To Gazzetta σας παρουσιάζει τους 10+1 ποδοσφαιριστές από την Κύπρο που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα και άφησαν το «στίγμα» τους.
Η σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο είναι διαχρονική και άρρηκτη, σε διάφορους τομείς. Από την οικονομία, τη ναυτιλία και το εμπόριο μέχρι το ποδόσφαιρο. Εδώ και δεκαετίες πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν πάει στο νησί της Αφροδίτης και ουκ ολίγοι Κύπριοι έχουν κάνει το αντίστροφο δρομολόγιο.
Ο Νίκος Μαχλάς, ο ΤραϊανόςΔέλλας, ο ΜαρίνοςΟυζουνίδης και ο ΚώσταςΦραντζέσκος είναι μόνο μερικοί από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές του παρελθόντος που έχουν παίξει στην Κύπρο, ενώ φέτος στο ΠρωτάθλημαCyta αγωνίζονται έντεκα παίκτες από την Ελλάδα, όπως ο ΓιάννηςΦετφατζίδης και ο ΤάσοςΔώνης.
To Gazzetta γυρνάει τον χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει τους 10+1 ποδοσφαιριστές από την Κύπρο που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα μας και έγραψαν ιστορία.
Τάσος Κωνσταντίνου
Γιώργος Σαββίδης
Μάριος Αγαθοκλέους
Μάριος Χριστοδούλου
Γιασεμάκης Γιασουμή
Γιάννης Οκκάς
Παναγιώτης Εγκωμίτης
Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης
Στάθης Αλωνεύτης
Μιχάλης Κωνσταντίνου
Σίνισα Γκόγκιτς
Ο σπουδαίος Τάσος της ΑΕΚ. Ο Κωνσταντίνου ήρθε στην Ελλάδα από τη Λάρνακα το 1972 για λογαριασμό της Ένωσης και αγωνίστηκε με τα κιτρινόμαυρα για εννέα χρόνια. Ένας ποδοσφαιριστής με «κρύο» αίμα και άριστος εκτελεστής πέναλτι.
Ήταν βασικό μέλος της μεγάλης ομάδας του Φράντισεκ Φάντροκ που το 1977 είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Σε αυτή την πορεία είχε βρει δίχτυα στην τεράστια νίκη επί της Ντέρμπι Κάουντι στην Αγγλία με 3-2 και στο 120' της αναμέτρησης με την Ντιναμό στη Μόσχα έδωσε στην ΑΕΚ την πρόκριση με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.
Με τον Δικέφαλο είχε 50 γκολ σε 147 εμφανίσεις και το 1981 πήγε στον Ατρόμητο. Ως παίκτης της ΑΕΚ σήκωσε δυο πρωταθλήματα (1978, 1979) και ένα κύπελλο (1978). Στις 28 Οκτωβρίου του 2019 έφυγε από τη ζωή, στα 68 του χρόνια μετά από χρόνια προβλήματα υγείας.
Το 1987 ο Γιώργος Σαββίδης απασχόλησε όλους τους «μεγάλους» του ελληνικού πρωταθλήματος και στο τέλος η ΑΕΚ ήταν νικήτρια. Ο Δικέφαλος τα βρήκε με την Ομόνοια για τον διεθνή Κύπριο μεσοεπιθετικό που έκανε θραύση στο πρωτάθλημα της χώρας του και πέτυχε... λίρα εκτατό.
Ο Σαββίδης ήταν κάτοικος Νέας Φιλαδέλφειας για μια πενταετία και έγινε αρχηγός του Δικεφάλου. Συνολικά μέτρησε 135 εμφανίσεις και σκόραρε 33 γκολ με τα κιτρινόμαυρα μέχρι το 1992 που γύρισε στην Ομόνοια. Υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς σήκωσε Super Cup (1989) και δυο πρωταθλήματα (1989, 1992).
Ήταν ένας από τους 23 παλαιμάχους ποδοσφαιριστές που τίμησε η ΠΑΕ ΑΕΚ στα εγκαίνια της «OPAP Arena».
Για 22 χρόνια ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του Άρη και μάλιστα με... εξωφρενικό για την εποχή ποσό! Ο Μάριος Αγαθοκλέους ήρθε στην Ελλάδα το 1997 για λογαριασμό του Αθηναϊκού, έκανε μια εντυπωσιακή σεζόν με 11 γκολ σε 21 εμφανίσεις και το επόμενη καλοκαίρι οι Θεσσαλονικείς τον έκαναν δικό τους, αφού νίκησαν την ΑΕΚ σε μεταγραφικό... μπρα ντε φερ.
Η διοίκηση του Δημήτρη Κοντομηνά είχε επενδύσει 600.000.000 δραχμές για να αγοράσει τον ταχύτατο Κύπριο εξτρέμ, ο οποίος αγωνίστηκε με τα κίτρινα για μια τριετία και σκόραρε 13 φορές σε 72 παιχνίδια. Το ρεκόρ του Αγαθοκλέους έσπασε τον Αύγουστο του 2021 με την απόκτηση του Αμπουμπακάρ Καμαρά από τη Φούλαμ αντί 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και έκλεισε την καριέρα του. Στα τελευταία του ποδοσφαιρικά χρόνια έπαιξε σε Δόξα Δράμας, Πανθρακικό. Θερμαϊκό και Νίκη Πολυγύρου.
Ο Κύπριος που έγινε... Θεσσαλονικιός. Ο Μάριος Χριστοδούλου μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στην ΑΕΛ Λεμεσού και το 1995 σε ηλικία 21 ετών πήγε στη συμπρωτεύουσα για χάρη του Ηρακλή.
Με τον Γηραιό είχε 102 εμφανίσεις και δέκα γκολ από το 1995 μέχρι το 1999 και στη συνέχεια πήγε στον Άρη. Ο Κύπριος μέσος έμεινε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» μέχρι το 2002. Σε αυτό το διάστημα σκόραρε επτά φορές σε 60 ματς.
Μετά από μια επταετία στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε στο ποδοσφαιρικό του σπίτι, την ΑΕΛ Λεμεσού. Το 2004 είχε ένα σύντομο πέρασμα από τον Ακράτητο για μόλις ένα εξάμηνο.
Ο Γιασεμάκης Γιασουμή μια τριετία έκανε... πράγματα και θαύματα με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, με την οποία είχε 46 γκολ σε 70 παιχνίδια και το 2001 ήρθε από τα μέρη μας. Ο ΠΑΟΚ τον αγόρασε από τους Κιτρινομπλέ και στο πρόσωπο του βρήκε τον σέντερ φορ της επόμενης εξαετίας.
Ο Κύπριος επιθετικός έμεινε μέχρι το 2007 στην Τούμπα, όταν και αποχώρησε σε ηλικία 32 ετών. Με τις εμφανίσεις και την αφοσίωση του αγαπήθηκε από τον κόσμο του Δικεφάλου του Βορρά. Σε αυτό το διάστημα πέτυχε 43 γκολ σε 160 εμφανίσεις.
Με τα ασπρόμαυρα σήκωσε το κύπελλο της σεζόν 2002-03 και ήταν βασικός στον τελικό με τον Άρη στην Τούμπα (0-1).
Ο Γιάννης Οκκάς αγωνίστηκε επτά χρόνια στην Ελλάδα και πέρασε από τρεις μεγάλες ομάδες. Το 2000 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη από την Ανόρθωση Αμμοχώστου και έμεινε στην Τούμπα μια τριετία στην οποία σήκωσε δυο Κύπελλα, το 2001 και το 2003, κόντρα σε Ολυμπιακό και Άρη, αντιστοίχως. Με τα ασπρόμαυρα είχε 38 γκολ σε 120 εμφανίσεις.
Το καλοκαίρι του 2003 ο Οκκάς έμεινε ελεύθερος λόγω των οικονομικών προβλημάτων του ΠΑΟΚ, με την ΑΕΚ να τον κάνει δικό της, με τη συνεισφορά του Δημήτρη Μελισσανίδη. Έπαιξε μόνο μια χρονιά με τα κιτρινόμαυρα, στην οποία σκόραρε εννέα γκολ σε 39 εμφανίσεις.
Μετά από ένα χρόνο στην Ένωση ο Κύπριος σέντερ φορ αποχώρησε και υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Με τους Πειραιώτες είχε 23 γκολ σε 114 εμφανίσεις και ήταν μέλος της ομάδας που πήρε back to back νταμπλ τη διετία 2005-06, όπως και το πρωτάθλημα του 2007. Την προηγούμενη σεζόν ήταν προπονητής στη Β' ομάδα των Ερυθρόλευκων.
Ακόμα ένας Κύπριος που δέθηκε ιδιαίτερα με τον κόσμο του ΠΑΟΚ. O Παναγιώτης Εγκωμίτης ήταν ένας ποδοσφαιριστής που σε κάθε ματς έδινε την ψυχή του και προσέφερε στην ομάδα, έχοντας την ευχέρεια να αγωνιστεί σε τρεις θέσεις, καθώς έπαιζε στο «10», δεξί εξτρέμ αλλά και δεξί μπακ.
Μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη από την Ανόρθωση Αμμοχώστου το 2000, μαζί με τον Οκκά και έμεινε στην Τούμπα μέχρι το 2006. Ο Γιώτης μέτρησε 109 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη εμφάνιση και έβαλε 13 γκολ.
Ο διεθνής Κύπριος πανηγύρισε δύο κύπελλα ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, το 2001 κόντρα στον Ολυμπιακό και το 2003 ενάντια στον Άρη. Μάλιστα στον τελικό με τους Πειραιώτες στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε βάλει ένα εκπληκτικό γκολ στη νίκη των Θεσσαλονικιών με 4-2.
O «Μπίδης» αγωνίστηκε στην Ελλάδα για 2,5 χρόνια, πέρασε από δυο μεγάλες ομάδες και πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης ήταν ένας γρήγορος και τεχνίτης εξτρέμ που «μεγάλωσε» στον ΑΠΟΕΛ και το 2005 τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός.
Μετά από 1,5 χρόνο με τα πράσινα παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στον ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα δεν «στέριωσε» και μετά από ένα εξάμηνο επέστρεψε στο Τριφύλλι, οπού τελείωσε τη σεζόν και εν συνεχεία μετακόμισε στη Γερμανία.
Ο Χαραλαμπίδης είχε 52 εμφανίσεις με δυο γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ με τον ΠΑΟΚ έπαιξε σε 17 παιχνίδια και σκόραρε μια φορά.
Ο μοναδικός της λίστας που δεν είχε πέρασμα από καμία από τις πέντε μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Στάθης Αλωνεύτης ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Ομόνοια και το 2005 έφυγε για πρώτη φορά από την Κύπρο και πήγε στον θεσσαλικό κάμπο για λογαριασμό της ΑΕΛ.
Στη διετία που φόρεσε τα βυσσινί έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις και «δέθηκε» με τον κόσμο της ομάδας. Με τους Λαρισαίους αγωνίστηκε σε 69 ματς, σκόραρε έντεκα γκολ και ήταν μέλος της ομάδας του Γιώργου Δώνη που το 2007 σήκωσε το κύπελλο στον τελικό με τον Παναθηναϊκό (2-1), στον οποίο ήταν και βασικός.
Το καλοκαίρι του 2007 πήγε στη Γερμανία και υπέγραψε στην Ενεργκί Κότμπους στην οποία έμεινε για ένα χρόνο και εν συνεχεία επέστρεψε στην Κύπρο, όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2020. Στην πατρίδα του σήκωσε δυο πρωταθλήματα με την Ομόνοια και επτά διαδοχικά με τον ΑΠΟΕΛ από το 2012 έως το 2019, ενώ στο παλμαρέ του έχει τρία κύπελλα με τους Πράσινους και δυο με τους Κιτρινομπλέ.
Ένας «killer» από την Κύπρο που έγινε... σταρ στην Ελλάδα. Το 1997 ο Ηρακλής έφερε στη Θεσσαλονίκη τον 19χρονο Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο οποίος έγινε ο αρχισκόρερ του Γηραιού εκείνη την εποχή. Σε μια τετραετία είχε 61 γκολ σε 119 παιχνίδια και το 2001 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να... κατέβει στην πρωτεύουσα.
Ο Παναθηναϊκός έδωσε 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές στον Ηρακλή, και προσέφερε ως έμψυχα ανταλλάγματα τους Κώστα Χαλκιά, Γιώργο Νασιόπουλο και Βαγγέλη Κουτσουρέ, ενώ έδωσε στον Κύπριο συμβόλαιο 700 εκατομμυρίων δραχμών.
Φόρεσε την πράσινη φανέλα 151 φορές, σκόραρε 49 γκολ και σήκωσε το νταμπλ του 2004. Ήταν από τους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής πορείας της σεζόν 2001-02, όπου το Τριφύλλι έφτασε στα προημιτελικά του Champions League και είχε βάλει τρομερό γκολ κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου».
Το 2005 ο Ολυμπιακός έκανε το «μπαμ» με την απόκτηση του βασικού σέντερ φορ του αιώνιου αντιπάλου. Με τους Πειραιώτες αγωνίστηκε τρία χρόνια, πανηγύρισε ισάριθμα πρωταθλήματα και μάλιστα το 2006 και το 2008 πήρε νταμπλ. Μετά την αποχώρηση του από το λιμάνι επέστρεψε στον Ηρακλή για μια χρονιά.
Κλείνουμε τη λίστα με έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να μη μεγάλωσε στο νησί της Αφροδίτης αλλά έγινε Κύπριος στην πορεία της ζωής του. Ο λόγος για τον Σίνισα Γκόγκιτς.
Γεννήθηκε στο Νις της Σερβίας (τότε Γιουγκοσλαβίας), το 1989 και στα 26 του χρόνια μετακόμισε στη μεγαλόνησο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Στη Λευκωσία έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1997, όταν και πήγε στον Ολυμπιακό, σε ηλικία 34 ετών.
Το 1994 πήρε την κυπριακή υπηκοότητα και έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα, με την οποία μέτρησε 37 συμμετοχές. Ο Σερβοκύπριος επιθετικός σκόραρε 26 γκολ σε 119 ματς με τους Πειραιώτες και σήκωσε τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα (1997-2000).