Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να «σφίξει» και τώρα θα το κάνει αναγκαστικά

Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να «σφίξει» και τώρα θα το κάνει αναγκαστικά

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για όλες τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στην Τρίπολη εκεί που ο Δικέφαλος έχει και απουσίες, θυμάται παλιές ιστορίες από τέτοια ματς και σχολιάζει μερικά από τα μεταγραφικά ζητήματα του χειμώνα.

Πόσες και πόσες ιστορίες από τους αγώνες του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη… Μία πόλη και μία ομάδα που φιλοξενεί τον Δικέφαλο του Βορρά και μαζί πολλές περιπέτειες. Σήμερα, έχουμε άλλο ένα πολύ δύσκολο ματς στην Αρκαδία με τον Δικέφαλο του Βορρά να ταξιδεύει χωρίς τους δύο (από τους) καλύτερους ποδοσφαιριστές του.

Κάποτε στην Τρίπολη (την πρώτη-πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2007) βρέθηκαν στο γήπεδο δύο χιλιάδες και πλέον ΠΑΟΚτσήδες που πήραν πολλές και διάφορες θέσεις για να χωρέσουν. Ο ΠΑΟΚ βέβαια έχασε με 2-0 (γκολ και ο Φιλομένο που τότε ήταν στα καλύτερά του, μετά στον ΠΑΟΚ… σίγησε) όπως πολλές φορές σε αυτή την πόλη. Το 2009 ο ΠΑΟΚ υπέφερε και πάλι, αλλά ο τεράστιος Κονσεϊσάο με μία γκολάρα έκανε το 0-2 και καθάρισε το ματς.

Ήττα και το 2012 και το 2013 ενώ στα πλέι οφ εκείνης της χρονιάς το 1-2 σημαδεύτηκε από ένα απίστευτο πέναλτι εκτός φάσης του Σέκνεφελντ στον Σανκαρέ. Άλλες δύο ήττες και το 2014 , 3-0 λίγο μετά, ήττα και το 2015 και στα πλέι οφ! Χαμός! Στο ξεκίνημα του 2016 ο Κουλούρης έβαλε δύο γκολ τότε που ο Ίβιτς ήθελε να του γίνει ερώτηση για τον σκόρερ, ενώ το 2018 χάθηκε εντελώς το πρωτάθλημα στο 3-2 και αφού ο ΠΑΟΚ είχε ισοφαρίσει λίγο πριν το τέλος του αγώνα. Τη χρονιά του πρωταθλήματος περιμέναμε να λιώσουν τα χιόνια και πριν το 0-3 ο Πασχαλάκης έβγαζε και… τα έξω. Πέρσι ο ΠΑΟΚ κέρδιζε 0-2 μέχρι το 88’ και στο τέλος επειδή «ξέχασαν» να τσεκάρουν το VAR, ο Αστέρας ισοφάρισε με γκολ οφσάιντ. Και πολλά άλλα μεταξύ των οποίων και ο ημιτελικός κυπέλλου πριν φύγει ο Δώνης…

Κρίμα που δεν θα έχει κόσμο σήμερα (κρίμα γενικώς για μία απόφαση χωρίς νόημα αφού επεισόδια δεν γίνονται στα γήπεδα με αφορμή αγώνες) αλλά η σημασία της αναμέτρησης δεν μειώνεται. Τυχαίνει μάλιστα οι τέσσερις μεγάλοι και πρωτοπόροι του πρωταθλήματος να παίζουν όλοι εκτός, με τον ΠΑΟΚ όμως να έχει το πιο δύσκολο έργο με τον πλέον δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο. Ήταν πολύ δύσκολο το ματς μετά και από ένα ακόμη ευρωπαϊκό παιχνίδι την Πέμπτη, αλλά όταν ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει να παίξει χωρίς Ζίβκοβιτς και Τάισον, τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα.

 

Ποιότητα. Γκολ. Ασίστ. Ατομικές ενέργειες. Συνεργασίες. Πάνω από όλα προσωπικότητα στα δύσκολα. Ο ΠΑΟΚ χάνοντας τους δύο εξαιρετικούς ακραίους του, χάνει πολλά μέσα στο γήπεδο, αλλά… για εμένα προκύπτει κάτι θετικό. Εδώ που ήταν ο ΠΑΟΚ, σε μία τέτοια φόρμα, παίζοντας τόσο επιθετικά, κερδίζοντας τους αγώνες του με… over αλλά και goal-goal που λέμε και εμείς, όφειλε κάποιες τέτοιες μάχες όπως παραδοσιακά δίνει στην Τρίπολη, έπρεπε να είναι έτοιμος να τις παίξει και διαφορετικά. Δεν πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ μπορούσε ή μπορεί να κάνει… παρέλαση στην Τρίπολη με το δικό του κυριαρχικό παιχνίδι. Εκεί έχει… πόλεμο. Μάχες σώμα με σώμα. Εκεί είναι διαφορετικά. Έτσι «λέει» και η παράδοση. Άρα… Ο ΠΑΟΚ, οι παίκτες που θα αγωνιστούν και δεν θα έχουν μπροστά τον Βραζιλιάνο και τον Σέρβο, θα αναγκαστούν να το δουν λίγο διαφορετικά, να το «σφίξουν» να συσπειρωθούν καλύτερα στο γήπεδο, να δυναμώσουν παίζοντας και καλύτερα χωρίς την μπάλα στα πόδια, να σκληρύνουν όπως επιβάλλεται σε αυτές τις αναμετρήσεις.

Προχθές ο Λουτσέσκου έλεγε… «αν δεν έχουμε ένταση και επιθετικότητα στις κινήσεις μας δεν θα κερδίζουμε». Αυτό στην Τρίπολη ισχύει επί… τέσσερα. Γι’ αυτό και εγώ, σε τέτοια μάχη δεν θα έβαζα παίκτες σαν τον Μεϊτέ που ακόμη -σε πολλές φάσεις- ψάχνεται, δείχνει άνευρος και δεν μπορεί να αντιδράσει ούτε στα λάθη του. Εννοείται εκτός και ο Εκόνγκ. Αλλά… εγώ προπονητής δεν είμαι και όπως παραδοσιακά γράφουμε… «ο Λουτσέσκου -όπως και ο κάθε προπονητής- πάντα ξέρει καλύτερα». Αλίμονο αν δεν ήξεραν καλύτερα από εμάς…

Ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ επιστρέφει και ο Μπάμπα.

Μεταγραφικά και άλλα

Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να ψάχνει για δεξιό μπακ και έναν μεσοεπιθετικό. Το δεύτερο είναι λογικό σε αριθμητικό επίπεδο, αφού η ομάδα από το καλοκαίρι έμεινε με πέντε παίκτες για τρεις θέσεις. Εκεί βέβαια χρειάζονται παίκτες με ποιότητα (άρα και νούμερα) να κάνουν τη διαφορά και τώρα που το σκέφτομαι… αν δεν είχαμε αγώνες θα έγραφα αρκετά για τον Μουργκ και το μέλλον του με τον ΠΑΟΚ που σκέφτεται να τον ανανεώσει!

Όσον αφορά τον μπακ δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ακόμη αυτό το κάτι ξεχωριστό που θα οδηγήσει την ομάδα να απομακρύνει έναν από τους τέσσερις υπάρχοντες για να κάνει μεταγραφή. Κι επειδή ο ΠΑΟΚ γενικά έχει θέματα στην αμυντική του λειτουργία, εξακολουθώ να πιστεύω ότι πιο σημαντική παραμένει η ομαδική βελτίωση, η άνοδος των παικτών που ήρθαν το καλοκαίρι και ακόμη (πλην Μπάμπα και τώρα τελευταία του Οζντόεφ) δεν έφθασαν σε top απόδοση και οι μεταγραφές έπονται. Στο κάτω-κάτω όλοι γνωρίζουν ότι εννιά στους δέκα παίκτες που έρχονται με μεταγραφή σε περίοδο Λουτσέσκου, αργούν να ενσωματωθούν στις απαιτήσεις του γκρουπ. Κι αυτό έχει εξήγηση. Άρα και τώρα τον χειμώνα… δουλειά πάλι δουλειά για να διορθωθούν οι αδυναμίες ώστε η ομάδα να πετύχει τους φετινούς μεγάλους της στόχους.

* Πριν λίγο καιρό πίστευα και έγραφα ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε λόγο να καίγεται και να βιάζεται για να ανανεώσει τον Τάισον. Έναν παίκτη στα 35 που η -τότε- λογική «έλεγε» ότι θα έπρεπε να κριθεί όσον αφορά στον μέλλον του, λίγο πριν το καλοκαίρι. Παρατηρώντας όμως τον ρόλο που η ομάδα δίνει στον Βραζιλιάνο, βλέποντας κάθε στιγμή και τι σημαίνει πλέον ο Τάισον για το σύνολο, νομίζω ότι σωστά ο Σαββίδης και η ΠΑΕ έχουν ξεκινήσει τις ενέργειές τους. Τίποτα δεν είναι εύκολο και αυτονόητο σε τέτοιες επαγγελματικές διαδικασίες, εκτός κι αν απέναντί σου έχεις έναν… Πρέλεβιτς που μπορούσε να υπογράψει και λευκό συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ! Η διαπραγμάτευση θα είναι απαιτητική, αλλά αν αυτός ο άνθρωπος έχει πράγματι αναγεννηθεί εδώ (όπως ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη κατάφεραν και με τον Πάμπλο Γκαρσία για παράδειγμα) τότε καλό θα ήταν να μείνει ο Τάισον και άλλη χρονιά. Η ομάδα σε κάθε φάση τον ψάχνει για να αποφασίσει αυτός πώς θα εξελιχθούν οι επιθέσεις και καλύτερη απάντηση για τον ρόλο του δεν υπάρχει, πέρα από όλα τα άλλα που κάνει εκτός γηπέδου και όσον αφορά στη νοοτροπία που πρέπει να αντιμετωπίζεται το ποδόσφαιρο, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Άντε να δούμε τον ΠΑΟΚ χωρίς τον Βραζιλιάνο που μετά και τη σημερινή απουσία λόγω ενοχλήσεων, πρέπει να καταλάβει (αυτός και ο προπονητής του) ότι όταν πρέπει να βγει από το γήπεδο, θα βγαίνει. Στα 35 ίσως και να μην κουμαντάρουμε τόσο καλά το σώμα μας όπως στα 25 για να πιστεύουμε ότι μπορούμε και την Πέμπτη 90 λεπτά, αλλά και την Κυριακή.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.