ΠΑΟΚ: Ευρώπη θες να τον... εκνευρίσεις; Βάλε του γκολ (vids)
«Εδώ μας έφερε η συμπεριφορά μας και το aggressive παιχνίδι μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ράζβαν Λουτσέσκου το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση των ομίλων του Conference League όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε (και) της Ελσίνκι.
Το 4-2 επί των Φιλανδών στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε ακόμη έναν κρίκο στη φετινή πετυχημένη του ευρωπαϊκή παρουσία, όπου συνεχίζει αήττητος με ρεκόρ 9-3-0 και έχει ήδη «κλείσει» μία θέση στους «16» της διοργάνωσης. Συν τοις άλλοις η συγκομιδή του στο group όπου και συγκέντρωσε 16 πόντους αναγορεύεται ως η κορυφαία ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκό όμιλο όλων των διοργανώσεων.
Αν κάτι χαρακτηρίζει το club είναι η αντίδραση που βγάζει σε όλα τα παιχνίδια του, αυτό το «aggressive» που είπε και ο Ρουμάνος κόουτς, όταν μένει πίσω στο σκορ ή έστω δέχεται ένα γκολ που βάζει τον αντίπαλό του ξανά στο «κόλπο». Επί χάρτου όποια ομάδα σκοράρει αποκτά και ψυχολογικό αβαντάζ, αλλά στην περίπτωση του ΠΑΟΚ φαίνεται πως ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο και η σχετική εξέλιξη όχι μόνο τον «πεισμώνει», αλλά και λειτουργεί υπέρ του!
Είναι χαρακτηριστικό πως οι τέσσερις από τις εννέα νίκες του στο Conference ήρθαν με ανατροπή και μάλιστα οι τρεις είναι εκτός έδρας (κόντρα σε Χαρτς, Ελσίνκι, Αμπερντίν), ενώ με αντίπαλο στην Αϊντραχτ την οποία και κέρδισε δις, σε αμφότερα τα παιχνίδια άνοιξε το σκορ και οι Γερμανοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν. Αυτό όμως αντί να μετατραπεί σε... plus για εκείνους, έσπρωξε, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τον ΠΑΟΚ ακόμη πιο κοντά στην τελική επικράτηση!
Ανατρέχοντας λοιπόν στα ως τώρα παιχνίδια του στο Conference δύναται, έστω και αφαιρετικά, να ειπωθεί πως «αν θες να τον... τσαντίσεις, βάλτου γκολ», κάτι που πιστώνεται σε ομάδες που διαθέτουν «μέταλλο» και «χαρακτήρα», όπως εκείνος.
*Το πρώτο ευρωπαϊκό του παιχνίδι έληξε χωρίς σκορ, καθώς παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην Μπεϊτάρ. Ετσι φτάσαμε στη ρεβάνς του Ισραήλ με φόντο την πρόκριση στον 3ο προκριματικό της διοργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ πήρε αέρα δύο τερμάτων παρότι έπαιζε με 10 από το 40' (ο Κοτάρσκι μεταξύ άλλων απέκρουσε και πέναλτι), αλλά λίγο πριν την ανάπαυλα (45'+7') οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 1-2. Τι έγινε στο δεύτερο μισό, plus τα δύο λεπτά έξτρα χρόνου που είχαμε στο πρώτο (51' συνολικά); Ο Δικέφαλος μέτρησε επιμέρους αποτέλεσμα 2-0 (1-4 τελικό), έβγαλε αθροιστικά πέντε τελικές και δέχθηκε μόνο μία φάση. Απλά...
*Στην επόμενη φάση υπερκέρασε το εμπόδιο της Χάιντουκ χωρίς να παραβιαστεί η εστία του (0-0 στην Κροατία, 3-0 στην Ελλάδα) και στα play-offs κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Χαρτς. Το πρώτο ματς ήταν στο Εδιμβούργο και οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ μόλις στο 9' με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σάνκλαντ. Ο Δικέφαλος από εκείνο το σημείο και έπειτα έβγαλε αθροιστικά 14 τελικές, «απάντησε» άμεσα επίσης από τα 11 βήματα (Σβαμπ, 12') και τελικά πήρε τη νίκη (2-1) χάρις στο γκολ του Αντ. Ζίβκοβιτς στο 75'. Την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη επικράτησε ξανά, αυτή τη φορά με το εκκωφαντικό 4-0 και «σφράγισε» την είσοδό του στους ομίλους.
*Πρεμιέρα στο group stage έκανε στην Bolt Arena, όπου στο 3-2 επί της Ελσίνκι έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα κατάκτηση της κορυφής. Οι Φινλανδοί έκαναν (και εκείνοι) το... λάθος να προηγηθούν, στο 35' με τον Μπαντέ. Στα υπόλοιπα 69' μαζί με τις καθυστερήσεις ο ΠΑΟΚ έβγαλε 17 τελικές (19 συνολικά στο παιχνίδι), έναντι μόλις πέντε των αντιπάλων του και βρήκε τρεις φορές δίχτυα (Κουλιεράκης 55', Ντεσπόντοφ 81', Τόμας 90'+4'). Παράλληλα απώλεσε πολλές ευκαιρίες και για άλλα τέρματα (π.χ. ο Τσιγγάρας είχε δοκάρι), ενώ οι γηπεδούχοι που στο ίδιο διάστημα βρήκαν μόνο μία «κλασική» ευκαιρία (το δοκάρι του Ραντούλοβιτς στο 50'), το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στο 90'+9' με εύστοχο πέναλτι του ίδιου παίκτη.
*Περίπου τρεις εβδομάδες μετά ο ΠΑΟΚ έγραψε μία «χρυσή σελίδα» στην ευρωπαϊκή του ιστορία, με το 2-1 που επικράτησε της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στην Τούμπα. Ο Αν. Ζίβκοβιτς άνοιξε το σκορ το 28', αλλά ο Μαρμούς εκμεταλλεύτηκε στο 68' το λάθος του Κουλιεράκη και ισοφάρισε. Σήμερα...μάλλον θα το έχει μετανιώσει. Στα εναπομείναντα 27 λεπτά οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν μόλις τρεις τελικές εκ των οποίων ως ευκαιρία λογίζεται μόνο το φάουλ του Τσαϊμπι που ο Κοτάρσκι έδειξε (ξανά) την κλάση του, ενώ ο Κουλιεράκης με buzzer beater χάρισε στον Δικέφαλο τη μεγάλη νίκη και παράλληλα ... πήρε το αίμα του πίσω.
*Με αυτές τις συνθήκες φτάσαμε στις 26 Οκτωβρίου, όπου ο Δικέφαλος επισκέφθηκε για δεύτερη φορά φέτος τη Σκωτία και έπαιξε τότε με την Αμπερντίν. Η οποία όχι μόνο υπέπεσε στο... ατόπημα να προηγηθεί, αλλά σε διάστημα λίγων λεπτών (50'-57') βρήκε δις στόχο και έκανε το 2-0. Απέμεναν λοιπόν για το φινάλε τα 33' της κανονικής διάρκειας και εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ο ρέφερι έδωσε επίπλεον 3' ως καθυστερήσεις, όπου μετέπειτα είχαμε άλλα τόσα ελέω VAR. Σε αυτά τα 39' ο ΠΑΟΚ... άγγιξε το τέλειο. Σημείωσε τρία γκολ (Ντεσπόντοφ, Βιεϊρίνια και ο Σβαμπ με εύστοχη εκτέλεση), είχε μία καλή ευκαιρία με τον Οζντόεφ και ύστερα από το 2-0 των γηπεδούχων η επόμενη τελική τους ήταν στο 89', δηλαδή 32' μετά!.
*Στις 9 του επόμενου μήνα της παραχώρησε ισοπαλία 2-2 και μόλις στο 14' βρέθηκε πίσω στο σκορ. Μέχρι το 64' όμως «γύρισε» το ματς χάρις στα τέρματα των Τάισον, Σαμάτα και ήταν το «αφεντικό» της αναμέτρησης, αλλά στο 70' οι Σκωτσέζοι βρήκαν και πάλι δίχτυα στη 2η και τελευταία τους τελική στον αγώνα (!). Εκτοτε το παιχνίδι παίζονταν γύρω από τα καρέ τους, ο ΠΑΟΚ έφτιαξε φάσεις, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στη νίκη.
*Την πήρε όμως εκεί που ήταν απολύτως απαραίτητη και έκανε μεγαλύτερο... κρότο, στο Deutsche Bank Park. Στις 30 Νοεμβρίου επικράτησε ξανά 2-1 της Αϊντραχτ αυτή τη φορά στη Φρανκφούρτη και εκείνο το αποτέλεσμα του εξασφάλισε μαθηματικά την πρώτη θέση του ομίλου του και την απευθείας πρόκρισή του στους «16» της διοργάνωσης. Οπως και στη Θεσσαλονίκη έτσι και εκεί ο Μαρμούς ισοφάρισε σε 1-1 για λογαριασμό των «Αετών», αφού ο Κεντζιόρα άνοιξε το σκορ στο 55' και εκείνος βρήκε δίχτυα στο 58' και πάλι όμως οι Γερμανοί... έμειναν με την όρεξη. Ο Κοτάρσκι ήταν σε πολύ καλή βραδιά και στο 73' ο Αν. Ζίβκοβιτς πήρε το «ριμπάουντ» μετά από σουτ του Τόμας και όχι μόνο χάρισε τη νίκη στο club, αλλά και σημείωσε ένα από τα πιο σημαντικά γκολ, τουλάχιστον της σύγχρονης ιστορίας του.
*Μέχρι που φτάσαμε στο φινάλε των ομίλων, όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε εύκολα της Ελσίνκι με 4-2. Τι είχαμε εδώ; Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, όπως το έλεγαν οι αρχαίοι. Οι Φινλανδοί, όπως και στον αγώνα του πρώτου γύρου, βρήκαν πρώτοι δίχτυα, με τον Ραντούλοβιτς μόλις στο 6', όμως από εκείνο το σημείο και ως το τέλος (90'+4') το επιμέρους σκορ ήταν 4-1 για τον Δικέφαλο, οι τελικές 17-7 υπέρ του και οι Μιχαηλίδης (δοκάρι), Τόμας, Κωνσταντέλιας, Κεντζιόρα απώλεσαν μοναδικές ευκαιρίες για να δώσουν αστρονομικές διαστάσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Τόσο απλά.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.