H επιβεβαίωση του κανόνα για τον Παναθηναϊκό
Αν κάτι χαρακτηρίζει την φετινή έκδοση του Παναθηναϊκού, μεταξύ άλλων, αυτή είναι η συνέπεια που έχει, τόσο ως εμφάνιση αλλά όσο και ως αποτελέσματα στα παιχνίδια με τους μικρότερους θεωρητικά αντιπάλους.
Το Τριφύλλι βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και την κορυφή της Super League, επειδή μέχρι και σήμερα ήταν σχεδόν αλάνθαστο σε αυτά τα ματς. Μοναδική εξαίρεση το παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Tα ''τρίποντα'' στα μικρά ματς σε οδηγούν στα play-offs σε ρόλο διεκδικητή και εκεί φυσικά χρειάζονται οι επικρατήσεις στα ντέρμπι για να στεφθείς πρωταθλητής.
Αυτό μας δίδαξε η περσινή σεζόν, το ίδιο συμβαίνει και φέτος, με τον Ολυμπιακό για παράδειγμα να πετάει βαθμούς σε ματς που ομάδα πρωταθλητισμού είναι υποχρεωμένη να παίρνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πριν καν κλείσει δεκαήμερο το 2024, η ομάδα του Καρβαλιάλ να παίζει... τελικό με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη για να μην χάσει κάθε επαφή με το ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα.
Στο ντεμπούτο του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του συλλόγου, το Τριφύλλι επιβεβαίωσε τον κανόνα. Τόσο με την καλή απόδοσή του για περίπου πενήντα λεπτά όσο και με τον τρόπο που... καθάρισε το αποτέλεσμα και έφτασε στο ζητούμενο.
Με σοβαρότητα, απόλυτη κυριαρχία και χωρίς κανένα άγχος, καθώς ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν είχε ούτε τον τρόπο αλλά ούτε και την ποιότητα να τον απειλήσει στο διάστημα όπου κατέβασε ρυθμό(60'-90') ο Παναθηναϊκός και έκανε διαχείριση του αποτελέσματος, χωρίς να βγάζει ποιότητα στα τελευταία μέτρα του γηπέδου για να πετύχει τρίτο και τέταρτο γκολ. Το 1-0 ήταν αρκετά ''φτωχό'' για την απόδοση των ''πρασίνων'', o Bιλένα στο 48' αποκατέστησε την τάξη με την σουτάρα έξω από την περιοχή και το τελικό αποτέλεσμα είχε κριθεί πολύ πριν σφυρίξει για τελευταία φορά ο Τσιάρας.
Από κει και πέρα, αξίζει να σημειώσουμε κάποιες από τις βασικές αρχές του σχεδίου που παρουσίασε ο Τερίμ και που προφανώς αποτελεί μία αρχή σε μία νέα φιλοσοφία που θέλει να περάσει ο Τούρκος προπονητής στο σύνολό του:
1) Πολλές αν όχι οι περισσότερες επιθέσεις του Παναθηναϊκού εκδηλώθηκαν από τον άξονα. Δηλαδή από το μεσαίο προς το επιθετικό τρίτο η στόχευση ήταν αυτό το πέρασμα να έρχεται κεντρικά και για αυτό τον λόγο είδαμε αρκετές φορές τον Μαντσίνι και τον Αϊτόρ να κλείνουν προς τα μέσα(μέχρι πρότινος ο δεξιός winger ο Παλάσιος έδινε το πλάτος) και να έρχονται κοντά στον Ιωαννίδη όπως και ο Μπερνάρντ. Η φιλοσοφία του Τερίμ όπως αυτή εκφράστηκε και στην πρόσφατη πενταετία στη Γαλατά έχει αρκετές υπερφορτώσεις στον άξονα και στοχεύει σε υπεραριθμίες κεντρικά.
2) Στο σχέδιο του Γιοβάνοβιτς ο δεξιός μπακ συνήθως ξεκινούσε ως τρίτος στόπερ στην ανάπτυξη, τώρα και οι δύο μπακ είναι υπεύθυνοι για το πλάτος και επί της ουσίας αγωνίζονται επιθετικά ως εξτρέμ. Στο build up του Παναθηναϊκού αρκετές φορές είδαμε κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα τον Ρούμπεν να γίνεται τρίτος στόπερ ανάμεσα σε Γεντβάι και Αράο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ''χαμήλωνε'' ο Βιλένα για να παίρνει την μπάλα από αριστερά.
3) Το ρίσκο θα είναι σαφώς μεγαλύτερο στο σχέδιο του Τερίμ. Η τελευταία γραμμή άμυνας του Παναθηναϊκού ήταν σχεδόν μόνιμα στη σέντρα, η πίεση ψηλά έφτανε μέχρι τον τερματοφύλακα σε κάποια διαστήματα και όλο το σύνολο ήταν στο μισό γήπεδο. Όπως πάνω από το μισό γήπεδο ήταν σε κάποιες επιθέσεις, με τον Αράο και τον Γεντβάι να βρίσκονται πάνω από την μεσαία γραμμή σε ρόλο αμυντικών μέσων. Το δήλωσε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι. ''Δεν έχω κανένα θέμα να δίνουμε ευκαιρίες στους αντιπάλους όσο κάνουμε περισσότερες φάσεις. Επειδή θα παίξουμε και πολύ επιθετικά, καμιά φορά να δώσουμε και καμία ευκαιρία, το καταλαβαίνω''.
4) Ο Τερίμ ζητούσε συνέχεια πιο γρήγορο ρυθμό στις επιθέσεις, πιο γρήγορες επιλογές, σε κάποιες φορές αυτό έγινε. Το γκολ που άνοιξε τον δρόμο προς την νίκη, πάντως, ήταν σήμα-κατατεθέν του Παναθηναϊκού των προηγούμενων δυόμισι ετών. Κυκλοφορία της μπάλας, υπομονή, αλλαγή στην πλευρά, παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές και γκολ. Από τον άξονα, βεβαίως, όπως το ζητούσε ο Τούρκος προπονητής. Στο 1-0, το Τριφύλλι κράτησε την μπάλα για 53 δευτερόλεπτα στη κατοχή του, έγιναν 16 μεταβιβάσεις μέχρι η μπάλα να καταλήξει στο πλεκτό από την σουτάρα του Ιωαννίδη.
Σε ατομικὀ επίπεδο τώρα:
- Πολύ καλό παιχνίδι από τον Μπερνάρντ. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση, του βγήκαν οι ενέργειες, έβγαλε μια πολύ όμορφη ασίστ στον Ιωαννίδη. Αν συνεχίσει έτσι ο Παναθηναϊκός θα βρίσκει πιο συχνά τον Βραζιλιάνο αρτίστα που ''χρύσωσε'' το καλοκαίρι του 2022 για να του αλλάξει την ζωή.
- Εντάξει για τον Ιωαννίδη τι παραπάνω να ειπωθεί; Συνεχίζει να κάνει την δουλειά με τρόπο εμφατικό. Απίθανο το τελείωμα στο 1-0, από τους κορυφαίους του συνόλου και πάλι.
- Μετά την τραγική εικόνα στον Βόλο, ο Ρούμπεν ήταν εκ των κορυφαίων στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Όταν είναι σε καλή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν από τους διαθέσιμους αμυντικούς μέσους του ρόστερ.
- Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του Αλμπέρτο Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια και ας φαινόταν να έχει προβάδισμα ο Λοντίγκιν. Ο Ιταλός κίπερ ήταν ο γνωστός καλός Μπρινιόλι. Και κάτω από τα δοκάρια και με τα πόδια. Σημαντική ''λεπτομέρεια'': Ο Παναθηναϊκός δεν έχει παρατήσει την υπόθεση ανανέωσης του και ας δείχνει να έχει ''παγώσει''.
- Σημαντικό το πρώτο γκολ του Βιλένα. Το έψαχνε. Τελικά το πέτυχε στα γενέθλιά του. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τον είδαμε και σε ρόλο δεξιού εξτρέμ, με τον Τερίμ να δοκιμάζει πράγματα.
- Συνεχίζει να απογοητεύει ο Τζούρισιτς. Πέρασε σαν αλλαγή στο ματς, είχε μπροστά του 30+ λεπτά και ήταν σαν να μην μπήκε ποτέ. Εδώ και περίπου δύο μήνες δείχνει ένα κάκιστο αγωνιστικό πρόσωπο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.