Ολυμπιακός: Τα ίδια θέματα είχε ο Μαρτίνεθ και στην Ισπανία!

Ολυμπιακός: Τα ίδια θέματα είχε ο Μαρτίνεθ και στην Ισπανία!

Ολυμπιακός: Τα ίδια θέματα είχε ο Μαρτίνεθ και στην Ισπανία!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος συγκρίνει μέσα από το blog του στο Gazzetta τον Μαρτίνεθ του Ολυμπιακού με τον Μαρτίνεθ της Πριμέρα και βλέπει ομοιότητες.

Βρίσκεται ένα τετράμηνο στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, οπότε πλέον έχουμε ένα δείγμα-όχι ασφαλές, αφού στο ποδόσφαιρο η δουλειά ενός προπονητή πρέπει να κρίνεται στο τέλος της σεζόν, ειδικά όταν οι συνθήκες είναι όπως στη φετινή ομάδα με τις τεράστιες αλλαγές στο ρόστερ κλπ, κλπ.

Απλά, και με βάση κακά τα ψέματα και τις οριακές συνθήκες στις οποίες συνεχίζει (;…) στο Ρέντη, θυμήθηκα κάποια πράγματα στα οποία είχα εστιάσει στο παρελθόν αναφορικά με την παρουσία του στην τεχνική ηγεσία των ισπανικών ομάδων, κατά βάση της Γρανάδα, στην οποία είχε μείνει επί μία τριετία, αλλά και της Εσπανιόλ, στην οποία υπέγραψε το καλοκαίρι του 2022, για να απολυθεί τον Απρίλιο του 2023. Και αναπόφευκτα έκανα συγκρίσεις με το τώρα του Μαρτίνεθ, στον Ολυμπιακό.

Ποια είναι τα κυριότερα θέματα του Ολυμπιακού με τον Ισπανό στον πάγκο;

Ένα, τα πολλά γκολ που δέχεται η ομάδα, ειδικά σε κάποια παιχνίδια (0-5 και 2-3 με Φράιμπουργκ, 2-4 με ΠΑΟΚ, 2-2 με Τόπολα), σε συνδυασμό με την αδυναμία να κρατήσει το μηδέν σε ένα μεγάλο αριθμό αγώνων: από τα υπόλοιπα 17 παιχνίδια, στα εννιά έφαγε από ένα γκολ και μόνο στα οκτώ δεν παραβιάστηκε η εστία της-κι από αυτά τα οκτώ, μόνο το ένα ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι (1-0 με Γκενκ).

Δύο, η μεγάλη ευκολία με την οποία η ομάδα τρώει πρώτη γκολ κι έτσι βρίσκεται στη θέση να κυνηγάει το σκορ και τον αντίπαλο, σε συνδυασμό με την τεράστια δυσκολία να γυρίζει το εις βάρος της αποτέλεσμα σε αυτά τα παιχνίδια. κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ (0-1) έφαγε τα πέντε γκολ από την Φράιμπουργκ και τα τέσσερα από τον ΠΑΟΚ, έχασε (0-1) από τη Γουέστ Χαμ και πάλι από την Φράιμπουργκ (2-3) και δεν κατάφερε κάτι καλύτερα από την ισοπαλία στα παιχνίδια με την Γκενκ (1-1), την ΑΕΚ (1-1) και τον ΠΑΟ (1-1, μέχρι τη διακοπή στο 49’). Το μοναδικό ματς που «γύρισε» ήταν με τον ουραγό Παναιτωλικό (3-1).

Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε τα πεπραγμένα του Μαρτίνεθ στην Ισπανία.

Μαρτίνεθ μέσα

Ένα, έφυγε από την Εσπανιόλ, την 27η αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος, η ομάδα της Βαρκελώνης είχε με παθητικό 44 γκολ την 3η χειρότερη άμυνα στην Πριμέρα. Αντίθετα, επιθετικά ήταν μέσα στις πρώτες 10 ομάδες, με ενεργητικό 33 γκολ! Στην δε τελευταία του σεζόν στην Γρανάδα (2020-21), η ομάδα της Ανδαλουσίας τελείωσε τη σεζόν έχοντας τη χειρότερη άμυνα στην Πριμέρα με 65 γκολ (!), παρότι τερμάτισε στην αξιοπρεπή 9η θέση της βαθμολογίας. Αντιθέτως, επιθετικά ήταν μέσα στις δέκα καλύτερες του πρωταθλήματος (47 γκολ).

Δύο, τόσο με την Εσπανιόλ, όσο και με την Γρανάδα, κυρίως με την Γρανάδα, στην οποία ήταν επί μία ολόκληρη τριετία, ο Μαρτίνεθ είχε βγάλει φήμη προπονητή, που όταν η ομάδα του προηγηθεί θα πάρει αποτέλεσμα, αλλά όταν η ομάδα του φάει πρώτη γκολ δεν μπορεί να το γυρίσει. Στην Γρανάδα είχε ένα απίστευτο αριθμό αγώνων αήττητος, αλλά στα παιχνίδια στα οποία είχε ανοίξει το σκορ η δική του ομάδα. Αντιθέτως, όταν έμενε πίσω στο σκορ κι έτρεχε να ισοφαρίσει, είχε πολύ μικρή επιτυχία.

Βλέπουμε δηλαδή πάνω κάτω τα ίδια πράγματα με αυτό που συμβαίνει τώρα με τον Ολυμπιακό. Δεν είναι θέμα καλός η, κακός προπονητής, νομίζω. Είναι ότι για κάποιο τρόπο δεν μπορεί να βρει τη λεγόμενη ισορροπία. Ισορροπία στο αμυντικό με το επιθετικό κομμάτι, ισορροπία στο να είμαι σε κάπως ίδιο επίπεδο όταν χάνω και όταν κερδίζω.

Εκεί είναι που το χάνει ο Μαρτίνεθ. Κι όμως το είχε ξεκινήσει καλύτερα, όταν στην πρώτη του σεζόν με την Γρανάδα στην Πριμέρα, την είχε οδηγήσει στην 7η θέση (Ευρώπη), έχοντας πολύ πιο ισορροπημένα στατιστικά: την 7η καλύτερη επίθεση (52 γκολ) και την 8η καλύτερη άμυνα (45 γκολ).

Μοιάζει σαν ένας προπονητής που ενώ ξεκίνησε να φτιάχνει ομάδα πιο «σφιχτή», γοητεύθηκε με την ιδέα να εμφανίσει ομάδες πιο επιθετικές, άρα θεαματικές, χωρίς όμως να μπορεί να ισορροπήσει ακόμη αμυντικά κι επιθετικά.

Άσχετο:

Καλά κάνει και πανηγυρίζει ο ΠΑΟΚ, γιατί το να περάσει την Άιντραχτ και να έρθει πρώτος στον όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ ήταν μία πολύ σπουδαία επιτυχία. Αλλά μην κρίνουμε μόνο από τα αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο. Μαγκιά του ΠΑΟΚ, αλλά έτσι όπως είδα τα στιγμιότυπα του αγώνα της Φρανκφούρτης, έπρεπε να φάει κι αυτός τα πέντε γκολ που έφαγε ο Ολυμπιακός από την Φράιμπουργκ. Έξι ευκαιρίες είχε η Φράιμπουργκ κι έκανε γκολ τις πέντε, έξι ευκαιρίες είχε κι η Άιντραχτ κι έκανε γκολ τη μία!

ΠΑΟΚ

Είμαι λάθος; Τα δε δύο γκολ του ΠΑΟΚ, από τις συνολικά τρεις ευκαιρίες του (όσες έκανε κι ο Ολυμπιακός στην Φράιμπουργκ, με Ποντένσε, Φορτούνη, Μασούρα), ήταν από απίστευτα λάθη των στόπερ και του γκολκίπερ της Άιντραχτ. Το δε πιο φοβερό απ΄ όλα είναι ότι τα ίδια ακριωβώς πράγματα είχαν συμβεί και στην Τούμπα, στο επίσης 2-1 του ΠΑΟΚ! Προσέξτε, ξαναλέω μαγκιά του ΠΑΟΚ, αλλά ας δούμε τι πραγματικά συνέβη στα παιχνίδια του με τους Γερμανούς.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ας είμαστε ρεαλιστές. Μην κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι ομάδες μας στο Γιουρόπα Λιγκ εν τέλει έμειναν στη φάση των ομίλων πίσω απ΄ όλους τους αντιπάλους τους από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Ολυμπιακός πίσω από γερμανική (Φράιμπουργκ) και αγγλική (Γουέστ Χαμ)…Ο Παναθηναϊκός πίσω από γαλλική (Ρεν) και ισπανική (Βιγιαρεάλ)…Η ΑΕΚ πίσω από γαλλική (Μαρσέιγ) και αγγλική (Μπράιτον)…Και να προσέξουμε ότι καμία από αυτές τις έξι αντιπάλους των ομάδων μας καμία δεν βρίσκεται στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος της…

Κοινώς, οι μεγάλοι ελληνικοί σύλλογοι έκαναν κάποια βήματα μπροστά φέτος, αλλά όχι μεγάλα. Τουλάχιστον σε επίπεδο Γιουρόπα Λιγκ, έχουν ακόμη πολλά ψωμιά να φάνε. Ας σκεφθούμε τι έχουν κάνει στις πέντε αγωνιστικές του Τσάμπιονς Λιγκ οι ομάδες από τις οποίες αποκλείστηκαν και δεν έπαιξαν στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ. Η μεν Άντβερπ (που νίκησε δύο φορές την ΑΕΚ) έχει μηδέν βαθμούς, η δε Μπράγκα (που νίκησε δύο φορές τον ΠΑΟ) έχει πάρει αποτελέσματα μόνο με την Ουνιόν Βερολίνου, ουραγό φέτος στην Μπουντεσλίγκα…

Ολυμπιακός

Ακόμη κι η Γκενκ, την οποία απέκλεισε οριακά ο Ολυμπιακός, πιθανότατα θα αποκλειστεί στον όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ από την Φέρεντσβαρος.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.