Super League: 1 έτος, 30 διαφορετικοί προπονητές!

Γιώργος Ντυμένος
 Super League: 1 έτος, 30 διαφορετικοί προπονητές!

bet365

Στο τρέχον έτος εργάστηκαν, έστω και για ένα ματς, στη Super League 30 τεχνικοί και μόνο οι Ματίας Αλμέιδα, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Ράζβαν Λουτσέσκου βρίσκονται σήμερα εκεί που ήταν και την Πρωτοχρονιά του 2023.

Αντίστροφα μετράμε ώστε το τρέχον έτος να μπει στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας και να περάσει στη λήθη του παρελθόντος.

Τα όσα συνέβησαν στο εδώ football θα αποτελούν πλέον μία καταγραφή και ας αναζητήσουμε τους προπονητές που εργάστηκαν στις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας στο διάστημα αυτών των 365 ημερών, αφού ουσιαστικά το 2023 έχει πλέον παρέλθει.

Αν ανατρέξουμε λοιπόν στα δεδομένα της τελευταίας Πρωτοχρονιάς θα προσέξουμε πως μόνο οι, κατά αλφαβητική σειρά, Αλμέιδα, Γιοβάνοβιτς και Λουτσέσκου βρίσκονται και σήμερα στο ίδιο ακριβώς σημείο, δηλαδή στον πάγκο των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

Συνολικά σε αυτό το διάστημα 30 διαφορετικοί κόουτς ήταν στον πάγκο, έστω για ένα ματς, στα «σαλόνια», ενώ τέσσερις εξ' αυτών, οι Αναστασίου, Γρηγορίου, Μάντζιος, Πετράκης, το έπραξαν με δύο διαφορετικά clubs.

Κατά ένα παιχνίδι της μοίρας αυτή τη στιγμή που μιλάμε και ο Σπανός είναι σε μία αντίστοιχη θέση με τους πρώτους τρεις προαναφερθέντες, όμως στην περίπτωσή του υπάρχουν ορισμένες παράμετροι, αφού εκείνος αποχώρησε από τον Ιωνικό και επέστρεψε πρόσφατα, ενώ η ομάδα της Νίκαιας δεν συμμετέχει πλέον στην SL1 αλλά υποβιβάστηκε μετά το φινάλε της περασμένης περιόδου.


ΠΑΟΚ: Ραζβάν Λουτσέσκου

ΠΑΟΚ: Ραζβάν Λουτσέσκου

Παναθηναϊκός: Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Παναθηναϊκός: Ιβάν Γιοβάνοβιτς

ΑΕΚ: Ματίας Αλμέιδα

ΑΕΚ: Ματίας Αλμέιδα

Ολυμπιακός: Μίτσελ, Ζοζέ Ανιγκό, Ντιέγκο Μαρτίνεθ, Κάρλος Καρβαλιάλ

 Ολυμπιακός: Μίτσελ, Ζοζέ Ανιγκό, Ντιέγκο Μαρτίνεθ, Κάρλος Καρβαλιάλ

Αρης: Αλαν Πάρντιου, Απόστολος Τερζής, Ακης Μάντζιος

Αρης: Αλαν Πάρντιου, Απόστολος Τερζής, Ακης Μάντζιος

Αστέρας Τρίπολης: Ακης Μάντζιος, Γιάννης Δουβίκας, Μίλαν Ράσταβατς

 Αστέρας Τρίπολης: Ακης Μάντζιος, Γιάννης Δουβίκας, Μίλαν Ράσταβατς

Λαμία: Σάββας Παντελίδης, Λεωνίδας Βόκολος

Λαμία: Σάββας Παντελίδης, Λεωνίδας Βόκολος

Ατρόμητος: Κρις Κόλεμαν, Γιώργος Κορακάκης, Σάσα Ιλιτς

 Ατρόμητος: Κρις Κόλεμαν, Γιώργος Κορακάκης, Σάσα Ιλιτς

ΟΦΗ: Βάλντας Νταμπράουσκας, Πέπε Μελ

ΟΦΗ: Βάλντας Νταμπράουσκας, Πέπε Μελ

Βόλος: Κώστας Μπράτσος, Ανχελ Λόπεθ

Βόλος: Κώστας Μπράτσος, Ανχελ Λόπεθ

Πανσερραϊκός: Πάμπλο Γκαρσία

Πανσερραϊκός: Πάμπλο Γκαρσία

Παναιτωλικός: Γιάννης Αναστασίου, Γκάμπριελ Σούρερ, Γιάννης Πετράκης

Παναιτωλικός: Γιάννης Αναστασίου, Γκάμπριελ Σούρερ, Γιάννης Πετράκης

Κηφισιά: Γιάννης Αναστασίου, Ντέιβιντ Νίλσεν

 Κηφισιά: Γιάννης Αναστασίου, Ντέιβιντ Νίλσεν

ΠΑΣ Γιάννινα: Θανάσης Στάικος, Μιχάλης Γρηγορίου

 ΠΑΣ Γιάννινα: Θανάσης Στάικος, Μιχάλης Γρηγορίου

Ιωνικός: Δημήτρης Σπανός, Μιχάλης Γρηγορίου

 Ιωνικός: Δημήτρης Σπανός, Μιχάλης Γρηγορίου

Λεβαδειακός: Γιάσμινκο Βέλιτς, Γιάννης Πετράκης

 Λεβαδειακός: Γιάσμινκο Βέλιτς, Γιάννης Πετράκης

Παρουσία του Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ η... κουβέντα σταματάει κάπου εδώ και μάλιστα σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, συμφώνησε για ανανέωση της συνεργασίας του με την ομάδα. Εκ των κορυφαίων τεχνικών που έχουν ποτέ εργαστεί στη χώρα μας, ο Ρουμανός κόουτς «τρέχει» στο δεύτερο πέρασμά του από την Τούμπα, την αθροιστικά 5η του σεζόν στο club.

Το όνομά του βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην εν γένει ιστορία του συλλόγου, ενώ από το καλοκαίρι είναι ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στον «ασπρόμαυρο πάγκο», αφού μετά το 4-1 επί της Μπεϊτάρ στην Ιερουσαλήμ προσπέρασε τον Αγγελο Αναστασιάδη. Ολοκλήρωσε το 2023 με ρεκόρ 35-12-8 σε όλες τις διοργανώσεις, εντός και εκτός συνόρων (22-7-7 στο πρωτάθλημα), ενώ η Πρωτοχρονιά θα βρει το Δικέφαλο στην κορυφή της κατάταξης και στους «16» του Conference League (σ.σ. εννοείται συνεχίζει και στο Κύπελλο).

Ιβάν Γιοβάνοβιτς λοιπόν και ίσως να μην χρειαστεί να γράψει κάποιος οτιδήποτε άλλο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που κοσμεί τα ελληνικά γήπεδα, όχι μόνο λόγω των αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων του σαν προπονητής, αλλά ελέω και του χαρακτήρα του.

Τον γνωρίσαμε στον Ηρακλή σαν παίκτη αλλά και μεταγενέστερα ως τεχνικό, ακολούθησε μεγάλη καριέρα εκτός Ελλάδος και από το 2019 που ανέλαβε τον Παναθηναϊκό βλέπουμε μία ομάδα που κάνει συνεχώς βήματα μπροστά.

Το 2023 ήταν εκ νέου μία άκρως πετυχημένη χρονιά, το club υπό τις οδηγίες του επέστρεψε σε ευρωπαϊκό όμιλο ύστερα από επτά χρόνια, εκτός συνόρων πήρε τεράστια αποτελέσματα (π.χ. πρόκριση επί της Μαρσέιγ) και έκλεισε το έτος με ρεκόρ 26-10-15 σε όλες τις διοργανώσεις και 22-7-7 στη μεγάλη κατηγορία.

Ηταν 20 Μαΐου του 2022 όταν η ΑΕΚ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ματίας Αλμέιδα και πλέον ο Αργεντινός κόουτς πρέπει να είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστηκα κέρδισαν τον σεβασμό και την αναγνώριση όλων στη χώρα μας.

Οχι μόνο γιατί οδήγησε την Ενωση στο νταμπλ της περασμένης σεζόν, αλλά και γιατί ξέχωρα από ένας εξαιρετικός προπονητής είναι και αντίστοιχου επιπέδου άνθρωπος.

Εννοείται πως συνεχίζει στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο (σ.σ. τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται) όπου άλλωστε ανανέωσε τον Γενάρη ως το 2028 και «αποχαιρέτησε» το 2023 με ρεκόρ 31-10-11, ενώ οι έξι από τις 11 ήττες που γνώρισε ήταν στον Champions League ή σε Ομιλο του Europa που... θύμιζε Champions League (24-8-4 στη Super League).

Μόλις στις αρχές του τρέχοντος μηνός, στις 5/12, ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό η πρόσληψη του Κάρλος Καρβαλιάλ και ο Πορτογάλος τεχνικός ντεμπουτάρισε λίγες ημέρες μετά στον πάγκο του και πιο συγκεκρινένα στο 5-2 επί της Μπάτσκα Τόπολα που έστειλε τους «ερυθρόλευκους» στα play-off του Conference League.

Σε δύο ματς πρωταθλήματος μετρά ρεκόρ 1-1-0 και ο 57χρονος έγινε ο τέταρτος διαφορετικός προπονητής που κοουτσάρισε την ομάδα στη Super League για το 2023.

Το έτος ξεκίνησε με τον Μίτσελ που αποχώρησε στις αρχές του Απριλίου, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Ζοσέ Ανιγκό ως υπηρεσιακός στα περσινά play-offs.

Η νέα σεζόν άρχισε με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο, ο Ισπανός έμεινε στο λιμάνι για 22 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων και τον διαδέχθηκε ο Καρβαλιάλ.

Τον Αλαν Πάρντιου βρήκε η Πρωτοχρονιά του 2023 στον πάγκο του Αρη, καθώς ο Αγγλος κόουτς πήρε τα «ηνία» του club λίγο μετά την έναρξη της περασμένης περιόδου, αντί του Χερμάν Μπούργκος.

Ομως απομακρύνθηκε ύστερα από το 1-0 της Νίκαιας από τον Ιωνικό στις αρχές του Φεβρουαρίου (σε συνάρτηση και με άλλα αποτελέσματα) και από εκείνο το σημείο ως το φινάλε του 2022/23 χρέη πρώτου προπονητή ανέλαβε ο Απόστολος Τερζής.

Ο οποίος το καλοκαίρι «μονιμοποιήθηκε», ξεκίνησε την τρέχουσα σεζόν ως πρώτος προπονητής αλλά μετά τις ήττες σε Ηράκλειο και Λαμία αποτέλεσε παρελθόν και ο Ακης Μάντζιος επέστρεψε στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο 54χρονος παραμένει στο «τιμόνι» και στο νέο πέρασμά του από τους «κίτρινους»... τρέχει ρεκόρ στη μεγάλη κατηγορία 7-3-3.

Στα λίγα clubs που δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου είναι ο Αστέρας Τρίπολης, καθώς ξεκίνησε και συνεχίζει με τον Μίλαν Ράσταβατς στο «τιμόνι» (6-2-7).

Ο Σέρβος κόουτς επέστρεψε μετά από μία περίοδο στο «Θ. Κολοκοτρώνης» καθώς εκεί ήταν και το 2021/22, ενώ στο πρώτο μισό του 2023 και δεύτερο της περασμένης χρονιάς στον πάγκο της ομάδας βρέθηκαν δύο κόουτς.

Στην αρχή του έτους τα «ηνία» κρατούσε ο Ακης Μάντζιος, καθώς στο φινάλε του 2022 διαδέχθηκε τον Ηρακλή Μεταξά, αλλά αποχώρησε στα μέσα του Απριλίου και στα εναπομείναντα τότε παιχνίδια των play-outs την ευθύνη ανέλαβε, ως «υπηρεσιακός», ο Γιάννης Δουβίκας.

Βρισκόμασταν στα μέσα του Φεβρουαρίου όταν ο Λεωνίδας Βόκολος διαδέχθηκε τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο της Λαμίας και έκτοτε ο 53χρονος κόουτς διατηρεί τα «ηνία».

Με ρεκόρ την περασμένη σεζόν 4-5-2 την οδήγησε στην παραμονή της, μετά το ακατάλληλο για καρδιακούς 2-2 της Νίκαιας.

Ετσι φτάσαμε στο φέτος όπου ξεκίνησε πάρα πολύ καλά.

Το 4-5-6 που «μετρά» βρίσκει το club εδραιωμένο στο πρώτο μισό της κατάταξης, ενώ στα credit για εκείνον προστίθεται πως σε αθροιστικά 26 παιχνίδια πρωταθλήματος μετρά μόλις οκτώ ήττες, εκ των οποίων οι πέντε είναι από τους κατά τεκμήριο «μεγάλους» της χώρας.

Ηταν 10 Οκτωβρίου όταν ο Κρις Κόλεμαν αποχώρησε από τον πάγκο του Ατρόμητου και έτσι τερματίστηκε η συνεργασία του Ουαλού κόουτς με τον Ατρόμητο ύστερα από 1,5 και πλέον ημερολογιακό έτος.

Τον ανέλαβε στις αρχές του 2022 και το 2023 «έτρεξε» συνολικό ρεκόρ στην κατηγορία 5-10-14. Ο Γιώργος Κορακάκης τον διαδέχθηκε ως υπηρεσιακός στην ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και στα τέλη του μήνα προσλήφθηκε ο Σάσα Ιλιτς.

Ο Σέρβος ξεκίνησε εντυπωσιακά την εν Ελλάδι παρουσία του αφού παραμένει αήττητος σε όλες τις διοργανώσεις (4-5-0).

Μάλιστα έκλεισε τη χρονιά με νίκη (3-2) κόντρα στον Παναθηναϊκό και «λευκή» ισοπαλία με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Στις ομάδες που προχώρησαν πρόσφατα σε αλλαγή προπονητή συμπεριλαμβάνεται ο ΟΦΗ, καθώς ο Πέπε Μελ πήρε το «χρίσμα» από τον Βάλντας Νταμπράουσκας.

Ο Λιθουανός αποχώρησε λόγω της «καθίζησης» που υπέστη το club από τα μέσα Οκτωβρίου και έπειτα, οπότε και συμπλήρωσε έξι αγώνες χωρίς νίκη και παράλληλα η εικόνα του δεν ήταν καλή.

Αυτόματα ο νεαρός κόουτς που ήταν από τις αρχές του 2022/23 στον πάγκο αποτέλεσε παρελθόν και στον αγώνα με την Κηφισιά για το Κύπελλο χρέη υπηρεσιακού είχε ο Πέδρο Καραβέλα.

Ομως στην Κρήτη βρήκαν άμεσα τον διάδοχό του και στο αμέσως επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος, με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη, ντεμπουτάρισε ο Ισπανός.

Το γνωμικό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» επιβεβαίωσε ο Κώστας Μπράτσος πέρσι στον Βόλο, αφού μετά από μόλις ένα ματς στη σεζόν 2022/23 διαδέχθηκε τον Οσβάλντ Τανσό στον πάγκο και από «υπηρεσιακός» όχι μόνο ολοκλήρωσε την περασμένη περίοδο έχοντας τα «ηνία» αλλά και ξεκίνησε τη νέα.

Αλλωστε για πολλά χρόνια ήταν ένας «στρατιώτης» του club.

Ομως μετά την ήττα από τον Αρη στα μέσα του περασμένου μήνα αποχώρησε και στην τεχνική ηγεσία της ομάδας γύρισε ο Ανχελ Λόπεθ, που ήταν και το 2020/21 στο Πανθεσσαλικό.

Ο Ισπανός ξέρει πρόσωπα και πράγματα και με το «καλημέρα»... τρέχει σερί 2-2-1, το οποίο και επέτρεψε στον σύλλογο να ξεκολλήσει από την ουρά.

Σημαδιακό ήταν το περασμένο καλοκαίρι για τον Πανσερραϊκό, αφού μετά από 12 χρόνια επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία.

Τότε ο Πάμπλο Γκαρσία ανέλαβε την... ευθύνη να «χτίσει» τα «λιοντάρια» της τρέχουσας περιόδου διαδεχόμενος τον Παύλο Δερμιτζάκη που τα οδήγησε στον τίτλο του Βορείου Ομίλου της Super League 2 και ο Ουρουγουανός κόουτς συνεχίζει στον πάγκο τους, έχοντας ρεκόρ 3-5-7 στο πρωτάθλημα και 5-5-7 σε όλες τις διοργανώσεις.

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι από τις λίγες ομάδες που δεν έχουν προχωρήσει στην τρέχουσα περίοδο σε αλλαγή προπονητή, ενώ από το club δεν κρύβουν πως θέλουν να τον κρατήσουν για χρόνια κοντά τους.

Στο φινάλε της μετά από δύο χρόνια έφτασε το περασμένο καλοκαίρι η συνεργασία του Παναιτωλικού με τον Γιάννη Αναστασίου, καθώς «χώρισαν» τότε οι δρόμοι τους και αυτόματα τα «καναρίνια» μπήκαν σε διαδικασία εύρεσης του αντικαταστάτη του.

Προκρίθηκε η λύση του Γκάμπριελ Σούρερ που όμως δεν «κόλλησε» και μετά από μόλις έξι παιχνίδια στη σεζόν όπου δεν πήρε κάποια νίκη έπεσαν οι τίτλοι τέλους και αμέσως μετά τον διαδέχθηκε ο Γιάννης Πετράκης.

Με εκείνον στον πάγκο οι «κυανοκίτρινοι» δείχνουν να συνέρχονται (2-2-5 το ρεκόρ του), ξεκόλλησαν από την τελευταία θέση και πήραν τα... πάνω τους.

Κυρίως όμως του πιστώνεται η βελτίωση στην εικόνα τους.

Ιδιαίτερο ήταν για την Κηφισιά το παιχνίδι της 20ης Αυγούστου στους «Ζωσιμάδες» που για όσους θυμούνται ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη, καθώς ήταν το πρώτο της ιστορίας της στη μεγάλη κατηγορία.

Τα «ηνία» της κρατούσε τότε ο Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος και την κοουτσάρισε στα παρθενικά της «βήματα» στα «σαλόνια».

Ο 50χρονος έμεινε στο «τιμόνι» μέχρι και τις αρχές του Δεκεμβρίου, όπου και αποχώρησε με ρεκόρ 1-5-7 και μερικές ημέρες μετά τον διαδέχθηκε ο Ντέιβιντ Νίλσεν.

Ο Δανός κόουτς ντεμπουτάρισε στη νίκη 4-2 επί του ΠΑΣ Γιάννινα και το 2023 έκλεισε για το club με τη «βαριά» ήττα 6-0 από τον ΠΑΟΚ στην Καισαριανή.

Ενα ρεκόρ... έσπασε πρόσφατα για τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς οι ανακοινώσεις της 18ης Δεκεμβρίου μέσω των οποίων έγινε γνωστό πως ο Θανάσης Στάικος δεν συνεχίζει στον πάγκο του και διάδοχός του είναι ο Μιχάλης Γρηγορίου, σήμανε πως για πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια θα υπάρξει στο club αλλαγή προπονητή μεσούσης της περιόδου.

Σχετικό φαινόμενο είχε να παρατηρηθεί από το 2014, όταν έφυγε ο Σάκης Τσιώλης και προσλήφθηκε ο Γιάννης Πετράκης.

Ο πρώτος που πήρε τα «ηνία» το καλοκαίρι του 2022 αποχώρησε λόγω του 1-5-8 που «έτρεχε» ως σερί στην τρέχουσα σεζόν, ενώ ο δεύτερος ντεμπουτάρισε στη «λευκή» ισοπαλία με τον Παναιτωλικό στους «Ζωσιμάδες». Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του «Αγιαξ της Ηπείρου» για το 2023.

Ο Ιωνικός δεν συνεχίζει φέτος στη μεγάλη κατηγορία αλλά βρίσκεται στη Super League 2 και μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα την επιστροφή του Δημήτρη Σπανού στον πάγκο του. Ετσι καλείται να... ξαναγράψει την ιστορία.

Ο 55χρονος ήταν εκείνος που τον ανέβασε το 2021, το 2021/22 οδήγησε τον σύλλογο στην 7η θέση και με «προίκα» την εξαιρετική του εικόνα και έτσι συνέχισε και το 2022/23, όμως αποχώρησε στις αρχές του τρέχων έτους και ύστερα από τέσσερις σερί ήττες που γνώρισε το club.

Διάδοχός του ήταν ο Μιχάλης Γρηγορίου ο οποίος ναι μεν μάζεψε 19 βαθμούς σε 14 αγώνες (5-4-5) όμως δεν κατάφερε να το οδηγήσει στη «σωτηρία» του, η οποία και χάθηκε στο φινάλε της σεζόν και μετά το 2-2 της Νεάπολης με την Λαμία, σε έναν αγώνα που είχε τον «χαρακτήρα» του «τελικού».

Στη Super League 2 υποβιβάστηκε το καλοκαίρι ο Λεβαδειακός, παρότι έμεινε αήττητος στα play-outs με τον Γιάννη Πετράκη στον πάγκο του και «πάλεψε» μέχρι το... παρά ένα της σεζόν ώστε να παραμείνει.

Το 2023 βρήκε το club με τον Γιάσμινκο Βέλιτς στην τεχνική του ηγεσία καθώς είχε αναλάβει από τις 22 Σεπτεμβρίου, όμως μετά από επτά ματς στο νέο έτος όπου δεν κέρδισε κάποιο (0-2-5) προχώρησε σε αλλαγές και τα «ηνία» πήρε ο 64χρονος κόουτς.

Ο οποίος γνώρισε μόνο δύο ήττες σε 11 παιχνίδια (σε Περιστέρι, Φάληρο), αλλά οι επτά ισοπαλίες που κατέγραψε εκ των οποίων πάρα πολλές ήταν στο φινάλε, δεν επέτρεψαν στους Βοιωτούς ώστε να ξεκολλήσουν από την τελευταία θέση. Ετσι και έπεσαν στη δεύτερη κατηγορία.

@Photo credits: eurokinissi