- Έτσι έπαιξαν…
- Ο ΟΦΗ την πίεση, ο Άρης τις ευκαιρίες
- Ο Νταρίντα του έδωσε αυτό που του άξιζε
- Η… αποθέωση της επίθεσης
- Πολλά λάθη, περισσότερες οι ευκαιρίες
Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα έκανε τη διαφορά στη νίκη του Άρη επί του ΟΦΗ με 1-0 στο «Κλ. Βικελίδης» σ’ ένα παιχνίδι του οποίου το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εικόνα του.
Τούτο έχει να κάνει με την πληθώρα χαμένων ευκαιριών για την ομάδα του Άκη Μάντζιου αλλά και την επιθετική λογική του ΟΦΗ. Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα ήταν ο μοναδικός που βρήκε δίχτυα ξεχωρίζοντας από μια… ντουζίνα παικτών που έφτασαν στην τελική προσπάθεια.
Κι έτσι οι «κίτρινοι» έκαναν το πρώτο από τα δύο βήματα που θέλουν – πριν την αλλαγή του έτους – για την περαιτέρω αναρρίχησή τους στη βαθμολογία έχοντας στο… σπίτι τους και τον αγώνα με τη Λαμία την ερχόμενη Τετάρτη.
Έτσι έπαιξαν…
Ο Άκης Μάντζιος προτίμησε δεύτερο δημιουργικό χαφ (σ. σ. Πάρντο) στον άξονα της μεσαίας γραμμής και πιο επιθετικό σχήμα (4-3-3) καθώς ο Ζαν Ζουλ ήταν ο μοναδικός αμυντικός χαφ προσφέροντας παράλληλα ελευθερία κινήσεων στον Βλάντιμιρ Νταρίντα. Άλλες αλλαγές δεν υπήρξαν σε επιθετικά τριάδα (Μενέντες-Σουλεϊμάνοφ και Μορόν) αλλά και στην αμυντική τετράδα ελλείψει επιλογών. Στο ντεμπούτο του στην τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ, ο Πέπε Μελ επιβεβαίωσε τα λόγια του στις προγραμματικές δηλώσεις του παρατάσσοντας φουλ επιθετικό σχήμα με εκπλήξεις σε πρόσωπα και διάταξη. Ο Μοσκέρα επέτρεψε στο αρχικό σχήμα παίζοντας στην αριστερή πλευρά της επίθεσης ενώ ο Αμπάντα, αν και αριστερός μπακ, τοποθετήθηκε στη δεξιά πλευρά της επίθεσης ενώ στον άξονα της μεσαίας γραμμής επέλεξε τον αμυντικογενή Γκαγιέγος πίσω από τους Νέιρα, Τοράλ (!) και τον Ντίκο στην κορυφή της επίθεσης. Στη δε αριστερή πλευρά της άμυνας προτίμησε τον πιο δημιουργικό Θοράρινσον.
Ο ΟΦΗ την πίεση, ο Άρης τις ευκαιρίες
Η επιλογή πίεσης από το τελευταίο τρίτο του γηπέδου εμπεριείχε ρίσκο για τον ΟΦΗ κι ας είχε την κατοχή της μπάλας (46%-54%) στα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα γιατί επιθετικά δεν βρήκε καμία φάση πλην ενός γυρίσματος… στα τυφλά από τον Τοράλ και μιας κεφαλιάς του ίδιου παίκτη, αμυντικά ήταν εκτεθειμένος. Μάλιστα ο Σάπι Σουλεϊμάνοφ θα μπορούσε να τον είχε τιμωρήσει αλλά στο σουτ που επιχείρησε ανενόχλητος από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα πέρασε ελάχιστα έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι.
Ο Άρης διαχειρίστηκε έξυπνα την τακτική του αντιπάλου, αλλά δεν τελείωσε σωστά τις φάσεις. Γιατί ο Βλάντιμιρ Νταρίντα σούταρε πάνω από την εστία (από το ύψος του πέναλτι) στο 15’, τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μόζες Οντουμπάτζο – κινούμενος στην πλάτη της άμυνας – ύψωσε την μπάλα για να ξεπεράσει και τον Μπάουμαν αλλά πριν το τελικό άγγιγμα παρενέβη ο Λαμπρόπουλος ενώ στο 19’, και πάλι σε παιχνίδι μετάβασης, ο Λορέν Μορόν σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι (24’). Αυτές οι ευκαιρίες του Άρη ανάγκασαν την… ανασύνταξη του ΟΦΗ ο οποίος άφησε την πίεση από ψηλά και πήγε σε πιο συντηρητικό παιχνίδι.
Ο Νταρίντα του έδωσε αυτό που του άξιζε
Ο ΟΦΗ συνέχισε να φτάνει μέχρι την περιοχή του Άρη εν αντιθέσει με τους «κίτρινους» οι οποίοι συνέχισαν να καταγράφουν τελικές. Σαν τα δύο σουτ των Νταρίντα, Μενέντες στο 34’, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ. Οι γηπεδούχοι έψαξαν απελπισμένα το γκολ που δικαιούνταν βάσει απόδοσης και τελικώς το βρήκαν με τον Νταρίντα στο 39’ σε μια φάση όπου η άμυνα του ΟΦΗ δεν έκανε τίποτε καλά με τελευταίο τον Λαμπρόπουλο από τον οποίον ο Νταρίντα πήρε την μπάλα στη γωνία της μικρής περιοχής και την έστειλε στα δίχτυα (1-0).
Ο Άρης έψαξε και το δεύτερο γκολ για να νιώσει πιο ασφαλής και θα μπορούσε να το είχε βρει αλλά ο Νοάμ Μπάουμαν κράτησε τον ΟΦΗ στο παιχνίδι του με τις επεμβάσεις του στα σουτ των Σουλεϊμάνοφ (43’) και Οντουμπάτζο (45’).
Η… αποθέωση της επίθεσης
Τρομερά ανοιχτό παιχνίδι με εκατέρωθεν φάσεις περιλάμβανε το πρώτο δεκάλεπτο. Από λάθος εκτίμηση του Φαμπιάνο στο 46’ η υπερβολική δόση ομαδικότητας του Ντίκο έδωσε τη δυνατότητα στον Ζουλ να διώξει την μπάλα πριν την εκτέλεση του Μοσκέρα ενώ στο 54’ ο Οντουμπάτζο έβαλε το πόδι του και διέκοψε την πορεία της μπάλας προς τα δίχτυα σε σουτ του Νέιρα. Οι φιλοξενούμενοι έψαξαν το γκολ και είχαν δύο ακόμη επικίνδυνα γυρίσματα από τη δεξιά πλευρά, έδωσαν όμως και χώρους τους οποίους αξιοποίησε ο Άρης αλλά δεν βρήκε το δεύτερο γκολ. Γιατί στο 47’ ο Μπάουμαν είχε εξαιρετική αντίδραση σε σουτ του Νταρίντα, στο 56’ ο Σουλεϊμάνοφ δεν κατάφερε να βρει εστία σε διπλή προσπάθεια και στο 58’ ο Μορόν σούταρε απελπιστικά άουτ αν και ήταν εντός περιοχής.
Αυτό το στιλ παιχνιδιού και διαπιστώνοντας πρόβλημα στον άξονα ο Άκης Μάντζιος προχώρησε στην πρώτη κίνησή του ρίχνοντας στο παιχνίδι και δεύτερο αμυντικό χαφ (Βερστράτε) αντί του Πάρντο αναζητώντας ισορροπία και αποτελεσματική αντίδραση στο παιχνίδι μετάβασης ή στις κάθετες πάσες του ΟΦΗ στον άξονα. Ο δε Πέπε Μελ έκανε ακόμη πιο επιθετική την ομάδα του διατηρώντας στο παιχνίδι τον Ντίκο και ρίχνοντας στο γήπεδο τους Λουίς Φελίπε, Μπάκιτς αντί των Νέιρα, Μοσκέρα.
Πολλά λάθη, περισσότερες οι ευκαιρίες
Οι δύο ομάδες συνέχισαν να κάνουν εύκολα λάθη (σ.σ. συνολικά ήταν 67 μέχρι το 70ο λεπτό) κι έτσι κάθε επίθεσή τους ήταν επικίνδυνη αλλά στην τελική προσπάθεια έλειπε η ουσία. Όπως στο 65’ όπου ο Άρης βγήκε στην κόντρα επίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα, ο Νταρίντα δεν εκτέλεσε σε πρώτο χρόνο επιδιώκοντας μια πάσα στον Μορόν και μια ακόμη ευκαιρία πέρασε ανεκμετάλλευτη. Το ίδιο έγινε και στη φάση του 80ου λεπτού όπου ο Τσέχος γύρισε την μπάλα πάνω σε παίκτες του ΟΦΗ.
Στο 81’ ήταν η σειρά του Άκη Μάντζιου να φρεσκάρει την ομάδα του αν και θα προτιμούσε να είχε σκορ ασφαλείας βάσει των ευκαιριών που είχαν χαθεί. Μετά από σοβαρό λάθος του Ριέρα στο 88’ ο Νταρίντα έδωσε την μπάλα στον Μορόν αλλά τρεις παίκτες του ΟΦΗ έπεσαν πάνω στον Ισπανό τη στιγμή της εκτέλεσης.
Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Βερστράτε (Άρης), Τοράλ (ΟΦΗ)
Ο MVP: Ένα ακόμη καλό παιχνίδι από τον Μόζες Οντουμπάτζο ο οποίος ήταν παντού στο γήπεδο.
Στο ύψος τους: Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα έβαλε το γκολ που έκανε τη διαφορά, το παιχνίδι του ήταν γεμάτο μαζί βέβαια και με τα δύο άσχημα γυρίσματα που έκανε στο δεύτερο ημίχρονο ενώ ο Λορέν Μορόν μετά το καλό πρώτο ημίχρονο δεν φάνηκε στο δεύτερο. Για τον ΟΦΗ, ο Μπάουμαν τον κράτησε όσο μπορούσε, ο Τοράλ ήταν δραστήριος
Ο «αδύναμος κρίκος»: Ο ΟΦΗ είχε μεγάλο πρόβλημα στον άξονα στο πρώτο ημίχρονο, ομοίως και στην αριστερή πλευρά.
Η «γκάφα»: Έγιναν πολλές. Σαν αυτή Από αυτή του Λαμπρόπουλου στο γκολ του Νταρίντα ή του Φαμπιάνο στη φάση του Ντίκο
Το «στραγάλι»: Ο Γκάμαρης έκανε λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο, έχασε φάσεις αλλά δεν επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα.
Το «ταμείο» του Gazzetta: Σε ένα τρομερά ανοιχτό παιχνίδι, ο Άρης θα μπορούσε να το είχε… τελειώσει από το πρώτο ημίχρονο όπου είχε πολλές φάσεις, δεν το έκανε, ομοίως και σ’ αυτές που βρήκε στο δεύτερο ημίχρονο. Ο ΟΦΗ είχε απόλυτα επιθετική λογική αλλά υστερούσε στην ουσία με συνέπεια να μην κάνει τις φάσεις που θα μπορούσε να είχε κάνει.
ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μοντόγια, Ζουλ (81’Σαβέριο), Νταρίντα, Πάρντο (61’ Βερστράτε), Σουλεϊμάνοφ (81’ Κάρλσον), Μενέντες (81’ Τζούρασεκ), Μορόν (89’ Ζαμόρα).
ΟΦΗ (Πέπε Μελ): Μπάουμαν, Λάρσον, Θοράρινσον, Βούρος, Λαμπρόπουλος, Γκαγιέγος (79’ Γκλίζερ), Αμπάντα, Νέιρα (64’ Λουίς Φελίπε), Τοράλ (73’ Ριέρα), Ντίκο, Μοσκέρα (64’ Μπάκιτς).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.