To κυρίαρχο συστατικό που επιθυμεί στον Παναθηναϊκό ο Τερίμ και η ενδιαφέρουσα πενταετία στη Γαλατά
Η προσωπικότητα, οι επιτυχίες, η αδιανόητη επίδρασή του στο τουρκικό ποδόσφαιρο και η λατρεία των οπαδών της Γαλατά στο πρόσωπό του, είναι πράγματα γνωστά για τον Φατίχ Τερίμ, τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού. Πράγματα σημαντικά από κάθε άποψη, όμως, εξίσου σημαντικά είναι και τα όσα πρεσβεύει ο 70χρονος προπονητής σε επίπεδο ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας, όσα πέτυχε και παρουσίασε στη πιο πρόσφατη θητεία του στη Γαλατά(2017-2022) πάνω στο χορτάρι αλλά και τα όσα θέλει να εφαρμόσει στο Τριφύλλι.
Στη πρώτη του ομιλία στο Κορωπί ο πολυνίκης προπονητής τόνισε μεταξύ άλλων πως «θέλω να παίξουμε λίγο διαφορετικά, με άλλο στιλ». Αυτομάτως η ερώτηση που προέκυψε χθες το βράδυ είχε να κάνει με το νέο στιλ και τι εννοούσε με το «να παίξουμε λίγο διαφορετικά». Οι προθέσεις του έγιναν ξεκάθαρες στις δύο πρώτες προπονήσεις στο «Γεώργιος Καλαφάτης».
Εξάλλου η πρώτη λέξη που άκουγες από τα χείλη των παικτών ήταν μία. «Ένταση». «Intensity». Τόσο το απόγευμα της Τετάρτης όσο κυρίως το πρωί της Πέμπτης η ένταση του προγράμματος χτύπησε κόκκινο! Μέσα από τις ασκήσεις με την μπάλα, σε μεγάλους χώρους και με πολύ μεγάλη διάρκεια, ο Τερίμ θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα παίζει με μεγαλύτερη ένταση, θα επιδιώκει περισσότερες καταστάσεις στο transition και θα προσπαθεί να «πνίξει» τον αντίπαλο με το πρέσινγκ.
Στην Ελλάδα έχουμε μάθει, εντελώς λανθασμένα, να «κολλάμε» στις διατάξεις, στα 4-3-3, 4-2-3-1. 5-3-2 και πάει λέγοντας, όταν άλλα χαρακτηριστικά, κινήσεις και μοτίβα μίας ομάδας στις πέντε φάσεις του παιχνιδιού(οργανωμένη επίθεση, οργανωμένη άμυνα, επιθετικό τρανζίσιον, αμυντικό τρανζίσιον, στατικές φάσεις) είναι εξόχως πιο σημαντικά από την διάταξη και τα όσα μας λέει αυτή για την ταυτότητα ενός ποδοσφαιρικού συνόλου.
Αυτό που φαίνεται πως έχει στο μυαλό του ο Τερίμ είναι ένα μοντέλο που περισσότερο πλησιάζει σε αυτό που έχει «χτίσει» η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα την τελευταία διετία παρά στην πρότερη κατάσταση του Παναθηναϊκού με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ξεκαθαρίζοντας σε αυτό το σημείο πως δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο «κακό» game model, αλλά διαφορετικές φιλοσοφίες που πάντα θα πρέπει να είναι συμβατές με το dna του συλλόγου και τα χαρακτηριστικά του έμψυχου δυναμικού, ώστε να έχουν πιθανότητες να οδηγήσουν σε επιτυχίες.
Φυσικά η αλλαγή στην αγωνιστική ταυτότητα μίας ομάδας μεσούσης της περιόδου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν από την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινούν συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις για τον Παναθηναϊκό. Πόσω μάλλον όταν αυτή η τροποποίηση απαιτεί υψηλά φορτία προπόνησης και μεγάλη καταπόνηση για τους παίκτες. Προφανώς η εμπειρία του Τερίμ υπαγορεύει πως θα έχει τον τρόπο να φέρει πιο κοντά το σύνολο στο δικό του στιλ, χωρίς να ρισκάρει με πρόσωπα και καταστάσεις. Το είπε εξάλλου και ο ίδιος στην ομιλία του. «Δεν είναι κάτι που θα έρθει από το διάστημα, θα το δουλέψουμε».
Από κει και πέρα, είναι εξίσου σημαντικό να εξετάσουμε με την βοήθεια του Wyscout τα όσα έκανε στον πάγκο της Γαλατασαράι, στην τελευταία του θητεία, από το 2017 μέχρι το 2022. Μία πρόχειρη ματιά μας δείχνει μόνο τις θέσεις που κατέλαβε στο τουρκικό πρωτάθλημα, οπότε από λίγα έως καθόλου πράγματα για τις ομάδες που εμφάνιζε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Την σεζόν 2017-2018 αναλαμβάνοντας στα μέσα της σεζόν, πήρε το πρωτάθλημα. Όπως και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2018-2019. Την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 κατετάγη 6ος ενώ το 2020-2021 τερμάτισε δεύτερος στην ισοβαθμία με την Μπεσίκτας στους 84 βαθμούς, χάνοντας την κούπα στη διαφορά τερμάτων. Την επόμενη χρονιά, 2021-2022, απομακρύνθηκε στα μέσα της σεζόν.
Οι ολοκληρωμένες σεζόν στον πάγκο της Γαλατά ήταν τρεις. Από το 2018 μέχρι και το 2021. Να ξεκίνησε δηλαδή την χρονιά και να έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου. Από αυτές τις σεζόν είναι οφέλιμο να αντλήσουμε κάποια στοιχεία από το Wyscout για τις ομάδες που είχε δημιουργήσει.
Ξεκινώντας από το κομμάτι της έντασης, το οποίο επιβεβαιώνεται από τους δείκτες PPDA και Challenge Intensity. Ο πρώτος δείκτης(PPDA) όσο πιο μικρό αριθμό μας προσφέρει με βάση τις πάσες του αντιπάλου που επέτρεψε ένα σύνολο μέχρι να παρέμβει ανασταλτικά, τόσο πιο πιεστική είναι μία ομάδα, ενώ ο δεύτερος δείκτης(Challenge Intensity) λειτουργεί αντίστροφα. Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός, τόσο πιο πιεστικό, καθώς αντικατοπτρίζει πόσο συχνά η ομάδα προσπαθεί ενεργά να ανακτήσει την μπάλα όταν ο αντίπαλος έχει την κατοχή (επομένως, συσχετίζεται με το PPDA). Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο πιο έντονη είναι η ομάδα στις προκλήσεις έντασης.
Την σεζόν 2018/2019 στη Lig1, η Γαλατά ήταν 5η στο PPDA(9.06) και 2η στο Challenge Intensity(6.6). Την επόμενη σεζόν ήταν πρώτη στο PPDA(8.29) και τρίτη στο Challenge Intensity(6.2) ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο έπεσε στο PPDA(9.64) και παρέμεινε σταθερή στον έτερο δείκτη(6.2) αλλά στη τέταρτη θέση. Οπότε σταθερά η Γαλατά του Τερίμ ήταν από τις πιο πιεστικές ομάδες του πρωταθλήματος, έχοντας τα περιθώρια να γίνει ακόμη πιο πιεστική.
Η κατοχή της μπάλας στις τρεις αυτές σεζόν ήταν σε υψηλά επίπεδα, που δείχνουν κυριαρχία ομάδας σε αυτό το κομμάτι. 58.2% την πρώτη χρονιά, 58.8% την δεύτερη και 56.7% την τρίτη. Εξάλλου το είπε και ο ίδιος στο Κορωπί πως «θέλουμε την μπάλα στα δικά μας πόδια», ίσως με έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης από εκείνον που την κρατούσε ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς.
Στη παραγωγή ευκαιριών, ο Τερίμ κατάφερνε κάθε χρόνο να είναι ψηλά στα xGoals και χρονιά με την χρονιά να βελτιώνει την ομάδα του στο επιθετικό κομμάτι. Ξεκίνησε με 1.75, συνέχισε με 1.87 και την σεζόν 2020-2021 έφτασε στο 1.92xGoals ανά παιχνίδι. Στα xGoals against, δηλαδή στις ευκαιρίες που επέτρεπε στον αντίπαλο, η δική του Γαλατά σε αυτή την τριετία ήταν ομάδα που επέτρεπε αρκετά για τους στόχους της τα δύο πρώτα χρόνια. 1.34 στη πρώτη, 1.33 στη δεύτερη αλλά στη τρίτη, σε αυτή που κατέληξε να χάσει το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία, το έριξε στο 1.05 παρουσιάζοντας και εκεί σημαντική βελτίωση.
Τα όσα φυσικά θα παρουσιάσει στον Παναθηναϊκό είναι μία διαφορετική υπόθεση, μία άλλη ιστορία και φυσικά από αυτή θα κριθεί ο Φατίχ Τερίμ. Πάντα, όμως, έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον η ποδοσφαιρική φιλοσοφία ενός προπονητή και πως αυτή προκύπτει πάνω στο χορτάρι στον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο.
Τα υπόλοιπα επί της... πράσινης οθόνης.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.