Παναθηναϊκός: Eκτός από τα ατομικά λάθη, το «τριφύλλι» πληγώνεται αρκετά και από το κέντρο της άμυνάς του

Παναθηναϊκός: Eκτός από τα ατομικά λάθη, το «τριφύλλι» πληγώνεται αρκετά και από το κέντρο της άμυνάς του

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Eκτός από τα ατομικά λάθη, το «τριφύλλι» πληγώνεται αρκετά και από το κέντρο της άμυνάς του

bet365

Το Gazzetta γράφει για την μεγάλη πληγή του Παναθηναϊκού εξετάζοντας τα 22 γκολ που έχει δεχθεί το Τριφύλλι σε Super και Europa League.

Ήταν δεδομένο πως ο φετινός Παναθηναϊκός από την στιγμή που αποφάσισε να γίνει μία πιο παραγωγική ομάδα, ένα σύνολο που παίρνει περισσότερα ρίσκα πάνω στο χορτάρι, πως η ανασταλτική λειτουργία δεν θα ήταν η ίδια με την περσινή, όπου αποτέλεσε και το μεγάλο ''όπλο'' εκείνης της ομάδας. Από αυτό το σημείο, μέχρι το να αποτελεί η αμυντική του συμπεριφορά μία τεράστια αγιάτρευτη πληγή, φυσικά υπάρχει τεράστια απόσταση και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση πλέον να δικαιολογηθεί υπό το παραπάνω πρίσμα.

Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έγινε πιο τρωτό αμυντικά επειδή άλλαξε συμπεριφορά πάνω στο χορτάρι με στόχο την βελτίωση της παραγωγής φάσεων. Δεν είναι αυτή η σωστή ανάγνωση, καθώς δεν μιλάμε για μια μικρή διαφορά σε σχέση με πέρσι που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, αλλά έχουμε να κάνουμε χαοτική διαφορά.

 

Από τα 0.64xGoals των αντιπάλων στον περσινό πρώτο γύρο της Super League, ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει να επιτρέπει πάνω από 1xGoals ανά παιχνίδι. Ανεπίτρεπτη επίδοση. Όπως είναι απόλυτα προβληματικό το γεγονός πως οι ''πράσινοι'' έχουν δεχθεί 12 γκολ σε 14 αγωνιστικές, όταν πέρσι είχαν δεχθεί τον ίδιο αριθμό τερμάτων στο φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος!

Εκτός από τα 12 τέρματα στο ελληνικό πρωτάθλημα, το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δέχθηκε 10 γκολ σε έξι παιχνίδια στους ομίλους του Europa League. Με αυτό το παθητικό, ο Παναθηναϊκός είχε την 12η χειρότερη επίδοση από τις 32 ομάδες του θεσμού ενώ στα xGoals των αντιπάλων με 1.48 ανά παιχνίδι ήταν 15ος στο σύνολο των ομάδων.

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά αυτά τα 22 γκολ σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός έχει πληγωθεί πάρα πολύ:

*Από τα ερασιτεχνικά ατομικά λάθη

*Από το αμυντικό του τρανζίσιον

*Από την αμυντική λειτουργία στο κέντρο της άμυνας

Τα δύο πρώτα στοιχεία ήταν γνωστά και καταγεγραμμένα. Πως να ξεχάσεις και να μην αναφερθείς σε τόσα βαρβάτα ατομικά λάθη; Το διπλό λάθος του Χουάνκαρ κόντρα στην ΑΕΚ, η λάθος πάσα του Αράο με τον Ολυμπιακό, η γκάφα του Μπρινιόλι με τον Άρη, η τραγική διαχείριση στο 1-1 του Ατρομήτου από άμυνα και Μπρινιόλι. Αυτά στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη;

''Πνίξιμο'' του Μπρινιόλι στο Ρεν, ανόητο πέναλτι του Βιλένα στον Μάτιτς στο ίδιο παιχνίδι, ασίστ του Αράο στο ''Θεράμικα'', διπλό τραγικό λάθος από Σένκεφελντ και Λοντίγκιν στο πρώτο της Μακάμπι στη Λεωφόρο. Δεν έχει τέλος η λίστα.

Εξετάζοντας τα 22 αυτά γκολ που έχει δεχθεί ο Παναθηναϊκός, διαπιστώνει κανείς πως οι αντίπαλοί του έχουν βρει καθαρές εκτελέσεις στα 13 από αυτά από το κέντρο της άμυνας, από την καρδιά της αμυντικής του λειτουργίας! Δηλαδή στο 59% των περιπτώσεων που παραβιάστηκε το τέρμα του.

Σε αυτές τις φάσεις οι κεντρικοί αμυντικοί του Τριφυλλιού αλλά και σε κάποια γκολ οι παίκτες που αγωνίζονταν στο ''6'' και στο ''8'' είτε έχουν κάκιστες αντιδράσεις, είτε λανθασμένες τοποθετήσεις, είτε και τα δύο μαζί, χωρίς να μπορούν να αποτρέψουν το... μοιραίο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα γκολ της ΑΕΚ στη Λεωφόρο, του Ολυμπιακού στο Φάληρο, του Άρη στο Βικελίδης, του δύο του Ατρομήτου στο Περιστέρι, το δεύτερο γκολ της Ρεν στη Γαλλία, τα τρία γκολ στο Βιγιαρεάλ, το πρώτο γκολ της Μακάμπι στη Λεωφόρο.

Μετά τους τρεις μήνες απουσίας του Χόρντουρ Μάγκνουσον από το κέντρο της ''πράσινης'' άμυνας είναι πλέον προφανές ότι το δίδυμο Σένκεφελντ-Γεντβάι δεν έχει ''κολλήσει'', δεν έχει καλό βαθμό επικοινωνίας και συνεργασίας και γενικά είναι πολύ μακριά από αυτό που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός, με την εικόνα του Κροάτη κεντρικού αμυντικού να είναι κάτω του μετρίου μέχρι στιγμής στη σεζόν.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού μπορεί να διορθωθεί μόνο με δουλειά στο Κορωπί, τόσο στο τακτικό όσο και στο πνευματικό κομμάτι αλλά και με σημαντική ενίσχυση τον Ιανουάριο εκεί όπου ακριβώς πονάει με στόπερ που θα έρθει και θα κάνει την διαφορά στο ''πράσινο στρατόπεδο'', καλύπτοντας το κενό του Μάγκνουσον αλλά και το ποιοτικό έλλειμα που υπάρχει δεδομένα στο ρόστερ.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.