Ο σούπερ πρώτος γύρος, η εξαιρετική παραγωγή, η αναγκαία βελτίωση στο ανασταλτικό κομμάτι και ο αθόρυβος mvp

Ο σούπερ πρώτος γύρος, η εξαιρετική παραγωγή, η αναγκαία βελτίωση στο ανασταλτικό κομμάτι και ο αθόρυβος mvp

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο σούπερ πρώτος γύρος, η εξαιρετική παραγωγή, η αναγκαία βελτίωση στο ανασταλτικό κομμάτι και ο αθόρυβος mvp

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για τον... πρωταθλητή χειμώνα Παναθηναϊκό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος.

Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε και όπως πέρσι, έτσι και φέτος ο Παναθηναϊκός φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από 13 αγωνιστικές. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ολοκλήρωσε την πρώτη στροφή του μαραθωνίου με 10 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Μία επίδοση που έχει μεγαλύτερη αξία από την περσινή φοβερή και τρομερή των 12 νικών και της 1 ισοπαλίας. Γιατί; Επειδή φέτος το Τριφύλλι είχε στην μασχάλη το καρπούζι της Ευρώπης, είχε παιχνίδια σούπερ ανταγωνιστικά παιχνίδια τις Πέμπτες, δεν είχε την πολυτέλεια να προετοιμάζει έναν αγώνα την εβδομάδα.

Δεν είναι μία εύκολη συνθήκη αυτή και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν την συναντάς ως οργανισμός για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρα χρόνια. Αν λάβουμε υπόψιν μας και το γεγονός πως το Τριφύλλι ήταν απόλυτα ανταγωνιστικό στον όμιλο του Europa League και πως βρίσκεται μοναχά μια ισοπαλία μακριά από το να συνεχίσει μέσω του Conference League και το 2024 στις διοργανώσεις της UEFA, καταλαβαίνουμε πως ο σύλλογος τα έχει πάει εξαιρετικά στο πρώτο κομμάτι της σεζόν.

Παρακάτω με την βοήθεια του Wyscout θα δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τον πρώτο γύρο του Παναθηναϊκού. Σε μία ποδοσφαιρική ανάλυση καταλαβαίνουμε πως δεν μπορούν να συμπεριληφθούν τέρματα που προστέθηκαν στο ενεργητικό μετά από μία δικαστική νίκη, αυτή που αφορά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Στον βαθμολογικό πίνακα οι ''πράσινοι'' έχουν 36 γκολ, 34 έχουν πετύχει πάνω στο χορτάρι. Οπότε με αυτή την σημείωση, πάμε να δούμε τι διαφορετικό έφερε ο πρώτος γύρος στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς σε σχέση με τον περσινό.

Απογείωσε την δημιουργία, πρέπει να μειώσει τις απειλές που δέχεται

ioannidis

Στον περσινό πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός είχε 24 γκολ και 1.8xGoals ανά παιχνίδι. Στον φετινό, οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας σκόραραν 34 φορές, δηλαδή δέκα περισσότερες, έχοντας εκτοξεύσει και την δημιουργία τους. Το 1.8xGoals, έγινε 2.22 ανά παιχνίδι, υπάρχει άνοδος 0.42. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπει και το μάτι στον αγωνιστικό χώρο. Η φετινή έκδοση παράγει περισσότερο, σκοράρει περισσότερο, έχει μεγαλύτερη ποιότητα επιθετικά, λειτουργεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στο επιθετικό τρίτο. Ακόμη και στην ποιότητα ανά τελική, ο Παναθηναϊκός κατάφερε από το σούπερ 0.15 πέρσι, να ανέβει κοντά στο 0.16 φέτος.

Πάμε τώρα και στο ανασταλτικό κομμάτι. Πέρσι τα xGoalsagainst ήταν πάρα πολύ χαμηλά, μόλις στο 0.64 ανά παιχνίδι, υποδεικνύοντας πως αυτό ήταν και το μεγαλύτερο ''όπλο'' στον περσινό τρομερό πρώτο γύρο. Ο φετινός Παναθηναϊκός αποφάσισε να γίνει μια ομάδα που παίρνει περισσότερα ρίσκα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και μια ομάδα που έχει αδυναμίες στο αμυντικό transition, τις οποίες θα πρέπει να βελτιώσει. Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.

Από το 0.64, λοιπόν, οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού ανέβηκαν στο 0.98xGoals! Σχεδόν 1 ''σίγουρο'' γκολ ανά παιχνίδι επιτρέπει η ανασταλτική λειτουργία των ''πρασίνων''. Λογικά, λοιπόν, από τα 4 γκολ παθητικό, ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στα 9 φέτος, συμπεριλαμβάνοντας και αυτό που πέτυχε ο Καμαρά στο ντέρμπι του Φαλήρου. Τα εννιά γκολ σε 13 αγωνιστικές θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή επίδοση αλλά τα 0.98xGoals των αντιπάλων, είναι θέμα που πρέπει να προβληματίσει.

Στο ποδόσφαιρο, φυσικά, δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις, φέτος επένδυσε ο Παναθηναϊκός στην επίθεσή του αλλά για να αυξήσει τις πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο, θα πρέπει να μειώσει τις απειλές που επιτρέπει ανά παιχνίδι.

Πάντως, στην ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, ο Παναθηναϊκός διαθέτει την καλύτερη επίδοση στο σκοράρισμα στη Super League 1 αλλά και το μικρότερο παθητικό.

Σεμπαστιάν Παλάσιος, ο αθόρυβος mvp

palacios_intime

Ο Φώτης Ιωαννίδης πραγματοποιεί μία τρομερή σεζόν, σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού, όλα τα φώτα δικαίως είναι πάνω του αλλά στη Super League ο mvp μέχρι τώρα είναι ο Σεμπαστιάν Παλάσιος. Εντελώς... αθόρυβα θα έλεγε κανείς, αν σκεφτούμε πως δεν έχει πάρει την επιβράβευση που του αξίζει από Τύπο και οπαδούς.

Ο Τούκου πραγματοποίησε μακράν τον καλύτερο πρώτο γύρο από τότε που φορά την πράσινη φανέλα, είναι με διαφορά από τον δεύτερο ο πιο επιδραστικός εξτρέμ του συνόλου.

Είναι πρώτος όλων στο πρωτάθλημα στην κατηγορία γκολ+ασίστ με 9. Πέντε έχει μοιράσει, τέσσερα έχει σκοράρει. Είναι δεύτερος στο πρωτάθλημα στις key passes με 8, είναι πρώτος στα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή με 58 και έκτος στις xassists με 2.5 συνολικά μέχρι στιγμής.

Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός αποδεικνύεται απόλυτα καθοριστικός και βαρόμετρο για τον φετινό Παναθηναϊκό.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.