Stoiximan Superleague: Οι κινήσεις του καλοκαιριού που δεν... γοήτευσαν στον πρώτο γύρο

Νότης Χάλαρης
Stoiximan Superleague: Οι κινήσεις του καλοκαιριού που δεν... γοήτευσαν στον πρώτο γύρο

bet365

Το Gazzetta σας παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που στον πρώτο γύρο της κανονικής διάρκειας στη Stoiximan Superleague δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα στις ομάδες του.

Ο πρώτος γύρος της κανονικής διάρκειας στη Stoiximan Superleague έφτασε στο φινάλε του και ήδη οι αποστάσεις για τα play-offs και τα play-outs είναι ιδιαίτερα κοντά μεταξύ των ομάδων.

Τόσο στην κορυφή, όσο και στην ουρά αλλά και στο ποια ομάδα θα μπει στην εξάδα. Βέβαια, με τον Γενάρη να πλησιάζει, τα κλαμπ έχουν ξεκινήσει να σκανάρουν την χειμερινή αγορά για κάποιες διορθώσεις στα υπάρχον ρόστερ τους προκειμένου να ενισχυθούν ενόψει της συνέχειας.

Βέβαια το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν είναι μακριά, ωστόσο κάποιες επιλογές των ομάδων, εν τελεί δεν δικαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν γύρω από το όνομα τους.

Ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν με σκοπό να ανεβάσουν το επίπεδο και να κάνουν τη διαφορά στο ρόστερ, κατέληξαν είτε να μην έχουν θέση βασικού, είτε οι επιδόσεις τους να μην είναι οι αναμενόμενες.

Το Gazzetta βάζει κάτω αυτές τις περιπτώσεις και σας παρουσιάζει τους παίκτες που επαλήθευσαν τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν γύρω από το όνομα τους.

Ροδόλφο Πισάρο (ΑΕΚ)

Ροδόλφο Πισάρο (ΑΕΚ)

Νίκολας Φρέιρε (Ολυμπιακός)

Νίκολας Φρέιρε (Ολυμπιακός)

Όλα Σολμπάκεν (Ολυμπιακός)

Όλα Σολμπάκεν (Ολυμπιακός)

Τόνι Βιλένα (Παναθηναϊκός)

Τόνι Βιλένα (Παναθηναϊκός)

Ουιλίαμ Τροστ-Εκόνγκ (ΠΑΟΚ)

Ουιλίαμ Τροστ-Εκόνγκ (ΠΑΟΚ)

Ντάβιντ Κάρλσον (Άρης)

Ντάβιντ Κάρλσον (Άρης)

Σαμουέλε Λόνγκο (Λαμία)

Σαμουέλε Λόνγκο (Λαμία)

Τόμας Χάγιεκ (Πανσερραϊκός)

Τόμας Χάγιεκ (Πανσερραϊκός)

Μαξίμ Ιμερέκοφ (Ατρόμητος)

Μαξίμ Ιμερέκοφ (Ατρόμητος)

Σάμουελ Μραζ (Βόλος)

Σάμουελ Μραζ (Βόλος)

Σέρχιο Ντίας (Παναιτωλικός)

Σέρχιο Ντίας (Παναιτωλικός)

Μπόρις Κλέιμαν (ΠΑΣ Γιάννινα)

Μπόρις Κλέιμαν (ΠΑΣ Γιάννινα)

Γιούμπα Ντιαρά (Αστέρας Τρίπολης)

Γιούμπα Ντιαρά (Αστέρας Τρίπολης)

Σωτήρης Νίνης (Κηφισιά)

Σωτήρης Νίνης (Κηφισιά)

Ανδρέας Καρώ (ΟΦΗ)

Ανδρέας Καρώ (ΟΦΗ)

Ήταν μία από τις επιλογές του Ματίας Αλμέιδα για την ενίσχυση του ρόστερ στην ΑΕΚ το περσινό καλοκαίρι, όπου η Ένωση δεν προχώρησε σε πολλές προσθήκες αλλά συγκεκριμένες για την αναβάθμιση της ομάδας. Ο Ροδόλφο Πισάρο ήταν ανάμεσα σε αυτούς, αφήνοντας τον κόσμο του MLS για να κυνηγήσει το όνειρο του στην Ευρώπη με τη φανέλα του ελληνικού κλαμπ.

Ο Μεξικανός μεσοεπιθετικός ήρθε στην Ελλάδα με εξαιρετικές συστάσεις όμως με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, δεν τις έχει επαληθεύσει. Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής μετράει μέχρι τώρα 10 συμμετοχές στο πρωτάθλημα χωρίς γκολ ή ασίστ ενώ χρησιμοποιείται κυρίως ως αλλαγή από τον Αργεντινό προπονητή, ο οποίος θεωρεί ότι θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Από τις πρώτες κινήσεις του Αντόνιο Κορδόν με τον Ολυμπιακό ήταν ο Νίκολας Φρέιρε. Μία περίπτωση που ήρθε στην Ελλάδα από την Πούμας προκειμένου να εξελιχθεί στον νέο ηγέτη της αμυντικής γραμμής στους «ερυθρόλευκους» καθώς είχε φτάσει σε σημείο να είναι αρχηγός με την ομάδα από το Μεξικό.

Εν τέλει, με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στη Stoiximan Superleague, ο 29χρονος στόπερ δεν επαλήθευσε τις περγαμηνές που τον ακολουθούσαν από την Λατινική Αμερική. Έπαιξε σε μόλις τέσσερα παιχνίδια στο πρωτάθλημα και σε άλλα τέσσερα στην Ευρώπη πριν τραυματιστεί και μείνει εκτός για τους επόμενους 2+ μήνες. Βέβαια όσο αγωνίστηκε δεν είχε αφήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς είχε κάνει σε ουκ ολίγα λάθη σε σημαντικά ματς όπως κόντρα στη Γκενκ αλλά και τη Φράιμπουργκ.

Οι αριθμοί του με την Μπόντο Γκλιμτ έπεισαν τη Ρόμα να τον κάνει δικό της όμως μετά από έξι μήνες στη Ρώμη, ο Νορβηγός εξτρέμ έψαξε κάτι διαφορετικό ώστε να πάρει συμμετοχές στα πόδια του. Έτσι ο Ολυμπιακός κινήθηκε δυναμικά και τον έκανε δικό του με τη μορφή δανεισμού από τον ιταλικό σύλλογο με στόχο να αναβαθμίσει τα άκρα της επίθεσης.

Παρά τις ευκαιρίες που πήρε, ο διεθνής μεσοεπιθετικός δεν κούμπωσε ποτέ στο σύστημα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ και δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα μετά το τέλος του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα. Έπαιξε σε πέντε παιχνίδια (τρία ως βασικός) ενώ είχε χρησιμοποιηθεί ως αριστερό μπακ κόντρα στον ΠΑΟΚ. Μάλιστα στο τελευταία, χρονικά ματς, κόντρα στον Βόλο, δεν ήταν καν στην αποστολή.

Ο Τόνι Βιλένα είναι ένα όνομα που έχει πάνω από 250 συμμετοχές με τη Φέγενορντ, συνολικά 15 διεθνή συμμετοχές στην Ολλανδία, οπότε ήταν λογικό η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό να προκαλέσει αίσθηση στις τάξεις του καθώς η εμπειρία και η ποιότητα του, θα ανέβαζε το επίπεδο της ομάδας.

Μετά το πέρας του πρώτο γύρου, ωστόσο, ο Ολλανδός χαφ δεν έχει επαληθεύσει τις περγαμηνές που τον ακολουθούσαν. Χωρίς σταθερότητα στις εμφανίσεις του, δεν έχει κάνει τον Γιοβάνοβιτς να του προσφέρει τη φανέλα βασικού σε μόνιμη βάση και για αυτό μετράει οκτώ συμμετοχές σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Είναι ανάμεσα στις περιπτώσεις που ήρθαν στην Ελλάδα με ένα πολύ βαρύ βιογραφικό. Ο Ουλίαμ Τροστ-Εκόνγκ αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ έναντι ενός εκατ. ευρώ και δεν είναι μόνο οι 64 συμμετοχές με το εθνόσημο της Νιγηρίας αλλά και η εμπειρία που έχει συλλέξει με τις φανέλες των Γάνδη, Μπούρσασπορ, Ουντινέζε, Γουότφορντ και Σαλερνιτάνα.

Ο 30χρονος στόπερ αποκτήθηκε με σκοπό να ηγηθεί στην αμυντική γραμμή του Δικεφάλου και να αποτελεί τον κατάλληλο... δάσκαλο δίπλα στον Κουλιεράκη. Βέβαια η τροπή που έχει πάρει η πορεία του στη Θεσσαλονίκη δεν είναι η αναμενόμενη. Συνολικά έχει οκτώ παιχνίδια στο ενεργητικό του και βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εντεκάδας.

Η μεταγραφή του έφερε αρκετά χαμόγελα στο στρατόπεδο του Άρη καθώς ο Ντάβιντ Κάρσλον είχε δημιουργήσει μία πολύ καλή πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδο πριν αποχωρήσει για την Ιαπωνία και την Ουράβα. Εξαιρετικές εμφανίσεις με Σάντερλαντ αλλά και γεμάτες σεζόν στην Σπάρτα Πράγας όπου είχε 96 συμμετοχές με 26 γκολ και 22 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Βέβαια η εξέλιξη των καταστάσεων με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, μόνο η αναμενόμενη δεν ήταν. Ο διεθνής Σουηδός έχει 12 συμμετοχές στο πρωτάθλημα αλλά χωρίς να έχει προσφέρει κάποιο γκολ ή ασίστ ενώ σε μόλις πέντε από αυτά έχει αγωνιστεί ως βασικός. Η προσφορά από την άλλη δεν επιτρέπει στον Άκη Μάντζιο να τον υπολογίζει για τα βασικά του πλάνα, με τον νεαρό Μιχάλη Παναγίδη να έχει κερδίσει με το σπαθί του τη φανέλα βασικού.

Ένας ποδοσφαιριστής που έχει νιώσει στο... πετσί του τι σημαίνει Serie A και La Liga. Ανδρώθηκε με την Ίντερ και παραχωρήθηκε σε αρκετά κλαμπ ως δανεικός, μεταξύ αυτών σε Ράγιο Βαγιεκάνο, Κάλιαρι, Ελλάς Βερόνα, Εσπανιόλ, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Χιρόνα και Βενέτσια. Όπως ήταν λογικό η μεταγραφή του Σαμουέλε Λόνγκο στη Λαμία έκανε ιδιαίτερο... θόρυβο στην ελληνική αγορά καθώς μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή στα 31 του χρόνια.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, ο απολογισμός του Ιταλού επιθετικού δεν αντιπροσωπεύει το βιογραφικό του. Δεν σημαίνει πως δεν προσφέρει αλλά ένα γκολ και δύο ασίστ σε δέκα ματς πρωταθλήματος για έναν τέτοιο αθλητή, δεν καθρεφτίζουν την καριέρα του μέχρι τώρα. Από την άλλη μετρά μόλις τρία ματς ως βασικός στα υπόλοιπα έχει περάσει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο.

Μετά την άνοδο του Πανσερραϊκού στα μεγάλα σαλόνια, ο Τόμας Χάγιεκ ήταν μία περίπτωση που θα αναβάθμιζε την αμυντική γραμμή της ομάδας. Με πλούσια εμπειρία σε Φίτεσε και Βικτόρια Πλζεν μεταξύ άλλων, ο 32χρονος στόπερ θα μπορούσε να προσθέσει αρκετή εμπειρία για τους νεοφώτιστους στην προσπάθεια να παραμείνουν στη μεγάλη κατηγορία έπειτα από 12 χρόνια απουσίας.

Ο απολογισμός στο τέλος μόνο θετικός δεν είναι. Ο Χάγιεκ έχει παίξει σε μόλις τρία ματς και πρόλαβε να αποβληθεί δύο φορές (!). Κόντρα στον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες μόλις στο 4ο λεπτό ενώ κόντρα στην Κηφισιά αποβλήθηκε με δύο κίτρινες κάρτες σε πέντε λεπτά (39'-44'). Έκτοτε δεν έχει αγωνιστεί ξανά και είναι μεταξύ αποστολής και εξέδρας.

Έφτασε στο Περιστέρι ως ο αρχηγός και ηγέτης της Ζόρια από την Ουκρανία, η οποία είχε τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος πέρσι. Η περίπτωση του Μαξίμ Ιμερέκοφ πέρασε από αρκετές δυσκολίες μέχρι να υπογράψει για χάρη του Ατρόμητου με στόχο να εξελιχθεί σε έναν εκ των βασικών στόπερ και ηγετών του συλλόγου.

Η εξέλιξη στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι όπως θα περίμενε ο 32χρονος αμυντικός αλλά ούτε όπως η ίδια η ομάδα. Μετράει μόλις τέσσερα παιχνίδια με το «αστέρι» (τρία ως βασικός) στα οποία η ομάδα του δέχθηκε δέκα γκολ συνολικά και μέτρησε δύο νίκες και ισάριθμες ήττες. Έκτοτε ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό αλλά δεν φαίνεται ότι είναι ανάμεσα στους βασικούς του Ίλιτς.

Έφτασε στον Βόλο ως ο αντικαταστάτης του Οζέγκοβιτς στην κορυφή της επίθεσης, έχοντας πλούσιο βιογραφικό σε γκολ αλλά και τίτλους καθώς είχε κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα Σλοβακίας και με διαφορετικές ομάδες (Ζίλινα, Σλόβαν Μπρατισλάβας). Το καλοκαίρι του 2021 είχε κοστίσει στην Σπέτσια περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει ενώ μέχρι πέρσι, έπαιζε για την Ανόρθωση στην Κύπρο.

Ο πρώτος σκόρερ του σλοβακικού πρωταθλήματος το 2017/18 με 21 γκολ εκείνη τη σεζόν, δεν επιβεβαίωσε ποτέ τα καλώς κείμενα που είχαν αναφερθεί για εκείνον. Ο διεθνής φορ έπαιξε για μόλις τρία ματς στο πρωτάθλημα με την ομάδα της Θεσσαλίας, προσφέροντας ελάχιστα πράγματα ενώ στη συνέχεια είχε μία θέση μεταξύ εξέδρας και πάγκου. Εν τέλει η συνεργασία των δύο πλευρών έληξε πρόωρα καθώς αποφασίστηκε να λυθεί το συμβόλαιο του.

Ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια της Ρεάλ Μαδρίτης στο παρελθόν καθώς το καλοκαίρι του 2016 είχε κοστίσει 5 εκατ. ευρώ αλλά εν τέλει ψάχνει ακόμα τον χαμένο του εαυτό. Ο 25χρονος εξτρέμ είχε επιστρέψει στην Παραγουάη και το περασμένο καλοκαίρι γύρισε στην Ευρώπη για χάρη του Παναιτωλικού, στον οποίο θα ήταν ο άνθρωπος που θα ανέβαζε το επίπεδο της ομάδας.

Αν και στις πρώτες αγωνιστικές ήταν βασικό μέλος του κλαμπ, σιγά-σιγά, οι χαμηλές «πτήσεις» τον έκαναν να έχει όλο και λιγότερα λεπτά συμμετοχής στα πόδια του. Μετράει 11 εμφανίσεις στον πρώτο γύρο της Stoiximan Superleague (τέσσερις ως βασικός) χωρίς να έχει προσφέρει κάποιο γκολ ή ασίστ στον ελληνικό σύλλογο. Φυσικά οι εμφανίσεις του δεν καθρεφτίζουν την πορεία αλλά και το ταλέντο που είχε ο Παραγουανός ποδοσφαιριστής.

Για τρία χρόνια ήταν ο «φύλακας άγγελος» του Βόλου, κάνοντας ουκ ολίγες φορές τα μεγάλα κλαμπ να στραφούν στην περίπτωση του. Ο Μπόρις Κλέιμαν είχε ακουστεί για τους «μεγάλους» αλλά το σκηνικό που έγινε σε νυχτερινό μαγαζί της Αθήνας το περασμένο καλοκαίρι, τον έθεσε εκτός ομάδας και ο ίδιος χρειάστηκε να απέχει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση για την αθώωση του. Έπειτα από αυτό, ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν η ομάδα που του πρόσφερε ποδοσφαιρική... στέγη.

Ωστόσο ο 33χρονος πορτιέρε από το Ισραήλ δεν θυμίζει σε τίποτα αυτόν που απολαύσαμε στον Βόλο. Έχει δεχθεί 20 γκολ σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος και έχει κρατήσει μόνο δύο φορές την εστία του ανέπαφη. Παράλληλα έχει κάνει αρκετά λάθη, τα οποία έχουν... κοστίσει πόντους στην ομάδα των Ιωαννίνων που βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Τον Γενάρη που μας πέρασε, κόστισε στην Κάντιθ 1,1 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Σάλτσπουργκ. Λίγους μήνες μετά, ο Αστέρας Τρίπολης κατέφερε να τον αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού, με στόχο να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή και να την ανεβάσει επίπεδο με έναν ποδοσφαιριστής σε αρκετά καλή ηλικία (25 ετών) και με ένα πρωτάθλημα Αυστρίας στο ενεργητικό του.

Τελικά ο ποδοσφαιριστής από το Μάλι ήταν... μετεξεταστέος για την ομάδα των Αρκάδων καθώς οι εμφανίσεις δεν έπεισαν ποτέ τον Ράσταβατς για να τον μετατρέψει σε βασικό του όπλο. Αντιθέτως μετράει επτά συμμετοχές με συνολικά 55 λεπτά (!), χωρίς να έχει προσφέρει το παραμικρό στην ομάδα, πόσο μάλλον, όσα τον συνόδευαν από την Ισπανία.

Πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκό, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που είχε βγάλει η Ελλάδα και μία πορεία που είχε πάρει την κάτω βόλτα. Όμως ο Σωτήρης Νίνης έδειχνε διατεθημένος να βρει τον παλιό του εαυτό στη χώρα μας, καθώς αρχικά πήγε στον Βόλο και μέχρι πέρσι, φορούσε τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας αρκετά καλές εμφανίσεις.

Κάπως έτσι η νεοφώτιστη Κηφισιά έκανε την αίσθηση και τον απέκτησε για τη μεσοεπιθετική γραμμή. Ο 33χρονος μεσοεπιθετικός έχει αγωνιστεί σε έξι παιχνίδια πρωταθλήματος χωρίς να έχει προσφέρει κάτι από πλευράς αριθμών. Βέβαια έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από διάφορους τραυματισμούς στη φετινή χρονιά που δεν τον αφήνουν να βρει ρυθμό. Μόλις ένα ματς μετράει ως βασικός.

Μία από τις μεταγραφές που προκάλεσαν αίσθηση στη μεταγραφική αγορά της Ελλάδας ήταν του Ανδρέα Καρώ στον ΟΦΗ με τον διεθνή Κύπριο στόπερ να αφήνει τον ΑΠΟΕΛ για χάρη της κρητικής ομάδας. Ο 27χρονος αμυντικός είχε 62 συμμετοχές με 7 γκολ και 5 ασίστ με τον κυπριακό σύλλογο ενώ με το εθνόσημο έχει στο παλμάρε του 21 συμμετοχές στην καριέρα του.

Βέβαια μετά το πέρας του πρώτου γύρου, ο έμπειρος ποδοσφαιριστής δεν έχει βγάλει την σταθερότητα που χρειάζονται οι Κρητικοί στην αμυντική γραμμή. Βέβαια μιλάμε για μία ομάδα που βρίσκεται συνολικά σε μία ιδιαίτερη κατάσταση, η οποία οδήγησε τον Νταμπράουσκας στην έξοδο. Ο ίδιος έχει 12 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με τους Κρητικούς να μετρούν σε αυτά τα ματς 18 γκολ παθητικό.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi