ΠΑΟΚ: Ραζβάν για τα 100, Λουτσέσκου για πάντα!

ΠΑΟΚ: Ραζβάν για τα 100, Λουτσέσκου για πάντα!

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Ραζβάν για τα 100, Λουτσέσκου για πάντα!

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για την προφορική συμφωνία ανάμεσα στον Ιβάν Σαββίδη και τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αραδιάζοντας πέραν του παρασκηνίου και όλα τα μεγάλα επιτεύγματα του Ρουμάνου προπονητή στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ και θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία στον «ασπρόμαυρο» πάγκο για την επόμενη τριετία

Η προφορική συμφωνία με τον Ιβάν Σαββίδη ανήμερα των Χριστουγέννων είναι για νέο συμβόλαιο τριών ετών, δηλαδή μέχρι και τον Μάιο του 2027, κάτι που σημαίνει πως ο «Δικέφαλος», αν όλα πάνε καλά, θα γιορτάσει τα 100 χρόνια του, με τον Ρουμάνο προπονητή στο τιμόνι της ομάδας.

Μέχρι σήμερα το απόγευμα το πρώτο κρατούμενο στον «πλανήτη ΠΑΟΚ» ήταν (η τάση) να μείνει ο «Στρατηγός», αλλά να κάνει ετούτο κι εκείνο και το άλλο. Ό,τι ο καθένας νόμιζε για σωστό.

Το «συνεχίζουμε» που είπε ο Λουτσέσκου στον επίλογο της εντυπωσιακής χριστουγεννιάτικης mini movie του ΠΑΟΚ έμοιαζε με μήνυμα για το μέλλον του ίδιου στον πάγκο του «Δικεφάλου». Όχι πως εκείνη την ημέρα των γυρισμάτων στο «Μακεδονία Παλλάς», δύο ημέρες πριν από τον τελευταίο αγώνα του 2023 με την Κηφισιά στην Καισαριανή, είχε οριστικοποιηθεί η ανανέωση της συνεργασίας του. Απλώς, όλο το κλίμα πέριξ του «ασπρόμαυρου» οργανισμού και τα σημάδια« έδειχναν» ότι προς τα εκεί οδεύουμε.

Όπως γράψαμε και την περασμένη Τρίτη (19/12) στο Gazzetta βρισκόμασταν μπροστά σε μια συνθήκη που έμοιαζε σαν ο Λουτσέσκου να έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο… και δεν το ξέραμε! Έχει «χτίσει» μια ιδιαίτερη σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη, μιλάνε απευθείας οι δυο τους, δίχως μεσάζοντες, εξ ου και η ανανέωση (της συνεργασίας) για πολλούς στη Μικράς Ασίας έμοιαζε να είναι δεδομένη.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Ο ισχυρός άνδρας του «Δικεφάλου» ήθελε να τελειώνει το θέμα αυτό και σύντομα, αλλά δεν τον είχε επικοινωνήσει. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από την πλευρά του είχε δηλώσει πως θα ήθελε να μιλήσει για το νέο συμβόλαιο προς τον Απρίλιο. Αυτό έλεγαν και όσοι ήταν δίπλα του. Το μόνο σίγουρο ήταν πως ο Σαββίδης δε θα άφηνε την κατάσταση να φτάσει μέχρι τότε.

Οι δύο άνδρες στις πολλές κουβέντες τους έχουν συζητήσει περί τούτου, στη βάση ότι είναι ευχαριστημένοι απ’ αυτό που ζούνε και θέλουν να συνεχίσουν να πορεύονται ο ένας δίπλα στον άλλον. Τι δεν είναι δεδομένο… και δεν έχουν πέσει οι υπογραφές;

Το οικονομικό, οι ρήτρες αποδέσμευσης, οι λεπτομέρεις, ωστόσο όσοι γνωρίζουν τους δύο άνδρες θεωρούν ότι όλα αυτά δεν θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην επίτευξη της (νέας) συμφωνίας, που θα ολοκληρωθεί -στο τυπικό σκέλος της και θα ανακοινωθεί επίσημα από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ- μόλις τακτοποιηθούν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα. Ούτε ο Λουτσέσκου θα ζητήσει ποτέ από τον Σαββίδη αποζημίωση, ούτε ο Ιβάν θα αξιώσει από τον Ραζβάν να φέρει λεφτά για να τον αφήσει να φύγει από την ομάδα.

Το δεύτερο πέρασμα του Ρουμάνου προπονητή από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο έχει «επουλώσει» όλες τις… πληγές που άνοιξαν το καλοκαίρι του 2019, μετά την κατάκτηση του νταμπλ. Οι δύο πλευρές αδυνατούσαν, τότε, να βρουν κώδικα επικοινωνίας, μια κοινή συνισταμένη στον τρόπο διαχείρισης της τεράστιας επιτυχίας, από τις αγκαλιές και τα φιλιά φτάσαμε στην αποχώρηση του Λουτσέσκου και χρειάστηκε δύο χρόνια μετά να επιστρέψει για δεύτερη φορά στον ΠΑΟΚ για να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους.

Ραζβάν Λουτσέσκου - Ιβάν Σαββίδης

Ο Ιβάν Σαββίδης μαζί με τον γιο του, Γιώργη, φρόντισαν να κάνουν τον Ρουμάνο προπονητή να αισθάνεται ωραία και το κυριότερο να του αρέσει εκεί είναι και δουλεύει. Είναι σημαντικό να απολαμβάνει αυτό που κάνει και πιστέψτε μας, στα 54 του χρόνια, μ’ ένα βαρύ βιογραφικό «φορτωμένο» από τίτλους, απολαμβάνει κάθε στιγμή που ζει στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ της καρδιάς του. Ο Λουτσέσκου είναι καλός προπονητής. Καλός άνθρωπος. Καλός επαγγελματίας. Δίχως χειροπιαστό ορίζοντα, δουλεύει σκυλίσια σαν να υπάρχει ορίζοντας, το σημαντικότερο αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας Σαββίδη στην πορεία και την εξέλιξη της ομάδας.

Το έκανε μετά το τέλος του αγώνα με την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη, το επανέλαβε και την περασμένη Παρασκευή (22/10) στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Βασιλόπουλου «Ραζβάν Λουτσέσκου Double PAOK» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Λουτσέσκου με αριθμούς

Η τρέχουσα περίοδο φέρνει τον Ραζβάν Λουτσέσκου μπροστά σε μια ιδιαίτερη πρόκληση. Το φινάλε του 2023 βρήκε την ομάδα υπό τις οδηγίες του στην κορυφή του πρωταθλήματος, εντός του κυπέλλου και στους «16» του Conference League. Μ’ άλλα λόγια; Ο ΠΑΟΚ είναι «μέσα» και στους τρεις θεσμούς!

Ο Λουτσέσκου έκανε ντεμπούτο στον πάγκο του ΠΑΟΚ στις 17 Αυγούστου 2017, στον αγώνα εναντίον της Έστερσουντ (νίκη 3-1) και στις δύο περιόδους του στην Τούμπα (Αύγουστος 2017-Ιούνιος 2019, Μάιος 2021-σήμερα) έχει βρεθεί σε 224 αγώνες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Στις 17 Αυγούστου 2023 κάθισε για 200ή φορά στον πάγκο του «Δικεφάλου» σε αγώνα που κρίθηκε μέσα στο γήπεδο. Ταυτόχρονα, έγραψε την 122η νίκη ως προπονητής του ΠΑΟΚ, περνώντας πρώτος σε νίκες στην 97χρονη ιστορία του Δικεφάλου, μία περισσότερη από αυτές του Άγγελου Αναστασιάδη.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Με συνολικά 224 αγώνες ως προπονητής του ΠΑΟΚ, από τις 27 Οκτωβρίου και μετά είναι ο πρώτος προπονητής σε συμμετοχές στην ιστορία της ομάδας.

Με το εντυπωσιακό 6-0 στην έδρα της Κηφισιάς έφτασε συνολικά τις 96 στην καριέρα με τον «Δικέφαλο» στο πρωτάθλημα της Super League, νούμερο που αποτελεί ρεκόρ, αφού ξεπέρασε τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Τις 96 αυτές νίκες τις έχει πετύχει σε συνολικά 146 παιχνίδια ενώ άλλα 27 έχουν λήξει ισόπαλα και σε άλλα 23 έχει ηττηθεί.

Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει δύο εξωαγωνιστικές ήττες την σεζόν 2017-18, συνεπώς έχει 222 ολοκληρωμένους αγώνες, έναν που έχασε χωρίς αγώνα (με Ολυμπιακό) και έναν που έχασε λόγω διακοπής (ΑΕΚ).

Στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας έχει απολογισμό 23 νίκες, 8 ισοπαλίες και 4 ήττες σε σύνολο 35 αγώνων, ενώ είναι ο προπονητής με τις περισσότερες ευρωπαϊκές παρουσίες (44) στον «ασπρόμαυρο» πάγκο και με ρεκόρ 9-4-0 έχει πλέον το μεγαλύτερο αήττητο ευρωπαϊκό σερί στην ιστορία του «Δικεφάλου» με 13 αγώνες (1 το 2022-23 και 11 φέτος).

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.