ στις στιγμές που ο Άρης άφησε τον Παναθηναϊκό να «κουτουλά» και ο ίδιος έβρισκε στρέμματα γηπέδου μπροστά του.
Στο ίδιο, χρονικά, σημείο έπαιξαν ρόλο δύο πράγματα. Ο Μάρτιν Μοντόγια ήταν ο αδύναμος κρίκος του Άρη στο πρώτο ημίχρονο καθώς ο Ισπανός «βαφτίστηκε» αριστερός μπακ λόγω της απουσίας του Φράνκο Φεράρι και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια ανταπόκρισής του στις απαιτήσεις της θέσης, είχε πρόβλημα με τον Ντάνιελ Μαντσίνι κι ας μην φαινόταν ο τελευταίος επιδραστικός στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Τραβούσε πάντα έναν ή δύο ακόμη παίκτες κι έτσι «έπαιρναν» χώρους οι υπόλοιποι. Ο Μοντόγια πήρε βαθιά ανάσα όταν ο Μαντσίνι αντικαταστάθηκε και τα πνευμόνια του γέμισαν με οξυγόνο όταν είδε τον Τζούρισιτς και όχι (π.χ.) τον Παλάσιος. Στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα, ο Μοντόγια «παίζει» να ήταν ο καλύτερος παίκτης του Άρη.
Τώρα πρέπει να χτίσει πάνω στη νίκη
Το πρώτο ταμείο για τον Άρη θα γίνει το απογευματάκι της 20ης του Δεκέμβρη. Κατά τις πέντε. Λίγο μετά τη λήξη του εκτός έδρας αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Μετρώντας επιστροφές, περισσότερες επιλογές και τη δυνατότητα ασφαλέστερης διαχείρισης των αγώνων έχει πλέον τη δυνατότητα περαιτέρω αναρρίχησης στον βαθμολογικό πίνακα. Το πρόγραμμα είναι βατό καθώς μετά τον εκτός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ ακολουθούν οι αντίστοιχοι εντός με ΟΦΗ και Λαμία πριν το ταξίδι στην Πελοπόννησο. Χθες (26/11), ο Άρης φώναξε «παρών», τώρα ήρθε η στιγμή να ακουμπήσει μια ακόμη πέτρα πάνω στη θεμέλιο χθεσινή και να φτιάξει την ψυχολογία του πριν τις προσθετικές ενέργειες που πρέπει και θα γίνουν τον Γενάρη. Δεν χρειάζονται πάρα πολλές. Αν δεν προκύψουν τραυματισμοί, μερικές ενέσεις ποιότητας είναι αρκετές.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.