Μετά από 52 ημέρες νομίζεις ότι μιλούν για άλλο προπονητή, όχι για τον ίδιο
Το καλοκαίρι “άκουγε” ότι παραμένει μόνο επειδή έχει ακριβό συμβόλαιο και θέλει να το εξαντλήσει ώστε να πάρει όλα τα λεφτά. Διάβαζε ή του έλεγαν πως γράφεται ότι η ομάδα του δεν έχει καμία τύχη να φτάσει στους ομίλους του Conference League. Υστερα άκουγε ότι δεν έκανε καλές μεταγραφικές επιλογές, ότι δεν νικά στα ντέρμπι, ότι δεν πείθει κανέναν η ομάδα του για πρωταθλητισμό. Και πιο ύστερα άκουγε και διάβαζε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει ούτε να το σκεφτεί να του επεκτείνει το συμβόλαιο, ότι έκλεισε ο κύκλος του και διάφορα άλλα τέτοια.
Σήμερα ο Ραζβάν Λουτσέσκου πάει να κάνει Χριστούγεννα με τον ΠΑΟΚ στους 16 του Conference League και στην 1η θέση της Superleague, με τελευταίο highlight μια 6αρα, με μια νίκη με 4 γκολ στο Καραϊσκάκη επί του Ολυμπιακού, που έκανε αυτές τις εμφανίσεις του ΠΑΟΚ συλλεκτικές, και με τα social media να αναρωτιούνται πώς γίνεται ο ΠΑΟΚ να μην έχει ήδη φροντίσει να τον δέσει με ένα νέο πολυετές συμβόλαιο. Τα ίδια social media που τον είχαν αποκλείσει από την φάση των ομίλων του Conference League και τον είχαν “διώξει” από τον ΠΑΟΚ είναι που σήμερα τον παρουσιάζουν ως τον αναμορφωτή του ΠΑΟΚ. Σε διάστημα 52 ημερών, από την ήττα από την ΑΕΚ μέχρι την 6αρα επί της Κηφισιάς, νομίζεις ότι διαβάζεις και ακούς να μιλούν για έναν άλλο προπονητή, όχι για τον ίδιο. Και φυσικά τα ίδια social media θα τον βγάλουν άχρηστο στις πρώτες 30-40 μέρες του 2024 αν ο ΠΑΟΚ δεν πάρει νίκες στα ελληνικά ντέρμπι. Αυτοί είμαστε.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΤΟ “ΜΙΣΟΣ” ΤΩΝ SOCIAL MEDIA
Ακριβώς την ίδια κουβέντα, από την ανάποδη, θα κάνουμε για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τον Παναθηναϊκό. Ξεκίνησε ως ο απόλυτος ηγέτης του Παναθηναϊκού τη σεζόν, είδε 60+ χιλιάδες θεατές να τραγουδούν το όνομα του στο τέλος του καλοκαιριού στο ΟΑΚΑ όταν έφτανε κοντά στην παρουσία στην φάση των ομίλων του Champions League, ή τον Σεπτέμβριο όταν νικούσε την Βιγιαρεάλ. Και 87 ημέρες μετά από εκείνο το παιχνίδι, την περασμένη Δευτέρα, μετά την ήττα από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, ο Γιοβάνοβιτς έμπαινε στα αποδυτήρια του προπονητικού κέντρου του Παναθηναϊκού στο Κορώπι και έδινε στους παίκτες του την εντύπωση ότι αισθάνεται αποτυχημένος επειδή έτσι τον έκαναν να αισθάνεται τα social media μετά από τις μαζεμένες ήττες. Αυτοί είμαστε.
Προφανώς αυτή δεν είναι μια ελληνική κατάσταση. Την βιώνουν οι πρωταγωνιστές του ποδοσφαίρου σε όλο τον πλανήτη. Μόνο που δεν έχει παντού την ίδια ένταση αυτό το φαινόμενο, διότι δεν έχουν όλοι οι λαοί την ίδια νοοτροπία.
Περίπου 22 χρόνια πίσω άκουγα έναν Πορτογάλο προπονητή που μόλις είχε αρχίσει να γνωρίζει το ελληνικό περιβάλλον, τον Φερνάντο Σάντος να μου λέει ότι “μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες σας είναι που στήνετε αμέσως γλέντι μετά από μια νίκη και αμέσως μια κηδεία μετά από μια ήττα, ακόμη και με διαφορά δύο τριών ημερών”. Ναι, αυτοί ήμασταν και τότε, μόνο που τότε όλο αυτό δεν αποτυπωνόταν τόσο έντονα επειδή δεν υπήρχαν τα social media για να εκτονώνουμε όλοι με τέτοια σκληρότηττα τα συναισθήματά μας και να γινόμαστε τόσο ωμά τόσο κακοί με τους πρωταγωνιστές του ποδοσφαίρου. Σήμερα που είναι εύκολος ο τρόπος σου για να φωνάξεις τόσο δυνατά που να σε ακούσει ο προπονητής ή ο ποδοσφαιριστής, δεν χάνεις ευκαιρία να τον στολίσεις με ισοπεδωτικά σχόλια στο instagram του, να του μιλήσεις για τη μάνα ή τη γυναίκα του, να του σακατέψεις την ψυχή.
Δεν μπορώ εύκολα να παρακολουθήσω τη σκέψη του οπαδού μιας ομάδας που ορμά στον ποδοσφαιριστή ή γράφει ένα σωρό ύβρεις για έναν προπονητή της ομάδας του. Πιστεύεις ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να τον κάνεις να παίξει καλύτερα ή να αποφασίσει καλύτερα στην επόμενη φορά; Νομίζεις ότι τα χέρια του Μπρινιόλι ή του Αθανασιάδη θα γίνουν πιο σφιχτά στην επόμενη λαβή που θα επιχειρήσει να κάνει στην μπάλα; Νομίζεις ότι η ψυχολογική κατάσταση στην οποία τον φέρνεις, σε συνέχεια της κατάστασης στην οποία τον έχει φέρει το σοβαρό λάθος του σε ένα παιχνίδι, τον βοηθά να ανασυνταχθεί και να είναι καλύτερος την επόμενη φορά;
Όταν βλέπεις ανθρώπους που έχουν περάσει το 60ο έτος της ηλικίας τους να δυσκολεύονται πολύ να διαχειριστούν την κατάσταση στην οποία τους φέρνει το ψηφιακό bullying μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα, όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μπορείς εύκολα να αντιληφθείς πόσο πιο δύσκολο είναι για ποδοσφαιριστές που είναι άνθρωποι με τα μισά του χρόνια ή και λιγότερα.
Ξέρω καλά ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει στην Ελλάδα, με τόσο μίσος που κυκλοφορεί σήμερα στους δρόμους της. Και επειδή όλο αυτό, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο, γίνεται όλο και χειρότερο, λέω ότι πλέον το σπορ επηρεάζεται τόσο πολύ από το social media bullying που αυτό δημιουργεί έναν νέο καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει την εξέλιξη και την κατάληξη της προσπάθειας μιας ομάδας να πετύχει τους στόχους της. Στη σεζόν που τρέχει, η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη από ποτέ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.