H μεγάλη δύναμη στα δεξιά, οι κορυφαίοι δημιουργοί και ο πλουραλισμός του Παναθηναϊκού
- Πήρε τα περισσότερα από δεξιά
- Οι τοπ δημιουργοί
- Δεκαπέντε διαφορετικοί σκόρερς, η μεγάλη διαφορά με πέρσι
Στο σημείωμα της Δευτέρας αναλύσαμε τις επιδόσεις της απόδοσης του Παναθηναϊκού στην ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, όπου όπως και πέρσι, τον βρήκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
Μιλήσαμε για την βελτιωμένη παραγωγή, για την πρόοδο που πρέπει να υπάρξει στην ανασταλτική λειτουργία, για την πιο αποτελεσματική επίθεση και άμυνα αυτού του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής.
Σε τούτο το blog θα αναφερθούμε σε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από την ανάλυση των 34 τερμάτων που σκόραρε το Τριφύλλι σε αυτά τα 13 παιχνίδια, της πρώτης στροφής της φετινής Super League.
Πήρε τα περισσότερα από δεξιά
Οι φάσεις οργανωμένης επιθετικής ανάπτυξης ενός συνόλου είναι τρεις. Build up, δηλαδή το πως μία ομάδα θα μεταφέρει την μπάλα από το αμυντικό στο μεσαίο τρίτο.
Progression, δηλαδή το πέρασμα από το δεύτερο τρίτο στο επιθετικό και Finishing, δηλαδή οι κινήσεις, ο τρόπος που επιλέγει μία ομάδα να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και μέσα από καταστάσεις επιθετικού τρανζίσιον έχει δημιουργήσει 34 από αυτά τα γκολ ως εξής:
- 10 από την δεξιά πλευρά
- 8 από τον κεντρικό άξονα
- 6 από τα αριστερά
- 5 από στατικές φάσεις
- 5 από πέναλτι
Οι τοπ δημιουργοί
Η εξήγηση για την δύναμη της φετινής δεξιάς πλευράς έρχεται μέσα από τον εκπληκτικό πρώτο γύρο του Σεμπαστιάν Παλάσιος αλλά και την παρουσία του Τζούρισιτς σε εκείνη την πλευρά ως εσωτερικός χαφ, όπου στα περισσότερα παιχνίδια ήταν εκεί.
Ο Τούκου είχε δημιουργική συμμετοχή σε 6 γκολ της ομάδας του, έχει σκοράρει 4 και με παρουσία στα 10 από τα 34, με αυτό το 29% αποτελεί τον πιο κομβικό εξτρέμ του φετινού ρόστερ.
Ο Ιωαννίδης τον ακολουθεί με 4, έχει σκοράρει πέντε και εκείνος έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή με 9 στα 34.
Ισάριθμες συμμετοχές σε γκολ, δηλαδή 4, είτε με ασίστ, είτε με κερδισμένο πέναλτι, είτε με κομβική μεταβίβαση έχουν και οι Σπόραρ, Τζούρισιτς, Μλαντένοβιτς.
Δεκαπέντε διαφορετικοί σκόρερς, η μεγάλη διαφορά με πέρσι
Στον περσινό γύρο ο Παναθηναϊκός είχε σκοράρει 24 φορές. Δέκα φορές λιγότερες σε σχέση με φέτος. Σε εκείνο το διάστημα το Τριφύλλι είχε πάρει γκολ από εννιά διαφορετικούς παίκτες. Οκτώ γκολ από τον Αϊτόρ, πέντε από τον Σπόραρ, τέσσερα από τον Παλάσιος, δύο από τον Ιωαννίδη και από ένα είχαν πετύχει οι Βέρμπιτς, Φακούντο, Χουάνκαρ, Τσέριν, Μάγκνουσον.
Φέτος οι ''πράσινοι'' έχουν 14 διαφορετικούς σκόρερς, πέντε περισσότερους. Πέντε έβαλε ο Ιωαννίδης, 4 οι Σπόραρ και Παλάσιος, από τρία οι Μπερνάρντ, Τζούρισιτς, από δύο οι Τσέριν, Μαντσίνι, Γερεμέγεφ, Βέρμπιτς, Αϊτόρ και από ένα οι Μάγκνουσον, Μλαντένοβιτς, Αράο, Βαγιαννίδης. Ένα γκολ έχει μπει από αυτογκόλ παίκτη του Πανσερραϊκού.
Με μία πρόχειρη ματιά, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 6 γκολ φέτος από δύο ''δεκάρια''(Μπερνάρντ και Τζούρισιτς), όπου πέρσι δεν είχε πάρει κανένα από ποδοσφαιριστή που να έπαιζε εκεί και τρία παραπάνω από τον Φώτη Ιωαννίδη.
Κατά κάποιον τρόπο δικαιώνεται και μέσα από το σκοράρισμα, η άποψη πως η φετινή άνοδος της ομάδας στο δημιουργικό κομμάτι, πέρα από την συνέχεια της δουλειάς του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, οφείλεται στην σεζόν καριέρας του Ιωαννίδη, στη βελτίωση του Μπερνάρντ αλλά και στην παρουσία του Τζούρισιτς όπου έβαλε επιπλέον ποιότητα στη μεσαία γραμμή, όπως και άλλοι παίκτες που δεν υπήρχαν πέρσι στο ρόστερ και έχουν δώσει λύσεις.
Για παράδειγμα στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Μλαντένοβιτς, με συνολική συμμετοχή σε 5 γκολ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.