Βίντα: Ο «Αρχοντας των Αιθέρων» (vids)

Βίντα: Ο «Αρχοντας των Αιθέρων» (vids)

Γιώργος Ντυμένος
vida eurokinisi

bet365

Ο Ντομαγκόι Βίντα της ΑΕΚ έχει πολλάκις αποδείξει την ικανότητά του στα στατικά και τα περισσότερα προσωπικά του γκολ, με την Ενωση αλλά και παλαιότερα, ήταν κρίσιμα και έκριναν αποτελέσματα και προκρίσεις.

Υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές που είναι απλά «μεγάλοι», χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις το πώς και το γιατί καταλήγεις σε αυτό το συμπέρασμα. Απλά είναι. Ως ένας εξ' αυτών λογίζεται και ο Ντομαγκόι Βίντα, αφού ανεξαρτήτως πρίσματος ή φίλτρου η κατάληξη μοιάζει ίδια. Η πορεία του, όχι μόνο στην ΑΕΚ αλλά ευρύτερα στο ευρωπαϊκό football, σε συνάρτηση με το προσωπικό του παλμαρέ τον κατατάσσουν σε αυτή την κατηγορία και πιστώνεται τον σχετικό τίτλο.

Ελέω θέσης, κεντρικός αμυντικός γαρ, δεν σκοράρει συχνά, όμως στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ένα εύρημα που ενισχύει τον άνωθεν χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε. Οταν ένας παίκτης σημειώνει κρίσιμα γκολ και καθορίζει αν όχι το τελικό αποτέλεσμα τουλάχιστον την πορεία των αγώνων που συμμετέχει, σημαίνει ξεκάθαρα πως ξέρει να διαχειριστεί την πίεση και διαθέτει «καθαρό μυαλό». Ο Βίντα το «έχει» και αποδεικνύει με τα «κιτρινόμαυρα» πως σαν άλλος «κυρίαρχος των αιθέρων» αφού τα περισσότερα προσωπικά του τέρματα είναι με κεφαλιά σε στατικά, πως η Ενωση είναι σε θέση να στηριχθεί (και) επιθετικά πάνω του.

Το θρυλικό γκολ με την Ντιναμό και τα άλλα τέσσερα που είναι τα πρώτα «κιτρινόμαυρα»

Στο πρόσφατο 1-0 επί του Αρη ήταν εκείνος που στο 59'... έλυσε τον γόρδιο δεσμό και οι «κιτρινόμαυροι» πήραν τη νίκη. Ετσι έφτασε τα πέντε γκολ στην εν Ελλάδι καριέρα του και κανένα δεν μπορεί να βγει αφαιρετικά από την παραγωγική «εξίσωση» του club. Αν με κάποιον λόγο... χαθούν, η ιστορία θα γράφονταν τελείως μα τελείως διαφορετικά.

Κορυφαίο όλων φυσικά είναι το 2-2 με αντίπαλο την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο «μαγικό» βράδυ της 19ης Αυγούστου, όταν στις καθυστερήσεις πήρε το «ριμπάουντ» μετά το χαμένο πέναλτι του Γκαρσία, σκόραρε με το κεφάλι (!) και έστειλε την Ενωση στα play-offs του Champions League, χωρίς να μπει σε διαδικασία παράτασης ή ενδεχόμενων πέναλτι!

 

Μεταγενέστερα βρήκε δίχτυα, ξανά με κεφαλιά, στο 1-1 της Νέας Φιλαδέλφειας με αντίπαλο τον Αγιαξ για τον Ομιλο του Europa, ενώ με ανάλογο τρόπο άνοιξε το σκορ στο 3-0 επί του Παναιτωλικού, δηλαδή έβαλε τις βάσεις για τη νίκη της ΑΕΚ.

Αυτά για φέτος, καθώς την περασμένη σεζόν, πρώτη του στα «κιτρινόμαυρα», ήταν εκείνος που στο 82' «έγραψε» το 1-1 στη Νίκαια και έδωσε την «σκυτάλη» στον Τσούμπερ για το 2-1 των καθυστερήσεων. Ουτε ένα λοιπόν από τα γκολ του δεν είναι τρόπο τινά... χαλαρό, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η έκφραση. Να κάνει π.χ. 3-0 το 2-0 ή κάτι παρεμφερές. Απαντα κρισιμότατα (5χ5)!

Με την Μπεσίκτας άνοιξε το σκορ ακόμη και σε νίκη 7-2, έβαλε τις βάσεις για ανατροπή 3-1 σε ντέρμπι με τη Φενέρμπαχτσε

Πριν έρθει στα μέρη μας αγωνίζονταν για αρκετές σεζόν στην Τουρκία για λογαριασμό της Μπεσίκτας, όπου και πήγε τον Γενάρη του 2018. Με τη φανέλα της σημείωσε 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και για να μην σας... κουράζουμε, η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανάλογης σημασίας. Το 2021/22, στην τελευταία εκεί χρονιά, βρήκε μία φορά δίχτυα και πιο συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου κόντρα στην Αλτάι. Στο 64' λοιπόν «νίκησε» τους πάντες στον αέρα, έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα και η ομάδα του κέρδισε 1-0.

Η προηγούμενη περίοδος (2020/21) ήταν για εκείνον άκρως παραγωγική περίοδος αφού πέτυχε έξι τέρματα και μάλιστα θα τη... χωρίσουμε σε δύο σκέλη. Η μία αφορά τα πέντε του από αέρος, το... κλασικό δηλαδή, όπου όλα στη σούμα των αντίστοιχων αναμετρήσεων διαμόρφωσαν αποτέλεσμα! Ως συνήθως δηλαδή!

Πιο συγκεκριμένα το έπραξε στις νίκες επί των Γκεζτέπε (2-1), Μπασακσεχίρ (3-2), Ανκαραγκιουτσού (1-0) και στις ισοπαλίες 1-1 κόντρα σε Φενέρμπατχσε, Ανταλίασπορ. Μέχρι εδώ... έκανε του κεφαλιού του και οι «Μαύροι Αετοί» έπαιρναν βαθμούς.

Πάμε όμως και στο έτερο σκέλος. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 κούνησε πλεκτό και με τα πόδια, με έναν άκρως εντυπωσιακό τρόπο, αφού στο 4-0 επί της Ερζουρουμπσπόρ έκανε το 3-0 όταν πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και σκόραρε με τακουνάκι!



Συνεχίζουμε με το 2019/20, όπου και βρήκε πέντε προσωπικά τέρματα και μην αναρωτιέστε, συνεχίζουμε σε ανάλογο τέμπο. Στο 2-0 επί της Φενέρμπαχτσε άνοιξε το σκορ σε μία από τις σπάνιες φορές που δεν «χτύπησε» σε στημένο, ενώ ήταν ο πρώτος παίκτης του γηπέδου που βρήκε δίχτυα και στο 2-1 επί της Αντάλιασπορ. Στο 2-2 με την Τραμπζνοσπόρ έκανε το 2-1, στο 1-1 με την Ρίζεσπορ διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό σκορ και στο 4-1 κόντρα στην Γκεντσλερμπιρλιγκί ήταν εκείνος που ισοφάρισε σε 1-1 και έβαλε τις βάσεις για την ανατροπή. Συμπέρασμα; Ολα μα όλα έκριναν κάτι!

Το 2018/19 πέτυχε τρία γκολ σε χρονική απόσταση 20 ημερών, από τις 8 Απριλίου μέχρι και τις 28! Αρχικά άνοιξε το σκορ στο 7-2 με αντίπαλο τη Ρίζεσπορ, στη συνέχεια έπραξε κάτι ανάλογο στο 2-1 με τη Σίβασπορ και μετέπειτα «έγραψε» το 2-0 κόντρα στην Ανκαραγκιουτσού.

Ετσι φτάσαμε, προς τα κάτω χρονικά, στο 2017/18, όπου και «μοίρασε» τη σεζόν μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας, αφού στα μέσα της πήρε μεταγραφή από την Ντιναμό Κιέβου στη Μπεσίκτας.

Στο 4-1 της πρώτης επί της Σταλ Καμιάνσκε ήταν από τις λίγες φορές που το γκολ του δεν λογίζεται ως τόσο σημαντικό, όσο αφαιρετικό και αν ακούγεται αυτό, καθώς έκανε το 3-0, σε αντίθεση με το 1-1 κόντρα στην Καρπάτι που ήταν το τελευταίο του τέρμα με την Ντιναμό. Στη συνέχεια μπήκε στο αεροπλάνο, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και στο ντέρμπι με την Φενέρμπαχτσε της 25ης Φεβρουαρίου σημείωσε το πρώτο του γκολ ως παίκτης της Μπεσίκτας. Στο 49' ισοφάρισε σε 1-1 και η ομάδα του επικράτησε 3-1 και έτσι πιστώνεται πως της έδωσε το «σύνθημα» για τη μεγάλη ανατροπή.

«Δράστης» τριών 1-0 για την Ντιναμό Κιέβου

Πριν βρεθεί στην Πόλη ήταν κάτοικος Κιέβου από τον Γενάρη του 2013 και σε αυτό το διάστημα κατέδειξε πολλάκις πόσο καθοριστικός είναι. Ξέχωρα από τις παραπάνω περιπτώσεις, σημείωσε ακόμη 10 γκολ με τη φανέλα της Ντιναμό και τα τρία ήταν σε νίκες της με 1-0 (κόντρα σε Βόρσκλα Πολτάβα, Νντίπρο, Σακχτάρ).

Τα άλλα επτά τώρα, άπαντα φυσικά όπως και τα προηγούμενα σε στημένες φάσεις. Στο 2-0 με αντίπαλο την Ααλμποργκ άνοιξε το σκορ, όπως και σε ένα επίσης 2-0 επί της Ολεξάνδρια. Η τελευταία ήταν το «αγαπημένο του θύμα» στην Ουκρανία αφού βρήκε δίχτυα και σε άλλα δύο παιχνίδια εναντίον της, όπου το ένα έληξε 5-1 υπέρ του club του και εκείνος «έγραψε» το 4-0 και το άλλο 3-0 και ο Βίντα διπλασίασε τα τέρματά του.

Κάτι ανάλογο έπραξε και σε ένα 4-1 επί της Καρπάτι, ενώ στην εκεί θητεία του «πλήγωσε» δις και την Σακχτάρ. Τη μία φορά διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 1-1 και την έτερη έκανε το 2-0 σε νίκη της Ντιναμό με 2-1.

Με buzzer beater έδωσε πρόκριση στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ!

Πριν βρεθεί στην Ουκρανία έπαιζε στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και σε μεγάλο βαθμό εκεί «έχτισε» το όνομά του.

Aπό τα οκτώ γκολ που πέτυχε αθροιστικά στη 1,5 σεζόν που έμεινε στο «Μάξιμιρ», εκείνο που «μένει» περισσότερο ήταν αυτό της 25ης Ιουλίου του 2012, όταν βρήκε δίχτυα στις καθυστερήσεις της ρεβάνς με τη Λουντογκόρετς, της χάρισε τη νίκη με 3-2 και σε συνάρτηση το 1-1 του πρώτου αγώνα έστειλε την Ντιναμό στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Επειδή εκείνο το διάστημα ήταν σε ισχύ ο θεσμός του εκτός έδρας γκολ, με το 2-2 η τότε ομάδα του θα αποκλείονταν!

Από εκεί και πέρα άνοιξε το σκορ, κλασικά πράγματα δηλαδή, στο 4-0 επί της Σέριφ, όπως και στο 3-1 κόντρα στην Ιστρα όπου σκόραρε δις, ενώ από μία φορά βρήκε δίχτυα στις νίκες της επί της Σπλιτ (3-0), ΝΚ Ζάγκρεμπ (6-0), Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ (3-1).

Τα δύο πρώτα του επαγγελματικά τέρματα ήταν σε ματς που έληξαν 1-0 και 1-1!

Πλέον φτάσαμε στα πρώτα βήματα της καριέρας του σε επαγγελματικό επίπεδο, τα οποία και έγιναν αρχικά στην Οσιεκ και ύστερα στη Λεβερκούζεν. Στον γερμανικό σύλλογο δεν κούνησε πλεκτό, σε αντίθεση με εκείνον της χώρας του όπου σημείωσε έξι τέρματα. Στις 19 Απριλίου του 2009 πέτυχε το πρώτο του γκολ και ναι, ήταν κρισιμότατο. Στο 1-1 με την Τσιμπάλια ήταν αυτός που έδωσε το προβάδισμα στην τότε ομάδα του, ενώ μερικές ημέρες μετά σκόραρε στο 1-0 επί της Ζαντάρ και έτσι έδειχνε από πιτσιρικάς πως έχε... έφεση στα κομβικά τέρματα!

Λίγο αργότερα «χτύπησε» δις ώστε να κερδίσει η Οσιεκ 4-2 την Ιντερ Ζάπρεσιτς, μεταγενέστερα έκανε το 1-0 στο 3-0 με αντίπαλο την Σίμπενικ και έκλεισε τον σχετικό... χορό στο επίσης 3-0 εκ νέου κόντρα στην Ιντερ Ζάπρεσιτς.

Το απόλυτο (4χ4) σε επίπεδο σημασίας και με την «Χρβάτσκα»

Εκτός των άλλων ο 34χρονος έχει «γράψει» ξεχωριστή ιστορία με την Εθνική του, όπου μετρά 103 συμμετοχές και συνάμα «φλέρταρε» δις με τον τίτλο του πρωταθλητή Κόσμου. Ομως σε αμφότερες των περιπτώσεων βρέθηκε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, καθώς το 2018 η Κροατία ηττήθηκε στον τελικό του τότε Μουντιάλ από τη Γαλλία και σε εκείνο του 2022 πήρε την 3η θέση, αφού έχασε από την Αργεντινή στα ημιτελικά. Βέβαια και μόνο τα παραπάνω αρκούν για να ειπωθεί πως οι επιτυχίες του με την «Χρβάτσκα» είναι τεράστιες και ο ίδιος αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο της πατρίδας του.

Με το εθνόσημο στο στήθος λοιπόν βρήκε ως τώρα τέσσερις φορές δίχτυα, όλες με κεφαλιά και σε άπαντες των περιπτώσεων τα τέρματά του έκριναν την τύχη και την εξέλιξη των ισάριθμων και αντίστοιχων αναμετρήσεων που τα σημείωσε!

Μακράν πιο εμβληματική του στιγμή ήταν το παιχνίδι κόντρα στη Ρωσία στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, όταν η Κροατία αντιμετώπισε την «οικοδέσποινα» στα προημιτελικά. Ο Βίντα «χτύπησε» στην παράταση όταν και έδωσε στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα το προβάδισμα με 2-1 και παρότι λίγο αργότερα οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν και έστειλαν το ζευγάρι στα πέναλτι, εκείνος και η... παρέα του πήραν στη «ρώσσικη ρουλέτα» το «εισιτήριο» για τους «4». Μάλιστα ήταν και από τους παίκτες που ευστόχησαν στη ψυχοθφόρο διαδικασία από την άσπρη βούλα.

Τα άλλα τρία τέρματά του ήταν απέναντι στο Κόσοβο για την προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2018 όπου και πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, ενώ στις φιλικές νίκες με 2-1 επί της Νοτίου Κορέας και της Ιορδανίας, το 2013 και το 2018 αντίστοιχα, ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ. Αρα και τα τέσσερα γκολ του με την «Χρβάτσκα» διαμόρφωσαν αποτέλεσμα.

Σε 31 παιχνίδια βρήκε πρώτος δίχτυα για την εκάστοτε ομάδα του

Ετσι ο Βίντα μετρά μέχρι στιγμής σε επαγγελματικό, συλλογικό και εθνικό, επίπεδο 51 γκολ, εκ των οποίων τα 31 ήταν τα πρώτα για την ομάδα που έπαιζε και τα 30 (όχι απαραιτήτως τα ίδια) διαμόρφωσαν, αυτούσια ή επί της ουσίας, αποτέλεσμα. Αν δηλαδή με κάποιον μαγικό τρόπο «χαθούν» τότε θα αλλάξει το όνομα του νικητή, όπου φυσικά προέκυψε.


Η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν με κεφαλιά σε στατικά και μεταξύ άλλων στον προσωπικό του... λογαριασμό υπολογίζονται δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις και μία σε ημιτελικά Μουντιάλ. Πρόκειται για έναν παίκτη που ξέρει πώς να... βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, με μέταλλο, χαρακτήρα και σε κάθε στατικό που ανεβαίνει σημαίνει αυτόματα «συναγερμός» στα αντίπαλα «μετόπισθεν».


Ο Ντομαγκόι Βίντα με αριθμούς

Επίσημες συλλογικές συμμετοχές: 539
Γκολ: 47
Συμμετοχές με την Εθνική Κροατίας: 103
Γκολ: 4
Τίτλοι σε συλλογικό επίπεδο: 13 (2 πρωταθλήματα Ουκρανίας, 2 πρωταθλήματα Κροατίας, 1 πρωτάθλημα Ελλάδας, 1 πρωτάθλημα Τουρκίας, 2 Κύπελλα Ουκρανίας, 1 Κύπελλο Ελλάδας, 1 Κύπελλο Τουρκίας, 1 Κύπελλο Κροατίας, 1 Σούπερ Καπ Ουκρανίας, 1 Σούπερ Καπ Τουρκίας).
Δευτεραθλητής Κόσμου με την Κροατία: 2018
Τριταθλητής Κόσμου με την Κροατία: 2022

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα