Παναθηναϊκός: Έκρινε ότι δεν μπορεί να πάρει πρωτάθλημα μαζί του και πόνταρε στον Τερίμ
Ο τρόπος της ολοκλήρωσης της πορείας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό μπαίνει με σιγουριά στο δικό μου top 10 με τις μεγαλύτερες επιδείξεις απρέπειας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας προπονητής που σε κάθε του λέξη και κάθε δημόσια συμπεριφορά έδειχνε πόσο σέβεται τον σύλλογο στον οποίο εργάζεται, λειτουργούσε ως πρεσβευτής του τόσο καλά που άκουγε το όνομά του να γίνεται σύνθημα από δεκάδες χιλιάδες φίλους του Παναθηναϊκού. Αυτός ο άνθρωπος μετά από 2,5 χρόνια, που συμβαίνει να ήταν τα καλύτερα του Παναθηναϊκού των τελευταίων ετών, μαθαίνει από τα τουρκικά media ότι απολύθηκε. Έτσι κι αλλιώς, αυτή η πράξη της διοίκησης του Παναθηναϊκού, δηλαδή ο τρόπος της απόλυσης του Γιοβάνοβιτς έχει ήδη κριθεί και καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειονότητας των φίλων του Παναθηναϊκού και των ποδοσφαιρόφιλων γενικότερα, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος μεγαλύτερης τεκμηρίωσης και γι’ αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω.
Γιατί το αποφάσισε αυτό ο Γιάννης Αλαφούζος στην δεδομένη στιγμή; Όσοι δεν βρισκόμαστε κοντά είτε σε εκείνον είτε στον Γιοβάνοβιτς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μεγάλο μέρος της αλήθειας. Άρα είμαι κάποιος που είναι υποχρεωμένος να κάνει εικασίες, όπως συμβαίνει συνήθως με τις μεγάλες ομάδες που αλλάζουν τον προπονητή χωρίς να φροντίζουν να ενημερώνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη - δηλαδή τα media και μέσω αυτών τους φιλάθλους για τις διαδικασίες αξιολόγησης και κρίσης επί του έργου που παράγει ένας προπονητής. Τι καταλαβαίνω στην περίπτωση; Με όσα είχα ακούσει και αντιληφθεί τον τελευταίο καιρό οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι ο Αλαφούζος έκρινε ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον Γιοβάνοβιτς. Πώς έφτασε σε αυτή την εκτίμηση; Και πάλι εικάζω ότι τα όσα άκουσε από αυτούς που βρίσκονται γύρω του τον οδήγησαν σε αυτή. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι από το βράδυ της ήττας από την Μακάμπι στην Λεωφόρο, αυτή τη μουσική αρχίσαμε να ακούμε και από ένα μέρος των αποδυτηρίων. Εκείνο το ματς ήταν ένα σημείο καμπής. Μετά από τον αποκλεισμό άρχισαν να υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του έργου του Γιοβάνοβιτς. Πιθανόν αυτό να είναι και ένα μέρος της εξήγησης για την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο Σέρβος προπονητής από το βράδυ της ήττας από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι μέχρι και το βράδυ της νίκης επί του Βόλου στο Πανθεσσαλικό. Για πρώτη φορά ο Γιοβάνοβιτς έδινε την εντύπωση κάποιου του οποίου η πίστη ή η αυτοπεποίθηση έχει κλονιστεί.
Ένας μεγαλομέτοχος που έχει μάθει ότι το χρήμα αγοράζει την εξουσία σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, ο οποίος προβληματιζόταν με το μέγεθος της αποδοχής που είχε στο γήπεδο ένας προπονητής που δεν είχε κατακτήσει ακόμη το πρωτάθλημα, πίστεψε ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν μπορεί να μεταδώσει νοοτροπία νικητή στους ποδοσφαιριστές προκειμένου να τους κάνει πρωταθλητές με τον Παναθηναϊκό. Τον έκρινε με τα δικά του μέτρα, δηλαδή δίχως να υπάρχει και να τηρείται κάποιο πρωτόκολλο αξιολόγησης του έργου του προπονητή, έβαλε ως απόλυτο κριτήριο τα αποτελέσματα στους τελευταίους 11 αγώνες (6 ήττες - 5 νίκες) και αποφάσισε να τον αλλάξει. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγείσαι παρακολουθώντας την ιστορία από μέση απόσταση.
Αυτό δείχνει και η επιλογή του διαδόχου του. Αν κάτι παρέμεινε να είναι ο Φατίχ Τερίμ ακόμη και στην προχωρημένη ηλικία στην τελευταία του φορά στην Γαλατά ήταν ένας ηγέτης που μεταδίδει την θετική νοοτροπία και την νοοτροπία του νικητή.
Την πρόκληση που αναλαμβάνει σήμερα ο Τερίμ την είχε αναλάβει και πριν από έξι χρόνια, επιστρέφοντας στην Γαλατά. Την ανέλαβε στις 22 Δεκεμβρίου του 2017, μετά τον Ιγκόρ Τούντορ, και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με άλλα λόγια είναι κάποιος που το έχει ξανακάνει, και αυτό είναι ένα μέρος της εξήγησης για την έτσι κι αλλιώς τεράστια αυτοπεποίθηση του προπονητή - θρύλου του τουρκικού ποδοσφαίρου. Βέβαια αυτό το πέτυχε τότε επιστρέφοντας σε έναν οργανισμό που γνώριζε καλύτερα από την παλάμη του και σε μια κοινωνία που τον λάτρευε. Δηλαδή ακόμη και αν είναι προπονητικά το ίδιο ακμαίος όσο ήταν πριν από 6 χρόνια ο Τερίμ, ο Παναθηναϊκός δεν είναι μια περίπτωση Γαλατά 2017 για εκείνον διότι αφενός ο Τούρκος προπονητής δεν γνωρίζει τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο και αφετέρου το ονοματεπώνυμο και η όψη του δεν έχουν απολύτως καμία συναισθηματική σύνθεση με τον Παναθηναϊκό. Το ότι το έκανε μια φορά με την Γαλατά δεν δημιουργεί κανόνα επιτυχίας. Όπως η ζωή, το ποδόσφαιρο δεν δίνει εγγυήσεις επιτυχίας.
Μπορεί στα 70 του ο Τερίμ να αφουγκραστεί σε χρόνο dt τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού και να επηρεάσει τόσο την ψυχολογία και τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών που να τους οδηγήσει σε βελτιστοποίηση της απόδοσης κατά την διάρκεια ενός μήνα γεμάτου από μεγάλα παιχνίδια; Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, αλλά μιλάμε για τον Φατίχ Τερίμ - έναν προπονητή που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix.
ΥΓ. Υπό κανονικές συνθήκες θα λέγαμε ότι ο Τερίμ είναι άτυχος που αναλαμβάνει μια ομάδα σε μια περίοδο που αυτή θα παίζει μπροστά σε άδειες εξέδρες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως μάλλον στέκεται τυχερός ο Τούρκος, διότι διαφορετικά θα "πλήρωνε" εκείνος και η ομάδα του το κόστος της απόφασης για την απόλυση του Γιοβάνοβιτς στη νύχτα των Χριστουγέννων - δηλαδή την οργή ενός σημαντικού μέρους των φίλων του Παναθηναϊκού για αυτή την απρέπεια.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.